Sensibilitate cu parti-prís

Dat fiind că lumea îmi dă în continuare share şi curg mesajele ca nebunele, trebuie să revizitez subiectul de acum câteva zile. Cum care? Penescu, Erosul şi Thanatosul.

Un om zice de altul – un distins domn de 96 de ani, întâmplător, marele actor Radu Beligan – că e “cadavru viu”. Cu alte cuvinte, îl invită să moară naibii şi să nu mai deranjeze onor’ plătitorii de bilet care, recunoaşte acelaşi om, îi umplu până la refuz sălile.

Cruzimea unei astfel de afirmaţii e cu atât mai atroce, cu cât numitul “cadavru viu” nu e, în viziune penesciană, doar inutil şi neputincios, dar şi in ghearele unei găşti de profitori – adică, incapabil de discernământ. Ce contează că omul a scris o autobiografie impresionantă, ce contează dacă fiecare pas pe care-l face – sau nu îl face – pe scenă transmite fiori metafizici? Ce contează că omul e încă intens viu, că citeşte, că are o viaţă interioară vibrantă şi freamătă de curiozitate, dacă nu face flic-flacuri pe scenă?

Eu văd asta şi-i administrez autorului respectivei mârlănii o droaie de pule. Bârzoete, îmbujorate, dar, în esenţă, complet inofensive. N-am văzut om care să fie vreodată prejudiciat de prezenţa unei pule în plus în viaţa lui. Dimpotrivă. La pule se aplică proverbul ăla englezesc. The more, the merrier.

Şi o parte din Internetul românesc se atacă înfiorător. Dintre insultele de Thanatos ale lui Penescu, şi cele de Eros, ale mele, oamenii ăştia decid că insultele de Eros sunt mai grave.

Subit, sensibilitatea lezată a lui Penescu e subiect interminabil de analize pisălogistice. Dar toţi aceşti empatici sunt surzi şi orbi la sensibilitatea ceva mai grav violentată a unui om care într-adevăr reprezintă ceva pentru cultura română. Radu Beligan. Pe care numitul Penescu aproape că îl invită să moară naibii o dată.

OK. Nu mă aştept de la gospodine proaste să aibă discernământ şi să judece ce e mai grav: insulta erotică sau cea care condamnă la inutilitate restul vieţii unuia dintre actorii reper ai culturii române.

Dar nu înţeleg cum nişte criticuţi, nişte foste jurnaliste şi nişte cronicărese de teatru sunt incapabili să măsoare greutatea reală a cuvintelor. Se lovesc de nişte biete pule ca de nişte monştri din poveşti şi ignoră insulta de substanţă, cea care pune sub semnul întrebării utilitatea existenţei unui om. Nu a oricărui om, prieteni. A marelui artist Radu Beligan.

Dragi prieteni, nu ştiu pe ce lume aţi trăit voi până acum, dar vreau să vă informez că, în speţă, pula n-are gheare, n-are trei capete, nu latră şi nu muşcă. Mai degrabă, bucuraţi-vă că încă îl avem pe Beligan, exact aşa diafan şi vulnerabil cum e. Că mâine-poimâine vă văd bocind cu lacrimi de crocodil la mormântul marelui Radu Beligan şi o să vă suspectez de enorm de multă ipocrizie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

14 Responses

 1. Lumea e crudă, but that’s beside the point.
  În spaţiul cultural anglosaxon se înjură de… religie. “Go to hell” e mult mai grav decât “fuck you” – echivalentul lui du-te mă… în română.
  Interesant că înjurăturile cu conotaţie sexual – obstetrico – ginecologică sunt comune spaţiului locuit de maghiari, români ruşi şi turci, aceiaşi pentru care emanciparea femeii e doar o glumă proastă.
  De unde şi bancul cu Ali, care îşi doreşte să rateze o lovitură la 11 metri, decisivă, fiindcă nu există plăcere mai mare decât un stadion care urlă: futu-te-n cur, Ali… 🙂

  • :))) excelentă glumă.

   • Eu o stiam un pic altfel:
    Trei puscariase eliberate de la parnae; toate trei horny ca na… ani de zile n-avusesera parte de sula.
    Si zice prima: Bai, nu ma intereseaza, prima chestie pe care o fac, cum ies e la puscarie, gasesc pe unu’ sa mi-o pun zdravan si apasat.
    A doua la fel: bun, ies de la parnaie, gases pe unu’ sa-mi faca sex salbatic.
    A treia: Bai, eu cand ies de la puscarie o sa ma marit, si o sa fac un copil.Neaparat baiat; si o sa-l cresc si o sa-l ambitionez sa se faca fotbalist; si sa fie asa de bun, incat sa ajunga in finala cupei mondiale; iar atunci,in finala, la marele meci- atunci sa se incurce si sa rateze o lovitura de la 11 metri; iar intreg stadionul sa strige: “Baga-mi-as pula in ma-ta!”

  • pederanger says:

   Ok, trebuie să mă gândesc bine ce trebuie să ratez! :))

 2. Vasile says:

  Am o nedumerire, de ce pule si nu puli?

 3. jademan says:

  O liniuţă de dialog cu maestrul Beligan, te rog! 😀 Dar, până atunci, ţine-o tot aşa! 😀

 4. ingerul says:

  Buna Lorena , am descoperit recent blogul tau … Imi poti spune te rog , ce varsta ai ?

 5. ingerul says:

  Bine domnisoara Lorena ! Daca este un blog de TEXTE , cum spui tu … atunci scrie la inceputul unei propozitii cu L I T E R A M A R E ! ( p.s : Chiar daca este blogul tau ) ; o formulare mai corecta decat a ta : ,, Acesta” / Nu / ,, ăsta ” 🙂 ! Ceau – ceau !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger