Logica Viktor Orban

După discursul premierului maghiar la Tusnad, opinia publică a reuşit în sfârşit să uite de Buhnici şi de pretenţiile lui de a da directive pe litoralul Mării Negre şi s-a oţărât pe rasismul, xenofobia, extremismul lui Orban. Cele care au determinat-o şi pe consiliera lui Hegedus Zsuzsa să demisioneze.

Dar dreapta românească a sărit instant să-şi făurească statuie din mini-Putinul ungur. Să ţipe tare că acesta emana “adevăruri incomode”. Manipulări jenante ar fi termenul mai adecvat. O să mă amuze tare când, dacă tabăra Putin bate în Ucraina, următorul pas va fi să ajute Ungaria vecină şi prietenă să ia părţile din România care îi plac, pe acelaşi sistem de “nu e invazie, doar o campanie militară şi oricum românii ăştia sunt cam gălăgioşi”. Să nu uităm că mult-hulitul UE garantează integritatea teritorială a statelor membre, pe când Putin vede graniţele ca pe ceva aproximativ, în funcţie de ce vrea el să mai ia de la vecini şi să dea la tovarăşi.

Când toţi naţionaliştii români care grohăie în extaz la naţionalismul cu care se bate în piept Orban vor descoperi că respectivul naţionalism vizează şi Ardealul şi Banatul, şi o să-şi ia şoc, în numele iubirii de neam şi ţară şi urii de Europa.

De aceea, eu aş fi precaută să îl aplaud pe Orban, chiar dacă aş fi bărbat alb naţionalist tradiţionalist care nu se simte bine decât cu femeia legată de calorifer şi cu o alură de superioritate care se bazează doar pe deţinerea unui penis şi pe lozinci patriotarde. E un vecin care istoric îşi tot revendică o parte din curtea mea, hai să nu pun botul la ce aberează.

Bine, asta presupune să nu bubui de prost.

Dar care sunt “adevărurile incomode de care se tem politicienii români”, ca să îi citez pe cei de la inpolitics?

Primul “adevăr incomod”, aka manipulare jegoasă, e tentativa de a face UE vinovat de Covid şi de război.

Realitatea e că originea Covid e o piaţă nereglementată sanitar din China. Iar originea războiului e setea de supremaţie şi pretenţia la statutul de putere mondială a Rusiei. Iar dezastrul economic e doar consecinţa naturală a acestor situaţii, la baza cărora nu e nicicum UE.

Să învinuieşti UE de chestiile astea e ca şi cum ar viola-o Ion pe Mărie şi l-ai scoate vinovat pe Gheorghe, că stă în apartamentul de mai sus şi hei, la el în bloc se petrec violuri, deci e violator.

Apoi, Orban se vaietă de “tonalitatea sumbră” a ştirilor care, cum ar veni, e tot un semn al decăderii vestului. Deşi numita tonalitate sumbră are o singură sursă: propaganda rusească. În Rusia, ştirile sunt cum vrea Putin să fie. Abia acesta e lucrul cu adevărat sumbru.

După aceea, Orban ne spune o poveste: cum Rusia şi Germenia ar trebui să fie pilonii Europei contra marelui invadator SUA. Lol. Problema, desigur, e că spre deosebire de SUA, în acest caz, Rusia e un invadator la propriu, şi invazia lor pe teritoriul altui stat devastează economia regiunii de aproape jumătate de an.

E ca şi cum, aplicând logica Orban în exemplul precedent cu violul Măriei de către Ion, Ion ar fi desemnat factor de protecţie al femeilor din bloc. Pentru că, vezi doamne, pe femeile din bloc le violau valorile occidentului, noroc cu bărbaţi ca Ion care folosesc penisul să le salveze.

Cu asta, Orban trece la sentimentul naţionalismului. Ţările din vest “nu mai sunt naţiuni”, pentru că au primit imigranţi. Pasămite, imigranţii sunt un pericol demografic, un atac la naţionalism, sunt ptiu-ptiu. Rasismul şi xenofobia acestei părţi de discurs a şi făcut-o pe consiliera lui să îi zică pa, pentru că doamna se trage din părinţi evrei care au experimentat pe pielea lor deportarea nazistă, deci ştie cam cum e să fugi de persecuţie şi tortură.

Apoi, după ce a terminat cu toate rasele inferioare, trece la discriminarea “gender”. Trecem peste utilizarea improprie a termenului “gender”, care înseamnă “gen” şi atât, şi peste faptul că dl. Orban însuşi are un gender: se identifică drept mascul.

Poziţia noastră, un fel de propunere pentru toleranţă, este: noi nu le spunem cum să trăiască, ci doar le cerem să accepte că la noi tatăl este bărbat, mama este femeie, iar copiii noştri să fie lăsaţi în pace“.

În această frază, Orban spune întregului popor maghiar cum să trăiască. Pentru că manipularea cea mai josnică legată de drepturile LGBT e că vine occidentul şi ne face gay şi trans. Fals. Sunt persoanele gay şi trans din fiecare ţară care solicită dreptul la o viaţă asumată, în special că nu îţi dă nimeni reducere la vreun impozit pe bază de orientare sexuală / identitate de gen. Iar dacă plăteşti statului aceiaşi bani cu vecinul tău straight, nu există o motivaţie pentru care să vină primul ministru să-ţi spună ce să fii.

Iar copiii NU sunt lăsaţi în pace, mai ales băieţeii prea feminini şi fetiţele prea masculine. În absenţa educaţiei care să-i ajute pe ceilalţi copii să înţeleagă de ce aceşti copii sunt diferiţi, bullyingul la care sunt supuşi aceşti copii şi presiunea socială de a se alinia la ce spune dl. Orban că ar trebui să fie duce la traume teribile şi la vieţi de suferinţă şi negare.

Sunt nişte documentare crunte legate de abuzul verbal şi fizic pe care îl îndură tinerii gay, lesbiene şi trans în Rusia, unde “interdicţia propagandei” a dat mână liberă haitelor de cocalari să îşi găsească ţinte în aceste persoane vulnerabile, pe care poliţia nu le ia în serios dacă formulează plângeri.

Faptul că Orban foloseşte termenul “toleranţă” când se referă la acest lucru dă tenta de umor involuntar a discursului.

După aceea, Orban trece la tema războiului. Şi modul în care îşi contorsionează logica pentru a apăra Rusia e ilar în sine.

Ruşii au formulat o cerere de securitate foarte clară, pe care au trimis-o în scris americanilor şi Alianţei Nord-Atlantice, lucru rar întâlnit în diplomaţie. Au solicitat ca Ucraina să nu devină niciodată membră a NATO, au solicitat ca NATO să garanteze acest lucu şi au cerut ca pe teritoriul Ucrainei să nu fie amplasate arme care să atingă teritoriul Rusiei. Occidentul a respins această propunere, nici măcar nu a vrut să discute pe această temă. Ocidentalii au afirmat că NATO este o structură deschisă, oricine poate solicita să adere, iar noi vom decide pe cine primim şi pe cine nu. Acest refuz a avut drept consecinţă faptul că ruşii doresc să obţină pe calea armelor garanţiile de securitate pe care anterior doreau să le obţină pe calea negocierilor.

Deci, o naţiune a început să îi facă reguli, hodoronc-tronc, altei naţiuni: unde să adere şi ce să facă, iar acesta e un lucru aparent perfect normal. Occidentul e de vină, că vezi doamne, fiecare ţară face ce vrea şi că exact identitatea naţională de care abera chiar Orban mai sus îi conferă dreptul de a fi mai mult decât un scut pentru orgoliile vecinului.

Revenim la exemplul cu Ion care o violează pe Mărie şi aplicăm logica Orban. Nu Ion e de vină, el doar voia securitate amoroasă. De vină e Gheorghe, care i-a zis că Mărie face ce vrea cu trupul ei. Atunci, Ion va obţine securitatea amoroasă cu pumnii, şi adevăratul vinovat de viol e Gheorghe, că… n-a violat-o el primul sau ceva.

Acum două zile, un oficial rus a spus că vor înainta în Ucraina până când vor ajunge într-un punct de unde armele pe care le deţin ucraininenii nu vor mai putea lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. Astfel, cu cât NATO va livra ucrainienilor arme mai moderne, cu atât mai mult ruşii vor împinge mai departe linia frontului, pentru că interesul lor este să nu poată fi loviţi de pe teritoriul Ucrainei. Ne place sau nu, ceea facem acum este să prelungim războiul.

Ce, mă? Deci, literally, o ţară o invadează pe alta, face măcel, omoară civili, devastează proprietăţi, dar adevărata problemă ar fi ipoteza ca ţara invadată să lovească ţinte de pe teritoriul invadatorului?

E ca şi cum Ion o violează pe Mărie, de frică ca nu cumva, ipotetic, Mărie să ia un castravete noduros din piaţă şi să i-l bage în c*r. Şi nu Ion e vinovat de viol, ci poliţia, avocatul lui Mărie şi medicul de la IML. Ăia prelungesc violul. Altfel, Ion era cel mai bun flăcău din bloc.

Iar când trece la economie, şi ne povesteşte că dezastrul economic e vina europenilor care susţin Ucraina, şi nu a ruşilor care pretind să trateze o ţară suverană ca pe un judeţ de graniţă şi să-i dea directive de politică externă, iar dacă aceasta nu le urmeze, să o încalce ca pe propriul hambar, îţi stă mintea. Literally.

Cam câte acrobaţii ale logicii facem să învinuim pe oricine altcineva de viol, decât pe făptaşul propriu-zis?

Şi la final, Orban ne explică importanţa “atragerii capitalului străin”. Care vine din Coreea de Sud şi China. Dar stai, ăia nu te atacă-n sentimentul naţionalist? Păi nu, că ăia vin cu bani.

Aha, ok. Dacă vin cu bani, puritatea rasială nu mai contează.

***

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

5 Responses

 1. Morbo says:

  Nu ia nimic Orban, e in NATO si ii e bine.
  Covidul vine din laborator, nu din piata. Din piata incearca sa zica chinezii si aliatii lor, aceste monumente ale adevarului. Ce urmeaza, ca uigurii nu sunt internati in lagare? Probabil Orban se refera la raspunsul anti covid, de parca el nu a fost complice. Ca si Putin.

  • Lorena Lupu says:

   amuzant e cum ambii încearcă să scoată UE vinovat.

   • Morbo says:

    E si UE vinovat. Toti sunt. Suntem “condusi” de niste nimicuri. De la Macron la Trump, de la Merkel la Putin. De la Biden la Draghi, de la Orban la cine dtacu e la nou. Niste paraziti care numai incurca, mai ales de 3 ani incoace. Daca nu faceau absolut nimic nou in nici un domeniu sunt 100% sigur ca acum era mult mai bine. Daca doar lasau lucrurile sa mearga in mod obisnuit, fara sa se agite.

 2. Jesse says:

  Este uimitor cum Orban, cu fata lui de Atila din stepa, vorbeste despre puritatea rasiala. Cam ca stim noi cine prin 1930 care ii dadea cu rasa pura si nici macar nu era blond…Ceva de mestecat pentru cei care se considera extrema dreapta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: