Zece sfaturi de slăbit pe care poţi să le ignori senin

În materie de tot ce e greşit în materie de slăbit, eu sunt regină. Am aplicat atâtea idei cretine, atâtea soluţii de rahat, atâtea băşini penibile, am ajuns de atâtea ori în pragul ulcerelor, anemiei, şi altor rahaturi, încât sunt expertul absolut a ce să NU faci ca să fii suplă, fericită şi zână.

Să atacăm dară.

 1. “Slăbeşte să te placă bărbaţii”.  

Există motive juste de slăbit. Sănătate. Succes profesional. Stimă de sine.

Şi motive absolut periculoase de slăbit. Iar regele motivelor periculoase e iubirea unuia care se face pipi cu boltă romanică pe sufletul tău sensibil.

Acceptă sfatul unui om trecut prin ciur şi prin dârmon: un om care te iubeşte te iubeşte pentru cine eşti. Există bărbaţi care se căsătoresc cu grase. Există bărbaţi care se căsătoresc cu grase şi le oferă iubire şi sprijin moral să le ajute să dea jos surplusul.

Am avut un cuplu de cunoscuţi acum nişte ani, unde el se trezea dimineaţa şi-i pregătea cutioara de plastic cu dovlecel gătit la abur şi peşte slab, şi o aştepta seara cu ciorbiţă de ştevie, s-o ajute să dea jos tona de osânză. Ăla da bărbat. Pentru el aş slăbi şi eu. Numai că, aşa cum se întâmplă mereu, grasa pe care o păstorea ăsta era o vacă sinistră. A slăbit bine mersi şi s-a combinat cu un bradpitt cu zece ani mai tânăr.

Mi-e jenă de genul ăsta de proaste, îi fac pe misogini să pară că au dreptate.

Pe scurt, dacă omul pentru care vrei să slăbeşti te ajută concret cu lucruri, slăbeşte pentru el. Dacă doar te umileşte – privat, sau doamne feri, de faţă cu prietenii tăi / lui – arată-i degetul mijlociu şi administrează-i un şut cu tot piciorul tău bine înfipt în trotuar.

2. “Micul dejun e al dracu’ de important, ioi” 

Vax. Rahat. Rahat cu cherje.

Eu nu-s un om care să aibă chef să mănânce dimineaţa. Cafea cu lapte şi la revedere până pe la două.

Însă au existat perioade în viaţa mea când s-au pus oameni cu gura pe mine. “Că ăă, cine nu mâncă dimineaţa mâncă ca porcu’ la prânz şi hau-hau-hau.”

Şi mâncam dimineaţa de gura lor, apoi îmi era toată ziua foame. Stomacul meu dat peste cap de aport alimentar la o oră pe care n-o recunoştea răspundea printr-o bulimie absolut penibilă. Şi mă îngrăşam porcin.

Morala poveştii: oamenii-s diferiţi, orele lor de masă aşijderea. Lasă-l pe stomacul tău să decidă care-s orele la care vrea mâncare şi nu-l forţa inutil.

3. “Nu mânca nici un carbohidrat, niciodată, căcarbohidratu-i satana” 

Un alt idiot cu pretenţii de expert m-a convins să renunţ la tot dulcele din lume. Nuga îngraşă, halvaua îngraşă, penisul cu frişcă îngraşă, dar şi cartofii îngraşă, iar de orez nici să nu discutăm.

În acea perioadă aveam dureri de cap de-mi vuiau urechile. Rău. Crunt. Logic că mă durea capul. În absenţa glucozei din sânge, de unde energie?

Carbohidraţii sunt sursa principală de energie a organismului. Punct. Nu-i dai organismului energie? O s-o arzi ca o moluscă beată toată ziua şi o să fie un efort pentru tine să-ţi târăşti ciolanele la budă să nu faci pipi pe tine.

Morala: mănâncă MODERAT CARBOHIDRAŢI. Iar Dukan suge pula.

4. “Dietele detoxifiante”

Poate spun noutăţi, dar, ştii, ai un ficat. Ăla face toată detoxifierea de care ai nevoie. Ajutat de un regim alimentar moderat şi echilibrat, cu un număr modest de E-uri, cu multe legume şi fructe, ficatul tău se ocupă de tot ce e detoxifiere.

Regimurile alea pe bază de suc şi nimic altceva sunt deficitare în altceva de care corpul tău are nevoie. Proteine. Ce ne dă nouă proteina, combinată cu sport? Musculatură frumoasă şi sexy. Ce ne dă nouă musculatura frumoasă şi sexy? Ţinută, forme, tonus. Ce se întâmplă dacă bem numai suc de caşcove stoarse? În loc să ardem ţesut adipos, ardem ţesut muscular şi ajungem nişte pleoştite, conform bancului “Da, Bulă, joacă-te cu ţâţele, dar nu le scoate din curte.

Muie Olivia Steer.

5. “Evită grăsimile”

Nu îţi recomand să mănânci bacon pe slană, pe care ai şi uns ditamai stratul de unt. Dar o serie de vitamine, printre care A (ten frumos, păr mătăsos, ochi limpezi), D (esenţială în fixarea calciului, aka oase sănătoase), E (piele fină, inimă, sistem nervos) şi K (sângerare moderată la ciclu) sunt liposolubile. Nu consumi grăsimi? Toate astea se dau peste cap.

Aşadar, păstrează în alimentaţie un nivel moderat de grăsimi şi fă sport în contul lor.

6. “Lactatele sunt satana” 

Există un alt trend idiot care rage împotriva lactatelor. În puţinul timp în care am încercat să-l încerc, eu, predispusă din naştere la lipsă de calciu, am început să leşin în drum şi să fac pete albe pe unghii.

M-am oprit la nea Ioniţă din Piaţă şi am luat o bucată mare de telemea maturată de oaie din Mărginimea Sibiului. Am devorat-o pe toată dintr-un şut. 540 de grame.

În două zile, petele albe de pe unghii au dispărut.

Tot aşa, pentru că oamenii-s diferiţi şi nevoile lor, idem. Şi muie oricui crede că există un Pat al lui Procust alimentar.

7. “Nu mânca seara după 6” 

Am încercat şi idioţenia asta. Zbiera foamea-n mine ca uraganul Katrina. Era 4 noaptea şi încă nu adormisem. Pe la 6 mă ardea stomacul de ziceai că toată gastrita din univers îşi dăduse şedinţă în mine. Mă şi balonasem de la foame ca un copilaş subnutrit african cu burta cât un pepene.

Versiunea corectă: nu mânca slană cu sarmale şi cu tobă seara după şase. Un iaurt cu trei biscuiţi digestivi, un ou fiert sau o salată verde tăiată cu câteva roşii cherry şi o mână de migdale, chestii uşoare şi în cantitate mică, îţi vor reda pacea interioară. Acum nu mă întrebaţi dacă înainte sau după masă.

8. “Există dieta care te face să dai jos o sută de kilograme în patru zile”. 

Da. Îţi va elimina apa din organism şi ţesutul muscular şi o să fii o moluscă extenuată. În plus, efectul yo-yo te va face să creşti de zici că te-a proiectat arhitecta Casei Poporului.

9. “Dacă ţii dieta corectă, poţi să revii la sarmale cu slană şi untură cu cârnaţi şi nu te mai îngraşi.” 

Yea, right. Şi există unicorni, yeti şi replica de agăţat perfectă care va da femei peste cap pentru toţi urâţii. NOT.

O greutate corectă înseamnă opţiuni corecte, zi de zi. Să îmbini corect proteine (multe) cu carbohidraţi (moderat) şi grăsimi (moderat) şi efort fizic.

10. “E musai să faci sală / aerobic / zumba / ce altă aberaţie îşi pretinde supremaţia în săptămâna aia.” 

Nu, iubirea tatii. Unii slăbesc superb cu Pilates (eu), altora Pilates nu le urneşte nici un gram. Unii jură pe yoga, alţii nu înţeleg nimic din ea. Unii fac corpuri de zei trăgând de fiare, alţii dorm pe aparate (eu). Unii slăbesc de-a dreptul providenţial de la alergat, alţii de la dansuri, alţii de la sex intensiv de trei ori pe zi.

Secretul e să descoperi ceva ce-ţi place şi te face să transpiri asiduu. Inclusiv să dai drumul la un radio de bumţi-bumţi şi să ţopăi singur prin casă. E tot exerciţiu fizic. Important e să părăseşti imperiul canapelei.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. osho says:

  Bravo lupoaico !… zise berbecul de 100 Kile. Am parerea ta… despre femei numai de bine ca am o foame de n-am unde sa dorm

 2. Alina says:

  Eu prefer sa nu o numesc dieta ci un nou stil de viata. Nu spun ca imi interzic anumite alimente dar le-am rarit ( adica fast foods, sucuri etc) . Sunt carbohidrati buni, cum ar fi legumele si carbohidrati rai cum ar fi chipsurile. Si uite..de ex eu inainte mancam de 2 ori pe zi si cred ca mancam mai mult si mai prost. Cred ca cel mai bine este sa nu urmezi o dieta ci sa ai grija de tine mai mult. Si daca iti place sa faci sport, cu atat mai bine. Pana si o plimbare prin parc de vreo ora ajuta. Important este sa nu fii sedentar. Mi-am dat seama atunci cand nu mai eram fericita cu mine s efectiv nu ma mai simteam sanatoasa, energica etc. Oboseam si cand urcam niste scari. Mi-a trebuit mult sa realizez lucrul asta si nu am avut curajul sa le pun in practica dar pana la urma am reusit. Depinde de om, de cat de motivat e sa schimbe ceva la el. Trebuie sa vrei cu adevarat.

 3. Radu says:

  Nemâncatul de dimineață este un factor favorizant pentru litiaza biliară

 4. Vera says:

  Excelenta abordarea si cu mult umor 🙂 Intr-o lume plina de “falsuri”, voi aprecia intotdeauna ceva natural 🙂

 1. July 23, 2017

  […] 2. Zece sfaturi de slăbit pe care poţi să le ignori senin […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: