Identitatea de gen, situații concrete

Image by John Hain from Pixabay

Ieri, au curs certurile pe pagina mea, legat de ce înseamnă identitatea de gen.

Avem și o spârcâială, care zice așa:

 

Pe indivizii ăştia nu i-a “învăţat” nimeni nici să simtă afecţiune pentru vreun coleg, nici să fie fetiţe, dar asta nu îi opreşte să bântuie toţi pereţii cu această minciună stupidă, prezentată pe un ton foarte convins.

Şi realitatea e că nu ai cum să faci pe cineva hetero să fie atras de băieţi, nici pe cineva cis să dezvolte o identitate trans, că nu aşa merge treaba. Dacă copiii ar putea fi domesticiţi să-şi schimbe orientarea sexuală sau identitatea, toţi părinţii tradiţionali ar avea doar băieţi care sparg zidul cu pumnul şi fete pe care nu le scoţi din bucătărie nici cu poliţia.

Numai că, uimire, nici orientarea sexuală, nici identitatea nu pot fi modificate prin ţipete, urlete, bătăi, explicaţii, rugăminţi, bomboane, laptop nou şi mâncarea preferată, Aşa se ajunge ca părinţi tradiţionalişti să aibă copii LGBT.

Problema este că te lupţi cu morile de vânt până când un părinte încăpăţânat, setat pe mentalitatea “eu te-am făcut – eu te omor” pricepe că nu poţi schimba nici ce se simte copilul tău că este, nici de cine se simte atras.
Până în secunda înţelegerii, acest părinte, şi societatea în general o să-l supună pe copilul care simte că e diferit şi nu are cum să fie ceea ce nu este unor presiuni îngrozitoare, de la şantaj emoţional şi până la dezmoştenire promisă sau dusă până la capăt.

Nu am răbdare să dau scroll până în zilele referendumului pentru familia tradiţională, dar a curs pe wallul meu o ceartă de minimum jumătate de oră între o mamă creştină şi un fiu gay. În care ea îi spunea că vrea să-i salveze sufletul de diavol şi el îi spunea că singurul diavol din viaţa lui a fost continua negare de sine la care a fost supus.

So: De ce e importantă înţelegerea identităţii de gen? 

Să ai informaţii neutre, seci, despre ce înseamnă să fii diferit, şi că nu e un capăt de ţară, că nu te dă nimeni afară de pe planetă.

De ce e important să înţeleagă toată lumea, tu şi cei din jur, ce înseamnă să fii diferit? 

Pentru că, atunci când eşti diferit, tot ce fac ceilalţi este să râdă de: vocea ta, mişcările tale, atiitudinea ta, tot ce te face diferit. Iar când eşti copil, şi încă mai ai inocenţa să vrei să fii iubit, fiecare jignire de acest tip DOARE CA O LOVITURĂ DE BICI.

Eu, un copil diferit, pot să spun ce chin a fost să încasezi zi de zi, de la toată lumea, umilinţe că nu eşti ca alte fete.

Informaţia îţi dă putere şi îţi dă arme. 

În loc să te laşi bruftuluit şi abuzat pentru că eşti diferit, şi la un moment dat, începi şi tu să urăşti faptul că eşti diferit şi vrei doar să mori, să te înghită pământul şi să dispari, poţi spune: Sunt diferit pentru că. 

Dar faptul că sunt diferit pentru că … nu presupune că aveţi dreptul să mă umiliţi şi nu justifică un tratament abuziv.

So.

Importanţa înţelegerii noţiunii de identitate de gen e importantă pentru a facilita acceptarea copiilor diferiţi şi pentru a lucra cu ei aşa cum sunt, nu cu nişte imagini ale lor pe care ni le facem în minte şi în care încercăm să-i înghesuim cu sila. 

Pe când, dimpotrivă, dacă interzici orice referire la identitatea de gen, îi împiedici pe oamenii cu mintea luminată să-l apere pe cel diferit. Că a-i explica bully-ului în ce constă diferenţa e deja “propagandă lgbt” şi se pedepseşte.

Interzicând orice referire la identitatea de gen, deschizi portiţa liberă a abuzurilor nesfârşite pentru aceşti copii, şi le retezi şansele de apărare.

Şi acum, să vedem un alt comentariu. De aici, de pe blog, povestea unui băiat diferit.

Cam asta au de îndurat oamenii diferiţi în fiecare zi a vieţii lor. Acest pistonaj constant, agasant, istovitor, care oricum nu poate transforma ce eşti în ceea ce nu eşti.

Iar ăştia sunt oamenii care te iubesc şi ţin la tine. Cu care, în mod normal, ar trebui să construieşti relaţii de intimitate şi susţinere. Dar ei, din neştiinţă, calcă în picioare tot ce eşti tu şi sabotează orice posibilă intimitate.

Ăia care te urăsc sar direct cu insulta, cu injuria, cu hărţuirea, cu termenii pe care nu-i trec pe aici, că i-am trecut în nenumărate alte locuri.

So.

De ce e importantă înţelegerea noţiunii de identitate de gen? 

Nu ca să transforme cineva băieţeii în fetiţe, fetiţele în băieţeii şi persoanele hetero în gay, cum frumos spârcâia ăla mai sus.

Ci pentru înţelegerea celor care nu sunt ca tine şi, basically, diminuarea bădărăniei şi a cruzimii cumplite care se nasc din PREJUDECĂŢI şi din IGNORANŢĂ.

***

Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Georgian says:

  Am citit cu atentie textul de mai sus (asa cum le citesc pe toate cele pe care le primesc de la blogul tau) si iti dau perfecta dreptate. Ma minunez ca, in secolul XXI inca mai vorbim despre “gheii care ne fut copiii si-i fac poponari”. Eu am observat ca aceasta jegoasa clasa politica are un fetis si atunci cand lucrurile merg din prost in mai prost scoate pe tapet aceleasi idee: sexul predat in scoli (de parca despre asta este vorba!), gay-ii si alte chestii care nu fac altceva decat sa distraga atentia de la faptul ca ne ducem dracu! La modul ca suntem ultimii din coada la tot! Personal am simtit ce inseamna sa fii diferit pentru ca m-am nascut stangaci si bineinteles ca in epoca de trista amintire era impotriva firii sa fii diferit, chiar si cu aceasta chestie perfect normala. Asa ca, cu acordul parintilor mei care la acea vreme erau usor influentabili, am ajuns sa fiu legat cu mana de banca si obligat sa scriu cu dreapta. Nu stiu ce modificari a adus chestia asta in creierul meu, insa sigur a avut o influenta. Legat de povestea cu identitatea de gen, mi se pare, scuze pentru ca ma repet, o idiotenie crasa! Nu reiau ceea ce ai scris chiar tu, chiar nu poti sa impui cuiva pe cine sa iubeasca, ce sa simta, pentru ce sa simta, atat timp cat totul este CONSIMTIT si ASUMAT! Asa ca, nu am nimic cu cei din categoria considerata “diferita”! Intotdeauna ma bucur cand aud ca mai apare cate cineva care isi asuma ca este “diferit”! Mi se pare ca acei oameni au mai mult caracter decat oricare mizerabil de politician!

 2. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc.

 3. Bubu says:

  Relax, ca si daca ii zicea educatie sanitara tot se starnea rascoala. Sxul si sapunul sunt tabu 😉

 4. Lorena Lupu says:

  Informaţia în general e tabu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading