Despre recunoştinţă

Da, sunt un om recunoscător. Dezamăgesc cu asta exact categoria de oameni care iubeşte în mine harpia, aşa cum prin cinism îi dezamăgesc pe ăia care iubesc în mine omul prost de bun.

Săgetătorul e zodie duală, jumătate om, jumătate cal. Calul e fiinţa aia nobilă, greu de îmblânzit, care îţi mardeşte o copită-n bot de băuni, dacă îi bagi paie-n fund. (Şi are pula mare, ca să rămânem în tema glumelor din ultima vreme.)

Omul e fiinţa aia meschină şi imperfectă de care suntem sătui cu toţii.

OK, glumesc, n-am nevoie de horoscop să mă justific. Cert e că dl. Alex Ştefănescu mi-a scris o cronică pozitivă în România Literară. Aici.

I-am dat share cu mulţumiri, aşa cum mi se pare normal să fac când un om îmi alocă timp. Nu l-am putut tagui pe domnia sa, pentru că ba mă urăşte, ba mă iubeşte, în funcţie de ce mai scriu pe blog, şi mă bagăscoatebagăscoate în listă, iar momentan suntem neprieteni.

Şi m-au luat oameni în privat cum ar fi vrut ei să sfidez eu România Literară şi pe dl. Ştefănescu, că ce, nu sunt eu omul liber şi singur?

Ba da, sunt omul liber şi singur. Dar nu sunt un om misecuvenist. Ştiu să apreciez faptul că un om alocă o oră-două-trei din timpul lui să scrie despre mine şi spaţiu editorial să publice ceea ce a scris despre mine. Nu mi se pare că mi se cuvine nimic din faşă şi dacă primesc ceva, ştiu să spun “mulţumesc”.

E firesc, uman şi normal.

Recunoştinţa nu te miceşte, decât dacă eşti deja prea mic să contezi. Nimeni nu îmi datorează nimic în viaţă. Faptul că unii oameni îmi oferă unele lucruri e un privilegiu, nu ceva de la sine înţeles. Şi chiar dacă voi muri mâine călcată de tramvai, sau voi ajunge cea mai mare scriitoare a României, nu voi considera niciodată că mi se cuvine decât ceea ce negociez contractual.

Restul e fructul bunăvoinţei unui alt om şi se recunoaşte ca atare.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

  1. Joker says:

    Am remarcat ca putine din criticile dumnealui sunt laudative in totalitate, precum in cazul tau. Ceea ce inseamna ca nu ti-e neprieten, chiar dimpotriva. Felicitari.

  2. Iosif says:

    mai poate dl. Stefanescu asta, mai poate?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: