Femeile care nu vor să fie egale

Dacă femeile au luptat pentru ceva, de-a lungul secolelor, acest lucru a fost dreptul la decizii legate de propria viață, dreptul la libertate, proprietate economică, dreptul la propriile vise și propriile priorități și dreptul la egalitate.

Da, egalitate.

Păi da, o să sară aici misogin 1, dar nimeni nu e egal cu nimeni, există diferențe individuale.

OK, Există diferențe individuale și între un ciobănesc german și un bișon maltez; dar nimeni nu are pretenția ca bișonul maltez să stea în casă și să fie second hand câine doar pentru că nu are dimensiunile și forța fizică a ciobănescului german. Ambii câini sunt egali în sensul că ambii primesc cele necesare traiului, iubire și atenție în familiile lor, îngrijire onestă și respectuoasă la veterinar și ambii sunt îndrăgiți, nu unul tratat ca minunea universului, iar celălalt, perpetuu arătat cu degetul și bruftuluit pentru absolut orice rahat insignifiant. Egalitatea nu înseamnă neapărat că facem același lucru. Nici doi bărbați nu sunt egali între ei. Unul e un bun contabil, iar celălalt un campion la haltere. Deci sunt inegali ca aptitudini și îndeletniciri. Dar sunt egali în fața legii, sunt egali în opțiuni (pot face ce vor ei, cât timp nu încalcă legea) și sunt egali în șanse.

Narativa legată de femei a alt-rightului încearcă să-i răpească și să-i nege femeii aceste drepturi umane fundamentale, cu pretextul că nu sunt feminine. Să ai o carieră nu e feminin, să știi ce vrei nu e feminin, să ai ambiții proprii nu e feminin, să gândești rațional la propriul viitor nu e feminin, să nu ai chef să răspunzi la mesaj privat de la un necunoscut la 12 noaptea nu e feminin și tot așa. Practic, sub pretextul “feminităţii”, alt-rightul caută să deposedeze femeia de tot ce au câştigat, pas cu pas, înaintaşele noastre (şi înaintaşii, desigur). Egalitatea de drepturi a fost atinsă CU SPRIJINUL bărbaţilor inteligenţi şi empatici, iar acest lucru nu e de neglijat.

Dar gigel-alt-right nu vrea să ai banii tăi, o carieră, reputaţie profesională şi libertate interioară din motive vizibile din avion. Nu că nu ai mai fi feminină. Nimic nu te împiedică să porţi fustă, un rimel intens şi să faci miau-miau suav în timp ce le ai pe toate antemenţionatele. Gigel nu vrea să le ai pentru că astea ÎŢI CONFERĂ PUTEREA DE A PLECA.

Gigel-alt-right te vrea manipulabilă şi fără standarde, să te poată bruftului şi abuza după placul inimii lui, şi să derive el putere din faptul că tu nu ai unde să fugi. Faptul că tu ai plan B şi C îl încurcă, pentru că îi impune un anumit nivel de conduită, altfel, ştie că poţi pleca. De aceea, de-a lungul istoriei, li s-au interzis femeilor educaţia, dreptul la un loc de muncă plătit şi dreptul la un statut în societate, altul decât “fiica lui Bărbat” şi “nevasta lui “Bărbat”. Pentru că astfel, erau silite social să îndure ORICE abuz.

Nici un bărbat de bun simţ, respectuos şi agreabil nu simte nevoia să nege feminismul, pentru că, fiind natural plăcut ca persoană, nici tu nu simţi nevoia să fugi, iar starea conflictuală nu apare. Cei care neagă feminismul sunt ghiolbanii, gherţoii, misecuveniştii, ăia care vor să abuzeze de tot ce poate oferi o femeie şi să nu ofere nimic în schimb. Ăia te vor trata rău regardless. Înainte, te tratau rău pentru că erai de condiţie inferioară, ca femeie. Acum, te tratează rău pentru că, vezi doamne, “nu vrei să fii feminină”. Diferenţa e că, odată cu feminismul şi DATORITĂ FEMINISMULUI, acum ai opţiunea să-i dai în morţii mamelor lor şi să pleci cu fruntea sus, iar societatea va înţelege. Sigur, mai apar şi acum elemente înapoiate care te critică ca-n 1745, dar mult mai multă lume te va înţelege şi nu te vor izola social, cum ar fi făcut-o în 1745, când ai fi fost considerată o ruşine de către întregul oraş şi obiectiv nu ţi-ar fi răspuns nimeni nici la salut, pentru că tu, o bună creştină, l-ai părăsit pe bunul creştin Bătăuş Mitoman Abuziv.

***

Taman de aceea, când văd femei cu studii şi un anumit nivel intelectual aberând cum nu vor să fie egale, îmi e rău fizic. Nu pentru mine. Eu am o vârstă şi un nivel financiar la care pot spune oricând oricui să-mi soogă poola şi nu voi mai fi sluga nimănui niciodată. Ci pentru generaţiile tinere de femei care trebuie să se bucure în continuare de libertăţile pe care cele de dinaintea lor le-au câştigat.

Nu dau numele ilustrei mugitoare care a bălegit următorul panseu, că nu e scopul meu să trimit puhoi de hate pe capul nimănui. Nu mă cheamă Micutzu şi nici Bendeac. Ce îmi propun e să discutăm idei şi principii, şi de aceea dau citatul anonim. Prefer ca ilustra în cauză să citească şi să mediteze în sinea ei la lucruri.

Citatul zice aşa:

Aud adesea femei care se mândresc a fi adeptele unei ideologii pe care n-o cunosc bine și n-o înțeleg în totalitate – “Egalitatea între femei și bărbați”. Dar, o susțin pentru că așa e funny, e cool, e new age, e post-modernism și pentru că sună bine. Niciuna dintre aceste femei nu vor să mute mobila, să care greutăți, să i se vorbească vulgar sau să fie înjurată de bărbatul de lângă ea. Niciuna nu vrea să audă glume “vulgare” și nu vrea să i se dea “un șut în fund” (la propriu) în disputele cu bărbații. Dar bărbații așa se tratează între ei… și aproape nimeni nu consideră ca e o problemă. Ele vor să fie egale cu bărbații, dar tratate ca niște prințese. Vor să fie egale cu bărbații, dar să li se respecte atributele feminine. Vor lângă ele un domn, cu calitățile și comportamentele domnilor “de altă dată”, dar ignoră faptul că acei “domni” trăiau în epoci în care femeia NU era egală cu bărbatul. Când bărbatul cu caracter și educație, se purta așa pentru că era învățat că femeia nu e egală cu el, că ea e mai sensibilă și mai fragilă și trebuie să fie protejată și respectată. Ideologia “egalității” verificată de-a lungul timpului și istoriei s-a arătat a fi o utopie și un eșec. Nu poți face o pară și un măr egale, doar pentru că sunt fructe. Nu exista “egalitate” între rolurile din relația de cuplu. Nu poate exista egalitate între femei și bărbați.”

Rahatul ăsta pare rupt dintr-un articol alt-right şi pare să fie justificarea lui gigel pentru modul în care abuzează femei. Faptul că o femeie îl preia şi îl propagă mi se pare infinit de trist.

Gigel te abuza şi înainte, păsă mic. Te jignea şi te umilea PENTRU CĂ ŞTIA CĂ NU AI UNDE SĂ TE DUCI. Acum te jigneşte şi te umileşte PENTRU CĂ ŢI-AI NEGOCIAT EGALITATEA şi indiferent cum evoluează societatea, va continua să te jignească şi să te umilească pentru că acela e caracterul lui.

Domnii bine educaţi de altădată existau doar în pătura de sus a societăţii. În rest, găseai doar femei îmbătrânite de la 30 de ani de o viaţă de slugăreală, abuzuri şi vise fărâmiţate.

Şi dacă tu îi ceri bărbatului de azi să te respecte şi să-ţi vorbească decent, nu o faci “pentru atributele tale de femeie”, ci PENTRU ATRIBUTELE TALE DE OM. Ca om, meriţi civilizaţie minimă şi o conduită de bun simţ. Bărbaţii de bun simţ NU se înjură nici între ei şi nu îşi dau picioare în fund, iar nesimţiţii te înjurau şi îţi dădeau picioare în fund şi înainte. Violenţa domestică era mult mai accentuată când tu erai ţinută la cratiţă “pentru că eşti femeie”. Idealul casnic al babelor din scara mea de bloc era “unul care nu te bate”.

Mitul vremurilor de odinioară era domnul de altădată. Realitatea vremurilor de altădată e romanul “Ion” de Liviu Rebreanu. Unde Ana era făcută terci în bătaie de ta-su şi apoi de bărbat, PENTRU CĂ E FEMEIE ŞI AU VOIE.

Una peste alta, eu nu vreau să fiu egală cu niciun bărbat. Vreau să fiu respectată pentru atributele mele feminine, vreau să mi se recunoască incapacitățile care derivă din identitatea de gen, și vreau să fiu fragilă, sensibilă și feminină.

Lol. Atributele alea feminine au fost motivul pentru care bărbatul abuziv şi-a permis să te calce în picioare cum a vrut secole la rândul. Iar respectul pentru ele s-a negociat odată cu egalitatea, când s-a clarificat că a fi fragil şi sensibil nu e totuna cu a fi prost sau fraier.

***

În altă ordine de idei: pe voi astea sensibile şi fragile vă invit să faceţi următorul experiment social. Ia daţi-vă voi demisia de la joburi şi încercaţi să trăiţi trei luni doar din ce vă dă bărbatul. Cereţi-i lui bani inclusiv de tampoane şi de cartelă la metrou. Să vă văd. Să vă văd cum vă va trata bărbatul, după ce va vedea că depindeţi complet de el financiar ca “femeile feminine” de odinioară.

La pariu că, la finalul celor trei luni, veţi deschide ONG feminist şi veţi celebra cu strigături fiecare victorie socială a feminismului, ca pe un miracol?

***

Acest site îşi poate continua activitatea doar cu susţinerea cititorilor. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

15 Responses

 1. anca says:

  pai doamna respectiva nu vrea sa fie egala. vrea sa fie superioara.
  eu vreau sa mut mobila. si cand nu pot, cer ajutor sau platesc sa fie mutata. ceea ce face si un barbat cand nu poate sa mute mobila.
  si imi doresc si egalitate pentru barbati, pentru ca probabil majoritatea dintre ei (cel putin dintre cei cu care am eu de-a face) nu se injura si nu isi dau picioare in fund. si daca uneori le vine sa o faca, se controleaza si se abtin (ceea ce fac si eu… in majoritatea cazurilor). cam ceea ce ziceai si tu.
  daca asta caracterizeaza in opinia doamnei masculinitatea (vulgaritatea si violenta) mi se pare clar ca are o parere depreciativa despre barbati.

 2. Sonyared says:

  Pai exista si barbati ce vor alintati ;si un barbat adevarat nu vorbeste vulgar!

  Adica ce? Barbatul e musai sa fie bata, vulgar si puternic fizic? Ie-te la ea! Sunt si femei pasionate de box sau culturiste… si balerini sau barbati cu meserii fine ‘de dama’ cica! Tocmai pentru ca exista EGALITATEA aia! Feminismul e in primul rand despre egalitate ca om! Fragili sunt si barbatii insa exista si femei puternice ce nu-si vor arata “fragilitatea” la orice pas si oricarui gigel! Sa nu vorbim de ‘feminitatea de altadata”- ca atunci… ‘altadata’… te vindeau parintii pentru o vita si erai tratata ca atare … o intreaga viata! Haida de!
  ‘altadata’ – ca femeie… nici la scoala nu aveai voie! Pentru ca erai un ‘bun’!

  • Andrei says:

   mă distrează că unii citați ce vă place din trecut, că femeia era asuprită, dar nici bărbatul de rând nu trăia în puf, nici nu apuca bătrânețile. Câte femei mureau în războaie? procentual mult mai puține, era un model de societate bazat pe resursele și cunoștiințele de la aceea vreme, mereu mergem înainte ca să progresăm pe sistemul trial & error.

   • Adriana Ro says:

    Asta cu războaiele, serios, o gândiți mult? Câte războaie au declarat/pornit femeile? Crezi că lor le convenea să le meargă neamurile la război în timp ce ele stăteau bine-mersi acăsică la căldurică?
    că tot era vorba ce citat „ce vă place”…

    • Andrei says:

     nu așa funcționează o societate în care trăiești/au trăit strămoșii, un oraș/ o cetate/ o țară. Ai beneficii dar trebui să ai și contribuții. Câte războaie crezi că aupornit bărbații care le-au luptat? aia voiam să subliniez că bărbații nu o duceau mai bine, aveau mai multă responsabilitate. Mbine, nici nu am inclus nobilimea, că ăia erau foarte puțini, comparativ cu muncitorii.

     • Doru Florin says:

      daca se pâng că au prea multe responsabilități..nu-s bărbați (sau femei) cum trebuie:D

 3. bea says:

  “Mitul vremurilor de odinioară era domnul de altădată. Realitatea vremurilor de altădată e romanul “Ion” de Liviu Rebreanu. Unde Ana era făcută terci în bătaie de ta-su şi apoi de bărbat, PENTRU CĂ E FEMEIE ŞI AU VOIE.

  asta, asta nu înțeleg cei care romanticizează stilul tradițional de viață.

  Nici bărbaților nu le place stilul tradițional și suferă la fel cum suferă și femeile. “Șutul” ăla în fund pe care îl laudă tanti nu e chiar la ordinea zilei în relațiile între adulți normali, fie ei bărbați sau femei. Nici Andrew Tate nu-și cară mobila, plătește pe cineva să o facă.

 4. alt-right says:

  Sunt un gunoi ordinar, atârn în subsolul tău iar șl iar ca un sclav jalnic, pentru că eu nu am nici un rost și nimic mai bun de făcut, iar tu, STĂPÂNA, ZEIȚA, omul cu adevărat superior din ecuație, ai acea voce puternică și clară care domină mulțimea de lătrăi aleatorii ca mine.
  Dar cum lătrăul de mine poate doar să latre, că atâta mă duc cei doi neuroni debili, te implor, ZEIȚĂ STĂPÂNĂ, administrează-mi acel bocanc în bot pe care-l merită gunoaie inutile ca mine și trimite-mă înapoi la tomberon cu un block și pe contul ăsta, pe lângă restul conturilor de pe care te-am lătrat la fel de inept și de nevolnic de mii de ori, pentru că în continuare nu am o viață.

  • Lorena Lupu says:

   Here, zdreanță soioasă. Fixed it. Ce-ar fi să dovedești că valorezi doi bani getting a job and doing something useful, în loc să/ți borăști repetat frustrările de prost șomer inutil și ratat pe blogul meu?

 5. Mira Mincă says:

  1) Dama cu pricina e cumva Mike Neamţu în drag?

  2) Dacă din nefericire pentru amuzamentul meu nu e Mike the double divorcee captain Neamţu, ”stăpâneşte-mă bade şi chiuie-mi”, zi-i că mie îmi plac bancurile porcoase, le spun fără probleme, fac din când în când cursuri de instruire inginerească continuă cu băieţii ca să mai aflu înjurături noi şi n-am nicio problemă dacă îmi mai iau un şut în cur, din când în când. Aia e, în definitiv, energia e energie şi calul de dar nu se caută la dinţi.
  Cât despre restul de bălării, poate să vină să facă un pic de cursuri de feminitate cu cine ştiu eu. Abia aştept să văz cum mai e cu fragilitatea şi atributele feminine după malaxor.

 6. R.C says:

  O cunosc pe doamna care a scris textul exemplificat si am senzatia ca a postat imediat dupa ce i-am comentat eu de cateva ori la alte postari, sustinand egalitatea si feminismul. Am ramas stupefiata sincer de textul respectiv, nu credeam ca poate gandi asa. Trist. Asta e…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading