Decese cu năbădăi

Pe măsură ce omul devine mai înţelept, se reduce din ce în ce mai mult la esenţe. Astfel, în 2016, singurul lucru newsworthy pe care îl mai poate face cineva e să moară. Preferabil cu model de creieri pe pereţi sau asfalt. Pentru că, pe 2016, Dumnezeu pare să prefere lemnul şi spaţiile mici.
Dar merge şi o înmormântare fastuoasă, cu multe sule şi trâmbiţe, intens televizabilă. Care necesită potenţial financiar pe măsură.
Şi-mi şi imaginez un cuplu de pensionari, moş Ion şi baba Măria, uitându-se visători la televizor:
-Vezi, mă, Ioane, dacă n-ai ştiut să furi ca lumea, noi o să avem înmormântări de vai steaua noastră.
-Niciodată nu ţi-a convenit nimic din ce am avut, Mărie.
-Păi da, m-am măritat greşit. Uite, Vasile şi-a făcut butic după revoluţie, a câştigat bani, apoi când au făcut ăştia legi, a început să facă afaceri cu China. Descurcăreţ. A murit acum două luni şi l-au dat la toate ştirile. Cea mai frumoasă înmormântare pe care am văzut-o vreodată.
Iar eu te-am luat pe tine de frumos. Frumos şi prost. Şi o să mor în anonimat.
-Dacă eşti deja moartă, ce-ţi mai pasă, Mărie.
-Băi, Ioane, tu chiar eşti prost. Mai merită să mori dacă nu te dă la televizor cu tot convoiul funerar şi nu plânge toată ţara în pumni că ei n-are posibilităţi ca ale tale?
-Ce-i drept, nu. Dar eu nu mă grăbesc.
-Sau cum a fost accidentul ăsta zilele trecute, că toate vecinele au câte o teorie profesionistă de Sherlock Holmes cu maramă ce sunt ele. Ce accident putem noi să facem cu Dacia ta rablagită din 1970?
-Asta e, Mărie, nu putem ţine pasul cu vremurile. Şi-atunci, să mai bem o bere.
-Ioane, nepăsarea asta a ta mă ucide! Şi mă ucide fără glorie. OK? Cum ar veni, mă ucide degeaba. Mă ucide fără rating, iar asta e o crimă în sine.
-Bine, Mărie, am o idee. Ieftină, dar spectaculoasă. Urcă-te tu pe bloc, ia faţa aia cu care te uiţi la mine când iau a treia bere din frigider, şi taci. Ştiu că ţi-e greu să taci, că în 50 de ani de căsătorie n-ai făcut-o nici în somn. Dar fă-o pentru o cauză nobilă. O să vină toate televiziunile şi o să te sufle în cur trei sferturi de ţară.
-Bravo, Ioane. Hai că nu eşti tu chiar prost.
-Bravo, Mărie, în sfârşit recunoşti. Dar ia şi un sandviş la tine, să nu ţi se facă foame şi să cazi naibii, că e mocheta nespălată în sufragerie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Marcu says:

    Ai vrut sa zici intens televizata ? Televizabil are sens de potentialitate, intens nu prea merge langa.

    • Lorena Lupu says:

      şi potenţialitatea e intensă sau slabă. de exemplu, când cineva mă corectează fără motiv, doar ca să facă pe interesantul, potenţialitatea de a reintra în mă-sa e foarte intensă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: