De ce urăsc din rărunchi termenul de influencer

Mai nou, termenul de influencer îmi zgârie din ce în ce mai des şi din ce în ce mai neplăcut urechile. Unii pretind să-i înveţe pe alţii cum s-o facă, unii mă acuză chiar pe mine de abominaţia asta şi alţii, mai naivi, o folosesc pe post de compliment. “Mă-ta e influencer.” “Ba mă-ta”.
Realitatea este că nu există influenceri. Există doar entertaineri online apreciaţi, populari, iar unii mai răbdători cu cretinii decât mine chiar iubiţi.
Nimeni nu vine pe un blog să zică: Ia să mă înveţe Lorena ce să gândesc despre subiectul X.
Dacă eu scriu un articol despre beneficiile săritului de pe bloc, nimeni nu o să zică: yeeea, hai să sărim de pe bloc, că ne-a zis Lorena.
Asta ar însemna să fii influencer. Să emiţi lucruri, iar lumea să te urmeze orbeşte. Ceea ce nu se întâmplă, şi nici măcar nu e recomandat. Oamenii inteligenţi se distrează şi râd cu tine (checked), dar apoi îşi văd de treburile lor, pe care le administrează independent de ce scrii tu pe blog. Iar cu proştii oricum n-am răbdare.
Şi totuşi, de ce o mulţime de oameni te citează şi te sharuiesc? o să întrebe persoana care vrea să mă convingă că-s influencer.
Pentru că eu public pamflete (care plac în general, pentru că oamenilor le place să râdă la ecranul calculatorului) sau texte de empowerment (de care oamenii au nevoie, mai ales pe vremurile astea aplatizante).
O parte din gigeii care m-au înjurat şi pe care i-am banat m-au acuzat că femeile le dau cu flit “pentru că se iau după mine”. Deşi e un compliment uriaş, realitatea e că femeile le dau cu flit pentru că femeile urăsc din inimă loserii, pickup artiştii şi alpha wannabes care-s numai vorbe şi zero fapte. Le-ar fi dat cu flit şi fără să existe blogul Lorenei. Eu doar scurtez procesul. “Da, dacă tipul nu înţelege de vorbă bună că timpul tău e valoros, apelează la vorba nebună”. Nu e o idee nouă. Ele deja doreau să facă asta. Eu doar le confirm o dorinţă preexistentă.
Dacă scriu un text despre animale, nu are 300+ likes pentru că oamenii află de la mine ce minunate sunt animalele. Are acest număr de likes pentru că, similar cu ideea din paragraful de mai sus, ei deja iubesc animalele. Ar fi visul meu umed să convertesc hateri de animale să adopte şi să se dedice animalelor din adăposturi. Asta ar însemna să fiu influencer. Dar nu se va întâmpla. Ever.
Hai să nu ne mai îmbătăm cu apă rece şi să privim în ochi faptele:
Realitatea e că noi bloggerii, vloggerii, youtuberii, instagramiştii, suntem doar forme de performeri online. Exact ca videochatistele, doar că nu ne arătăm organele sexuale din dotare, ci coaiele virtuale. Exact ca ele (chatistele, nu coaiele), putem fi apreciaţi de un grup de oameni, mai mic sau mai mare. Exact ca ele, primim tips pentru entertainmentul oferit. Şi exact ca pe ele, aceşti oameni ne uită din secunda în care închid calculatorul.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. levmallev says:

  pentru cei mai multi suna bine si d-aia!

  sau altfel spus:

  isi formeaza “coaiele”!

 2. Nautilus says:

  Când unul spune că femeile îi dau cu flit pentru că se iau după Lorena, e ca şi cum ai spune că legumele din pieţe sunt proaste fiindcă agricultorii şi negustorii (toţi din ţară, în număr de câteva sute de mii sau poate milioane) se iau după Doctorul Minciunicopschi.

 3. levmallev says:

  ma cam sperie poza aia!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: