De ce ai nevoie de un sac de box la domiciliu

Ideea acestui articol mi-a venit de la statusul unei prietene care povestea despre gesturi bruşte şi violente ale fetiţei sale şi întreba dacă e un eşec ca părinte.

Când am pus câteva întrebări suplimentare, mi-am dat seama despre ce e vorba. Stat în casă prelungit pe motive de Covid-19, plictiseală acerbă, care îi poate ajunge din urmă şi pe adulţii mai puţin înclinaţi spre studiu – lectură – scris – muncă migăloasă la ceva, iritare reprimată over and over and over again.

Cred că noi, oamenii, ar trebui să ne asumăm iritarea şi trăirile negative, şi să le transformăm, pe cât putem, în ceva pozitiv.

Aşadar, în loc să mustri copilul pentru că acest an criminal la propriu l-a terminat cu nervii, mai simplu e să cauţi modalităţi prin care să îşi descarce agresivitatea.

“Dar copilul meu e binecrescut, nu are voie să fie nervos şi agresiv”.

Copilul tău e în primul rând om. Faptul că e mai mic nu îl face roboţel sau serafimul Domnului. Poate de asta ajută să creşti animale, înainte să ai copii. Unui motan care rage “mrrraaau” pe un ton care spune “vă tuf dumnezeii şi mamele” şi sâsâie nu poţi să-i ţii o predică despre cuminţenie, şi nici nu cred că asta e soluţia în cazul oamenilor.

Pisicii furioase îi dai ceva să mănânce, sau o jucărie pe care s-o rostogolească şi să se descarce pe ea, sau pur şi simplu o stropeşti cu un pistol cu apă, apoi o laşi în pace, să mârâie singură, până se calmează. Copilului îi poţi găsi o activitate similară, care să îl ajute să scape de tensiunea negativă, în loc să-l pui s-o nege, să fie “cuminte”.

După  cum aţi remarcat din titlu – mă refer la un sac de box.

Poate ai şi tu nevoie de unul. Toate enervările, furiile, temerile pentru viitor, panicile, nesiguranţele pe care le ascunzi de alţii şi nu le consumi rămân să te macine pe interior şi pot duce la o depresie. Sau la o izbucnire violentă necontrolată, în care poţi pune în pericol pe cei din jur.

Sacul de box e modalitatea prin care îţi descarci nervii şi negativitatea atunci când apar, şi nu laşi să te afecteze. Da, pe un bou care te agasează faţă în faţă, îţi trimite mesaje private hărţuitoare sau postează insulte poţi să-l înjuri două ore fără să te repeţi. Presupunând că vrei să investeşti două ore în interacţiune fără miză cu oameni fără miză. Dar pe un copilaş care nu mai rezistă regimului de autoizolare sau pe un animal de companie care s-a săturat de prezenţa ta ca de felul 14  e nedemn să îţi descarci nervii, pentru că sunt mici, fragili şi nu se pot apăra de tine. Taman de aceea, cred că sacul de box ar trebui încoronat accesoriul sportiv necesar al anului 2020.

Deci, de ce vrem un sac de box?

1. Pentru eliberarea de tensiuni. 

În loc să-ţi mustri copilul că e agresiv, mai bine îi dai canalul corect de descărcare a agresivităţii.

Nu putem trăi unii alături de alţii negându-ne dreptul la furie. Cum ziceam mai sus, suntem oameni şi periodic o să fim furioşi şi asta e. E ca şi cum ne-am nega dreptul la a ne kk. Ghinion, nu e o activitate elegantă de salon, dar e necesară pentru buna funcţionare a organismului. Şi atunci, omul a inventat canalizarea şi veceul, ascunse într-o încăpere mică cu uşa închisă, şi asta e.

Sacul de box e, din acest punct de vedere, veceul emoţional.

2. Pentru antrenamentul sportiv de care nu avem parte. 

“De ce să plătim atâţia bani pentru abonament la sală?” Pentru că ştii că o să te duci, din responsabilitate faţă de banii tăi. Ca dovadă că, acasă, nu te ţii.

Când locuieşti singur, nu faci sport pentru că Netflix e mare şi ai mereu ceva interesant de văzut. Când locuieşti cu familia, nu faci sport pentru că mereu e ceva de făcut în casă, iar când nu e nimic, profiţi şi tu să iei o pauză.

Dar când ai un sac de box, şi atâtea emoţii negative acumulate zi de zi, treaba merge de la sine.

3. Şi acest antrenament contribuie la forma noastră fizică. 

Poporul român are un proverb cringy: “Bătaia e ruptă din rai”. Ideea extrem de toxică din spatele lui e că, dacă foloseşti violenţă fizică asupra altora, îi forţezi mai eficient să facă ce spui tu.

Dar dacă ai un sac de box acasă şi te antrenezi regulat, constaţi că da, bătaia poate fi ruptă din rai ad litteram. E un antrenament care solicită muşchii corpului, are şi beneficii cardio, şi arde adipozităţile nedorite.

4. Ridică nivelul de energie. 

Am fost la clase de aerobic unde fetele se mişcau de parcă ar fi murit acum o săptămână şi ar fi fost trase de scripeţi. Zero chef, zero energie. Ţi-era clar că erau acolo de gura prietenelor sau iubitului.

Caracteristica bătăii este că nu te poţi bate fără chef. Chiar dacă dai trei pumni în scârbă, la al patrulea, îţi aduci aminte de scroafa de la birou care se uită mereu cu sictir la tine pentru că porţi ţoale no name şi deja energia e alta.

Un workout la sacul de box devine un workout pe deplin asumat şi cu 100% implicare fie că vrei, fie că nu. Şi, prin urmare, propriile tale furii contribuie la un antrenament de succes.

Iar eu SUNT un om furios. Beast by nature.

5. Îmbunătăţeşte buna dispoziţie. 

Sportul de orice fel, dacă e făcut cu deplină energie şi implicare, e antidepresantul naturii. Pentru că mişcarea fizică intensă stimulează producţia de endorfine – hormonii care te fac să fluieri în gând Heei, Macarena.

Începi să cari pumni sacului cu “băga-mi-aş integral pwla în sicriul mă-tii, atât de adânc încât să fac gaură şi pe scândura opusă” şi termini cu “I’m sexy and I know it.”

Viaţa e scurtă. De ce să colcăim de draci şi spume, când o scurtă vizită la magazinul de articole sportive din vecini. sau o comandă plasată la magazinul online te rezolvă în 20 de minute? Mai eficient decât sexul. Şi mai ieftin.

6. Şi creşte şi productivitatea muncii. 

Ai un moment în care nu-ţi vin idei, stai şi te holbezi în punct fix la peretele din faţa ta?

Stop. (Insert imaginea mea virală din spotul la videochat.)

Fă o sesiune de pumni în sacul de box şi simte sângele latin clocotind.

O să vezi că, în momentul în care te aşezi înapoi la laptop, mintea ta e proaspăt oxigenată şi plină de idei neaşteptate.

7. Şi ca un beneficiu suplimentar, devii un om mai dificil de învins. 

Când dai pumni în fiecare zi unui sac de box ca hobby, constaţi cum, bizar, nivelul tău de încredere în forţele proprii creşte vertiginos. Şi nu mă refer la situaţii de caft fizic. Când vine harpia mârşavă de la punctul patru antemenţionat cu vreo remarcă de harpie mârşavă, o retezi atât de sec şi de antipatic, încât data viitoare se gândeşte de două ori înainte să se lege de tine.

Sau dacă tu eşti harpia mârşavă. Ştim şi tu şi eu că adevăratul motiv pentru care îţi bârfeşti şi hărţuieşti colegii (dacă ei nu ţi-au făcut nimic) e faptul că eşti extrem de nesigură de tine şi e forma prin care te bagă şi pe tine cineva în seamă. Antrenându-te, vei simţi că începi să-ţi placi tu ţie, şi tot rahatul ăla toxic e inutil şi contraproductiv.

Aştept în comentariile voastre poveşti cu saci de box. Îi aveţi, îi folosiţi? Şi nu uitaţi să daţi like paginii, mai ales dacă sunteţi cititori de cursă lungă.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. April 11, 2021

    […] am repostat un text mai vechi, Despre cât e de bine să ai un sac de box acasă,  atât pentru antrenament și forță, cât și pentru descărcarea stresului cotidian, […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: