Motanul celor patru anotimpuri

O pisică e o minune în orice perioadă a anului. Dar, după cum ştie fiecare posesor, în funcţie de anotimp, minunea se schimbă. Evoluează. Involuează. Capătă noi contururi şi valenţe.

*

Iarna, motanul face o blană deasă, extrem de mătăsoasă şi de fină. Şi odată cu blana de iarnă, scoate la interval şi personalitatea de iarnă. La fel de mătăsoasă şi de fină. De cum te prinde, ţi se tolăneşte în poală. Toarce. Faci vezică de oţel, să nu-i tulburi tandra îmbrăţişare. Când nu mai poţi, îl iei în braţe, te aşezi pe budă şi-l ţii să toarcă mai departe în braţele tale, complet netulburat de faptul că tu urinezi în acel timp. Apoi, mai faci un efort de voinţă, să-l pui jos, să poţi efectua operaţiile de ştergere, tragere a apei şi spălare a mâinilor, în timp ce el plânge subţirel, ca un orfan părăsit pe peron la gară.
Noaptea, motanul tău de iarnă doarme cu tine sub plapumă, cuibărit în pieptul tău, sau în spinarea ta, sau în curbura picioarelor tale îndoite, în spatele genunchilor. E o mogâldeaţă care emană iubire şi sensibilitate din toţi porii. Şi prezenţa-i gentilă îţi induce şi ţie somnul de iarnă. Adânc ca o genune, 100% abandon, cel mai odihnitor somn inventat vreodată.

*

Primăvara, motanul redevine pisoi. Începe să se urce pe mese, pe dulapuri, să dărâme flaconaşe de parfum, cutii de farduri, pahare; practic, orice mişcă. Şi dacă nu mişcă, îi dă un ghiont. Urcă pe uşi şi se balansează comic pe suprafaţa îngustă, mieunând să-l iei jos, că la cei 14 ani ai lui e bătrân şi-i e frică să sară. Te muşcă de degetul mare de la picior şi fuge. Tu trebuie să fugi după el. Se ascunde pe după lucruri. Tu trebuie să te faci că-l cauţi febril. Când, oooo, aici erai, măi, golănaşule, fuge iar şi se ascunde. Şi tot aşa.
Nu mai stă decât rar în poală. Abia când, obosit după alergătură, se întinde lângă tine pe canapea, îţi parchează un picioruş în braţe, să exprime dominaţie de mascul feroce.

*

Motanul de vară e obosit prin definiţie. Doarme toată ziua. (Şi, bineînţeles, se caţără pe chestii noaptea, miaună la prietenii lui imaginari şi trăieşte o viaţă nocturnă de party people.) Doarme pe gresia rece a băii, doarme pe balcon, într-o cutie în care ţin eu hainele vechi, înainte să devină cârpe, doarme în cadă, după ce am făcut eu duş călduţ spre răcoros.
Motanul de vară NU are chef de tine. NU are chef de mângâierile tale. Singurul lucru de care are chef e mâncarea ta, dar maximum o dată pe zi, pentru că pe caniculă, nici foamea nu e ce era odinioară. Vara, eşti un om fără stăpân, habar nu ai că ai pisică, şi ea urăşte din inimă gândul că te are pe tine. (Sigur, exceptând momentele când vrea de mâncare. Atunci ai şi tu cinci minute de atenţie.)

*

Acum, că septembrie trece – şi se ştie că la Bucureşti septembrie e lună de vară, oficial – începi să-ţi redescoperi motanul de toamnă. Încă nu se bagă sub pătură, dar dimineaţa îl găseşti dormind pe tine. Când te trezeşti, se trezeşte şi el şi începe să se alinte pe toate părţile, să-ţi ceară mângâieri. Se lipeşte de tine şi toarce. Cuddling-ul de dimineaţă e precursorul oficial al cafelei.
Apoi, se urcă pe pervazul ferestrei şi priveşte meditativ în zare. Ca un bătrân înţelept. Mai scoate câte un mieunat, când trece o pasăre prin faţa geamului. Mamă, ce-ar înhăţa-o, dacă n-ar fi nesimţita asta de sticlă care să-l blocheze în iniţiativele lui glorioase.
Se spală mult, tacticos, cochet. Uită ce făcea, şi se opreşte o clipă, îngândurat, cu un crac pe după urechi. Apoi îşi aminteşte că ne iubim şi vine să mă spele şi pe mine. De păcate.

 

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: