Moduri în care poţi folosi legumele congelate

 

*

Am făcut cunoştinţă cu legumele congelate prima oară în studenţie. Dat fiind că la mine în familie, femeile erau gospodine, nu glumă. N-au folosit în viaţa lor o legumă pe care n-au mamelit-o personal la piaţă şi n-au belit-o cu mâna lor în timp ce o transformau în aroma şi deliciul din farfuriile noastre.

*

Acesta e un advertorial pentru noom. Dacă aplicaţi la o perioadă de probă, folosind linkul din fund, îmi puteţi genera venituri. 

*

Dar eu în studenţie eram obeză şi, facultatea fiind de actorie, trendul era piele şi os. Încă nu apăruse hashtag podypositivity.

Am stat de vorbă cu un nutriţionist, i-am explicat că nu mă pricep să gătesc, n-am nici timp, dar vreau totuşi să mănânc chestii simple şi sănătoase, care să mă tranaforme în Angelina Jolie. Şi a zis:

-Ai o tigaie la cămin?

-Da.

-Ai ulei?

-Da.

-Ai sare?

-Da.

-Perfect. Răspunsul tău e punga de legume congelate.

Legumele congelate vin în diverse combinaţii. Chit că scrie pe ele Stir Fry, Ciorba de acasă sau Vitejia Dacului, le poţi folosi în multiple moduri, sunt gata belite, gata tocate, şi îţi scurtează fabulos munca din bucătărie.

Dacă nu există o condimentare sau un dressing special menţionate pe pachet, majoritatea conţin strict legumele enumerate, fără aditivi şi conservanţi – gheaţa e principalul conservant. Şi nici nu necesită decongelare în majoritatea cazurilor. Le torni din pungă direct în recipient, şi în scurt timp, mâncarea delicioasă e gata.

So, ce putem face cu legumele congelate?

A) Evidentul. Stir fry de legume. 

Adică, exact ce a descris nutriţionistul mai sus. Un pic de ulei sau de unt, încingi tigaia, plasezi legumele în ea, le găteşti câte minute zice pe pachet, în funcţie de tipul legumelor, apoi le muţi într-o farfurie şi ai garnitură pentru: piept de pui, pulpă de pui, cotlet de berbecuţ, sau, dacă eşti vegetarian, şniţel de soia, tofu la grătar şi aşa mai departe.

Foloseşte cu generozitate sare, piper, oregano, pătrunjel, mărar, ghimbir, etc.

B) Supă sau ciorbă. 

Nu mă interesează să intru în eternul argument al muiereturilor fără ocupaţie, că de fapt supa e aia care şi ciorba e aia care nu, mai ales că ceea ce e ciorbă în Ardeal e supă la Bucureşti şi etc.

Căleşti o ceapă tăiată julienne, şi dacă tot căleşti ceapa, căleşte şi un ardei kapia tocat adecvat. Când ceapa devine translucidă şi intens parfumată, şi ardeiul idem, adaugă un pic mai multă apă decât câtă supă vrei să mănânci şi legumele congelate şi lasă la foc foarte mic.

Dacă vrei să fie supă cu nu ştiu ce carne, pune întâi şi fierbe carnea, şi abia mult mai târziu congelatele, pentru că ele sunt gata repede.

Dacă vrei supă de roşii cu legume congelate, adaugi şi conţinutul unei conserve de roşii tocate.

“Lorena, aia nu e supă, e ciorbă sau invers”.

Cum am zis. Mi se fâlfâie apoteotic. Eu o fac, durează scurt şi e bună. Mi se rupe de terminologie.

C) Abureşte-le cu ceva aromat. 

Oooh, tigaia cu abur, prietenul omului la dietă. Un cubuleţ de unt sau câţiva stropi de ulei neteziţi pe fund şi eşti gata de acţiune. Chestia aia aromată poate fi orice: carne bine marinată tăiată cubuleţe, felioare de cârnat, cubuleţe de tofu cu chili sau whatever tofu vă place, fistic decalotat… ăsta, decojit, nuci, alune, eventual condimentate… aburul va transfera aroma chestiei aromate şi asupra legumelor şi va fi buuuun.

D) Pastă. 

Să zicem că vrei ceva tartinabil pentru micul dejun. Dacă dai legumele gata preparate prin blender, le amesteci cu smântână sau cremă de unt sau whatever substitut vegan şi adaugi condimente, ai o chestie delicioasă pe care s-o ungi pe pâinea prăjită şi ai şi satisfacţia că mănânci sănătos.

E) Smoothie 

Nu, nu vei băga legume congelate, tari precum convingerea feministă, în blender, că ţi-l footz şi nu ăsta e scopul. Dar dacă le muţi din pungă într-o strecurătoare şi le plimbi un pic sub apa de la robinet, le dezgheţi şi înmoi suficient încât să fie ok. Alegi câteva fructe cu aromă intensă, cum ar fi portocale, grapefruit, clementine, mere, whatever, şi adăugaţi şi legumele. Fructul sau fructele va / vor da deliciul smoothie-ului şi legumele vor da vitaminele.

Ah. Trucul ăsta merge şi pentru chestii crude, ca de exemplu spanac, arugula, păpădie, urzici, orice alte verdeţuri extrem de sănătoase şi pline de vitamine, dar rele ca inima soacrei. Fă-le smoothie cu fructe yummy şi tu vei degusta portocală roşie, în timp ce organismul tău se va bucura de vitamine şi minerale.

F) Chifteluţe

Dacă realmente nu ai o viaţă socială, poţi să dezgheţi legumele congelate tot aşa, sub jet de apă în strecurătoare, să le mărunţeşti la robot şi să le amesteci cu ce vrei tu, de la nucă măcinată la orez, sau năut, sau chiar carne tocată, să le dai formă de biluţe, sau mici ozeneuri, sau ce vrei tu, şi să le abureşti.

Mănâncă-le pe felii de ardei, nu de pâine, să scazi caloriile şi să te bucuri de o notă fresh suplimentară.

*

O mulţime de idei delicioase şi soluţii ingenioase de pierdere în greutate te aşteaptă pe noom. Testează gratuit aici. Dacă nu ţi se potriveşte, poţi renunţa oricând.

*

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading