King of the Bongo

Îl iubesc pe Manu Chao. Îl iubesc pentru sound-ul lui specific, pentru personalitatea lui, şi mai ales pentru sentimentul acut de singurătate şi de tânjeală după dragoste subtil exprimată pe care îl transmite.

De unde mi s-a căşunat să îl iubesc pe Manu Chao chiar în această dimineaţă, la 9:50. Uite-aşa, pentru că am auzit la radio King of the Bongo Bong în varianta lui Robbie Williams. Adică astfel:

Foarte funny, foarte mişto, Robbie e carismatic de frumos – dar cabotinajul lui rece NU ARE CUM să înlocuiască acea tristeţe voalată, emoţionantă cu care Manu Chao şoptea: “They say there is no place for little monkey in this town.”

În gura lui Chao, versul are toată durerea ostracizării – în a lui Robbie, e doar o propoziţie cu 12 cuvinte.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. o smochina says:

  Si eu il iubesc pe Manu Chao, in fiecare zi. Nu l-am vazut niciodata asa.

 2. Lorena Lupu says:

  eu nu am cum să îl iubesc chiar în fiecare zi, că am un pisoi gelos şi vigilent, care refuză să lase prea mult din mine altora. 😉
  dar îl iubesc cum şi cât pot.

 3. o smochina says:

  No bine no, acum nu chiar in fiecare zi. Aproape in fieare zi in ideea in care ascult Manu Chao(desi imi pare rau ca nu l-am vazut trist pana acum).
  Eu o am pe Misu(e fetita defapt, lucru demonstrat si prin initiativele ei de a face patul) alias Catifeaua mea neagra (seamana cu Pulica); o Tanta care ar fi trebuit sa fie o pantera defapt si care ma pandeste acum din geam, bestia! Si il mai am(sau mai bine zis el ma are) pe Max, care a implinit 8 ani in martie si care e un tandru si un intelept cu mine si e king of the bongo prin curte.
  Niciodata prea multa iubire.

 4. dreamingjewel says:

  “Parfois j’aimerais mourir
  Tellement j’ai voulu croire
  (…)
  Parfois j’aimerais mourir
  Tellement y’a plus d’espoir
  Parfois j’aimerais mourir
  Pour plus jamais te revoir
  Parfois j’aimerais mourir
  Pour ne plus rien savoir”.

  Sunt multe alte moduri de a exprima disperarea de după pierderea iubirii (pierderea fiinţei iubite, a sentimentului de iubire si a speranţei că de data asta, poate de data asta…) dar acesta de mai sus mi se pare cel mai simplu şi cel mai expresiv. “Parfois j’aimerais mourir/Tellement j’ai voulu croire”… Ce ai putea să mai spui în plus?

  De fapt, eu aş putea să spun orice. Pisicile mele (două buc.) se iubesc mult prea mult unul pe alta (mai ales motanul pe pisică) pentru a mai fi geloase când eu le înşel.

 5. o smochina says:

  “Je ne t’aime plus mon amour”

 6. Anthea says:

  Si eu m-am gandit la aceeasi treaba cand am ascultat varianta williams.. dar mie nu mi-a placut absolut deloc. Mi se pare mult prea goala.

 7. Lorena Lupu says:

  o smochină: toate versurile lui manu chao au o tristeţe teribilă, mascată de un sound jucăuş, pentru contrapunct. toate vorbesc despre singurătate, despre refuzul celorlalţi de a te accepta, despre iubire neîmpărtăşită etc. Iar cele care vorbesc despre iubire pur şi simplu, te topesc.

  dreamingjewel: foarte frumos comentariu. numai că eu am un singur motan, cu comportament de căţel.

  anthea: nu neapărat. dar robbie o cântă la mişto, propune altceva. ceea ce, în sine, ar fi ok, pt. că un remake identic cu originalul mi se pare o labă tristă.
  robbie a făcut remake-uri faine după multe piese clasice. ăsta, în schimb, e un remake care pare meschin şi gol, în comparaţie cu originalul.

 8. dreamingjewel says:

  Unele dintre cântecele Manu Chao mi se par expresia atitudinii ăleia cu care ieşim uneori în faţa lumii. Ne plânge inima în noi* dar nu vrem să fim compătimiţi, aşa că zâmbim. Ştim bine că zâmbetul ne tremură şi că toată lumea de fapt s-a prins că ne doare ca dracu dar continuăm să zâmbim pentru că, nu?, ce altceva am putea face?

  * Şi asta nu numai pentru că iubirea nu este împărtăşită, ci şi pentru că suntem singuri (perdido nel corazon de la Grande Babilon) sau nu reuşim să prindem rădăcini nicăieri sau căutăm nici noi nu ştim ce dar ştim că sigur nu am găsit încă (Yo llevo en el cuerpo un dolor/Que no me deja respirar/Llevo en el cuerpo una condena/Que siempre me echa a caminar).

 9. Lorena Lupu says:

  dreamingjewel: înţeleg că am dat peste o rivală 😉

 10. Meeteeka says:

  robbie williams = king of the bongo?????
  trist…. sa radem

  off topic: ce mai face pulica? si-a revenit din socul intalnirii cu pamantul?

  regards….

 11. Lorena Lupu says:

  da, dar vezi şi tu că el prin bongo înţelege orgii cu cât mai mulţi participanţi. 🙂

  mulţumesc de întrebare – da, pulică e mai bine. pentru publicul spectator: pulică e motanul meu care a întreprins exerciţii de zbor de la etajul 4.

 12. Anthea says:

  <>
  La asta ma refeream cand am zis ca m-am gandit la acelasi lucru.
  Iar varianta lui nu-mi place nu prin comparatie, ci pur si simplu. Nu-mi place cum canta treaba asta si cum suna venind de la el.
  Imi plac multe remakeuri de-ale lui, dealtfel, doar nu asta.
  Videoclipurile..nu-mi place nici unul din ele, sa fiu sincera. E prima data cand il vad – si videoclipul si de fapt si pe manu chao – dar nu mi-a lasat o impresie la fel de puternica precum cantecul. Si videoclipul lui RW mi se pare, ca si cantecul, sub standarde.
  Dar na, e o parere. Asta n-am studiat 😛

 13. Anthea says:

  ‘dar cabotinajul lui rece NU ARE CUM să înlocuiască acea tristeţe voalată, emoţionantă cu care Manu Chao şoptea: “They say there is no place for little monkey in this town.” ‘ – Am uitat ca nu pot folosi semnele astea

 14. Lorena Lupu says:

  ok, din câte ştiu eu, “Clandestino” e primul lui album, şi drept pentru care, nu o fi avut milioane de euroi să îşi facă un clip mai acătării.

  Dacă îmi place un artist, videoclipul nu mă interesează foarte mult.

 15. Anthea says:

  Da bine.. ala n-a avut bani si era primul album.. Da’ Williams? 😛
  Si mie mi se pare mai importanta muzica decat videoclipul. Altfel l-as fi vazut pana acum, nu? 🙂

 16. laurie says:

  da si mie imi place piesa si Manu Chao…..cumva pe radio Guerrilla? 😀

 17. Lorena Lupu says:

  anthea: clipul lui Williams îi ilustrează perfect intenţiile.

  laurie: nu ţin minte radioul. eu dau drumul la radio şi butonez la el fără rost până îmi captează cineva atenţia. 🙂

 18. samsung SOUL says:

  Il ador pe manu chao, e un talent !!! am si eu o trupa care ar avea nevoie de un om la percutie…se ofera cineva:-) anyway….imi place si clipul si muzica

 19. ipo says:

  Si o sa avem si sansa sa-l vedem live pe om la Besfest 🙂

 20. Lorena Lupu says:

  samsung: sorry, eu nu bat decât la oale şi oliţe. mersi oricum. 🙂

  ipo: uitasem! săr’ mâââââna…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: