Aceste clişee ne dor: “La nervi se vede caracterul”

Nu ştiu care dobitoc bătut în cap a început-o pe asta cu “La nervi se vede caracterul”. Probabil unul dintre târleţii care aveau o plăcere secretă în a-şi trata oribil persoanele din jur şi, pentru a scăpa necaftiţi pe cât mai mult timp, căutau un argument penibil cu care să-i forţeze pe alţii să suporte acţiunile de hărţuială fără să crâcnească.

Şi pentru că mulţi oameni sunt conformişti ca nişte oi şi ajunge să le enunţi ceva care sună a lege, pentru ca ei să se supună maşinal, o bună parte din populaţie face efort supranatural să nu se enerveze vulcanic, să nu-i bage pe hărţuitori în vagin de mamă şi să pară că au un caracter armonios şi diafan.
De ce?

Caracterul unui om este dat de suma valorilor pe care le îmbrăţişează şi după care se ghidează, de calitatea relaţiilor umane pe care le întreţine şi de faptele bune pe care e dispus să le facă.
Care e legătura cu a adopta o mască cool în timp ce un idiot fără ocupaţie pretinde să-ţi consume timpul cu hărţuială dezagreabilă?
Absolut nici una sub soare.

Există criminali în serie şi corupţi de ultimă speţă care îţi vor răspunde cu un zâmbet la insulte.
Există oameni buni, integri şi de perfectă bună credinţă care îţi vor răspunde furibund dacă hărţuirea ta e nedorită. Iar vestea este: nu are nici o legătură cu caracterul lor.
E vorba strict de termenii în care sunt dispuşi să accepte sau nu o interacţiune. Iar dacă tu doreşti această interacţiune mai mult decât ei, e mult mai simplu să le respecţi termenii (mai ales dacă nu cer nimic care să-ţi încalce demnitatea şi principiile), decât să încerci să forţezi nota în direcţia în care ţi s-a comunicat explicit că nu merge forţată.

Omul care are încredere în persoana lui nu va ceda la manipulare ieftină de tip: “dacă aveai caracter, nu mă înjurai deşi mă comport ca un dobitoc”. Omul care are încredere în persoana lui ştie că nu s-a înscris la un concurs să-ţi câştige ţie aprobarea şi ştie că nu are să-ţi demonstreze ţie nimic. Dimpotrivă. Dacă tu încordezi musculatură şi cauţi să cerşeşti atenţie pe tarlaua lui, mai degrabă tu ai să demonstrezi că meriţi timpul lui.

La nervi nu se vede altceva decât disponibilitatea omului de a răbda mitocănie. Bravo celor care sunt dispuşi la asta, deşi pe o listă a priorităţilor, mi se pare ultimul lucru la care ar trebui să se concentreze.
Iar cine vrea “the best” din altcineva, ar trebui să înceapă să ofere “the best”. Ca să aibă şi celălalt o motivaţie.

**************************************************

Ai un clişeu care te calcă pe nervi în mod special? Îl pot trata într-un articol sponsorizat. Paşii sunt precum urmează. 1. O donaţie pe contul afişat în sidebar. 2. Un mail cu chitanţa, clişeul şi eventuale detalii de genul: “vreau să fiu numit cu ‘dedicaţie specială pentru naşu’ mare” sau “prefer anonimat”. 3. Iei o bere şi aştepţi.
În termen de două – trei zile, clişeul tău preferat va avea propriul lui articol, să linkuieşti persoanele care te enervează.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. Ella says:

  Gizzas, Lorena, tu altceva decat tatisme nu stii sa scrii ?

  • Lorena Lupu says:

   Nu mi-e clar ce anume e acela “ţăţism” după creieraşul tău neted. Dar dacă numitul creieraş neted de găină stătută-n soare nu are neuroni pentru “ţăţismele” mele, recomand călduros cotcodăceala în altă ogradă.

 2. dadatroll says:

  Mey da nu vrei sa scrii despre cliseu daca p atunci q si prin urmare daca q atunci p cunoscut in popor si cadevaru supara piom.

 3. Am putza mare si groasa, Ella te rog contacteaza-ma daca nu esti purtatoare de boli venerice.

 4. E prea mare si prea groasa pentru batista. Recomand o carpeta de perete, de preferinta aia cu rapirea din serai, acum cand i-a crescut cotatia la bursa de valori ca a generat reactii pe blogu’mov. Inca doua mentionari d’astea. i fac poza, i pun un buton de paypal donate langa, si traiesc fericit pana la adanci batraneti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: