"Head in the Clouds": războiul iubirilor condiţionate

2004_head_in_the_clouds_035

Să nu lăsaţi imaginea de mai sus să vă fure, am postat-o doar de amorul artei, că nu despre asta e vorba în “Head in the Clouds”. Sau mă rog – nu numai despre asta.

“Head in the Clouds” este un film de război. Un film al războiului concret şi real – Cel de-al doilea R. M. – şi un film al războiului mai puţin concret, dar tot atât de real, al orgoliilor.

Theron e Gilda, o femeie cu o sete de aventură pe care nu o egalează decât imensul ei orgoliu. Frumoasă, inteligentă, mereu dornică de nou, Gilda bântuie prin toate ţările lumii şi încearcă toate mările cu degetul până când ajunge să îşi găsească o formulă de fericire atipică, dar stabilă: se stabileşte ca fotograf la Paris – şi e genial recreată atmosfera boemă, rafinată, elegantă, a Parisului interbelic – într-o casă superbă, unde locuieşte cu cei doi iubiţi ai ei: Mia, o ingenuă dansatoare venită din Spania şi Guy (Stewart Townsend), un student cuminţel şi conformist de peste Mânecă.
Cuibuşorul e nebunii e magnific, cei trei se iubesc ca-n prima zi, totul merge ca uns, dar…

…apare un ştift mic şi deranjant, şi anume războiul. Ăla mondial. Care trezeşte impulsuri civice în Guy şi Mia, şi o lasă cum nu se poate mai indiferentă pe Theron, care ţine de cei doi amanţi ai ei cu dinţii, ca o leoaică, şi înţelegem că de fapt ea nu-i iubea pe ei “pă persoană fizică” (mi-a rămas expresia asta din Mondenii în cap :D) ci formula frumoasă în care au trăit până în clipa respectivă. Iubirea generoasă şi învăluitoare a lui Theron – care nu se dă în lături să bată măr un dezaxat care îi torturase iubita – nu e necondiţionată, se oferă doar cu instrucţiuni la pachet. Dar şi ceilalţi ştiu una şi bună: vor la război. Şi threesome-ul se dizolvă. Orgolioasă, Theron le ignoră scrisorile. Dar asta nu-i face nici pe unul, nici pe cealaltă, să o iubească mai puţin. M-a distrat momentul în care Townsend şi Penelopa se reîntâlnesc întâmplător pe front, bătuţi de soartă, şi fac dragoste cu imaginea lui Theron în minte. Şi vezi că de fapt, ambii fac amor cu Theron, prin intermediul celuilalt.

Apoi Cruz moare – deci trio-ul iubirii perfecte e iremediabil destrămat – iar când Townsend se întoarce la Paris s-o caute pe Charlize, e evident că bate la uşi închise. Blonda nu ştie să accepte dragostea decât strict în condiţiile dictate de ea.

Şi mai trec nişte ani – apoi cei doi se reîntâlnesc întâmplător, într-un Paris ocupat de nemţi, unde Theron e iubita unui înalt ofiţer german, iar Townsend lucrează în contraspionaj. De această dată, rolurile se inversează: Townsend e cel care-şi neglijează îndatoririle de serviciu, şi are un acces de posesiune. Iar Theron – care colaborează în secret cu superiorii lui – e cea care îl alungă pentru o cauză nobilă. Şi iar nu le iese treaba. Şi, în timp ce ei tot caută să se sincronizeze unul cu altul, Theron moare, din cauza unor franţuzoaice grase şi ciudoase, care o cred “târfa nemţilor” şi nu ştiu că ea a contribuit la eliberarea lor. Dar vă spun eu că era doar invidia hâdelor. 😉

Concluzia e una hippie: “Make love, not war”. 😀 Da’ repede, până nu murim dracu’ careva!

Şi, ca să încheiem optimist, uite încă o poză cu Theron şi Cruz, pe când erau ele fericite la Paris:

head_in_the_clouds_b

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. cutza40 says:

  Scuze, dar nu ne scrii nimic de ziua femeilor?

 2. Lorena Lupu says:

  Aidi, bă, frate, ce vreţi să vă scriu eu de ziua femeilor?? cu comentarii ca ăsta şi ca ăla al comentatorului numit anca, de la interviul lui comănel, încep să mă simt ca nea nae lăutarul – pus să cânte ce vor muşteriii – cu diferenţa că ăla pleacă acasă seară de seară cu buzunarul plin de bani, iar voi nu scoateţi nici un chior.

  Ce puşca şi cureaua mea lată vrei să scriu eu de ziua femeilor, şi n-ai văzut deja la toate tembeliziunile, radiourile, n-ai citit deja pe toate bloagele şi n-ai auzit de la toţi cunoscuţii?? Te simţi mai bine dacă înşir şi eu acelaşi cârnaţ de clişee însiropate încă o dată?

 3. vasile says:

  Mesaj pentru toate femeile din lumea asta mica:a venit primavara!Florile muzicale sunt potrivite.Ce face o femeie cu o reputatie proasta?
  Ce stie ea mai bine:un videoclip.Vedeti pe yt-Joan Jett-bad reputation.
  Si apoi mai trage un “I love rock n roll” de nota 10.Am descoperit-o vineri,am ascultat-o de (cite)10 ori si nu m-am saturat.
  Have a nice day!

 4. miruna] says:

  ei,da,dar găseai tu ceva beton să ne dai pe spate 😉

 5. Lorena Lupu says:

  Doreşte cineva dintre viitorii comentatori ai acestui subiect să facă o variaţie, postând un comentariu on-topic?

  Sau dacă nu, răspund şi eu la fel de “la obiect” cum comentaţi voi: Am în cămară trei borcane. Unul cu gogoşari, unul pătrăţos şi unul e mai încolo.

  miruna: corect, oricum zidesc nişte muncitori ceva vizavi, puteam fura un sac de beton şi vă dădeam pe spate automat cu o lovitură strategică în cap. 😀

 6. cutza40 says:

  Bine, no, gata! Azi imi iau concediu. Nu pot fi on topic de ziua femeii, ce sa fac? Nu mai apar, pe bune. Azi imi iau concediu de pe blogul tau, ca de fapt concediul medical l-am terminat. Numai bine!

 7. cleomf says:

  Mmmm… n-am vazutl pelicula, dar m-ai prins cu sinopsisul 😀 Il voi pirata indata, il voi urmari ceva mai tarziu si o sa vin iara sa-mi dau si eu cu o parere. Probabil mai la noapte.

  Ah, da! Ce am crezut ca blonda e Nicole Kidmnan.. 😛

 8. Lorena Lupu says:

  cutza: dacă ştiai că nu poţi să fii on topic de ziua femeii, puteai să te abţii de la bun început, nu?

  cleomf: cred că se dă şi în reluare azi, pe TVR2.

 9. cleomf says:

  Multam. Am rasfoit un program si vad ca e la 01:10. Pacat ca n-am televizor. La ora aia.

 10. Lorena Lupu says:

  uite un teaser: http://www.youtube.com/watch?v=MThVkI3v7oI Deşi are replicile defazate într-un mod aiurea – te prinzi tu. 😉

 11. cleomf says:

  Multam again and again 🙂

 12. ratza says:

  o sa ma uit si eu sa vad daca ruleaza(cu ambele sensuri) filmul pe tvr2.
  cadou de ziua femeii. un bilet la loto 😀

 13. Ada says:

  O sa-l urmaresc si sper sa n-adorm, cum mi se intampla mie de obicei la filme 😀 …
  De Charlize imi place, de Penelope nu prea si culmea… nu ma omor dupa blonde! 🙂
  Revin cu parere on-on topic, cu parerea mea, “pa persoana fizica” dupa ce urmaresc.

 14. mihaela says:

  Super film, vazut, digerat, placut! Si chiar iti vine, dupa ce-l vezi, sa faci dragoste repede, pana nu vine sfarsitul lumii (sau al dragostei) ori sa faci sex repede, daca nu ai norocul sa fii indragostit 🙂

  Lorena, de acord cu lipsa urarilor 🙂 Sa ne ureze barbatii ce vor, ca ei si asa nu ne prea respecta in restul timpului, macar o zi pe an s-o faca – cine nu intra in categoria mentionata, sa nu se simta ofensat, cine da, sa ia masuri! In plus, in opinia mea, nu puteai sa alegi un topic mai potrivit decat un film despre dragoste, cu doua femei frumoase (in fine, si cu un barbat ratacit pe acolo:) ). Cine stie, cunoaste !

 15. Daniel Mihai says:

  Hmmm… cred ca trebuie neaparat sa vad filmul asta. M-ai convins si merci de pont. La multi ani de ziua femeilor!

 16. gogu says:

  noroc cu comentatorii tai k mi-am adus aminte sa o sun pe mama:D la drame de razboi nu mai uit chiar daca sunt cuu bisexuale si chair daca bisexualele sunt penelopa si charlize. mai degraba mai ma uit odata la vicky cristina barcelona

 17. cleomf says:

  Bun, am revenit. Nu mai la noapte, mai acum. Mi-nu-nat. In primul rand incepe de vis cu atmosfera aia de anii ’30-’40 si se continua la fel de vis 😆 Si faptul ca povestea contine si fragmente din ocupatia nazista, m-a fascinat total. 😀 Si acu’ nemultumirile: cum s-o paraseasca pe frumoasa fata? Si apoi cum sa o lase sa plece? Si apoi cum sa o omoare? Niste prosti.. In fine, concluzia e ca a fost foarte misto filmul. 😀

 18. Lorena Lupu says:

  ratza, ada, daniel mihai: dragii mei, nu vreau să vă influenţez “pă persoană fizică”. Aştept părerea voastră sinceră, care este. Sau o să fie.

  mihaela: uite, apropo de lipsa urărilor: în loc să mă frece la icre că nu am scris despre ziua femeii ce se deschide din boboc precum o floare imortelă, şi adie parfum peste munţi şi văi, şi-nc-o-dată-măi-flăcăi, putea începe cu la mulţi ani de ziua femeii. Recunosc că am o problemă: nu suport pretenţii de la oamenii cărora nu le datorez nimic.

  gogu: your choice, my friend.

  cleomf: bine punctat!! atmosfera aia de vis a Parisului dintre răzbeluri e una din cele mai tari puncte ale filmului.

 19. vasile says:

  ON topic;l-am tras de pe mini…
  Filmul este exceptional,demn de “Casa Muzelor”,un film despre iubire,gelozie si sacrificiu.
  Finalul,cu scrisoarea….:”despre cum am fost si cum sunt acum”…nu am cuvinte.

 20. ciri says:

  Sa nu traiesti niciodata din amintiri,traieste prezentul la maxim.Iubirea, chiar daca este repatabila,niciodata nu va putea exista fara provocari.Filmul este minunat, actorii superbi,iar imaginea filmului merita o nominalizare la unul dintre premii.

 21. thecreatrix says:

  Eu am vazut filmul Head in the Clouds si mi-a placut si mi-a placut foarte mult Penelopa iar din cauza razboiului, am ramas cu un gust dulce, incetzoshat si amar la finalul filmului! Shi is innebunita dupa menajurile a troa ca cel din filmul de mai sus si SPER (S.P.E.R) sa am parte si EU de asa ceva inainte sa implinesc 30 de ani!! Nah! Scuze limbajul usor licentzios insa ma pish pe ziua femeii, alea alea, ma-ntelegeti:-)

 22. Lorena Lupu says:

  înseamnă că efectuăm o uro-şedinţă în grup pe ziua femeii. 😀

 23. thecreatrix says:

  Loren, te inteleg, shi pe mine m-a intrebat un cititor de ce nu scriu nimic de ziua femeii dar nu m-am suparat, am ras si am bagat o postare dintr’aia twisted, ca toate ale mele:-)

  Come on, people, nu le vedetzi pe Penelopa si Charlize, ce vreti mai frumos de ziua femeii?!

  WTF?!

 24. simonarrr says:

  Pare cam porcarie filmu’. Deci, nu-l bifez, nici macar de dragul lui Cruz.

 25. Lorena Lupu says:

  thecreatrix: la mine s-au nimerit mai mulţi în şir care îmi tot dau lecţii de cum-să-îmi-scriu-blogul, în loc să le aplice ei şi să se bucure de propria genialitate. iar când mă şi văd pusă la zid cum că de ce nu scriu de ziua femeii, am simţit impulsul irezistibil de a-mi băga pula în gâtul naţiunii. ceea ce am şi făcut.

  simonarrr: vezi răspunsul dat lui gogu.

 26. vulpe vanator says:

  “A venit ziua femeii/Hai cu toti sa belim mieii!”
  E buna introducerea de 8 Martie ?
  Impulsivo, ce-ti pasa, eu am stat 4 zile cu 37,3-39,6 grade Celsius si am luat o carutza de nasturi.
  M-a bucurat ce ai afirmat despre Cristi Tabara.
  Daca iti place Cristi, sunt 99% sanse sa-ti placa si vulpea, nu stiu exact de ce, semanam foarte mult.

 27. thecreatrix says:

  Loren, iti inteleg supararea. Ca doar nu suntem la nunta cand ii spui lautarului ” Hai, ma, zi-o si p’aia, aia shtii tu care, aia a lui adi!”

  DAR imi permit sa fac o mica observatie acuma si pentru viitor, daca imi este permis. intelege:-) ca lumea e obisnuita cu clishee: de pasti belim mielul ca asa zice biblia, de craciun scriem despre brad, de revelion mancam ca porcii, de 8 martie scriem despre ziua femeii. asha gandeste marea majoritate si la asta se asteapta. uita de ea originalitate si approach personal, lumea NU este programata pentru astfel de spirale. shi lumea tot timpul cere lucrurile la care se asteapta, ca intr-o egalitate economica de cerere-oferta. nu acuz pe nimeni, explic. sper ca ma intelegi:-)

  Si ca sa fiu numa de-a dracului in ton cu postarea, o sa ii spun lui Simon ca nu este un film genial dar e un film simpatic si ma gandesc transpirand cum ar fi fost sa il faca almodovar:-)

 28. thecreatrix says:

  sper sa nu fi suparat pe nimeni:-)

 29. cutza40 says:

  Ioooi, Vulpe, pe mine m-au durut rinichii si am baut ceaiuri si am luat si io nasturi. Imi place ca ai umor. Acum esti mai bine, sper. Multe salutari

 30. cleomf says:

  M-a trosnit dintr-o data cum ca in filumul asta se aplica toate cele zece porunci ale lui Paler. 😆 Iar asta ma incanta. 😀

  p.s.: Mie-mi place 8 martie ca-mi da tata bani si mananc mucenici 😆

 31. Lorena Lupu says:

  vulpe: însănătoşire grabnică.

  thecreatrix: mă bucur că îmi înţelegi supărarea. DAR nu mă interesează obişnuinţa lumii cu clişeele. Eu mă simt femeie 365 de zile pe an (366 în anii bisecţi), şi nu am nevoie să fiu “ceva mai femeie” pe 8 martie. Mişto ideea cu Almodovar.

  cutza: da, el are umor. nu vine, după o recenzie de film, să întrebe tâmpenii. dar oops… parcă ziceai mai sus că azi ţi-ai luat o pauză, sau am citit eu greşit?

 32. ratza says:

  important e ca scapam de campania “CINE NU E FEMEIE… E PROST”. genial de altfel. misoginism extrem imbracat in cel mai pur alb.

 33. in prima secunda cand am vazut poza am crezut ca e vorba de vicky cristina barcelona. si nu intelegeam cum de in poza ta scarlett e mai misto decat o stiam eu. apoi m-am lamurit: pt ca e theron 😛

  da, e un film bun.
  mi s-a intamplat cam ca la inceputul postului tau atunci cand m-am apucat sa spun altora despre el. a trebuit sa mentionez la un moment dat ca “serios, e vb de razboi si de el si ea in mare, nu de ele 2 sau de ei 3”, dar deh.. 😛

  daca nu ai vazut v.c.b., il recomand. nu stiu daca neaparat ca un film de referinta, dar ca unul care merita vazut 🙂

 34. Lorena Lupu says:

  tot ce face woody allen merită văzut. 😉

  dar să ştii ceva, off-topic. eşti exact persoana pe care încercam, printre picături, să o caut zilele astea. şi exact când renunţasem la orice speranţă, apari brusc pe blogul meu, “pă persoană fizică”. iată un miracol, zic eu. 😀

  pot să îţi folosesc mailul?

 35. Lorena Lupu says:

  mulţumesc, mirela.

 36. vasile says:

  Filmul este prea frumos.Putzin despre prima piesa muzicala:Lucienne Boyer-Parlez-moi d’amour(1930).Refrenul(care se canta de 3 ori)
  “Parlez-moi d’amour,
  Redites-moi de choses tendres.
  Votre beau discours,
  Mon coeur n’est pas la de l’entendre.
  Pour vous que toujours
  Vous repetiez ces mots supremes:
  “Je vous aime”
  (PS- e interesant de
  vazut si obsesia fata de cifra 3:3 scolarite la o ghicitoare,tariful 3 franci-ii spune ca a vazut cel de-al 34 lea an (34 vine dupa cifra 33=2 de 3),adresa Gildei,Place de la Trinite)

 37. frumoase femei! frumoasa relatie! frumos film!

  🙂 atata pasiune incat iti trezeste pofte, numa’ de n-ar fi razboiul

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: