Femei cu p*la mare: Alina Dragoş

Foto: Artify Media.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie îmi plac femeile deştepte şi libere-n mentalităţi. De aceea, lunea pe blogul meu e a lor. A femeilor care fac lucruri, inovează, rup bariere şi joacă rolul principal în propriile lor vieţi. Pe scurt, femei cu pensula mare. Azi, Alina Dragoş.

Alina Dragoş a fost, ca noi toţi, jurnalist şi PR, înainte să se sature până peste cap, ca noi toţi, să fie slugărită, şi a creat unul dintre cele mai curajoase şi mai inovative businessuri din Cluj: HOHA Creative, cu care organizează nişte nunţi de stau mâţa, alienul, dinozaurul şi un cârd de unicorni în coadă.

De asemenea, Alina Dragoş va fi cu noi la evenimentul clujean din turneul meu Trollywood Walk of Fame, în Insomnia Cafe, pe 23 octombrie, la 19.

Trollywood: Ce mai faci?
Alina Dragoş: Am avut un weekend horror. Soţul meu şi-a spart capul în baie, noaptea, când a mers şi el ca tot omul la un pişu, şi am ajuns la urgenţă unde am stat cinci ore. Măcar de ar fi fost beat mort; dar era treaz în puii mei. :))) Deci, one wild weekend.

Omigod, omigod. Am văzut că eşti un om foarte ocupat. Câte businessuri şi activităţi conduci tu acum, de fapt?
Împreună cu prietena mea, Oana, avem agentia de evenimente şi creaţie HOHA, am blogul tvdece.ro pe care scriu împreună cu soţul meu, sunt PR freelancer şi am o pisică tomberoneză, Inga.

Ce v-aţi propus voi să aduceţi nou pe piaţă, în secunda când aţi decis să înfiinţaţi HOHA?
Ca orice român, avem experienţă de mers la nunţi, botezuri şi alte cumetrii, şi ne-am dat seama că lipseşte creativitatea în acest domeniu. Concret, toate evenimentele astea arată cam la fel. Ne-am propus să aducem experienţa noastră (Oana este designer de peste 10 ani şi Răzvan este copywriter tot de cam atât) în a crea nişte evenimente unice, pliate pe stilul de viaţă şi personalităţile oamenilor care ne contactează la un buget decent! Practic, funcţionăm ca o agenţie de advertising şi PR pentru clienţi care nu vor să aplaude friptura, nu vor să dea drumul la porumbei şi în general fac şi ei o mică alergie când aud de fântâni cu ciocolată sau alte clişee.

Dă-mi trei exemple de concepte de nunţi originale, pliate pe personalitatea clienţilor.
OK.
Nunta 1: Super Mario Wedding
Mirii lucrează amândoi în IT. În urma briefului pe care l-au completat şi după câteva întâlniri cu ei, le-am pregătit două concepte creative şi l-au ales pe acesta deoarece sunt gameri şi au rezonat cu Super Mario. Partea frumoasă e că au avut deplină încredere în tot ce le-am propus şi astfel s-a născut una dintre cele mai creative nunţi pe care le-am organizat.
De la invitaţie, numere de masă, listă de invitaţi şi tot ce a mai fost nevoie pe partea de design, am recreat universul Mario, pentru ei şi invitaţi. În plus, florile obişnuite au fost înlocuite cu plantele carnivore din joc, am avut şi un challenge pentru invitaţi iar decorul a fost şi el integrat în concept. După cum vezi, chiar şi cutia de bani a prins o altă formă, am creat-o special să bată la ochi.

Nunta a 2-a: Wedding, she wrote!
Wedding, she wrote! – conceptul creat special pentru miri – a fost inspirat de celebrul serial “Murder, she wrote” în care faimoasa detectivă și scriitoare Jessica Fletcher rezolvă mistere timp de 12 sezoane. O nuntă care a introdus invitații în lumea fascinantă a misterelor, a jocurilor mystery, a cărților și filmelor pe aceeași temă.
Dacă te gândeşti la căni de cafea, maşină de scris veche, pipă, gogoşi şi multă bandă care delimitează locul “crimei’, e clar că ai înţeles acest concept! Pentru această nuntă, cutia de bani a fost înlocuită cu o cutie de probe, iar candy bar-ul avea o hartă cu indiciile dulci. Mirii au oferit cadou la final invitaţilor gogoşi şi cărţi de mystery, iar tortul a fost cel mai sângeros şi delicios tort ever!

Nunta a 3-a: Nunta victoriană
S-a născut din pasiunea celor doi miri pentru perioada victoriană şi pentru serialul “Downton Abbey“.
Mirii au avut ţinute inspirate din acea perioadă, invitaţii au fost întâmpinaţi de oameni pe picioroange costumaţi pe concept, iar în locul anunţurilor pe care le-ar fi făcut de obicei DJ-ul (intrarea mirilor în sală, primul dans etc.) am înregistrat nişte spoturi radio pe care le-am rulat spre deliciul invitaţilor. Nunta avut loc la un castel din Maramureş care ne-a ajutat foarte mult să integrăm povestea.
De fiecare dată, ne punem capul la contribuţie, să fie ceva personalizat 100%. Ţi se face poftă de nuntă, nu? :)))

Dadada. Mă însor mâine. .
Asta e şi ideea. Să te simţi bine şi tu ca mire, dar şi tu ca nuntaş. Să mergi acasă să spui: THIS WAS EPIC. Nu, “ah well, a mai trecut şi nunta asta”. Hai să nu uităm să ne distrăm, oameni buni. Că de aia e party.

În afară de nunţi, ce mai organizaţi?
Evenimente corporate de genul petreceri de Crăciun, aniversări ale companiilor, lansări de produs, de magazine etc. Stai ca vreau să îţi arat una fainăăăă!

Stau.
Prohibition Party.
Compania de IT nu avut în 10 ani nicio petrecere. Aşa că am pus prohibiţia în cui pentru ei! Într-o cramă de la subsolul unui hotel, am angajat un bodyguard care nu te lăsa să intri la party decât dacă ştiai parola. Afară nu era decorat nimic şi era beznă.

Şi înăuntru era o atmosferă de cuibuşor de nebunii secret.
Exaaact! Dacă ghiceai, intrai într-o lume a gangsterilor, fetelor frumoase, whisky-ului. Foarte fain a fost. Ne-a plăcut şi nouă maxim.

Clujul e un oraş conservator şi relativ strict. Nu v-a fost teamă de riscul eşecului cu această agenţie?
Într-adevăr, pe cât pare de deschis, festivalier şi ‘Silicon Valley de România”, oamenii sunt destul de tradiţionali. Am mizat totuşi că într-un oraş de 400.000 de locuitori există oameni care s-au săturat de evenimentele clasice şi gândesc ca noi. Faptul că suntem în al patrulea an de activitate ne demonstrează că am mizat corect. Totuşi, este mult de muncă pentru a schimba mentalităţi şi atunci când îţi asumi acest rol, nu poţi avea pretenţia puerilă să se întâmple peste noapte.

Dă-mi exemple de câteva reacţii dezaprobatoare care v-au făcut să râdeţi.
“Ne place foarte mult ce faceţi voi şi ne-am dori să lucrăm cu voi, dar mama vrea staroste şi nu avem ce face.” Sau: “Aş fi vrut şi eu ceva special, dar socrul a zis că ştie el pe cineva la noi în oraş şi că nu mai bine ne vedem de treabă.” În general, când îţi plăteşte altcineva nunta, nu prea poţi lua tu deciziile. Sau: “Am eu un văr care face foto video şi muzică şi se ocupă el”. Îţi dai seama cum poate ieşi aşa ceva.

Nunta voastră cum a fost?
Nunta noastră a fost prima nuntă HOHA pe care am făcut-o fără să existe atunci HOHA. Am făcut o nuntă cu tematica “papion”, în 2014. În Baia Mare. Chelnerii ne-au spus că nu au văzut aşa ceva în viaţa lor. Cred că ne-au spus chestia asta de 100 de ori. În timp ce noi râdeam, în tenişi. Atunci ne-am dat seama că poate e un potenţial de business şi că uite, mai sunt alţii care ar vrea şi ei altceva.

Deci, stai: papion şi tenişi?
Da. Nu am făcut nici poze clasice, nu am aruncat nici buchetul.

De ce?
Păi, tenişi pentru că nu voiam niciunul să ne chinuie pantofii, şi papion ca o ironie fină că uite, mami şi tati, totuşi suntem eleganţi.

Şi părinţii cum au reacţionat?
S-au dat pe brazdă şi au înţeles, deşi şi acum ne mai spun aşa, finuţ, că nu am punctat unele momente tradiţionale.

Blogul vostru cu ce se ocupă?
Scriem din 2009 împreună pe tvdece.ro. Eu tocmai renunţasem la presa scrisă şi simţeam nevoia acută să scriu, iar Răzvan e copy, deci îi place şi lui scrisul. Este un blog generalist cu accente de divertisment (sau aşa credem noi, că suntem amuzanţi). Scriem despre viaţa de cuplu, despre ce trăim şi simţim, şi în general, dacă vedem o mică urmă de prostie, vai ce ne place să o ironizăm.

Suntem colegi, cum ar veni.
Da.

Înţeleg că voi aţi fost co-bloggeri înainte să aveţi o relaţie.
Nuu, s-a născut în relaţie. E copilul nostru. Când ne întreabă lumea de copii le spunem de blog şi de pisică. :))

Şi pisica a venit înainte de blog sau după?
Pisica a venit din partea unui prieten şantajist. Mi-a aratat-o pe Facetime şi m-a anunţat că în noaptea aceea vor fi minus 15 grade la Cluj. Era fix de Sfântul Andrei. M-am scos cu cadoul pentru Răzvan, care e şi Andrei. Pisica o avem doar de anul trecut. Mie nu-mi plăceau pisicile. Deloc. Iată, acum nesimţirea blănoasă a distrus toate canapelele, şi tot o iubim.

Nu-ţi plăceau pisicile şi totuşi, ai luat-o. Doar de milă?
Nu ştiu să îţi spun de ce. Am văzut-o şi am simţit că pe asta trebuie să o iau acasă. Cred că animalele îşi aleg singure stăpânii şi ăsta e un exemplu foarte clar. Când am ajuns să o iau de la prietenul meu, pisica a venit aţă la mine şi mi-a sărit în poşetă fără să zică nici un mâc.

Ziceai că ai lucrat în presa scrisă. Cum ai ajuns să te degradezi în halul ăsta? :))))
Am început să lucrez la 16 ani ca redactor al paginii de tineret al ziarului “Glasul Maramuşelui” din Baia Mare şi am crezut că la Cluj o să fac presă adevărată. Că o să lucrez ca îm filme, într-o redacţie de genul New York Times. Deh, vise de adolescent. Şi după aceea a venit viaţa, mi-a tras o palmă şi mi-am dat seama că poate nu e chiar aşa ca în filme şi că îmi place mai mult partea cealaltă, de PR. Că tot cu scrisul e şi aia.

Şi în meseria de PR ţi-a fost mai simplu?
Da, bineînţeles! Toate mergeau şi merg conform planului, jurnaliştii publică tot timpul gratuit ce îmi doresc eu, ba mai mult, mă şi sună pentru a scrie noutăţi despre clienţi, e minunat! Clienţii îmi dau toţi mână liberă, nu există raportări sau obiective şi facturile se plătesc tot timpul mai repede!
Şi acum m-am trezit. :))))
Lăsând gluma la o parte, e greu, dar şi foarte satisfăcător când reuşeşti să duci la bun sfârşit un proiect şi vezi rezultatele muncii tale
Eu cred într-o regulă foarte simplă în PR: BUNUL SIMŢ. Dacă îl ai şi îl aplici, lucrurile merg mult mai uşor. Valabil pentru orice domeniu.

Noi am şi avut o scurtă interacţiune în trecut, dacă mai ţii minte. Unuia dintre clienţii tăi îi recomandasem un produs şi făcea vânzări demente din traficul, dar el voia pe viitor barter de la mine.
Da, îmi amintesc. cum să nu. Nu era clientul meu, eu eram angajată la momentul respectiv.

Tu ca blogger te loveşti de situaţii de genul ăsta?
Da, avem şi noi astfel de propuneri. Depinde foarte mult de brand şi de abordare. Noi nu colaborăm cu branduri care nu se potrivesc cu noi şi cititorii şi mai ales nu colaborăm cu branduri pe care nu le folosim sau în care nu credem. Am refuzat şi noi, la fel ca tine, anumite branduri de-a lungul timpului. Asta mi se pare unul dintre lucrurile de bun simţ care îţi asigură credibilitatea.

Trecând peste credinţă, argumentul meu era că, în momentul în care o parte are de câştigat financiar din traficul celeilalte, e incorect să aibă pretenţia să remunereze strict în mulţumiri şi un cadouaş de valoare simbolică. Nu eşti de acord?
Cred că depinde de foarte multe lucruri, bugete şi obiective. Ca blogger ţi-aş răspunde cu un ferm DA. Ca PR pot să îţi spun că lucrurile pot să fie puţin mai complicate de atât. De exemplu, un brand poate începe o colaborare long term cu un blogger după o interacţiune de acest gen.

🙂
În ce moment ai decis să renunţi la a fi angajatul altora şi să-ţi iei viaţa în propriile mâini?

La începutul acestui an mi-am dat seama că, dacă nu mă dedic 100% business-ului propriu, acesta va rămâne la stadiul de hobby. Cred că asta e provocarea oricărui antreprenor: să-şi asume în totalitate propria afacere.

E ca şi cum ai învăţa să înoţi aruncându-te în valuri.
Mie îmi place să înot.

La ce visezi?
Pfff, asta e o întrebare foarte grea pentru mine, care sunt o femeie foarte practică. Visez în fiecare zi să îmi bifez toate taskurile, să creez lucrurile faine, care să facă lumea să spună WOW. Din păcate, nu pot să îţi răspund cu “La o casă pe malul mării”, pentru că nu sunt acel tip de om. Îmi place foarte mult viaţa mea, trăiesc în prezent şi încerc să râd în fiecare zi, în ideea că o zi în care nu răzi e o zi pierdută. Ah, da, pentru că îmi place să călătoresc, vreau să văd cât mai mult din lumea aceasta mare şi NU merg în acelaşi loc de două ori.

Cum s-a schimbat relaţia ta cu Răzvan după ce aţi devenit parteneri de business?
Având în vedere că suntem căsătoriţi, pe lângă lista cu dus gunoiul, aspirat, i-am mai dat din când în când şi alte taskuri: texte de site, un spot radio etc. Practic, săracul era deja obişnuit. Mai mult, mă mândresc şi cu relaţia de business pe care o am cu cea mai bună prietenă a mea, Oana. Chiar dacă se spune că nu e bine să faci business cu prieteni, noi suntem exemplul că se poate, dacă există comunicare, sinceritate, transparenţă, nişte vin şi dorinţă comună să facem altceva decât alţii.

Cum v-aţi promovat şi cât de repede au venit clienţii?
După ce ne-am lansat siteul, am beneficiat de spriinul colegilor, bloggerilor şi oamenilor din media, care ne-au dat o mână de ajutor cu promovarea business-ului. În afară de asta, nu ne-am promovat foarte mult pentru că am mizat pe unicitatea produsului. Am folosit comunicarea pe social media, fără campanii plătite. În plus, nu am avut nici timpul necesar să mă ocup aşa cum ar fi trebuit de lansarea lui pentru că la acel moment eram angajată full time. Cu toate acestea, primii clienţi ne-au găsit pe google, după o experienţă de mers la un târg de nunţi de la care au venit relativ scârbiţi. Textele de pe site şi prezentarea noastră i-au cucerit.

Voi mergeţi la târguri de nunţi?
Până în acest moment nu am fost la niciun târg de nunţi din postura de expozanţi. Am creat însă trei standuri conceptuale pentru trei furnizori de nunţi care şi-au dorit să fie remarcaţi şi diferiţi ( un fotograf şi două cofetării). Mergem însă la toate târgurile din postura de vizitator ca să rămânem conectati la piaţă.

Aţi avut clienţi dficili, genul cărora nu le convenea nimic, şi dacă da, cum aţi procedat?
Sincer, nu am avut clienţi dificili, pentru că trierea clienţilor noştri începe de pe site. Te uiţi şi ştii din prima dacă e da sau ba. În plus, faptul că noi prezentăm două concepte de evenimente ne ajută iarăşi mult. Clientul vede cum arată de la A la Z evenimentul şi îl alege pe cel de care se simte mai apropiat. Apoi, lucrăm împreună pe implementare. E o muncă similară relaţiei preot – enoriaş. Trebuie să fii cinstit cu noi ca să îţi putem oferi tot ce îţi doreşti. E important să fii deschis şi să găseşti soluţii de compromis şi planuri B când situaţia o cere.

Dar clienţi ţepari?
Slavă Cerului, nu am avut situaţii de acest gen. Asta poate şi pentru că noi avem un contract clar şi detaliat, avem un avocat, suntem transparente cu privire la fee-urile noastre şi clientul ştie exact ce primeşte şi cât costă.

Dacă ar fi să vă refaceţi nunta, prin prisma experienţei acumulate până acum la HOHA, ce aţi face diferit?
Sunt multe lucrurile pe care le-am schimba şi e şi normal să fie aşa, pentru că ne-am maturizat şi noi, şi business-ul. :)) Noi oricum am avut o nuntă atipică, în sensul că a fost mai mult o petrecere cu prietenii decât un eveniment încărcat de tradiţii.

Dar probabil că acum i-aţi adăuga şi un concept. Care ar fi acela?
Probabil ceva pe bază de Travel, pasiunea noastră comună, sau de Italia, obsesia mea. Sau poate o nuntă online, cu bloggeri şi vloggeri şi cu un cont în care lumea să depună cât poate. Fiecare bea şi mănâncă la el acasă, ascultă ce muzică vrea şi mai vorbeşte şi cu noi când are chef.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: