Hai să vorbim despre discriminare etnică

Trăiesc într-o bulă roz. Oameni decenți, corect educați, respectuoși față de oricine, indiferent de rasă, etnie, statut social, identitate și orientare sexuală. Taman de aceea, când citesc statusuri în care o mare actriță a României aude, la un eveniment formal, cum cineva se referă la etnia ei ca “jidani”, mi se scoală părul în cap.

Sunt felul de om care reacționează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând și asta.
Ce vreau să spun este că paralizez în…

Posted by Maia Morgenstern on Thursday, 18 March 2021

Ca minoritate etnică în România, eşti obişnuit să fii tratat absolut oribil, în numele unui patriotism  care nu se vede decât în declaraţii pline de cuvinte sforăitoare, în special când ai un interes direct.

Multă lume dă ochii peste cap a indignare când repetă clişeul cu “Ne-am dus să cumpărăm pâine în Sfântu Gheorghe / Miercurea Ciuc / Târgu Mureş şi ni s-a răspuns cu nem tudom”. Dar puţini se gândesc câtă hărţuire au avut de îndurat minorităţile etnice din România, să ajungă la nem tudom.

Politica de românizare forţată a lui Ceauşescu 

Asta e situaţia locală. Sunt judeţe în care un grup etnic este majoritar şi nu prea ai ce face.

Ceauşescu, ca un vrednic cizmar, a încercat o soluţie forţată şi pentru chestia asta, şi să regleze procentul etnic, aducând români cu sila în aceste judeţe. Desigur, nu români harnici şi de bună credinţă. Ăia aveau deja rostul lor în localităţile de baştină.

A adus elementele neintegrate din cele mai joase pături ale societăţii şi le-a umplut capul cu “Ţara e România, drept care, voi o să defilaţi pe aici, în acest oraş care nu vă datorează nimic şi care a fost ridicat strict de cultura austroungară, cu un tupeu fantastic şi cu un misecuvenism de-a dreptul sfidător”.

Iar când tu eşti într-un loc de când te-ai născut, membru implicat şi valoros al comunităţii, şi vine Gigel, un beţiv nespălat din Vaslui, să încordeze musculatura la tine, răspunsul este “nem tudom”. Pentru că “f***-ţi naţia mă-tii” e de la a patra pălincă în sus.

Şi nu doar că i-a adus, dar i-a şi pus şefi pe toţi, chit că erau incompetenţi. 

Încă mi-o amintesc pe maică-mea, în perioada când încă lucra la întreprindere, cum îi înjura cu sete pe “dobitocii de moldoveni”. Dobitocii de moldoveni erau şefii ei. Promovaţi în comunism, pe criterii ca originea sănătoasă şi lipsa absolută de scrupule cu care pupau c*r comunist şi îşi vindeau şi mamele, dacă interesul partidului o cerea.

Eu am descoperit adevăratele calităţi ale poporului român, inteligenţa, umorul, sensibilitatea, generozitatea, abia după ce m-am mutat în Bucureşti. Fauna din Sfântu Gheorghe era formată din nişte oameni de nivelul intelectual şi abilitatea de a empatiza ale unui AUR-ist obişnuit. Nici nu e de mirare că “nem tudom”. Chiar şi tu, neştiutor de maghiară, ai fi “nem tudom” cu ăştia.

“Când te întorci în ţara ta?”

Întrebarea asta pusă unui om a cărui familie e de secole în şir în zonă, de către un gigel care a coborât din căruţă alaltăieri, e de o lipsă de respect şi de o inacurateţe istorică absolut sinistre.

Îi zici “nem tudom” ca să nu-i f***i una în mufă. Că după aia, tot tu pici de extremist.

Numele rostite greşit numai de-al naibii. 

Am avut profesori care nu erau dispuşi să înveţe nici de-al dracu’ să pronunţe corect numele elevilor maghiari. Sau să le scrie corect. Le stâlceau cu mândrie, ca să arate că un român adevărat nu învaţă ortografia şi pronunţia altei etnii.

Chit că erau elevii lor, pe urma cărora îşi luau salariul.

Dar aşa sunt unii, îşi manifestă patriotismul în ignoranţă afişată. Eu sunt român, deci aleg să nu învăţ nimic altceva. Sunt român, deci e mândria mea să rămân prost şi limitat.

Sigur, nu toţi erau aşa. Dar noi, oamenii, suntem făcuţi să ţinem minte mai intens experienţele negative. În fond, dacă tu calci pe un teren minat, nu trebuie să fie câte o mină la fiecare pas, să simţi pericolul. Ajunge doar să se declanşeze câte una la trei paşi de tine.

Note mai mici şi ignorarea meritelor.

Aceiaşi profesori care greşeau numele copiilor de etnie maghiară le şi dădeau note mai mici, pe lucrări de aceeaşi calitate. Sau pe răspunsuri la tablă care meritau cel puţin un punct în plus.

Iar din câte îmi povestea maică-mea, şefimea de români aduşi pe filieră de partid aveau politică de întreprindere să nu promoveze unguri, să nu le recunoască meritele, să nu le dea prime sau creşteri salariale şi aşa mai departe.

Probabil că, după ce întreprinderile comuniste s-au închis şi s-a trecut la apariţia firmelor de azi, acest tip de politică nu se mai aplică. Dar memoria unor decenii de minimalizare deliberată nu trece cu una cu două. Nem tudom.

Vorbiţi româneşte! 

Asta mi s-a întâmplat chiar mie, pe la 17 ani. Aşteptam autobuzul şi povesteam cu două amice unguroaice. Când, deodată, intervine un gigel bou de vreo 40 şi se răsteşte la noi: “Sunteţi în România, vorbiţi româneşte!”

Eram încă mică. Am tăcut toate trei, extrem de stingherite de bădărănie. Azi, l-aş trece pe prost Dunărea pe un pod de mătărângi învârtoşate, şi dus, şi întors, dar pe atunci, eram un copil. Un copil timorat de o educaţie extrem de severă şi de o copilărie lipsită de afecţiune.

De când îmi spui tu mie ce limbă să vorbesc, băi, nimicule?? Când vin proşti în secţiunea de comentarii şi încep să guiţe cu romgleza, cu “ce limbă se vorbeşte aiceaaa?”, cu altele similare, Lorena care le răspunde “CE LIMBĂ VREA PWLA MEA, ÎN MORŢII MĂ-TII” e Lorena care a fost bruscată la 17 ani în staţia de autobuz de un bădăran care s-a trezit să-i facă program pe timpul ei liber. E răspunsul pe care m-aş întoarce în timp să-l dau ăluia.

Şi colac peste pupăză, mai vin şi patrihoţii români cu diversiuni. 

Mai ţineţi minte incidentul ăla din Kaufland de Miercurea Ciuc, unde un dobitoc cerşetor de atenţie a făcut un scandal interminabil pe net cum că nu a fost servit, pentru că era român? Şi la ancheta internă a supermarketului, a reieşit că, de fapt, se dusese la vânzătoare cu un sfert de oră înainte de deschiderea magazinului şi ea nu avusese casa pornită?

Sau cum, acum câteva zile, George Simion, alt terminat cerşetor de atenţie, mulgea likes de la trepanaţi la fel de toxici, învârtindu-se prin centrul oraşului Sfântu Gheorghe şi comentând steagurile ungureşti pe un ton scandalizat?

Sfântu Gheorghe încă are o populaţie formată din 80% cetăţeni de etnie maghiară, iar ei au tradiţiile lor.

Nu ajuţi pe nimeni dacă pui biciul pe aceşti oameni şi încerci să-i transformi în români cu sila, dacă le adresezi insulte etnice sau dacă încerci să le spui ce să facă şi ce nu, la ei acasă.

Cu cât o naţiune îşi apreciază mai mult minorităţile, cu atât îşi celebrează mai mult propria complexitate culturală.

În fond, cele mai frumoase clădiri din Transilvania sunt construcţii austro-ungare şi cele mai frumoase clădiri din Moldova sunt construcţii evreieşti. Fie că ne convine, fie că nu.

Fără minorităţi, România ar fi rămas la nivelul bordeiului de chirpici.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

19 Responses

 1. Morbo says:

  da, si nici nu e vorba doar de etnie, e sentimentul nepretuit cand vine unul din alta parte si face gura mare la tine in oras. pentru ca, vezi doamne, e peste tot acasa, in tara “lui”. cand se mai suprapune si diferenta de etnie, nu doar de regiune…
  iar g.simion, pt cat de mult il admira pe v.orban, ar trebui sa o lase mai usor cu ungurii. si il mai vedem noi daca intra fidesz-ul in grupul europarlamentar la care tocmai s-a afiliat aur, ala cu cei de la putere in polonia.

 2. Radu says:

  Probabil ca ura interetnica e molipsitoare, dar tot nu e justificata.

  Cladirile si orasele din Transilvania sunt austro-ungare pentru simplul motiv ca romanii de acolo au fost marginalizati si iobagiti si metodele lui Ceausescu nu au fost chiar inventia lui, austro-ungarii (ca toate imperiile de altfel) au procedat chiar mai brutal, repet, nu e o justificare, e o explicatie a “superioritatii” culturale a unor minoritati.

  Fara albi Africa ar fi ramas la nivelul bordeiului de chirpici.
  Ad literam corect, dar in esenta profund gresit.

  • Lorena Lupu says:

   Pe buneee?

   “Cladirile si orasele din Transilvania sunt austro-ungare pentru simplul motiv ca romanii de acolo au fost marginalizati si iobagiti”???
   Atunci cum se face că în Sud, unde românii nu au fost marginalizaţi, oraşele sunt mult mai sărace şi goale?

 3. cata says:

  Felicitări pentru articol, Lorena.

 4. Radu says:

  “Atunci cum se face că în Sud, unde românii nu au fost marginalizaţi, oraşele sunt mult mai sărace şi goale?”

  Evident pentru ca sunt niste ti@ani lenesi si prosti si pupatori de moaste, la fel ca africanii, care aveau nevoie de albi sa-i invete cum e cu apa calda, nu?
  Nu!

  Eu cred ca am invatat cu totii la istorie ce si cum.
  Romanii din Sud, din Est si din Vest au avut aceleasi probleme istorice: s-au nascut la rascruce geografica si cu muntii Carpati in mijlocul sufrageriei, nu s-au putut unifica, au fost multe sute de ani valuri de migratii timp in care n-a prea existat viata urbana si apoi au fost foarte repede colonizati.

  In Transilvania fizic unde etniile privilegiate au fondat orase si romanii iobagiti, in Moldova si Tara Romaneasca jupuiti de Imperiul Otoman.

  Dupa ce romanii s-au unificat intr-o singura tara si au avut macar cateva decenii de stabilitiate au construit, chiar foarte frumos.
  Sigur ca a venit comunismul si stim cu totii cu ce urmari.

  Deci anumite etnii privilegiate(cu micile ghilimele de rigoare in cazul evreilor pentru ca privilegiul lor a fost unul pur economic, dar tot un privilegiu) au avut o contributie culturala reala.

  Dar nu de acele etnii duceau romanii lipsa pentru a descoperi apa calda ci de putina stabilitate si de a nu fi jupuiti si calcati pe cap, lucruri pe care acele etnii l-au facut in Transilvania, mana in mana cu a construi orase, asa cum au facut in linii mari toate imperiile.

 5. Morbo says:

  Am fost iobagiti tot timpul? asta e o propaganda infecta a Romaniei. ce iobagie in sec.19, de exemplu? nu mai mult decat in Romania. De parca nu v-au pus astia sa buchisiti in liceu cartile lui slavici.
  Si cand era iobagia in floare iobagi nu erau doar romani, existau chiar si sasi iobagi, ca sa nu mai zic de unguri. In plus, macar in Ardeal nu au fost niciodata sclavi tiganii.
  Diferenta dintre etnii venea din faptul ca intr-adevar burghezia si nobilimea romaneasca reprezenta un procent mai mic din populatie decat la unguri sau la sasi. Ceea ce s-a reflectar apoi in dreptul de vot in secolul 19. Un procent mai mic de romani se calificau la drept de vot cenzitar decat in cazul ungurilor, secuilor si sasilor. Apropo si de unio trio natiorum, pana in secolul 14 au fost si ortodocsii (romanii) o “natiune” recunoscuta. iar apoi , din sec.18, odata cu venirea austriecilor si a greco-catolicismului, romanii au avut din ce in ce mai multe drepturi. Oricat ar vrea sa creada regatenii altceva, ideea cu unirea a prins popularitate (cat de cat- vezi pe acelasi Slavici, pt opinie diferita) abia de la primul razboi mondial. Pana atunci romanii din Ardeal voiau sa fie reprezentati in functie de puterea lor demografica, deci sa decida lucrurile in Ardeal. Nu voiau unire cu Romania. Erau fani ai Habsburgilor, in general. Se vorbea de Statele Unite ale Austriei (iar Secuimea ar fi avut statul ei, diferit de Transilvania), dar totul a fost stricat de idiotul care l-a asasinat pe Franz Ferdinand (not the band).

 6. Morbo says:

  iar cu constructiile…ia sa vedem cum si localitatile majoritar romanesti aratau mult mai bine decat cele din Moldova si Valahia. A, daca e vorba ca, vai, i-au si inspirat pe romanii ardeleni sa construiasca intr-un anumit fel , ce urat, apai ce sa zic…o fi rea influenta occidentala?

 7. Morbo says:

  @Radu
  au construit frumos cateva enclave, in rest era Africa. indeajuns incat sa fie situatii ca rascoala din 1907, in timp ce in Ardeal se infiintau echipe de fotbal. Unde s-au dus banii din petrol si agricultura?
  de aia Caragiale a vrut intai sa se mute in Ardeal, abia apoi a ales Germania. Si el era dintre privilegiati…

 8. Radu says:

  @Morbo au fost iobagiti sub diverse forme multe sute de ani, nici negrii n-au fost sclavi in SUA mereu, dar inca vedem consecintele.

  Ok, am inteles, eu sunt cu propaganda regateana, tu cu propaganda revizionista butt-hurt ungureasca, roman cu un complex de inferioritate implementat in perioada de iobagie si care vrea sa scape de el prin “nu io-s tig@an cum ne zice groful, ci regatenii”.

  In imperiul austro-ungar, nu erau etnii privilegiate ungurii, ci romanii, cehii, slovaci, sloveni, croati, sarbi, ucrainieni samd, ungurii au ajuns primii in Ardeal, Ucraina, Slovenia, Coatia, au fondat orase marete, apoi au venit romanii si celelalte etnii, ungurii ii rugau sa se stabileasca la oras, dar romanii prosti si rai, furau satele si pamanturile iobagilor unguri si se puneau singuri la jug in locul ungurilor si apoi, incet, incet au ajuns etnia dominanta la sate si de prosti si betivi ce erau au cerut unirea in WW1, cand de fapt le-ar fi fost mai bine in Ungaria sau intr-un Ardeal independent(care e noul fetis al ungurului care realizeaza ca Ungaria+Ardeal n-o sa se intample).

  Care-i faza cu orasele?
  Au inventat ungurii orasul si cladirile?
  Au fost ungurii primii si in Mesopotamia si au fondat orasul Ur, acum 7000 de ani?
  Traiau romanii in pesteri cand a adus Attila primul oras sub saua calului in Ardeal?

  Orase si cladiri s-au facut pe tot globul, acolo unde economic s-a putut, cred ca si eschimosii ar fi facut daca aveau cum.

  Da, romanii din Ardeal au incercat sub diverse forme sa-si obtina drepturile, abia in jurul WW1 le-a picat fisa unora ca nu au cum decat unindu-se cu Tara.

  Ok, Caragiale a ajuns la concluzia ca romanii din Transilvania nu sunt mult mai vrednici decat cei din Regat si s-a dus in alta parte, departe de romani. Si?

 9. Mae says:

  Am fost in Harghita si majoritatea celor cu care am interactionat au fost etnici maghiari. Toti au fost foarte amabili si la nevoie s-au oferit sa ne ajute, chiar fara sa le solicitam acest lucru (ne-am impotmolit cu masina pe un drum desfundat, un om ne-a vazut din casa, a iesit si a sunat un vecin cu tractor. Niciunul din ei nu vorbea romaneste, nici noi ungureste). Lepre sunt peste tot, dar de cele mai multe ori tonul face muzica.

 10. Morbo says:

  eu sunt cu propaganda ardeleana, nu ma intereseaza ungaria si romania.
  da, si croatii si slovacii au crezut intai in unirea cu “Tara”, iugoslavia si cehoslovacia. dar nimic nu e etern. iar Tara a dat nordul ardealului in ’40 ca sa-si scape pielea. foarte bine, sunt impotriva oricarei pierderi de vieti in razboaie dar odata ce ai facut asa ceva, nu te astepta, tu “Tara” la cine stie ce respect, ca vai ce ai facut tu pt ardeal. au luptat altii pt colonii in care erau pe pierdere fata de cat a luptat romania pt nordul ardealului.
  complex de inferioritate? nu, e foarte de superioritate. extrem de mult.
  iar al treilea paragraf al tau ilustreaza foarte bine superioritatea: eu vorbesc la obiect, tu extrapolezi/aberezi poetic. astia sunteti: foaie verde baliverne.

 11. Radu says:

  @Morbo — nu, tocmai ca nu vad vreun obiect si nimic concret, doar propaganda revizionista circumstantiala.
  Ca Caragiale(sic!), ca parca de fapt aveati nitel niste drepturi, ca echipe de fotbal, ca tara a cedat nordul Ardealului(de parca ardelenii ar fi facut altceva sau de parca daca nu il ceda, erai tu mare patriot), pot sa mai adaug si alte ineptii pe care nu le-ai scris(ca v-au furat regatenii nush ce automobil si altele)– in fine, nu e nimic nou in ce zici, se cheama revizionism, dar stim foarte bine ce au votat romanii, aia care traiau in Transilvania in 1918, nu aia ofticati pe sefimea venetica din 2021.

  Nu exista complex de superioritate fondat in realitate, oamenii cu adevarat “superiori” nu se declara asa, nu dintr-o falsa modestie ci din o intelegere reala a conditiei umane, persoanele cu un complex de superioritate afisat, au mereu un complex de inferioritate internalizat.
  Stai linistit ca si intr-un Ardeal independent(care nu poate exista, ca va mananca Ungaria in secunda 2) tot sefi regateni vei avea, ca Ceausescu a murit de vreo 30 si ceva de ani si sefii de la multinationale regateni si venetici sunt pusi acolo cam pe merit.

 12. Radu says:

  @Mae, da, stii ca e interesant acest “majoritatea”, asta e si experienta mea, “majoritatea” experientelor au fost ok, cu cateva exceptii de indivizi revizionisti butt-hurt, cu exceptia unui cauciuc taiat intr-o parcare la un festival, pe singurul motiv posibil ca aveam numere de Bucuresti.

  Spre deosebire de 100% experientele pozitive din Serbia, Bulgaria, Grecia, Turcia.
  Unde de foarte multe ori am fost servit in romana — si nu, nu am pretentia asta, spun asta ca sa intelegi cat de butt-hurt sunt ungurii care lucreaza in turism si nu vor sa invete cateva cuvinte in romana.
  Si pana la urma-si fac singuri rau cu atitudinea asta, populatia lor e in scadere vertiginoasa si nu pentrj ca pleaca in Ungaria, ci mai la vest.

 13. Morbo says:

  bine ca stii tu ce sefi sunt in ardeal :)))
  si nu e vorba de indivizi , eu resping cultura restului Romaniei. nu redu o chestie de patriotism la superficialitati.
  da, da, cun sa nu, nu exista complex de superioritate. dream on.
  nu conteaza ce s-a votat im 1918 (apropo, erau si ceva prevederi legate de o autonomie mai mare a ardealului), e vorba de prezent si viitor, nimic nu e etern, conditiile se schimba. iar cu votatul…ar fi fost bun un plebiscit adevarat, nu prin reprezentanti.
  nu conteaza ce ar fi facut ardelenii in ’40, conteaza ca Romania se da mare salvatoare a Ardealului, cand a fost ca soparla care isi lasa coada pradatorului ca sa scape cu viata.
  serios, ne mananca Ungaria? dream on. nu mai e ’40. si zi, cum i-a mancat si pe slovaci, mai putini decat ardelenii?
  oricum, pana la separare, ar trebui incercata o federalizare. daca statele germane si-au pastrat autonomia, de ce sa nu fie autonome si tarile romane in cadrul Romaniei.

 14. Radu says:

  Slovacia are o minoritate de 9.4% ungara (concentrata intr-un teritoriu relativ mic, beneficii minime pt anexare) si cu toate astea nu are partid etnic ungar in parlament.
  Transilvania e aproape cat Ungaria de mare si e visul umed al tuturor ungurilor 🙂
  Ungurii reprezinta aproape 20% din populatia Transilvaniei (mult mai mare in cazul realist in care cateva judete din sud ar vrea sa ramana in Romania).
  In cazul unui divort unilateral de restul Romaniei, te las pe tine sa-ti inchipui cu ce forte militare ati ramane sa va aparati.

  Slovacia s-a despartit pasnic de Cehia, nu a existat un pretext, nu au existat beneficiile, nu exista dorinta populara a minoritatii de acolo.
  Sincer pe mine m-ar durea in cot daca toti transilvanenii vor independenta, duca-se, ce-i aia dragoste cu sila, dar vasluienii sunt fanii dragostei cu sila.
  Deci, ar fi un conflict armat, pretext ideal, beneficii clare si suport al unei astfel de miscari si in Ungaria si in Transilvania, m-as amuza teribil de soarta voastra, ar fi clar ca vi-o meritati (decat fruntas in Romania, mai bine codas in Ungaria, parca asa e vorba).

 15. Morbo says:

  @Radu
  in scenariul tau cu conflicte armate trebuie sa bagi si ipoteza ca se destrama nato.
  si in slovacia e doar o intamplare ca nu au partide in parlament, sunt ceva mai divizati. dar la fel cum sunt mai concentrati intr-o parte a transilvaniei, asa sunt mai concentrati intr-o anumita parte a slovaciei. deci problema ramane, nu conteaza ca e la jumatate. si sa-ti spun un secret: noi romanii din zonele transilvaniei cu putini unguri suntem mai inflacarati pt transilvania autonoma decat romanii di zonele cu multi unguri. asa ca fii sigur ca romanii din mures ar vrea sa ramana mai legati de romania decat cei din sibiu sau timis. ipoteza aia ca judetele din sudul ardealului ar vrea mai mult cu romania e absolut hilara. ceea ce sunt ungurii pt romanii din mures sau salaj sunt oltenii si moldovenii pt romanii din sibiu, brasov si timis. ei sunt imigrantii si minoritarii nostri, nu ungurii. asta e realitatea. ungurii sunt ceva exotic, astia sunt aici, langa noi.

 16. Morbo says:

  si aia cu codasi in ungaria si alte prostii e ridicola. austria ne vrea, noi vrem austria. si nu numai noi, iar asta se va vedea in urmatoarele decenii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading