Fost editor video Antena: Mi-au scăzut salariul de la 4200 la 3000 de lei

Ieri, am dat o știre pe surse, care acuza neglijența gravă a Antenei 1 post-Covid și scăderile salariale substanțiale justificate de perioada grea, deși, în același timp, Antena primește milioane de euro de la Guvern. Dar, pentru că mărturia unei persoane asumate, cu nume și prenume, va cântări mereu mai mult în balanță decât condiționalul optativ la care te obligă anonimatul unui om care nu vrea să-și piardă jobul, am dat o strigare pe net, să invit persoane care au trecut pe la casieria Antenei să depene amintiri cu mine.

Și m-a contactat un fost salariat, dispus să relateze integral experiența.

Omul se numește Andrei Goci, a terminat actoria și masteratul de regie la Hyperion, și, după absolvirea facultății, ca orice actor care nu are norocul de a ajunge instant vedetă, a început să muncească în domenii adiacente. Și-a făcut firmă de evenimente și s-a specializat pe editare video. În această ultimă calitate, a lucrat pentru Antena Group exact în perioada stării de urgență.

TROLLYWOOD: În ce perioadă ai fost angajat la Antenă şi în ce calitate? 
ANDREI GOCI: În calitate de editor video, între 10 martie (cam cu o săptămână înainte să înceapă pandemia) şi până pe 15 aprilie. Eram editor video în cadrul emisiunii “Mireasa”.

Contract de muncă, de colaborare?
Contract pe drepturi de autor, însă copia mea nu a ajuns niciodată la mine. Fapt ce mă face să cred că scăderea salarială era premeditată oricum.
Ciudat este faptul că ei m-au găsit pe mine prin anunț pe Bestjobs. Lucru pe care nu l-au făcut până acum.

Interesant, da. Ai crede că e bătaie la ușa unui angajator de acest calibru, nu că trag ei de oameni să vină să muncească la ei.
Ideea este că au dat zvon prin toate televiziunile, iar cameramanii şi editori video au răspândit informația destul de repede. Numai ca detaliile salariale erau diferite de la o persoana la cealaltă. Am semnat contractul pe un salariu de 4200 de lei.
Ulterior semnării contractului, Sorin Popa, recte producătorul emisiunii Mireasa, ne-a scos pe toţi din birouri, anunțând ca se suspenda activitatea.

Cum adică v-a scos din birouri?
A venit, ne-a zis să închidem PC-urile şi să ieşim la ședință în faţa studioului 16, Studiourile Buftea. Afară, ne-a anunțat că se suspendă emisiunea pe motiv de Covid.
La nici două ore după ce am părăsit Studiourile, am fost sunat de directorul de montaj că se reia activitatea.

Grozav.
La început, mi s-a spus că nu voi avea tură de noapte, dar timp de o lună am lucrat numai de noapte.

Fără spor de noapte, presupun.
Glumă bună sporul de noapte.

Mulţumesc. Zice lumea că am umor. Și reducerea de salariu când s-a întâmplat?
La fix o săptămână după semnarea contractului. Iar de la 4200, reducerea a fost pana pe la 3000

Peste 25%. Asta a fost după ce v-a anunțat telefonic că se reia activitatea?
Da, după ce ne-a anunțat că se va relua activitatea, însă la câteva zile distanţă. Motivul reducerii salariale: lipsa contractelor de publicitate. Ceea ce este un c***t fezandat. Nu se plâng televiziunile de nișă de contracte de publicitate si se plânge Antena Group.

Nemaivorbind că Antena e printre televiziunile partenere la campania de informare și a primit 3.3 milioane de euro de la guvern pentru asta.
Ca să nu mai vorbim că ei, cu trei zile înainte de debutul proiectului, nu aveau softurile instalate pentru a se putea monta. S-au c***t atâta pe ei ce soft să folosească. Si tot în același timp, am fost luat la perpulis de Sorin Popa că de ce stau. Logic, pe ce aş fi putut să lucrez dacă nu aveam instalat soft. Asta în ideea în care, la interviu, am spus clar şi răspicat că nu stăpânesc Avidul (softul pe care ei îşi doreau să lucreze)

Pe Windows Movie Maker :)))
Toate PC-urile erau iMac pro, deci aveau totuși un soft, dar s-au c***t pe ei că Adobe Premiere e soft pentru amatori. Ca, pâmă la urmă, tot cu Adobe Premiere să se monteze.
Iar problemele nu se opresc aici.
Fiind o emisiune de tip reality, aveau nevoie de log-eri pentru a le indica acțiunile concurenților. Pregătirea acestora lăsa însă de dorit

Ce este acela log-er?
Este un observator de acțiune a ceea ce se întâmplă în casă, notează Time-codurile pentru a le da ulterior celor de la montaj pentru realizarea unui material. Adică, dacă un personaj X avea conflict cu personajul Y, nota discuția, time-codul şi transmitea unui redactor care era în legătură cu biroul de montaj.

Am înțeles. Şi pentru că pregătirea lor lăsa de dorit, aveați de suferit voi.
Da, in timp ce fumam o țigară, am fost întrebat dacă, citez:”Ţi se pare material faptul că X a pus pastă de dinți pe clanţă?”
Iar din pricina lor, au fost dăți când a trebuit să montăm un material de aproximativ 14 minute, cu blur pe ţigări de nu mai pridideai şi cu multe măciuci cenzurate. Pentru ca apoi să fim trasi tot noi la răspundere pe motiv că materialul e prea lung, sunetul era pierdut prin mixer, iar ilustraţii… Nu aveai de unde să inserezi.
Inițial, când am fost sunat de ei pentru angajare, am crezut că l-am apucat pe Dumnezeu de picioare. Ulterior, am conștientizat că, deşi vorbim de o televiziune “de top” în România, în spate zace un nivel amatoricesc.

Înțeleg. Au existat proteste și nemulțumiri când au anunțat scăderea salarială? Dacă da, cum au fost soluționate?
Proteste nu au existat. Toti au înghițit găluşca şi au acceptat situaţia. Eu, alături de un alt tip, am protestat şi am fost dați afară. Pe motiv că se întorsese echipa de la “Insula Iubirii”. Desi, din ce am înțeles de la un fost coleg, au mai făcut angajări. Angajări ulterioare demiterii mele.
Asta pe lângă faptul că am așteptat aproape zece zile primul salariu.

Ai muncit la ei în perioada stării de urgență. v-au oferit materiale de protecție pentru covid și instructaj pentru distanțarea socială?
Da, ne-au oferit materiale de protecție, însă distanțarea socială nu intra în calcul. Nu aveai cum

De ce?
Eram aproape 100 de inşi pe tură. Tehnic, montaj, regie şi concurenți.

Ceea ce explică, de altfel, și modul în care o bună parte din echipă a făcut covid la Te cunosc de undeva.
Absolut. Mai ales că spațiul de la Te cunosc de undeva e mai mic, faţă de cel de la “Mireasa”.

Alte nemulțumiri pe perioada acestei colaborări?
Reproșurile pe combustibil.

Vă reproșau că e prea scumpă benzina până la muncă? :)))
Am o maşină micuţă. A trebuit să iau un coleg care stă în Rahova, un coleg din Pipera şi apoi să ajung la Buftea. Maşina mea are un consum proaspăt făcut de cinci litri la suta de kilometri. Şase, dacă merge şi aerul condiţionat. Ideea e că Dan Vulc, producătorul executiv, cel mai sus după Sorin Popa, s-a luat de mine: “De ce ai venit cu maşina goală?” Că ei nu plătesc combustibil. I-am zis: “Frate, în p*** mea, sunt şase zile din şapte şi tu îmi scoţi ochii cu 100 de lei, cât îmi dai pe combustibil?” Până la urmă, făceam 50 de kilometri pe zi, la care să adăugăm şi uzura maşinii mele. 
În Antenă, eşti sclav. Colaborez acum  cu Kanal D – mă rog, cu casa de producţie adiacentă, şi n-am avut probleme cu ei. În Antenă, sunt o mulţime de şefuţi, care nu ştiu cum să te facă să munceşti mai mult şi să te şi pună într-o ipostază proastă.

Cum te-au demis şi din ce motive?
Demiterea a avut loc în Joia Mare. Mă pregăteam să plec spre Buftea. Cu o seară înainte, am văzut că au venit vreo patru – cinci colegi noi. Stând de vorbă cu colegii la o ţigară, mi-au zis: “Sunt din echipa de la Insula iubirii. S-au întors, că s-a anulat emisiunea din cauza pandemiei”. Gata, am găsit motivaţie să-i dăm pe ăştia doi afară, că se revoltă atât cu orarul de noapte, cât şi cu salariile. Sincer, nu mi-a convenit să-mi semnez tăierea salarială. Cum ai zis şi tu, mai mult de 25%.

Şi cum au procedat concret?
Pur şi simplu, m-au sunat înainte să plec de acasă: “Andrei, nu mai veni, am renunţat la tine că s-a întors echipa de la Insula iubirii.”

***

Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Georgian says:

  Acum, sincer… Dacă te uiți cam la toate producțiile Antenelor, toate sunt de un amatorism și de o maneleală crasă! De fapt, în rromănica asta prinde și ăsta este publicul lor țintă. Și era de așteptatca și modul lor de lucru sa fie unul manelistic, mai ales ca sunt se șefi care își dau limbi în cur în ordine ierarhică. Eu am păstrat în grila Antena 1 pentru știri, mai zappez din când în când este publicitate la celelalte posturi, in rest am scos tot! În concluzie și ceea ce am înțeles eu din articol, la antene dacă vrei sa îți fie bine trebuie sa fii zdreanță.

 2. daria says:

  Felicitari Lorena pentru ca gazduiesti aceste pareri care arata dedesubturile murdare ale emisiunilor Antenei 1. Producatorii Emisiunea Mireasa au mai multe abateri, atat la adresa angajatilor emisiunii cat si a concurentilor . Nu au luat masuri la adresa unei concurente care a povestit cum a facut o farsa de natura sexuala unei minore in stare de ebrietate in timp ce lucra ca DJ pe litoral, facilitind contactul sexual al unui coleg de munca cu aceasta minora, care de asemenea a povestit si cum a lovit cu sticle in cap persoane din comunitatea LGBT, etc. Filmuletul video cu instigarea la violenta sexuala impotriva unei minroe care nu putea consimti unui act sexual este in linkul de mai jos. Nu este normal intr-o societate civila ca trustul Antena si producatorii emisiunii Mireasa sa treaca cu vederea severitatea acestor relatari si sa continue sa promoveze aceasta concurenta ca exemplu pozitiv pentru cei care urmaresc emisiunea https://jurnalgiurgiuvean.ro/primim-de-la-cititori-autodenunt-in-direct-traficanti-de-carne-vie-amenintari/

  • Lorena Lupu says:

   mulţumesc frumos. dar astea nu-s păreri, acestea sunt faptele concrete care i s-au întâmplat intervievatului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger