“Femeile trebuie să…”

Aceasta e o postare adresată ţie, dragă cititoare. Dacă eşti pe acest site, probabil că nu eşti genul “provincială închistată”, care să moară de inimă citind literele “p”, “u”, “l” şi “ă”, exact în această ordine, şi ştii să evaluezi un text după idei, nu după cantitatea de argou cu care autorul alege să-şi condimenteze spusele.

Voi începe cu o revelaţie. Tu, femeie, te descurci de o mie de ori mai bine singură, decât într-o relaţie care să te dezavantajeze. De aceea, sfatul meu ca de la soră la soră e: ia o bucată de hârtie. Cu liniuţe, numără ce obţii tu din relaţia cu X. Apoi, numără ce pretenţii ai de satisfăcut. Dacă lista A e mai scurtă decât B, fă-i vânt. Poate nu mă vei crede dar există un univers întreg de tipi care pot fi mai buni, mai atenţi, mai iubitori şi mai… ce vrei tu să fie, decât ăla care nu ţine cont de dorinţele tale, dar face balamuc dacă tu nu ţii cont de ale lui.

Una dintre categoriile de pule cu care nu merită să schimbi nici măcar numere de telefon e specimenul “femeile-trebuie-să”. E evident că orice bou care bagă femeile în aceeaşi oală – pe toate – e în totala neînţelegere a faptului că şi femeile sunt oameni. Diferiţi. Şi nu le poţi da un singur set de reguli. Aşa cum nu le poţi da acelaşi set de reguli lui Justin Bieber, lui Stephen Hawking şi lui Boutros Boutros-Ghali.

Răspunsul corect e: “Nu, femeile nu trebuie să. Femeile pot alege să, sau pot refuza să. Femeile pot prefera să, sau pot prefera să nu. Uneori, femeile ar putea să, dacă ştii să pui problema corect. Depinde de femeie. Unei femei îi place să, alteia nu. E ok şi e normal. Nu există un by default cu ceea ce trebuie să o femeie. Iar dacă tu vii cu by defaults, vin şi eu cu by defaults: Bărbaţii trebuie să… (şi zici ce crezi tu că “trebuie să…” bărbaţii). 

Nu de alta, dar există foarte mult misoginism retardat în România –  şi o parte din el se manifestă sub forma autorităţii iritante: “femeile trebuie să”. Singurul lucru pe care “femeile trebuie să” îl facă e să găsească moduri de a nu se lăsa manipulate de proşti.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

28 Responses

  1. joness says:

    Dar ce zici de femeile care vor sa faca doar ceea ce au chef, atunci si cum au ele chef, dar o dau in boceala/depresie daca barbatul nu accepta si vrea sa rupa relatia? 😉

  2. g2-c3a3b707f0bddfc44e154da7ea1a0ef8 says:

    Femeile trebuie să se simte bine. Si bărbaţii la fel. Sicretul e să se găsească unii cu alţii frumos. 🙂

  3. structor says:

    Cateodata mai trebuie si sa. Indiferent de sex, dar exista si motive obiective. Cele subiective, da, se incadreaza in expozeu, indiferent de.

    • Lorena Lupu says:

      evident, când motivele sunt obiective, ok. dar atunci se încadrează într-un argument de genul “omul trebuie să”.

  4. gica says:

    Interesant sfatul pentru suratele tale frumoasa Doamna. Sfatul nu poate fi aplicat in practica, nu tine cont de esenta majoritatii relatiilor din RO,dorul de cele patru litere de care nu se sparie nici cea mai sfioasa gospodina provinciala.

    • Lorena Lupu says:

      dar se poate face distincţie clară între “dorul de pulă” şi “relaţie”.

      iar pulă cu no strings attached e aşaaaaa de uşor de găsit.

  5. Mari says:

    mda … inca o data se dovedeste suprematia barbatului fata de femeie … femeile nu pot sta singure … sunt mai slabe … barbatul poate merge pana in panzele albe (mormant) doar ca sa o vada pe femeie in genunche, plangand, si cerandu-si iertare, barbatul nu se simte bine pana cand femeia nu este supusa 🙂 … definitiv. Pentru acest comentariu plin de intelepciune si iluminator, va rog sa trimiteti un mail la adresa indicata pentru a va furniza un nr de cont in care sa virati cat va lasa inima, multumesc!

  6. laura says:

    Eu sunt foarte de acord cu Lorena. Tot ce “trebuie sa” faca femeile pot face la fel de bine si barbatii. Nimeni de altfel nu trebuie sa faca ceva in functie de sex. Daca eu trebuie sa, atunci stau frumusel acasa, nu muncesc, gatesc, spal, calc si ma transporm din sotie in nevasta. Nu e treaba!

  7. neax says:

    Lasă astea, că vine iarna şi n-avem un gogoşar, o varză în butoi.

  8. Nautilus says:

    Misoginismul retardat e profitabil. Eficienţa şi popularitatea de care se bucură femeile în poziţii birocratice de autoritate (profesoare, directoare, ministre, primăriţe, inspectoare, poliţiste etc) se trag direct de aici: orice Dorel care dă peste o femeie care nu seamănă cu ceea ce cunoaşte el (nu găteşte mâncare de cartofi, nu poartă batic şi halat de molton, nu bea ţuică adusă de la bunica de la ţară, a mai citit şi altceva decât Cancan) e tentat să o impresioneze, să-i arate ce frumos, dăştept şi elegant e el. Adică îl forţează să se perfecţioneze 🙂

    ~Nautilus

  9. Adrian says:

    Daca o femeie cauta un barbat acesta TREBUIE SA fie barbat. Timizii, nehotaratii, inadaptatii sunt exclusi din categorie, pentru ca barbatul TREBUIE SA fie masculin, decis etc. In general barbatul TREBUIE SA. El trebuie sa aiba o situatie sociala acceptabila spre buna, un serviciu stabil – ca doar e barbat, nu? – sa-si ocroteasca partenera, sa aiba simtul umorului, fermitate in decizii etc. In general barbatul TREBUIE SA. Dealtfel si femeia, ca sa-l completeze, TREBUIE SA anumite lucruri pe care le cunoaste foarte bine. Le cunoaste din instinct. As zice ca pana la un anumit punct amandoi cam TREBUIE SA. Restul tine si de bun simt, de obrazul cu care iti privesti partenerul, fie el barbat sau femeie. Unii sunt obisnuiti doar sa primeasca, si nu ma refer doar la barbati. As zice ca respectul e unisex. Unii il au, altii nu.

  10. Adrian says:

    Ok, daca in camera se afla un paianjen imens si eu nu pot sa-l alung pentru ca sunt pietrificat de groaza ce parere iti faci?

    • Lorena Lupu says:

      Dacă am de ales între asta şi a sta la cratiţă, de exemplu, sunt gata să alung regimente întregi de păianjeni.

  11. Adrian says:

    Eu zic ca nu exista un lucru mai frumos pe lume ca doi oameni care invata impreuna sa gateasca. Sau sa alunge paianjeni 🙂

    • Lorena Lupu says:

      De-aia am pus criteriul cu lista. Pentru că lasă loc de subiectivitate. Pentru X e important că bărbatul alungă păianjeni, pentru Y nu, iar Z vrea să facă totul cot la cot cu bărbatul din dotare. Iar X2 ştie să cumpere Raid. Nimic nu se poate generaliza, când vine vorba de preferinţele umane. Ceea ce spuneam e că nu e ok ca tu să susţii, de exemplu, că X2 TREBUIE SĂ ADMIRE BĂRBATUL ALUNGĂTOR DE PĂIANJENI, dacă ea are Raid. Sau invers.

  12. Care este echivalentul feminin al misoginului ?
    Intrebam si eu … doar așa 🙂

  13. @structor
    Multumesc mult, desi as fi preferat un raspuns de la Lorena 🙂

  14. Miruna Rolea says:

    Cabd am inceput sa citesc postarea ta si am vazut chestia cu lista am zis “ah, inca o cuantificare a relatiilor inter-umane”. Apoi ti-am citit ultimul comentariu si am vazut ca ai nuantat foarte frumos.
    Eram la masa cu niste amice. Si eu argumentam exact pe linia de gandire folosita si de tine. La masa respectiva se aflau si barbati – de unde crezi ca mi-a venit cea mai mare opozitie la “nu, nu e DOAR treaba ta spalatul vaselor”? De la femei! Femeile imi explicau mie de ce barbatii lor nu isi pot spala singuri vasele! Iar barbatii isi luau singuri apararea spunandu-mi cum au facut ei ultima oara prajituri.
    Altfel spus, sunt multe destepte pe lumea asta care ii si educa asa in relatie, continuand, amplificand sau generand in felul asta gandirea patriarhala.

  15. Adelina M says:

    Ai ales un subiect clasic de abordat, dar care le place multora. Da e foarte usor sa parasesti pe cat la fel de grea e singuratatea. E relativ, si spun asta pentru ca depinde de ce scrie pe lista B. Poate partenrul sau partenera, sa aiba probleme psihologice. Desi pare ciudat, e adevarat. Sunt asa zisi oameni perfectionisti care incearca sa se impuna in fata altora, vor sa-si impuna punctul de vedere, sunt oameni care vor sa domine, sunt oameni gelosi, sunt oameni fricosi si care isi mascheaza frica prin nervi. Cand se ajunge la o problema intr-o relatie… da,… haide sa-i facem vant partenerului de parca cu asta s-ar rezolva toate problemele. Da sunt barbati pervesi, si nu doar sexual ci si in modul in care considera femeia, sau mai degraba desconsidera dar e valabil si la femei si atunci e nevoie de un psiholog si stii cand ajungi la psiholog? Cad omul isi pierde si ultimul prieten si acesta este el insusi. E greu sa ajuti o persoana pentru ca nici persoana care are nevoie de ajutor nu e sincera, ,si nu, pentru ca e mincinoasa ci pentru ca ii e frica sa fie sincera. Iar apoi un partener poate intra intro relatie si de frica de singuratate nu neaparat pentru ca e indragostit lulea. Cand in inima unui om e iubire atunci exista rabdare, exista intelegere pentru cei mai “slabi” cand nu exista atunci viata are alti ochi. Iar daca tu nu esti vindecat nu-l poti ajuta nici pe celalat sa s vindece. E adevarat ceea ce spun, pentru ca psihologia nu e numai psihiatrie

  16. Anamaria says:

    Postarea asta mi-a amintit de Telenciclopedia. La un moment dat, Pitiș – fie iertat -, într-un material dedicat Renașterii, spune: ”Femeile, dar mai ales oamenii…”.:)) (asta e tot ce mai țin minte din materialul respectiv)

  17. giha says:

    ,,Femeile trebuie sa,, Barbatii trebuie sa,, Cred ca aici este greseala Multi au tendinta sa vb la general si atunci ne indepartam de ce suntem. Femeile si barbatii sunt indivizi unici care interactioneaza in functie de experienta acumulata si transmisa .Razboiul de suprematie intre sexe este normal si nu este de azi(V matriarhat, patriarhat) Razboiul intre indivizi este anormal ei avand nevoie unul de altul complementar. Barbatul care nu iubeste femeia (si invers ) nu se respecta si nu se iubeste pe el. Barbatul este un intreg prin femeia lui( a nu intelege femeia doar nevasta) In viata apare si fenomenul ,,unde dragoste nu e nimic nu e,, in situatia asta asa cum ai spus ai in jurul tau 359 grade directii in care poti sa o iei. Si este simplu te rasucesti in calcai si valea. Nu faci asta atunci poti sa tatuezi pe frunte ,,casa de toleranta,,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading