I-am văzut pe Badea şi pe Natanticu la Focşani

Foto: Petru Ivu

Artiştii români vin în diverse forme şi caractere. Unii au o impresie covârşitoare că le este datorată atenţie necondiţionată. Alţii sunt atât de sus în propria lor ierarhie, încât nici măcar nu dau un share interviului pe care l-ai făcut cu ei. Şi apoi sunt şi acei alţii, care n-au impresia că universul le datorează lucruri, şi se revanşează. Aşa am ajuns ieri seară eu la Focşani, la reprezentaţia “Two Men Show” a duetului de comedieni – actori Dan Badea / Cosmin Natanticu, în urma interviului nostru de aici.

Sigur, deal-ul a fost să scriu doar dacă îmi place, şi exact ce îmi place, pentru că ultimul lucru de care am eu chef în 2018 este să arunc cu excremente în entertaineri români deja suficient de oropsiţi de un sistem care nu-i ajută cu nimic.

Am stat în backstage cu cei doi până în buza reprezentaţiei. Nu pentru că sunt eu o nesimţită intruzivă şi invazivă – ştiu cum e să te concentrezi pentru spectacol şi am tot dat să-i las singuri – dar mi-au spus foarte senin: “noi nu avem nevoie de proces interior înainte, nu facem Shakespeare, e ok, stai cu noi, ţine şi nişte pizza.”

De ce menţionez acest amănunt? Pentru că lucrurile care se văd pe scenă sunt prelungirea firească a unei chimii amicale incredibile care se vede în cabină. Diferenţa între un recital de stand-up individual şi genul acesta de reprezentaţie în doi sau mai mulţi comedieni este dată de o chestie care se numeşte tehnic “banter” – şi pe româneşte, “miştouri reciproce”. Problema cu miştourile astea reciproce este că, exact ca sexul, nu funcţionează decât dacă între participanţi există chimia adecvată, altminteri se lasă cu frecuşuri şi usturimi.

Ei bine, “banter”-ul dintre Badea şi Natanticu, atât on- cât şi offstage, este de-a dreptul molipsitor. Atât de bun, încât aproape că aş fi vrut să fie mai mult, în dauna bucăţilor individuale. Chiar aş plăti bilet la un spectacol în care Badea şi Natanticu, as themselves, fac mişto unul de celălalt o oră şi jumătate.

Foto: Petru Ivu

Nu poţi face genul acesta de spectacol cu o persoană în care n-ai desăvârşită încredere, căreia îi scuipi în cafea şi la care nu ţii din baierele sufletului. Şi în definitiv, ce anume aduce un spectator la o reprezentaţie live? Energia pozitivă umană. Mission accomplished.

Legat de bucăţile individuale, acestea sunt grupate în nouă categorii, afişate în dreapta ecranului – se văd parţial în foto de mai sus – similar unei emisiuni – concurs de cultură generală. Publicul e invitat să aleagă categoria care va urma. Prilej de alte glume “reale” – adică născute din realitatea intrinsecă a momentului, glume care nu pot fi repetate sau învăţate pe dinafară – şi care au cel mai covârşitor impact.

Cei doi tratează şapte subiecte din nouă, în ordinea votată de populaţie. O parte (nu mare) din material e familiară de pe la iUmor, dar acest lucru n-a făcut decât să entuziasmeze poporul. În fond, o glumă reuşită e ca un şlagăr de radio: vrei s-o auzi iar şi iar.

Şi în cazul părţilor individuale, mi se pare o idee bună că celălalt interpret rămâne pe scenă şi oferă comentariu nonverbal.

Foto: Petru Ivu

Aici, bonusul de generozitate se duce la Natanticu, care râde de glumele colegului său, auzite deja la n reprezentaţii, de parcă acum ar lua contact cu ele prima oară.

Foto: Petru Ivu

Şi umorul lor e complementar, exact ca energia lor. Badea e un intelectual elegant, care operează cu nuanţe subtile, chirurgical, discret, din gura lui, chiar şi pula e o doamnă fină cu educaţie de pension; Natanticu e o explozie de energie şi culoare, fără buton de off.

Una peste alta, au fost o oră şi patruzeci de minute în care am râs isteric pe alocuri, am zâmbit cu subînţeles în altele şi am apreciat mixul de energii dintre doi oameni care se completează de minune.

Turneul Two Men Show continuă cu spectacole la Deva (16 martie), Timişoara (17 martie), Braşov (23 martie), Cluj (26 martie), Târgu Mureş (27 martie) şi Buzău (17 aprilie). În continuare, puteţi obţine 10% reducere cu codul LORENA, pe iabilet.ro.

Foto (dacă nu e clar până acum): Petru Ivu.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: