Despre Basarabia, România, ambasadorul american şi idiotul de internet

Zilele astea, tot prostul face spume la tastatură, pentru că ambasadorul american la Chişinău, James Pettit, a zis de Basarabia că e o ţară diferită de România. Şi că e un stat independent.
“Porcul. Să pună mâna să înveţe istorie”, au început să urle toţi naţionaliştii.

*

În apărarea ambasadorului a venit Lucian Boia, iar argumentul cu provinciile române care n-au existat sub numele de România până în 1859 a fost o tentativă adorabilă de apărare a ambasadorului american, dar complet inutilă.
Argumentele lui Boia sunt ridicole, şi iată de ce:
Să luăm un exemplu simplu: Italia medievală. A funcţionat sub formă de republici secole în şir. Fiecare oraş mare avea autonomie teritorială şi instituţii de sine stătătoare. Abia în 1861, a apărut o Italie unită.
Îi face asta mai puţin italieni pe veneţieni, comparativ cu florentinii?
Bineînţeles că nu.
Idem Germania. Nu doar că a funcţionat sub formă de regiuni de sine stătătoare pe toată durata Evului Mediu, dar şi acum e împărţită administrativ în landuri, cu un grad avansat de autonomie. Îl face asta mai puţin german pe Hans din Nurnberg, comparativ cu Johann din Hamburg? Evident, nu.

*

Dar pe ambasadorul american din Chişinău îl interesează prea puţin aspectul ăsta. Cu adâncă durere în suflet vă confesez, stimaţi urmaşi ai falnicului Budapesta, că bravul ambasador nu făcea istorie în momentul ăla.
Mai exact, îl doare la bască de istorie. Atât de cea reală, cât şi de cea cosmetizată de comunişti, unde noi eram eroi şi învingeam mari imperii, folosindu-ne de furci şi topoare, apoi mergeam să culegem via cu botniţă.
Ce povestea ambasadorul american în declaraţia lui era simplă trasare a sferelor de influenţă. Noi suntem ai americanilor. Moldovenii sunt ai ruşilor. Cele două ţări au umbrele de culori diferite şi fiecare îşi vede de treaba ei. “Moldova e stat independent” înseamnă, în traducere din engleză în rusă, “Stai liniştit, nea Putin, noi americanii garantăm că nu-ţi periclităm cu nimic dominaţia în zonă”.
Mira-m-aş ca în câţiva ani să nu devină şi România “stat independent”. În aceiaşi termeni.

*

Realitatea şi mai tristă e următoarea:
Politicienii români nu-şi doresc unirea cu Basarabia. România are suficiente probleme de sine stătătoare, să nu-şi permită financiar costurile unei astfel de uniuni.
Politicienii moldoveni nu-şi doresc unirea cu România. Rusia e “the highest bidder”, iar Moldova a dus-o relativ decent, cât timp a fost parte din URSS.
Drept care, hai să bem o bere şi să ne liniştim.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. 0vershade says:

  Din punct de vedere al costurilor, pentru națiunea română e mai mare costul separării decât al unirii. Pe termen lung (și chiar mediu) România nu ar avea decât de câștigat. Din păcate, politicienii noștri ori nu văd asta ori sunt prea slabi de înger să spună ceva.
  Politicienii de la Chișinău nu vor unirea pentru că vor o țărișoară a lor pe care s-o jefuiască liniștiți. Eu sper ca lucrurile să se îndrepte spre o eventuală unire, dar pentru asta am avea nevoie de câțiva politicieni capabili să se descurce cu jocul politic dintre Rusia, SUA și UE… și nu văd niciunul.

 2. Lahm says:

  …că bine le ziseși!

 3. antigelu says:

  Asa, zi-le Lorena.
  Ca ai amintit Germania. Jumatate din Prusia, leganul “germanilor” este acum teritoriu polonez. Binenteles, incepand cu 1945, rusii si polonezii au avut grija sa faca curatenia etnica de rigoare.

  Cat despre “Unire”, la Bucuresti au alte prioritati, iar la Chisinau ii doare la basca, doar nu-s prosti sa lasa tara aia din mina si sa nu mai aiba ce mulge.

 4. Nautilus says:

  Cică prin aprilie 1923, un băieţaş din ăsta, idealist până la moarte, adică un fel de Che Guevara al vremii lui, numit Lev Troţki, a zis aşa în Sovietul Moscovei: “Ţara noastră a fost ruinată în războiul imperialiştilor şi Franţa jefuieşte Europa, ia de la noi provincii populate de belaruşi, ucrainieni şi moldoveni care nu vor să fie români şi le dă României!”

  După cum au dovedit un an şi jumătate mai târziu franţuzul Henri Barbusse şi grecul Panait Istrati, moldovenii chiar nu voiau să fie români.

 5. Sorin says:

  Lucian Boia se referea mai mult la contextul socio-cultural și politic în care Basarabia a evoluat în modernitate. Adică la construcția instituțiilor proprii modernismului, Astfel, Basarabia și România au evoluat diferit: una cu construcție statală de influență rusă/sovietică, alta cu pretenții de occidentalism (de exemplu, prima constituție oficială a fost copiată după cea belgiană, cea mai modernă în acea perioadă). Deși Eminescu și Ștefan cel Mare sunt superstaruri pe ambele maluri ale Prutului, Basarabia nu este România, în ciuda celor 22 de ani (1918-1940) sub același guvern, perioadă în care integrarea și articularea instituțiilor basarabene cu cele din România a eșuat (scrie în documentele sociale și istorice). Și va eșua și în cazul unei viitoare noi uniri, îmi cer scuze pentru acest prognostic. Emoțional, cred că toți am vrea să se întâmple, dar rațional,- cred că ar fi un dezastru dpdv economic, social, politic și geostrategic. Argumente ofer numai la cerere și pe bani 🙂

  PS: Statul român nu e capabil să gestioneze onorabil teritoriul actual al țării; ia să ne imaginăm un teritoiu cu câteva județe mai mare, cu încă cel puțin 4-5 minorități revendicative și active politic, cu o infrastructură diferită care trebuie articulată cu cea de „dincoace” de Prut, cu mai mulți oligarhi și politicieni corupți, cu problema Transnistriei, cu generalizarea limbii oficiale în toate colțurile țării, cu un alt prilej de gâlceavă cu Rusia, unul cu Ucraina (dacă va mai exista) și putem continua, dar să nu exagerăm.

 6. valentin says:

  Păi te confrunzi cu problema găgăuzilor, Care e problema ungurilor din Covasna și Harghita. Cică nu le dai autonomie, dar din punct de vedere administrativ sunt autonomi, au primarul ce-l vor, restul e can minus can.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger