Eroii mei de pe Instagram: Gras Omega

Unul dintre primii oameni pe care i-am remarcat pe Instagram este userul care-şi spune grasomega.ro. Din nick, te prinzi că a fost un domn cu gabaritul depăşit; dar pozele ţi-l arată ca flăcău bine clădit şi zidit, mai pătrăţos în abdomen decât o tablă de şah, practicant ahtiat de mişcare; sigur, pozele cu baclavale mai contrazic periodic ideea, dar linia generală este următoarea: poţi avea fizicul pe care ţi-l doreşti, dacă eşti dispus să investeşti volumul de muncă aferent.

Pe Gras Omega îl cheamă de fapt Andrei Ghica, are un site (grasomega.ro), un cont de YouTube (grasomega) definit drept “comunitatea celor care vor să slăbească şi să arate bine”, unde le arată followerilor săi exerciţii de cardio şi calisthenics, şi desigur, instagramul (grasomega.ro), unde flutură cu fală rezultatele.

În ideea că omul ăsta poate fi o inspiraţie pentru acela dintre noi care nu vor să se expandeze pe orizontală, l-am invitat pe domnul Ghica să-mi răspundă la câteva întrebări. Ceea ce a şi făcut, printre picături, pentru că la ora acestui interviu, îşi culca fetiţa şi, cum ştie orice părinte, e mai simplu să slăbeşti nenumărate kilograme decât să culci un copil cu o viziune diferită asupra vieţii.

 TROLLYWOOD: Hai să începem cu câteva detalii despre backgroundul tău, să te cunoaştem mai bine. 

GRASOMEGA.RO: M-am născut în Piteşti, am terminat matematică-informatică la Universitatea Piteşti, după care m-am angajat prin Bucureşti. Unde am stat vreo 12 ani. Sunt programator şi lucrez în online.

Numele tău pe social media este Gras Omega, care sună mai degrabă a comentariul primului hater, decât a nick desirabil. De ce ai ales acest nume?

Grasomega era porecla pe care o foloseam în copilărie pentru amicii graşi. Când am împlinit 40 de ani şi urma să am un copil, m-am uitat în oglindă, m-am urcat pe cântar şi m-am speriat. Aveam 97 de kg. Practic, eram un grasomega. Mi-am imaginat cum îmi voi duce copilul la grădiniţă şi toţi vor crede că a venit cu bunicul. Asta m-a convins să mă apuc de sport. Şi să pornesc siteul www.grasomega.ro.

 

Dragon flag #dragonflag #calisthenics

O postare distribuită de grasomega.ro (@grasomega.ro) pe

De ce crezi că te-ai îngrăşat?
Ca burlac nu prea apuci să te îngraşi. M-am îngrăşat după ce m-am căsătorit. Soţia mea găteşte foarte bine. În plus, îmi place şi berea.

Să revenim la momentul în care te-ai uitat în oglindă şi ai constatat că nu corespundeai propriilor standarde. Mai ţii minte ce ai făcut în ziua aceea?
Fix în ziua aia nu-mi mai amintesc. Ştiu că zile în șir, apoi, am căutat pe net/youtube exerciţii pentru slăbit. Aşa am ajuns la exerciţiile cardio şi calisthenics. Îmi doream să slăbesc şi, totuşi, la final să fiu tonifiat. Aşa că nu am acceptat ideea de a ţine o dietă şi doar atât. Am citit mult. Concluzia a fost că o dietă fără sport nu e ok. Şi nici invers.

De ce ai ales, din toate opţiunile disponibile pe piaţa slăbitului, cardio şi calisthenics?
Am ales cardio din cauza timpului şi pentru că sunt foarte leneş. Doream ceva ce pot face acasă. Să mergi la sală mi se pare complicat. Probabil, în maximum o lună m-aş lăsa. Cardio poţi face acasă şi nu-ţi mănâncă mult timp din zi. Poţi face 5-10 minute dimineaţa şi 5-10 seara. Şi te ajută foarte mult să slăbeşti. Calisthenics e pentru masa musculară. Te foloseşti de greutatea propriului corp (flotări, tracţiuni, genuflexiuni etc). Prefer calisthenics în locul exerciţiilor cu greutăți.

Ce dietă ai ales?
Nu am ales nicio dietă cunoscută. În primele patru luni de zile, de când am început, am scos zahărul de tot (şi din cafea), am diminuat porţiile, iar carbohidraţii am încercat să-i iau doar din fructe. În plus, după orele 19:00, am mâncat doar mere, în cazurile în care simţeam că aş mânca ceva. Aaa… şi am eliminat berea. Am trecut la vin roşu.

În cam cât timp s-au văzut primele rezultate?
Am slăbit în jur de 6 kilograme pe lună, în cele patru luni. Deci, 24 de kg în total. Sigur, eu mă cântăream zilnic, chiar dacă teoria spune că e indicat doar săptămânal, ca să vezi diferenţe. Apropos: am băut şi beau şi acum multă apă. Vreo doi litri pe zi. Vezi? Am mai uitat “mici” detalii foarte importante. D-asta am pornit www.grasomega.ro unde am detaliat tot. Ca să rămână undeva. Pe site am un jurnal, în care am scris tot ce făceam.

Păi da, dar eu n-o să-ţi dau copy paste la site :)))
Ştiu. Dar îmi fac reclamă. :)))

Ai avut momente de disperare în aceste luni, momente în care simţeai că cedezi?
Nu cred. Îmi doream foarte mult să nu mai fiu gras. Momente grele au fost după naşterea fetiţei. Odihna e foarte importantă, iar copilul ne făcea multe nopţi albe. După o noapte nedormită, nu mai eşti în stare de tracțiuni, şi în plus, ai mânca tot ce ai găsi prin frigider.

Şi nu ai cedat nici măcar o dată?
Depinde ce înţelegi prin cedat. Dacă într-una dintre zile mori de poftă să mănânci o pizza, poţi să mănânci. Chiar şi două. Important e ca de a doua zi să revii la stilul nou de viaţă. Te bucuri de pizza şi ştii că mâine o vei da jos. În primele luni, rar am făcut abateri. Pur şi simplu, dorinţa de a mă vedea slab era atât de mare, încât parcă îmi pieriseră poftele de “fast-food”. Acum fac abateri mai dese. Dar cumva pot să ţin greutatea sub control. Spre exemplu, acum ar trebui să dau vreo 2-3 kg jos. Şi le voi da. E mult mai simplu decât 24. Nu aş mai aştepta să fac suta de kg ca să intru “în panică”.

Ai atins punctul de stagnare în slăbit care descurajează pe majoritatea oamenilor?
Da. Şi e foarte frustrant. Ideea ar fi ca, în acel moment, să schimbi ceva. Tipul de exerciţii, de exemplu. Eu, care nu făceam alergări, am început să alerg. Cred că asta e ideea în acele momente. Chiar şi pentru cei care vor să slăbească doar printr-o anumită dietă. Tre’ să rupă ritmul cumva. Cu o pizza poate :))). Şi nu glumesc. 🙂

Ce alte tipuri de antrenament ai mai încercat? Care dintre ele au fost ineficiente?
Am şi înotat. Dacă n-aş fi leneş, aş merge des la înot şi aş alerga. Cred că sunt cele mai eficiente. Dar mai cred că orice sport ai face e bun. Mersul pe bicicletă, de exemplu. E vorba de un stil de viaţă. Când faci sport, te simţi bine. Obosit dar bine. Altfel intră un pahar de vin seara.  :))

Când ai început siteul?
Cred că tot atunci. Când m-am apucat de slăbit.

Şi dacă nu obţineai rezultatele scontate, care ar fi fost evoluţia blogului?
Nu aveam cum să nu le obţin. E vorba de voință. Şi o aveam. Doamne fereşte, poate doar vreun accident mă putea opri.

Ai şi o serie pe YouTube, unde îţi prezinţi exerciţiile. Cine te filmează, cum ai aranjat logistica acestui proiect?
Mă filmez singur. Filmez chiar exerciţiile pe care le fac. De editare video mă ocup tot eu, pentru că îmi place. Fac asta în limita timpului disponibil.

Care sunt cele mai mari satisfacţii aduse de blogging şi vlogging?

În cazul bloggingului/vloggingului, cred că există o satisfacţie atunci când vezi că se creează o comunitate în jur, cu aceleaşi preocupări.
Şi, probabil, oameni pe care-i motivezi să facă sport şi să mănânce sănătos.

Ai ceva poveşti de viaţă de la cititori?
Da. Pe de o parte clar e şi bucuria de a vedea că ai mobilizat persoane să facă sport, să mănânce sănătos. Nu ştiu dacă mi-am propus să motivez. Dacă nu vrei tu să te schimbi, probabil că nu te va motiva grasomega. Însă, dacă eşti decis să faci o schimbare, cred că te va mobiliza. Cum şi pe mine m-au mobilizat cei pe care i-am văzut că au reuşit.

Şi mi-ai zis că ai pus două-trei kilograme. Ce faci când se întâmplă asta?

În general, iarna mi se întâmplă să pun două-trei kg. Când observ, încerc să fiu mai strict cu mine în privinţa alimentaţiei o perioadă de câteva săptămâni. În plus, fac mai mult sport. Cred că foarte importante sunt cantităţile de mâncare. Aşa că încerc să am mai multă grijă. Oricum, nu am mai ajuns să fiu nevoit să dau jos mai mult de patru – cinci kilograme.

Sportul îl faci şi acum în doi timpi, dimineaţa şi seara?
Da. încerc să fac zilnic sport, dimineaţa şi seara. Serile nu reuşesc mereu. Intervin doi factori. Timpul şi cheful. La început, când am pornit de la 97 de kg, nu puneam problema de chef. Aveam sau nu aveam chef, făceam sport. Îmi făceam timp pentru asta. Acum, când văd că pot da mai uşor jos câteva kilograme, îmi permit serile să beau un vin şi să vorbesc cu tine, de exemplu 🙂.

Care sunt cele trei exerciţii în care crezi cel mai mult?
Pentru slăbit: cardio, alergat şi înot. Pentru masa musculară, nu te poţi limita la trei, dar să zicem: tracţiuni, deeps/flotări, genuflexiuni.

Şi alimentele ideale pentru slăbit, din punctul tău de vedere? 
Mănânc diversificat 🙂. Prefer să mănânc peşte, dar nu ocolesc nici porcul, legume încerc să mănânc la fiecare masă, fructe doar dimineaţa. Îmi place mâncarea gătită. Sunt şi foarte pofticios, deci din când în când mănânc şi shaorma. 🙂

Şi care e pofta cu care te lupţi cel mai frecvent?
Cred că pizza, dar nu îţi imagina că mănânc des. Mai des mănânc shaorma. Amândouă îngraşă. dar nu ştiu de ce, am impresia că pizza e mai rea. dar bună. :)))

Odată cu slăbitul şi musculatura, ţi-a sporit brusc şi coeficientul de atractivitate asupra sexului opus, probabil. Cum te simţi în oprivinţa asta?
Nu comentez. Vă rog să îl contactaţi pe avocatul meu. soţia mea va citi interviul acesta :)))))))

Ca părinte, îţi antrenezi şi fetiţa pentru o viaţă activă şi sănătoasă? 
Sigur că am de gând, însă acum are doar doi ani, sport face pentru că aleargă toată ziua, iar la alimentaţie avem grijă. Ocolim dulciurile, în plus, pur întâmplător, preferă legumele, iar asta mă bucură. 🙂

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: