“Domnule, vedeţi că aveţi gramatica mică”

Orice femeie cu o viaţă sexuală activă a întâlnit minimum o dată virguliţa. A privit-o tandru în ochişori, a mângâiat-o matern pe căpşor şi a petrecut restul serii făcând bingeing cu filme şi popcorn pe netflix, că oameni suntem şi nu o să dăm afară din casă un suflet de om pe motive de genetică zgârcită.

Realitatea e că posesorii virguliţei sunt mai conştienţi, în mod dureros, de carenţa lor în materie, decât oricine altcineva. Şi atunci muncesc intens să arate că au un surplus pe alte planuri. Alfel, cum credeţi că au apărut ceasurile Chopard?

De aceea, când vezi un domn cu un job de birou, 9 – 5, către care se îndreaptă cu ditamai Jeepul, ştii. Când auzi alt domn lăudându-se oricui vrea să-l audă că e mai deştept decât ei, deşi nu l-a întrebat nimeni nimic, ştii. Când vezi un al treilea domn aşezându-se la masă şi scoţând cu fală un telefon încrustat cu diamante negre şi tras în foiţă de aur, ştii.

Şi nu spui nimic, că eşti un om bun ca pâinea caldă. Empatizezi în tăcere.

Trebuia să fi ştiut şi ieri, când am auzit că Ministerul Culturii devine al Culturii ŞI Identităţii Naţionale.

Am fost naivă. Am crezut că e vorba despre ciobănaş cu trei sute de oi. Despre să mori din dragoste rănită. Despre meşterul manole şi toma alimoş, haiduc din ţara de jos. Despre cum Grigore Leşe e unica vedetă de calibru internaţional care va face turnee în Japonia de acum înainte. Despre cum toţi o să ne apucăm de oină şi de doină.

Dar nu.

Azi când i-am auzit pe noii miniştri luând cuvântul şi cuvântul pleoştindu-li-se, ofilindu-se şi murind spastic, am înţeles.

Identitatea naţională e ceasul Chopard, SUV-ul şi mobilul cu diamante negre al agramatului.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. GEORGE says:

  stiu si eu pe unu’ care plateste 2000 de euro pe luna rata la un Porche si vreo 300 pentru garaju’ aferent. pe langa alte plati. nu mint.
  bine, el spune ca lui ii plac masinile. :))

 2. Alexia says:

  Am citit declarațiile noului ministru al agriculturii. Le-am citit de vreo trei ori, încercând să găsesc o urmă de logică. Mission impossible.
  Apoi mi-am amintit de Orwell și m-a lovit revelația.
  Noi nu trebuiește să vorbește corect. Și nici să gândește logic. Ce-i aia, corect? Corect e ce zice partidul preaiubit.

 3. Fiecare nou ministru e mai analfabet, oare ne prostim cu totii?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: