Soy un rumano en Madrid: parodia perfectă

Eu, care iniţiez frecvent scandaluri internautice, dar numai pe motive perfect întemeiate, pe care le pot explica oricui mi-o cere pe un ton politicos, stau şi mă uit precum curca-n lemne ori de câte ori alţii iniţiază scandaluri pe nimic.

Cazul Torbe

Ce văd eu privind acest clip?

Văd un actor de comedie care a ales să parodieze aspectul şi comportamentul UNOR români (“soy UN rumano, zice autorul) cu care se tot intersecta.

Şi băiatul şi-a făcut temele. Lookul lui din clip e combinaţia perfectă între Romeo Fantastic, Vali Vijelie şi alţi şaptezeci de mii de manelari pe care-i vedeţi pe youtube. Fetele îmbrăcate în sclipici de prost gust şi treningi arată de juri că-s românce.

Linia melodică şi ritmul de ringhi-dinghi sunt, clar, inspirate de o manea, numai că, spre deosebire de manelarii numiţi mai sus, omul ştie să cânte, iar asta face diferenţa. De unde deducem că, dacă manelele ar fi reorchestrate de oameni care chiar ştiu muzică, n-ar mai suna atât de abominabil pentru timpanul uman.

Clipul e filmat, idem, după ORE petrecute pe youtube, studiind poziţiile şi atitudinile dintr-o manea obişnuită.

Limbajul corporal e impecabil surprins. De câte ori nu ne bruscăm între noi, punând mâna unii pe alţii la modul ăsta şi zgâlţâindu-ne în fel şi chip, chiar şi noi cei care nu furăm telefoane şi nu spălăm maşini? De aceea fac eu un pas în spate de câte ori cineva vrea să pună mâna pe mine.

Apoi, ce atenţie se dă detaliilor la nivel de clişeu debitat. Până şi faza aia cu marele Hagi şi mondialul pe care trebuia să-l câştigăm în 1994! Nu zic de mici, manele, sarmale, etc., că pe astea le auziţi şi voi.

Pe scurt, omul şi-a făcut temele legat de obiectul parodiei. Impecabil.

Mă întreba ieri unul în mesaj privat:

“Auzi, dacă eu zic de tine că eşti curvă, te superi. Dacă te arată ăsta curvă pe străzile din Madrid, de ce nu te superi?”

Pentru că EXACT ASTA E DIFERENŢA DINTRE GHERŢOIALĂ ŞI PARODIE. Tu nu zici de mine că-s curvă pe verificate. Zici asta doar pentru că aşa ţi se pare.

Dacă ar fi să faci treaba la nivelul la care a făcut-o nenea ăsta, ar trebui să discuţi cu toţi partenerii mei sexuali din trecut, să-mi afli detaliile specifice ale comportamentului sexual şi să faci un clipuleţ porno cu o actriţă care-mi seamănă, parodiind aceste detalii specifice, în aşa fel încât din asta să rezulte că eu sunt o curvă.

Sună a muncă, nu?

Şi jur, dacă ai face asta, i-aş da eu share cu mâna mea. Pentru că am autoironie. Autoironia neînsemnând că accepţi “eşti curvă” şi “eşti proastă” de la orice ţopârlete sau vacă nefutută de pe net, ci faptul că te distrezi şi tu când cineva surprinde cu acurateţe detalii specifice ale tale şi le redă într-un mod amuzant.

Că de-aia nu e parodia un gen accesibil tuturor, deştepţilor.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

16 Responses

  1. Majoritarul nu are nevoie de parodie, ci de patetism. Meniul zilei.

  2. pederanger says:

    Excelentă satira. Oamenii fără simțul umorului merită să moară triști.

  3. Gheorghe galani says:

    Bravo, m-ai uns pe inima cu acest text !. Multi citesc. putini inteleg !. La mai mare !!!.

  4. jademan says:

    Am dubii şi că ar fi un gen accesibil tuturor deştepţilor. 😀

  5. jademan says:

    Subtilă virgula de la sfârşit! 😀

  6. iani says:

    Esti buna la zis-uri !!! Cand vii in Cimisoara ai o bere gratis 😉 !!!

  7. BugsBunny says:

    Ar fi interesant de facut un studiu legat de comentariile romanilor la acest videoclip. Cred ca s-ar mai putea face inca 100 de parodii dupa ce le citesti.

  8. neax says:

    Hello, cred că omul e plătit de ministerul de externe să facă imagine bună cocalarilor. Cine îl vede şi nu ştie originalele, habar n-are ce lipseşte: vulgaritatea. Lipseşte total în melodie şi e redată mecanicist prin ţinuta fetelor. E şi nu e acolo. E greu să explic, dar ochii lor au o expresie ok, chiar când le umblă nenea pe sub fuste. E ca şi cum ai pune-o pe Danielle de Niesse goală pe scenă (am văzut-o, mersi, Doamne) şi tot nu are nimic din vulgaritatea Andei Adam sau a altor mii de jandeze, fie ele şi îmbrăcate în palton şi cu căciulă înfundată pe cap. Astea au privirea şi zânbetul vulgare fiindcă au sufletul aşa.

  9. vica says:

    Acum stiti si voi ce simt basarabenii cand sunt comentati aiurea.

  10. Mike Oak says:

    iar manele ???

  11. lawrenceSoft says:

    Faptul ca omul si-a facut temele nu-l scuza pentru faptul ca a comis o mizerie. Confuzia intre termenii “rom-român” e intretinuta intentionat ca sa fim jigniti, cand in toate celelalte tari, termenul de “tigan” nu se confunda cu poporul respectiv.
    Individul asta nu cred a a facut “studiul” si clipul de capul lui, asa ca nu vad in cuvintele de lauda din articol nici o mare dovada de “open mind” sau inteligenta provenita din intelegerea termenului de ironie.
    Exista violatori de copii care isi studiaza victimele mult timp, da’ pentru asta nu-i lauda nimeni ca si-au facut temele bine.
    Alti creatori de umor n-ai gasit si tu sa lauzi, Lorana?
    Auzi si la pederanger mai sus: “excelenta satira” (sa dea el bine aici drept om cu mintea deschisa, si s-o perieze un pic pe autoare).
    Pederangere, pun pariu ca daca se oripila aici Lorena de ce mizerie de satira a facut laba trista ala in clip te oripilai si tu?

  12. Nora says:

    Ah, încă unul care crede că “rom” e invenţia lui Iliescu şi făcătura masonică special ca să discrediteze poporul român. Încă unul care habar n-are nici etimologia lui “rom”, nici a lui “ţigan”, dar e plin de păreri. Eu, ca membru al aceluiaşi popor, mă simt mai discreditată de ignoranţa ta, Laurenţiu, decât de faptul că unii se cheamă asemănător (şi nu prea) fonetic cu mine.
    Mă tot întreb de ce locuitorii Romei, bunăoară, nu se mai arată ultragiaţi că se cheamă romii romi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading