Marketingul masacrelor

Guest post de Dana Purgaru

Sa presupunem ca un grup de militanti islamisti inarmati cu mitraliere si lansatoare de rachete ar deschide focul in cartierul Montrouge din Paris. Fara avertisment. Fara mila. Fara discriminare.

Sa presupunem ca atacul lor ar lasa in urma mii de cadavre. Imprastiate peste tot, in toate pozitiile, cu teroarea inghetata in pupile, zacand tacute in balti de sange, printre tipetele agonizante ale celor raniti, intr-o atmosfera apocaliptica. Nu doar barbati, ci mai ales copii, femei si batrani. Prea multi pentru a fi cuprinsi cu privirea, prea dureros pentru a fi priviti.

Acum, sa presupunem ca acest carnaj este ignorat de intreaga mass-media. Ca si cum aceasta atrocitate, comparabila fara nici o ezitare cu atentatele de la 11 septembrie 2001, nu s-ar fi intamplat niciodata, ca si cum acei mii de parizieni ale caror vieti au fost curmate cu bestialitate, nu ar fi existat, ca si cum cadavrele lor ce putrezesc pe caldaram nu au nici o importanta pe lumea asta.

Atentia mapamondului este indreptata asupra unui singur eveniment: un atac armat asupra unei redactii de ziar din orasul nigerian Baga, soldat cu uciderea a 12 persoane. Televiziunile aloca ore in sir acestui eveniment, publicatiile din toata lumea titreaza pe prima pagina tragedia din Nigeria, analistii dezbat impactul mondial al acesteia, peste 50 de sefi de state se prind brat la brat intr-un mars de solidaritate pe drumurile prafuite din Baga, iar 3,7 milioane de nigerieni intoneaza la unison imnul dedicat celor 12 victime.

In tot acest timp, in Franta, circa 10.000 de parizieni isi abandoneaza casele si vietile si fug ingroziti din calea atacatorilor care pun stapanire pe cartiere intregi si isi extind teroarea pe suprafete din ce in ce mai mari, distrugand totul in calea lor, impunandu-si cu sange legea, religia si politica, zdrobind cu senilele violentei fara margini concepte precum libertatate, democratie, egalitate, respect, pace ori iubire.

Dar ceva nu e la locul lui aici, nu-i asa? Realitatea este de fapt invers. Cand intreaga lume era cu ochii pe urmarile tragediei de saptamana trecuta din Paris, mii de cadavre zaceau împrăştiate printre copaci in localitatea nigeriana Baga, în urma unui atac al grupării teroriste Boko Haram. O scena de cosmar, un eveniment numit de Amnesty International drept „cel mai mare masacru“ din istoria grupării. Culmea cruzimii, mare parte dintre cadavrele din pădurile din zonă erau copii, femei şi bătrâni, care nu au putut să fugă destul de repede din calea insurgenţilor care trăgeau in ei cu lansatoare de rachete şi mitraliere. „Auzeam numai tiruri de arme de foc, explozii, urlete și ‘Allah Akbar’ ale luptătorilor Boko Haram”, a declarat pentru AFP Yanaye Grema, un pescar din localitate. „Pe o distanță de cinci kilometri am călcat numai pe cadavre, până ce am ajuns la satul Malam Karanti care era pustiu și ars”, a declarat el.

„Masacrul făcut de teroriştii Boko Haram în Baga este enorm. Nimeni nu a putut să se ocupe de cadavre şi chiar de cei răniţi grav care poate au murit până acum“, a declarat Muhammad Abba Gava, purtător de cuvânt al civililor implicaţi într-un grup de apărare împotriva grupării teroriste. La randul sau, Musa Alhaji Bukar, responsabil administrativ al regiunii Borno, a declarat descriind scena imposibil de indurat: ‘Orasul nu mai exista, a fost complet ars, totul e plin de cadavre”. ‘Cadavre zac peste tot în pădure, dar nu este prudent să mergi să le înmormântezi”, a adaugat el.

O alta voce estompata de intonarea ‘Je suis Charlie’ a fost cea a arhiepiscopului catolic al Nigeriei, Ignatius Kaigama. Acesta a atras atentia ca masacrul din tara sa a fost complet ignorat, in timp ce atacurile de la Paris au fost mediatizate in intreaga lume. “Este o tragedie uriasa si suntem neputiniciosi. Ar trebui ca spiritul de unitate care s-a manifestat in Franta sa ajunga si aici. Nu doar cand un atac are loc in Europa, ci si atunci cand are loc in Nigeria, Niger sau Camerun’, a declarat prelatul pentru BBC.

Dar cui ii mai pasa in ziua de azi de un incident armat intr-o tara africana? Asa ceva ‘nu vinde’, nu are ‘imagine buna’. Asa ceva nu ‘face rating’ in mass-media de azi si in lumea marketingului modern.

Pe Dana Purgaru o găsiţi aici şi aici

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Lotus says:

  Marketingul are întotdeauna un scop, și nu despre imagine cred că e vorba aici. Cui îi pasă de restrângerea libertăților individuale în Nigeria, de exemplu? Uniunea Europeană e un teren mult mai atractiv. Și am senzația că în ultima vreme, o grămadă de proiecte au fost blocate sau încetinite de opinia publică ori diverși alți factori. Cum a fost cazul și la noi, cu declararea legii cartelelor prepay ca neconstituțională.

 2. alexlamba says:

  Pe de altă parte… nu știi ce ține capul de afiș al presei africane.

 3. ratzone says:

  dar stim ce tine capul de afis la noi. niciun un cuvintel in toata media romaneasca despre ceva ce este chiar o tragedie. NIMIC. Da, foarte bine spune, nu vinde, Nu are Africa, ce are Parisul 🙁

 4. cos says:

  In Siria au murit de la inceputul razboiului civil ~200.000 de oameni dintre care 11.000 au fost copii. Cine vrea sa invete mai multe despre natura umana, poate sa dea un search “Syria” pe Liveleak.com daca il tine stomacul. Patru milioane de oameni au devenit refugiati, fugind din tara.

 5. Cristian says:

  Reblogged this on cristian dinulescu and commented:
  Precis şi la obiect! Ce s-o mai dăm după chersic?

 6. Dany Kovak says:

  Creierul infect pe care il avem fiecare dintre noi, intr-o mai mica sau mai mare masura, ne face sa privim astfel realitatea. Avem mai multa grija sa nu care cumva sa distruga radicalii islamisti pizza-hut-ul din colt decat sa arda un oras intreg din Africa.

  Occidentalul este un vierme modern din pacate, putine persoane avand voci, mentalitati si judecati puternice si morale. In rest colcaim, ne giugiulim cu croissantul si cafeluta pe noptiera, mai un coaching, mai un team-building, iar in alte parti ale lumii se duc pe copca mii de vieti intr-o singura zi din cauza unei religii ordinare.

  Aici insa batem cruci si umplem moaste de saliva, scoatem lemne din apa bobotezei si, fomisti ca natie si ca indivizi, facem cu totii cheta pentru catedrala mantuirii neamului sau cum mama dracului s-o mai chema.

  Suntem crestini si buni la suflet doar in biserica. La iesire ne pisam voiosi pe celelalte natii, negrii nu conteaza, asiaticii sunt prea departe, deci poate sa vina tsunami-ul odata la doua zile, de indienii din state am auzit doar in copilarie de la Karl May.

  Civilizatie occidentala, buricul planetei, batranul continent… Cata greata. O batrana voma ma inunda. Unde pot sa dau la peste?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: