Spârcâieli creieristice: Ediţia romă

Periodic, ni se pune pata pe câte un comentariu stupid. Atât de stupid, încât e obligatoriu să-l facem vedetă pe emitent.

Şi mugitorul de azi este:

Am postat glumiţa asta simpatică în grup, şi, cum se întâmplă de obicei, comentacii au început să abereze pe lângă. Trecem peste cel care se văicăreşte – şi mie mi-e un dor nebun un contract de zece mii de euro, avans cinci mii, dar nu vă plictisesc pe voi cu asta – şi ajungem la remarca pentru care m-am enervat.

Bercea ăsta, care s-a trezit semnalizând discriminator, apărea des într-o vreme pe la mine, dar mereu cu o atitudine jenantă de şcolitor nesolicitat.

Apărea unul să mă facă c**vă, şi eu îl răspundeam cu tradiţionalul “c**vă e mă-ta”? Hopa şi Bercea ăsta cu frecarea la icre.

Dar nu la ăla care mă făcuse c***ă şi deschisese întregul conflict. “Cum îţi permiţi, băi, pielea irelevantă a pre**ţului, s-o faci c**vă pe Lorena?”

Nu, frate. Venea să mă frece pe mine la icre că o doamnă nu răspunde aşa.

O doamnă tace şi înghite, şi se consumă pe ascuns, cum au făcut doamnele mamele noastre, cu vieţile lor pline până la refuz de renunţări inutile şi de fals, şi de frustrări pe care le descărcau ţipând la noi ca descreieratele, pentru că faţ de copii nu trebuia să fii doamnă.

Zici că îl citea zi de zi pe ăla care mă insulta, nu pe mine.

Alteori, apărea câte un prost să mă agaseze lung cu câte o teorie conspiraţionistă insultătoare pentru inteligenţă. Un comment, două, trei, îi răspundeam frumos, apoi îi mărturiseam ceva de genul: Ştii ceva, pwla mea e avidă de conspiraţii, aşa că hai, conversează-te cu ea.

Opa şi Bercea, că, vai, cum să răspunzi aşa unui cetăţean onest, patriot.

Bă, tu citeşti ce aberaţii emană?

Dar nu contează, o doamnă suportă aberaţiile cu zâmbetul pe buze şi blabla.

Ori de câte ori Bercea ăsta apărea la mine pe wall, avea ceva lecţioară inoportună, nesolicitată, profund eronată în contextul dat, şi perpetuu ceva care să mă tragă în jos şi să-mi diminueze autoritatea, să mă transforme cu tot dinadinsul în “doamnă”.

Până am intrat în el ca MIG-ul. Cu pwli, muy, decese, răniţi şi altele similare, care l-au făcut să priceapă că am fitilul prea scurt să mai încerce să modeleze o oaie, pardon, o doamnă din mine.

Drept care, o vreme a tăcut şi, pe cale de consecinţă, a rămas neînjurat.

Acum, însă, nenea ăsta perpetuu plin de dăscăleală nesolicitată, avocatul din oficiu al tuturor bădăranilor siniştri şi al cretinilor cu tichie. s-a trezit să comenteze discriminatoriu la adresa etniei rome.

De parcă numai etnia romă ar fi colorată în exprimare.

Când pereţii mei de Facebook sunt plini de români care-şi bagă pxla şi pe lung şi pe lat, şi când mă enervez, mi-o bag şi eu. Şi invers, cunosc persoane de etnie romă care se ruşinează la orice înjurătură.

Să te exprimi aşa la adresa etniei rome e atât de ignorant, atât de stupid şi atât de fără sens până la urmă, încât îmi vine să iau o lopată şi să-i foot câte una în dantură acestui Bercea pentru fiecare ocazie când, având această mentalitate idioată în settings, şi-a permis să mă şcolească.

Individul care îşi permite să denigreze o întreagă etnie, pornind de la o glumiţă stupidă, o ardea superior moral cu mine când puneam la punct contextual gorobeţi şi săriţi de pe fix.

Până una alta, nu aş da pe unul dintre prietenii mei romi oneşti, loiali şi sufletişti pe o mie de încordaci plini de prejudecăţi şi pocnind de aroganţă nejustificată, ca tine.

Promisiunea mea din reply e pe bune. Care o arzi discriminator, şovin şi rasist pe aici, zbori. Cu câţi romi am stat la poveşti, toţi au trecut prin nişte greutăţi şi chinuri prin care ăştia cocoloşiţi, ca Bercea, nici nu ar visa să treacă. Au supravieţuit unor situaţii în care eu mi-aş fi pierdut raţiunea.

Şi chiar şi aşa, mulţi au reuşit să se ridice, să-şi creeze vieţi decente şi umane, să studieze, să obţină diplome, să se angajeze în joburi bune şi să se integreze armonios în societate.

Şi, ca mic amănunt de final: dacă prietenii mei romi mă văd muind în comentarii un mârlan care m-a făcut c**ă, nu se apucă să mă latre cot la cot cu mârlanul. Dimpotrivă.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Den says:

    Genul ăla de om pe care scrie mare: Nu am niciodată nimic interesant/constructiv/amuzant/substanțial de spus, doar vreau să-mi împrăștii bășinile și ignoranța all over the internet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: