Moștenirea cumplită a lui Ceaușescu

Ieri, a fost aniversarea ultimului tătuc al națiunii. Și Facebook s-a divizat iar.

Pe de o parte, am văzut un cor de regrete de la oameni cărora le plăcea ideea de casă și job relativ accesibile, ușor de păstrat, neafectate de instabilitatea inerentă a unei piețe economice vii. și senzația falsă de ordine și siguranță derivată din anihilarea fără ezitări a oricărei amenințări individuale reale sau percepute.

Am înțeles acest punct de vedere, chiar dacă nu îl aprob sub nici o formă. Sunt oameni care vor atât de puțin de la viață. Un acoperiș, ceva basic de mâncare și certitudinea că vor face sex. Lucru pe care Ceaușescu l-a impus cu taxă pe celibat și formarea unei mentalități colective care îndemna la denigrarea și desconsiderarea persoanelor single.

Dar modul în care Ceaușescu a vătămat psihic acest popor, pe de altă parte, ne afectează și azi.

Iată o postare care mi-a frânt inima:

Nu ,nu il regret pe Ceausescu si il urasc la fel de mult pe Iliescu .

Dimineata cand ii faceam injectia mamei , mi-a…

Posted by Niss Francisc on Monday, 25 January 2021

Acest domn relatează cum, pentru un avort, mama domniei-sale a ajuns la închisoare, iar domnia-sa și-a petrecut o bună parte din copilărie văzând-o doar printre gratii. Totodată, pentru că chiuretajul, ilegal pe atunci, a fost făcut cum s-a putut, medicii au amenințat-o la spital că o vor lăsa să moară dacă nu divulgă cine e autorul. Ceea ce ea nu a făcut, desigur. Dacă divulgai, răpeai șansa altor femei de a scăpa de sarcini nedorite.

Și cum anticipez că aici o să sară vreo patru gigei antiavort să guițe: Băi, viermilor. Ați întreținut voi, în viața voastră, măcar un peștișor auriu în acvariu? Ați încercat să vedeți cum e să puneți în fiecare zi pâine pe masă și să alocați zilnic atenție pentru altcineva, cu titlu de obligație, minimum 18 ani? Dacă nu, și nu vă puteți asuma asta, ia hai marș în plm din secțiunea mea de comentarii. Decizia avortului era luată de comun acord în cuplu, pe vremea lui Ceaușescu, pentru că responsabilitatea copilului era împărțită și fiecare familie își știa propriile socoteli, legate de câți copii putea realist să întrețină.

Dar, deși decizia avortului era a ambilor, persoana care făcea închisoare era mama.

“Noi, “vizitatorii”, (f.m.m. de denumire , că numai în vizită nu eram ), eram îngrămădiți într-o cameră cu gratii la un hol pe care se plimbau gardienii, pe partea cealaltă, în spatele altei plase, erau mame , fiice, iubite, soții.”

Imagine pe care acest domn a văzut-o în copilărie, la nouă ani. Și de care probabil că nu îl va putea vindeca nici o formă de terapie. După cum o scrie, a rămas orfan de tată la scurt timp după eliberarea mamei, pentru că bărbatul nu și-a putut ierta decizia care i-a adus soției sale condamnarea la închisoare.

Cea mai grea moștenire ceaușistă, dragi copii, e intruziunea nesolicitată și agresivă în viața privată a altora.

Îl știm cu toții pe agramatul care se bagă în mesageria noastră privată să ne întrebe dacă suntem singure, să țipe la noi să ne mărităm, să facem copii. sau chiar așa ceva.

 

Ce bază concretă are acest gigel pentru f apăsată de grijă legată de ce sug sau ling eu? NICIUNA. Dar. în mod vizibil, gigel are o vârstă, și e îmbibat de ideologie ceaușistă care îi spune că e entitled să îi hărțuiască, agreseze, jignească pe alții pentru că nu trăiesc așa cum crede el că ar trebui să trăiască.

O vecină a mea pensionară, care nu vrea să apară în acest articol, povestește cum lucra la fabrică și cum, în fiecare lună, femeile erau adunate ca vitele și duse la control în ciurdă, să se vadă care e gestantă și care nu, că vițelușul în formare era proprietatea partidului și nu dispui de proprietatea partidului după bunul plac.

I-am răspuns că observ și eu în discursul multor idioți mentalitatea asta, ca și cum corpul tău ar fi un bun obștesc, despre care își dă cu părerea oricine trece.

Păi da, pe vremea răposatului, era politică de stat, zice ea.

 

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Joker says:

  Cine uita, nu merita. Simple as that.

 2. Ana says:

  ce jeg ordinar. Mi se intoarce *izda pe dos. Din pacate el nu stie ca e jeg.

 3. hussar says:

  ..noa si in China, budistii nu se pot reincarna fara acordul Partidului. e pe bune.

 4. Sykophantes says:

  Uh, cred ca erai cel mult soim al patriei cand l-au ciuruit pe acest jeg uman. E drept, ma bucur ca s-a dus, chiar daca in locul lui a venit alt jeg, dar imi pare rau ca l-au impuscat. In 30 de secunde s-a terminat totul si a scapat asa de fapte grele pentru care trebuia sa plateasca cu zeci de ani de stat in blocuri neincalzite la 7 grade, fara electricitate, fara butelie, fara medicamente, sapun si hartie igienica, sa stea zilnic la 3-4 cozi la alimente cate 2 ore si abia la una din ele sa prinda ceva, o sticla de ulei de 0.5 litri sau 5 oua sau un litru de lapte. Iar pentru aia care il regreta chiar ar trebui sa mergi in Thailanda sa-ti faci operatia aia si sa-i bati cu ea uda peste gura.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: