Ironia crudă a sorții

Avem primul deces oficial al unei persoane publice în urma unei complicații provocate de boala anului și – uimire – e o înaltă față bisericească ortodoxă.

A nu se înțelege că mă bucur de răul altuia. N-am făcut-o niciodată și nu mă apuc acum. Regret că acest lucru a trebuit să se întâmple și regret că s-a ajuns aici.

Dar nu pot uita modul în care reprezentanții bisericii și trompetele lor au căutat, până în ultima clipă, să instige dacii verzi fanatici să iasă la înviere, buluc, pentru că, din punctul lor de vedere, era mai importantă cutia milei decât sănătatea și buna condiție a oamenilor pe care au primit misiunea să-i slujească spiritual.

Încă nu pot uita emisiunea aia rușinoasă de Paște a fanaticului George Grigoriu și a narcisistului histrionic Dan Puric, toate aberațiile sfidătoare la adresa științei, toate dumele de agitatori cu care aceștia au încercat să convingă spectatorul că e încăpcănat în propria casă ca nu știu care intelectual anticomunist la canal, sau așa ceva, și că e victima măsurilor luate pentru protecția lui.

Chiar ieri îmi scria un cunoscut: Loreno, co*** nici nu există. Cunoști pe cineva care are boala?

Nu, și vă spun și de ce.

Pentru prima oară în istoria modernă,  autoritățile române s-au actually mobilizat, au ținut lumea în casă, au săltat lumea de la vamă și din aeroport și au băgat-o instant în carantină, și s-a creat această senzație GREȘITĂ de siguranță, că e ok, boala e o conspirație a masonilor cu reptilienii și cu Bill Gates și cu asociația pentru salvarea maimuței cu fund roșu și cu SRI și cu SIE și cu producătorii de smartphones și cu companiile farmaceutice să te țină pe tine în casă în timp ce toate petrecerile se țin fără tine.

De aceea nu suntem o a doua Lombardie.

Lucru care probabil că se va schimba acum când s-a dat liber la petrecere, și cel puțin ieri, în zona mea, lumea a făcut găști, a stat pe afară și a vorbit bot în bot, de mai aveau un pic și se și apucau de o orgie publică. Am sunat-o instant pe mama să mă asigur că stă în continuare în casă și că n-a pus botul la conspirații.

E greu să faci pe oameni să accepte izolarea. Nu e în natura lor. Și din acest punct de vedere, Biserica Catolică a fost un aliat, și/a convins credincioșii să stea acasă, s-a rugat cu ei pe Zoom, pe WhatsApp, pe Facebook live, pe Instagram live, pe YouTube live (care, apropo, se mai și monetizează, deci rezolvai cutia milei fără să expui credincioșii degeaba, în special că majoritatea fac parte DIN GRUPA DE VÂRSTĂ VULNERABILĂ.

Modul în care s-a purtat Biserica Ortodoxă, cu toate discursurile menite să convingă credincioșii că boala e o minciună, să-i ambiționeze să iasă din case, cu toate vizitele de sfințire la domiciliu prin care au infectat n persoane, cu toate victimizările aberante care comparau domiciliul omului cu închisoarea și hrăneau această dramă fără sens, că ai fi nedreptățit cu ceva, a fost INCONȘTIENT. IRESPONSABIL. INUMAN.

Toate lingurițele cu împărtășanie plimbate din gură-n gură, idee care îmi dă cringe și fără o pandemie.

Toate încoțopenirile în “tradiţie”, în dauna sănătăţii omului de care răspunzi în faţa lui Dumnezeu.

Toate văicărelile infantile, că vaaai, cum să nu facem frumos de Paşte, adresate unui grup de oameni care şi-au asumat să stea fără venituri încă din martie, să nu reprezinte focare de infecţie.

Şi acum, prima celebritate din România care moare de co*** e un înaltpreasfinţit.

Unii cititori ai mei cred în Dumnezeu, alţii nu. Şi e dreptul fiecăruia în parte să creadă în ce doreşte.

Dar, dacă există un Dumnezeu, acest prim deces e ca o palmă divină adresată unei biserici pentru care grija faţă de credincios e pe ultimul loc.

Dacă n-ar fi vieţi de oameni la mijloc, aproape că ar fi amuzant.

***

 

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. anca says:

    buna! citesc din martie blogul tau. multumesc mult pentru tot! ma ia un fior pe sira spinarii cand aud/vad “Cunoști pe cineva care are boala?” nu personal! slava Domnului! si nici nu as vrea sa cunosc vreodata (si stiu ca asta suna oribil din partea mea, ca imi pare rau de toti cei care au suferit si/sau vor avea de suferit din cauza bolii asteaia). am noroc pana acum. iar (“eu personal”) nici de sida nu am cunoscut vreun bolnav, nici de holera, nici de ebola sau alte de astea… ar trebui sa la bag si pe ele la “conspiratie” , “ne mint”, ” ne manipuleaza”, dupa acelasi rationament, nu? au crezut si cred miliarde de oameni ca a inviat Hristos, ca le-a zis Evanghelia (nu ca au experimentat momentul live si eventual din randul 1… iar eu sunt unul dintre ei, crestin ortodox, ca asta sunt eu… ) … cum, frate, unora le vine greu sa creada ce le spun medicii? … medici la care eventual se si duc sa ii trateze, sa ii scape… si lucrurile astea eu le spun in conditiile in care nu mi-a fost usor sa “fac Pastele” pentru prima oara la distanta fizica (sute km) de parintii mei si fara alte lucruri care conteaza mult pentru mine si pentru ei, dar tot a fost Invierea si anul asta… si daca (Doamne fereste!) anul viitor lucrurile or sa fie la fel sau chiar mai rele, Invierea o sa fie si anul viitor. ma revolta cand unii invocata orbeste credinta, religia, traditiile ca sa justifice fronda impotriva regulilor impuse de autoritati (bune, proaste, atat i-a ajutat capul pe aia de ne reprezinta si ne conduc in vremurile astea, ca altii mai buni “nu am putut”), dar uita de “dati Cezarului ce-i al Cezarului”… scuze, m-am evervat si m-a luat valul… sa ai parte doar de lucruri bune si de folos!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: