GOT 805: La ce plm m-am uitat???

Cred că nu greșesc când spun că fața asta a lui Tyrion ne reflectă pe noi toți vizionând episodul al cincilea din sezonul al optulea, al superproducției născută proiect și decedată speranță Game of Thrones.

Un “dafuq did I just watch” generalizat.

Mă ştiţi că, în măsura în care vine vorba de cronici şi recenzii, sunt un om corect şi echilibrat. Că protestez împotriva etichetei “e un kkt sinistru” şi caut puncte pro şi puncte contra. Că încerc să descifrez intenţiile artistului şi să-mi asum că aşteptările mele sunt irelevante.

Dar episodul al cincilea m-a adus şi pe mine în poziţia să declar: “CE KKT SINISTRU.”

Exact ca hateraşii ăia orbi la nuanţă pe care mi-i uşuiam eu de pe perete în sezonul al şaptelea, când încă găseam argumente pro şi contra.

Să ne înţelegem: eu înţeleg noţiunea de twist într-un scenariu.

Dar, pentru a nu pica în gratuit şi derizoriu, twistul trebuie să fie consecvent cu cursul firesc al poveştii, cu identitatea şi arcul personajelor şi să nu invalideze brusc şi fără explicaţii clare lucruri care s-au întâmplat sub ochii noştri.

Dacă nu există o logică şi o coerenţă a twistului, Albă ca Zăpada scoate o mitralieră şi o împuşcă pe maştera cea rea, unchiul Tom pleacă pur şi simplu de la proprietarul de sclavi şi-şi face trupă de hip hop iar Ilie Moromete se identifică brusc ca femeie şi începe să poarte maramă şi tocuri roşii.

Cam atât de gratuit, penibil şi jenant e un twist adus cu furca, strict pentru efect, fără să ţii cont de spiritul de până atunci al poveştii şi de regulile ei nescrise.

E echivalentul în scenaristică al scrierii de tabloid: Rămâi prost dacă vezi aşa ceva! N-o să-ţi vină să crezi.

Ştiu, acest text sună mai puţin a cronică  şi mai mult a rant furios, dar modul ăsta de scriere lipsită de rigoare narativă şi pusă doar pe vânat impact mă scoate serios din sărite. Îmi insultă inteligenţa.

Adică tu serios vrei să spui, dude, că eu m-am uitat opt sezoane la acest serial pentru ca tu în penultimul episod să decizi că poţi nega hodoronc – tronc eforturile de ani în şir ale personajului principal şi să-l întorci în exact opusul său, ca să fie interesant?

E exact mentalitatea de cancel culture.

Oricâte a făcut un om pentru altul, sau alţii, subit, pe câteva chiţibuşuri externe, care nu au absolut nici o legătură cu el – urzelile Sansei şi ale lui Varys – subit este canceled şi redus la zero.

Cancel culture mi se pare cea mai gravă eroare de judecată a deceniului 2010 şi trebuie retezat din rădăcină.

Reiau: tu îmi construieşti timp de opt sezoane un anumit personaj. Un personaj care-şi ascultă mereu consilierii. Un personaj care evită pe toată durata sezonului 7 să se apropie de King’s Landing, să nu ucidă nevinovaţi. Un personaj care pleacă întâi în nord, să rezolve problemele urgente de acolo, şi renunţă la propriile priorităţi, şi pierde armate şi dragoni în slujba vieţii altora, din respect pentru viaţa omenească.

Şi apoi, când oraşul se  predă, subit pui acest personaj să presteze 40 de minute de măcel la nimereală, doar aşa, să fie cu twist?

Ce poooooooooooooooooola mea??

Credeam că HBO nu mă poate scoate din sărite cu nimic mai mult decât au făcut-o cu Leaving Neverland.

Dar episodul al cincilea a fost genul ăla de abominaţie la adresa logicii şi a scrierii de calitate cu care ucizi moştenirea culturală a unuia dintre serialele iconice ale deceniului.

OK, Benioff şi Weiss scriu. Dar nu există nici un departament de control, nu există nimeni cu creier care să le spună: Băieţi, lăsaţi-vă de ce rahat aţi fumat, că nu vă face bine?

Nu există un script supervisor care să-i aşeze cu curu-n banca lor şi să zică: Dafuq did I just read?

Şi No fucking way?

Atât de stupid.

Jamie care şi-a mântuit uman personajul timp de şapte sezoane, doar să se întoarcă la Cersei, când a auzit că flota i-a omorât dragonul lui Daenerys. Say what?

Arya care merge s-o ucidă pe Cersei, apoi, în sala mare din Red Keep, decide brusc că vrea acasă.

Ca în bancul ăla cu Ion şi Gheorghe puşcăriaşi care fug de închisoare şi au de sărit 100 de garduri.

Şi după al 99-lea, zice Ion:

-Băi, Gheorghe, eu m-am plictisit, hai să ne întoarcem.

Jon care îi spune femeii c-o iubeşte, dar peste exact cinci minute o împinge cât colo, de zici că era stripperiţă pusă pe încins minţile beţivilor într-o cârciumă.

Mai întreb o dată: La ce plm m-am uitat?

Şi nu aştept răspuns, pentru că ştiu că nici voi nu ştiţi la ce pl voastră v-aţi uitat.

De ce să merite Cersei, principalul ero negativ al poveştii, o moarte atât de sublimă, în braţele omului iubit, în timp ce Daenerys… mi-e şi frică de ce urmează.

Dafuq was this shit??

Parcă o şi văd pe Missandei din rai, de pe un norişor: “Da, sis, am zis eu Dracarys, dar nici chiar aşa.”

Nici nu ştiu dacă să mă uit la episodul final sau nu. Probabil mă voi uita din curiozitate maladivă, să văd cu ce oligofreneli poţi vârfui povestea asta care a scăpat total din hăţuri de cum a încetat contribuţia lui George R. R. Martin.

I-aş da în judecată pe Benioff şi pe Weiss pentru degradarea patrimoniului cultural. OK, glumesc. Dar undeva trebuie să existe o lege care să pedepsească genul ăsta de prejudiciere al unui act artistic.

Şi da, ştiu, au fost şi momente bune, ca ultima întâlnire între fraţii Lannister sau mult aşteptatul Cleganebowl. Dar cine plm mai avea spirit să se bucure de ele, în oceanul de rahat care a fost acest episod?

Habar n-am cum se poate drege rahatul ăsta.

Stai, ba am. Petiţie de refacere a sezonului al optulea, cu alţi scenarişti.

Nu pot să cred că un asemenea serial poate avea un asemenea sfârşit. Nu pot. Creierul meu refuză să coopereze. Probabil că a ars şi el în King’s Landing şi a rămas doar scrumul.

Şi la final, mai întreb o dată:

DAFUQ?

DID I

JUST WATCH???

Remarcaţi că de data asta nici măcar n-am dat spoilere. Rahatul e imposibil de spoilerit.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. Nina says:

  N-am placut-o niciodata pe Daenerys, nici in carte, nici in serial, oricat am incercat. Personajul are o personalitate instabila, iar pornirile de Mad King au fost mereu acolo, doar ca avea consilieri care sa o tempereze.
  Fanii universului asoiaf aveau de multa vreme teoria cu mad queen, chiar bine argumentata, deci nu e deloc o surpriza pentru toata lumea. Unii au vazut partile pozitive ale ei, altii le-au vazut pe cele negative. Nu va nega nimeni ca e impulsiva si razbunatoare. Ramasa fara prieteni, cu doi dragoni morti, respinsa de Jon…e pur si simplu Dany.
  Publicul e Jon Snow, nu vrea sa vada ce e de fapt personajul mult iubit. Daca veti viziona din nou sezoanele, veti vedea semnele pe care le-ati ignorat voit pentru ca o credeati personajul pozitiv.

  Sunt de acord insa cu faptul ca nu au construit mai bine trecerea la mad queen, poate parea fortat momentul, dar din discutii am observat ca sentimentul asta il au in special cei care nu au vazut recent sezoanele. Poate daca l-ar fi executat si pe Tyrion(sau pe Sansa, pe motiv de tradare) impreuna cu Varys ar fi fost o trecere mai putin abrupta.

  • Lorena Lupu says:

   Pe Sansa, care o sfidează şi unelteşte împotriva ei, oricine ar fi executat-o de mult. Dar dacă ar fi făcut-o Cersei, era normal, nu?

 2. Nina says:

  I-am mentionat pe Sansa si Tyrion pentru ca au multi fani si nu ar mai fi pierdut asa multa credibilitate scenariul. De exemplu, daca ar fi executat-o pe Sansa, ar fi fost inca o trimitere la Mad King care i-a ucis pe tatal si pe fratele lui Ned, iar Sansei oricum nu ii mai vad rolul acum in serial, ii puteau oferi moartea epica de care tot mentiona Sophie Turner prin interviuri.

  • Lorena Lupu says:

   Încă o dată: toţi, şi buni şi răi, îşi execută duşmanii şi uneltitorii. A făcut-o Robb Stark, a făcut-o Jon cu trădătorii din gardă. Nu e nimic ieşit din comun în asta.

 3. Morbo says:

  Și din carti, care sunt cu vreo 3-4 sezoane în urma, se simte ca o cam ia razna daenerys. Plus ca se bate mult moneda pe nebunia targarienilor. Nici în serial nu mi se pare ca schimbarea lui daenerys e brusca, de exemplu la cum i-a matrasit pe tatăl și pe fiul tarly.
  Dar și asa, s-au întâmplat destule într-un timp relativ scurt: missandei, jorah și doi dragoni omorâți , pierderea la pachet a iubirii și a pretenției legitime la tron, ambele cu același om… Chestii pe care le-a cautat toată viata și care s-au evaporat când credea ca le-a găsit.

  Criticile dure ale multora sunt din cauza așteptărilor și investițiilor mari de sentiment în serialul asta. Dar dacă supărații l-ar vedea acum prima data cap-coada, fără sa fi auzit înainte de el, cred ca și în punctul asta li s-ar părea mult peste alte filme și seriale.
  Si cum e lăsat king’s landingul în ultima carte apărută ? Nu zic, e spoiler pt unii. Zic doar ca GRRM e foarte de stânga, și acolo nu a mai fost deloc subtil. Asa ca, în aceeași nota, mie mi-a plăcut cum au dărâmat în episod toate pretențiile de nobilitate ale celor cu gânduri de domnit. Și mi-a plăcut și cum au murit Cersei și Jaime, fără vreo execuție sau umilire. Chiar dacă se poate spune ca daenerys poate i-a considerat prea nesemnificativi la momentul ala ca să-și mai bata capul să-i captureze întâi.

  • Lorena Lupu says:

   aha, și când jon i-a mătrășit pe ăia din night watch care îl trădaseră era ok și normal.

 4. Joker says:

  Reactia mea dupa episodul asta s-a concentrat in “Mother Of Fuck”.
  De parca le-au ramas chestii (oameni si personaje) pe stoc si nu aveau ce face cu ele ca se sfarsea bugetul de timp alocat. Asa ca le-au pus pe toate pe foc. Foc de balaur, gen.
  Macar in E03 au murit mai mult morti, da’ in E05 a fost 100% cu fum de carne vie..

 5. Morbo says:

  Pai nici Jon nu e prea ok. Tyrion e cam singurul.

 6. Lorena Lupu says:

  Joker, bine zis. Ca și cum și-au făcut curat în lista de Facebook.

 7. Andrei says:

  Nu mă așteptam la mare lucru de la ultimele sezoane. S-a pus accent pe calitatea actorilor, a efectelor speciale, calitatea costumelor, a make-up-ului și s-a neglijat scenariul. Dar, sunt de acord cu ce spune Nina, și în seria Gheață și foc precum și în alte scrieri despre istoria Westeros se menționează despre tatăl ei Aerys II Targaryen, care deși când a urcat pe tron era stabil la bibilică, în cele din urmă a luat-o razna. Nebunia genetică a targaryenilor cică se trage din incestul pe care l-au practica de secole întregi. Chiar și Cersei spune la un moment dat ( ce ironic, tocmai ea): “Half the Targaryens went mad, didn’t they?… What’s the saying? ‘Every time a Targaryen is born the gods flip a coin.'”

 8. Amuntencei Toma Ciprian says:

  Si eu zic ca autoarea articolului e victima propriei perceptii false…

  Cum crezi ca se face trecerea de la bun la rau ?! Fiecare din noi avem si bune si rele si fiecare rau isi are justificarile sale in mintea autorului… E ceva absolut uman si natural si de cele mai multe ori trecerea se face in urma unor astfel de evenimente ce declanseaza “twistul”… Nu-ti trebuie zeci de ore de dezbateri si analize ca sa decizi sa faci rau… Decizia apare in fractiuni de secunda… Dupa aia poti sa o regreti sau nu…

  Plus ca au existat indicii despre asa ceva inca din primele sezoane… Inca din primele sezoane serialul doreste sa arate aceasta bivalenta a omului si modul in care trecerea de la bine la rau e atat de usoara… Granita dintre justificarile personajelor pozitive si justificarile personajelor negative e atat de subtire si usor de trecut… Asta a facut serialul in permanenta… Si cand e consecvent cu asta ii sare lumea in cap…

  Mie mi se pare absolut firesc scenariul ales… E exact in nota scenariului si a serialului… Cei care spun altceva n-au inteles nimic din serialul asta…

  E drept ca poate e putin brusc asa in juma de episod sa arati aceasta transformare… Dar tocmai asta era si ideea… Ca granita e subtire si usor de trecut… Asta a facut serialul in permanenta, iar indiciile au curs in sensul asta… Eu chiar nu pot s ainteleg cum unii oameni nu au vazut asta ?! La ce v-ati uitat bre pana acuma ?!!

 1. May 15, 2019

  […] o prietenă a sharuit reviewul meu la Game of Thrones şi, pentru că eram taguită, am asistat vag stupefiată la următorul […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading