#DontInsist

Azi dimineața, am primit un comentariu de la un băiat care îmi atrăgea atenția asupra următoarei situații.

O fată, Natalia Găitan pe numele ei, ne împărtășește conversaţia complet ireală cu un stalker care o hărțuia on and on.
Mă rog, şi continuă aşa timp de 19 print screenuri, cu ea repetând că nu e interesată şi el insistând că vrea explicaţii sau o va căuta personal. Iar când trece de la mesaje la calls, fata se enervează în sfârşit şi îi dă block.

*

Ştiu, știu ce o să comentaţi.

“Să-i dea block şi gata.”

Vorbiţi cu fata care are o listă de block mai lungă decât pe aceea de prieteni.

*

Dar opţiunea de a da block only takes you so far. În viaţa reală, nu ai opţiune de block. În viaţa reală, ăla va continua să te hărţuiască, agaseze şi să refuze să ia la cunoştinţă că interacţiunea nu e dorită, până se va ajunge la un deznodământ extrem de urât.

De aceea, cred că, dincolo de poliţie, tribunale, procese, drumuri, bani cheltuiţi şi eterna nevoie de a pedepsi pe cineva, ar trebui să existe o campanie de educare şi de awareness pentru tineri dezlănţuiţi hormonal. Şi nu doar băieţi. Cum aţi văzut în articolul meu despre stalkeriţe, există şi fete – e adevărat, mai puţine! – care au impresia că, dacă lor li se pune pata pe tine, e ca un act care te îndatorează automat cu reciprocitate.

Şi aş propune un nume de campanie: #DontInsist.

Dacă ai tineri educaţi în privinţa ideii de boundaries – dreptul altuia de a seta limitele dorite ale interacţiunii cu tine – vor exista mai puţin stres online şi offline, mai puţină pisălogeală fără sens, şi înţelegerea ideii de “nu” e “nu”.

Şi noţiunea că străinii nu-ţi datorează nimic: nici timpul, nici atenţia lor, nici raport legat de motivele pentru care nu sunt interesaţi.

Cum se vede, băiatul stalker nu e un analfabet de la Gheboaia, Scrie corect româneşte, se exprimă articulat, e genul de persoană care, probabil, la prima vedere pare perfect sănătoasă cu capul.

Principala problemă e absenţa educaţiei despre care am vorbit mai sus.

Şi ca el sunt mii. Sute de mii.

Sute de mii de oameni care n-au fost educaţi să proceseze noţiunea de “not interested”. Dreptul altuia de a-ţi acorda timp sau nu, în funcţie de priorităţi. Dreptul altuia de a decide ce vrea, şi cu cine.

Poţi să dai în judecată sute de mii de oameni, să faci plângeri la poliţie, să le fooţi viaţa şi, în revanşă, şi ei pe a ta. Dar parcă e mai simplu şi mai eficient să educi.

Vedeţi acel: “Mai întâi voiam să te întreb dacă deranjează pe cineva că scriu, adică dacă ai o relaţie”.

Deci, tipul nu e incapabil să proceseze noţiunea de boundaries. Problema e că nu le recunoaşte pe ale ei. Le-ar recunoaşte doar pe acelea ale unui alt deţinător de penis.

“Da, deranjează pe cineva că scrii. Pe mine”, ar fi trebuit să răspundă ea.

Iar dacă el ar fi fost educat că orice om, indiferent de sex, are drept de decizie asupra propriilor interacţiuni, ar fi zis ceva de genul: Ok, îţi respect opţiunile, o zi bună.

Şi asta ar fi fost.

Fără dramă ulterioară. Fără agresori şi victime. Fără vinovaţi şi consecinţe.

*

De aceea aş aprecia să lansăm şi să promovăm

#DontInsist

1. Necunoscuţii nu-ţi datorează nimic. 

Simplul fapt că există mesagerie privată nu presupune obligaţia unei persoane pe care n-o cunoşti să-ţi acorde automat timpul şi atenţia ei. Nu le solicita pe un ton de executor judecătoresc. Aşa cum e dreptul tău să încerci, e dreptul celuilalt să spună “nu”. 

#DontInsist

2. Nimeni nu îţi datorează justificări legate de preferinţele lor în materie de prieteni, parteneri, preferinţe personale şi alte aspecte care ţin de viaţa privată. Nu le solicita pe un ton de procuror stalinist. 

Viaţa publică (job, taxe, obligaţii) e formată din raporturile strict necesare între cetăţean şi comunitate. Viaţa privată (ce se petrece după ce toate cele de mai sus au fost onorate) e STRICT, EXCLUSIV ŞI ABSOLUT problema persoanei, atâta timp cât nu face rău altora. 

De aceea, discuţii de genul: “Dar de ce îl accepţi pe Gogu şi pe mine nu?” sunt absolut inutile. Sau vrei musai să auzi o cruzime de la obraz, de genul “Gogu îmi place, tu nu”?

#DontInsist 

3. Insistenţa după ce ţi s-a spus şi arătat clar că baţi la uşi închise nu te face mai bărbat, mai viteaz, mai tare şi mai şmecher. Dimpotrivă. Inspiră doar sentimente negative, care se accentuează pe măsură ce o lălăi on and an. 

“Îmi pare rău, nu sunt interesat(ă)” trebuie să aibă parte de un singur răspuns: “E decizia ta şi o respect. Cele bune”.

Şi laşi persoana în pace.

Punct.

#DontInsist 

4. Ameninţările, insultele, crearea senzaţiei de pericol pentru persoana care a spus că nu e interesată nu îi vor cuceri în mod miraculos interesul. Dimpotrivă, îi vor confirma că refuzul a fost o decizie corectă. 

Pe de o parte, popularitatea ta în ochii omului respectiv va scade şi mai mult. Dar, o să spui tu, popularitatea ta în ochii omului respectiv era zero to begin with. Sigur. Dar de ce să tragi de oameni în ochii cărora popularitatea ta era zero to begin with? Caută în tine o fărâmă de demnitate, şi dacă nu găseşti, cumpără de undeva.

Pe de alta, genul ăsta de ameninţări sunt ilegale, oricine se poate duce la poliţie cu ele şi să-ţi complice viaţa aiurea.

Merită?

Pentru o simplă aventură care n-a fost să fie?

#DontInsist 

Cu cât vei trage de oameni care nu te vor, şi ăia vor deveni mai brutali şi mai necruţători în refuzul lor – pentru că practic îi împingi tu să devină, cu atât vei auzi lucruri care îţi vor măcina respectul de sine. 

Iar asta în primul rând pentru că te pui de unul singur într-o poziţie dăunătoare faţă de respectul tău faţă de tine însuţi. 

Lasă oamenii să decidă singuri dacă te plac sau nu. Nu căuta să extragi din ei cu sila o atenţie pe care nu au de ce să ţi-o ofere.

#DontInsist 

Nu e suficient să placi tu pe cineva, mai trebuie să existe şi reciprocitate. Şi NU, reciprocitatea nu se subînţelege. 

Care vreţi să printaţi sub formă de fluturaşi partea cu bold (şi explicaţiile intercalate) şi să îi împărţiţi prin oraş aveţi acordul meu.

O lume fără insistenţe tâmpite e o lume cu mult mai puţină negativitate şi mult mai multă relaxare, şi de relaxare avem cu toţii nevoie.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram. Sau, mai nou, devino parte a comunității mele pe Reddit.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Ady says:

  din câte am citit eu în comentariile la postarea inițială, oamenii susțin că individul are probleme la cap și e relativ cunoscut pt interacțiuni de genul ăsta.
  partea cu educația e importantă și să sperăm că merge pt oameni normali la cap.
  totuși, pt săriți de pe fix poate ar trebui să intervină poliția. da, știu, să vorbim de poliție în momentul actual e redutant (cred că ăsta e cuvântul). poliția ar trebui să ia în serios astfel de plângeri. pt că atât timp cât nu există o hotărâre judecătorească de punere sub interdicție (care atestă că persoana în cauză chiar nu mai știu ce face), chiar și o persoană bolnavă la cap (cu acte medicale) poate răspunde penal.

 2. Silva says:

  In cazul asta si eu cred ca e vorba de probleme medicale. A mai aparut intre timp postarea unei alte fete hartuita de acelasi individ https://www.facebook.com/angelina.madalina/posts/2383710951866655

 3. Luke says:

  Strict la conversatia postata; greu de urmarit dpdv logic si nu numai ,dar sper ca vb mai ,,liber” decat scrie
  Strict la ,,actiunea” din spatele scrisului; patetic si penibil, dar a incercat si el, probabil , ca sa nu zic sigur, astea sunt ,,noile” tendinte de agatat la noua generatie sau poate ca omul are ceva probleme
  Si da, trebuie educatie, intitiativa, rabdare si treb sa ne educam copii in aceste noi coordonate…suntem toti egali…nu exista diferente intre purtatori de pantalon sau fusta..eu incerc asta cu copilul.meu si sunt surprins cand vad si aud prin parc tot felul,,de indemnuri si abordari” de.ti vine sa.i bati pe parinti
  E.DU.CA.TI.E..rabdare…Educatie…rabdare.Educatie..aici treb lucrat..

 4. Alexandra says:

  Maxima nesimtire mi se pare cea cu “daca deranjeaza pe cineva faptul ca iti scriu, adica gen daca ai vreo relatie”. Ar fi contat doar daca deranja partenerul fetei. Ea nici nu conta. Din pacate, multi sunt crescuti pe principiul “ai penis, e suficient ca sa ti se cuvina orice femeie”.

 5. Vlad says:

  A aparut in presa un articol si o tipa a spus ca a patit la fel si si-a rezolvat problema apeland la un cunoscut care e politist si care l-a amenintat pe individ.

  As propune campania #depuneplangere

 6. Sonyared says:

  Am vazut si eu postarea fetei si a altei fete, culmea, cu acelasi individ.Cealalta lucra la un bar ceva, tipul o ameninta ca o sa faca ceva sa-si piarda locul de munca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: