Importanța încălzirii

Ieri, am repostat un text mai vechi, Despre cât e de bine să ai un sac de box acasă,  atât pentru antrenament și forță, cât și pentru descărcarea stresului cotidian, predominant în perioada pandemiei.

Și o cititoare a comentat cum s-a accidentat taman din cauza faptului că își luase și montase un sac de box.

De ce?

Pentru că nu făcuse încălzire.

Făcuse niște stretching. Ceeee? am exclamat eu. Orice instructor de bună credință te pune să faci stretchingul la final de antrenament, când mușchii sunt încălziți și au muncit, și trebuie să se întindă bine, să mai atenueze din febra musculară pe care  vei avea mâine, respectiv să te relaxeze.

E absolut surprinzător pentru mine cât de mulți oameni nu știu efectiv ce să facă cu corpul lor, dar nici nu caută să se informeze.

Nu-i problemă, îi informăm noi.

Înainte de orice efort, fizic, vocal, intelectual, se fac exerciții de ÎNCĂLZIRE. Chiar și înainte de sex se face o încălzire, și anume preludiul. Nu te apuci să te coțăi pe sistem băgat dânsa într-însa din prima decât dacă joci într-un film porno și ai luat un cec copios înainte. Pentru femeia normală, sexul pe nelubrifiatelea e incomod și chiar dureros.

Dar să revenim la sport. La sport pe bune.

Corpul, în starea lui cotidiană, funcționează pe sistemul conservării de energie. Mușchii sunt pregătiți să răspundă doar solicitărilor minime, drept care sunt înțepeniți și rigizi. Cu atât mai mult dacă te numeri printre cartofii de canapea sau șoriceii de birou, care stau cu ochii în ecran toată ziua și singura lor mișcare e ridicarea cafelei de la automat până la gură și înapoi.

Încălzirea are rolul de a crește fluxul de sânge din corp, ceea ce duce, pe de o parte, la intensificarea transportului de oxigen și nutrienți și, pe de alta, la creșterea temperaturii fizice a mușchilor. Deci, încălzirea nu e doar un fel de a spune, ci se întâmplă propriu-zis. Mușchii antrenați în mișcare ușoară devin flexibili, elastici, se contractă mai ușor, și au impulsuri mai rapide.

Exercițiile din etapa de încălzire trebuie să fie ușoare și, la început, de intensitate joasă, urmând ca aceasta să crească pe măsură ce trupul devine pregătit pentru efort.

Niciodată să nu faceți eforturi fizice, mai ales din acelea care vă depășesc fizic și presupun o suprasolicitare, fără cele 10-15 minute de aeobic sau cardio care să pregătească musculatura. Nu vă rupeți inutil mâinile și picioarele, doar pentru că vă e lene să citiți și niște articole de fitness, pe lângă horoscopuri, cancanuri și conspirații. Cine cu cine se f*** în ultima vreme nu te afectează cu mare lucru. Dar un umăr dizlocat sau o întindere musculară pentru că sari direct la haltera cea mai mare ca găina la grăunțe, da.

Corpul și mintea voastră sunt singura avere reală de care dispuneți. Fiți responsabili cu ele.

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: