"Deosebit"

Există o serie de expresii-clişeu care, pe lângă că-s inepte, sunt larg folosite de acea parte a populaţiei care clămpăne din gură fără să-şi propună ca sunetele pe care le emană astfel să se îmbibe cumva de chestia aia numită sens. Expresii-clişeu care denunţă prostia neagră şi hâdă de la o poştă. Expresii care te fac să-ţi doreşti să te teleportezi instant într-o realitate paralelă, să nu-l mai vezi pe omul ăla niciodată.

Ficatul meu implodează mereu în jeturi şi splina mi se piperniceşte cât aud vreun retardat sau vreo retardată constatând: “Vaaaai, e deosebit!”

Deosebit de cine şi de ce, boule slash vaco?

Deosebit, vită de ce sex ai fi tu, nu înseamnă fabulos, nu înseamnă bombasticromanticfantastic, nu înseamnă mistălovalova. Înseamnă, pur şi simplu, diferit. Iar când beşi pe gura-ţi că elementul X e deosebit / diferit, precizezi şi termenul de raportare, eventual diferenţa specifică.

Gâscă proastă: Vai, Gigel e deosebit.

În momentul ăla, aş vrea să fiu Dumnezeu, să pătrund în mintea retardatei şi s-o fac să folosească just termenul.

Gâscă mai puţin proastă: Vai, Gigel e deosebit DE MIRCEL. În sensul că mi-a dat bani de avort, nu m-a lăsat să apelez iar la andrelele bunicii.

Sau dacă vrei să zici că Gigel e minunat, spune fix asta.

Dar nu mai folosi “deosebit” aiurea. Eu, să fiu cuvântul “deosebit”, m-aş duce acum la poliţie, să-i reclam pe toţi retardaţii pentru viol lingvistic. Ştiţi faza aia virală cu baba: “Nu m-a violat cum trebuia să mă violeze!”

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

  1. rhodmyryam says:

    Aveam un client care decisese ca cea mai buna formulare de incheiere al unui mail e “O zi deosebita va doresc!”. De cele mai multe ori, mail-ul continand tot neamul de cerinte imposibil de realizat in timpul pus la dispozitie, ne oferea intr-adevar o zi deosebita. Deosebita de una normala.

  2. jumatateopal says:

    Nu’i singurul proprietar de sens cel pomenit de tine, cuvântul ăsta având şi alte rosturi şi sensuri, precum zice aicea:

    DEOSEBÍT adj., adv. 1. adj. v. anumit. 2. adj. v. distinct. 3. adj. aparte. 4. adj. aparte, individual, neobișnuit, singular, special, (livr.) insolit. (Un caz ~.) 5. adj. v. diferit. 6. adj. v. distinct. 7. adj. v. separat. 8. adv. aparte, separat, (pop.) deosebi, (fam.) bașca. (~ de asta, i-a mai dat și …) 9. adj. v. divergent. 10. adj. v. variat. 11. adj. ales, distins, rar, superior. (E un om ~.) 12. adj. v. eminent. 13. adj. v. important. 14. adj. v. admirabil. 15. adj. v. remarcabil. 16. adj. v. ales. 17. adj. mare. (I se face o ~ cinste.) 18. adv. v. foarte.
    Sursa: Sinonime (2002)

  3. gheorghe doar gheorghe says:

    tot “expresii cliseu” tind sa devina si :prost, proasta,muie,pula,retardat …folosite foarte des, de foarte multi.eu le consider neputințe.neputința de exprima si transmite cu subtilitate,neputința de a pune la treabă greierasii interlocutorului.totul devine plat,anost și mai ales foarte previzibil.în general expresiile cliseu,repetitive ,sugereaza o anume limitare.
    dar… pînă la urmă sunt tot alegeri.respectind alegerile, nu trebuie sa fii de acord cu ele.

    • Lorena Lupu says:

      sau nedorinţe.

      poate n-am nici un chef să fiu subtilă când îi spun prostului că e prost. poate, dacă ar fi legal, i-aş da şi un par în cap. e o aberaţie să pretinzi subtilitate de la cineva care nu o datorează şi nici n-are chef de ea. pe de altă parte, ai mai sus serviciul lorenaline, cu suprataxă. pe banii tăi, pot fi cât de subtilă vrei tu. pe timpul meu, sunt cât de subtilă vreau eu.

  4. xxlweblog says:

    Domnul secretar de stat zice ca ai dreptate si ca esti o fata deosebita, ca situtia e datorita profului de romana, pe care l-a avut el cand era a cincea la Sincai. Da’ el te asigura ca din punct de vedere politic problema e sub control, ca o sa se aplice la niste fonduri UE care vor face ca preturile sa se ieftineasca si astfel fenomenul care se intampla va dispare.
    O zi deosebita iti doresc! 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading