Muntele Athos și barul de gay

Poate că nu par, la cât de distantă sunt cu vampirii de timp și atenție pe net, dar eu sunt genul care stă de vorbă cu bătrânicile din vecini, când le ține ușa. Ador conversațiile cu bătrânici. Următorul dialog nu ar fi putut exista cu cineva mai tânăr.

Azi:

-Vai, mamă, poți să crezi că ortodocși de-ai noștri s-au dus cu certificate false la muntele Athos și i-au îmbolnăvit pe Covid pe unii călugări de acolo, și câțiva chiar au murit.

-Haha. Ce e mai religios și mai creștinesc decât să falsifici acte.

-Nu, nu e creștinesc. Cei care au făcut asta nu sunt credincioși adevărați. Un credincios adevărat nu face fapte ca astea.

-Doamnă, acum știu că o să vă supărați pe mine, dar știți ce mi se pare mie cu adevărat necreștinesc și ipocrit? Existența însăși a unui loc ca Muntele Athos. Pe de o parte, ortodocșii sunt homofobi cu spume și extrem de agresivi în a înjura și condamna bărbații care iubesc bărbați. Pe de alta, își aleg un munte întreg, unde orice ființă de sex feminin este strict interzisă. Obsesia asta față de p… socoteală de pe Muntele Athos am întâlnit-o doar în barurile de gay din centru. Cu diferența că, în barurile de gay, o femeie este respectată și tratată ok, și bărbații de acolo își asumă că falocentrismul e chestiune de orientare sexuală, nu dispreț și ură față de femei.

Tanti tace, se gândește.

-Da, Muntele Athos e un loc unde sunt numai bărbați și nici o femeie, nu-i așa?

-Și nu doar asta, ci se spune explicit că feminitatea e spurcată, necurată și murdară. De ce ar alege o femeie, orice femeie, să fie membră și să susțină cu banii ei o religie care îi spune că e un om inferior și care o îndeamnă la eternă rușine doar pentru că e femeie?

-Păi, da, dar eu cred în Dumnezeu, nu în asta.

-La Dumnezeu puteți să vă rugați de oriunde. Când intrați în biserică, sprijiniți prin prezență o organizație care susține că femeile nu se califică să fie preoți, care nu are absolut nici o femeie în forurile de conducere, și unde singurele funcții la care poate aspira o femeie e să cânte gratuit în corul bisericii sau să predea religie prin școli. Pe bani plătiți de Ministerul Educației, nu de BOR. În rest, tot ce fac femeile pentru BOR e munca de jos, și deși BOR nu oferă nimic femeilor, le mulge sistematic de bani pentru cutia milei și pentru orice ocazie festivă.

Tace tanti, se gândește.

-Să știi că ai dreptate. Așa este. Dar, mamă, eu la vârsta mea unde altundeva pot să mă duc, să nu zică lumea: Uite-o și pe baba asta?

-Lumea zice așa ceva din prostie, doamnă. Reflexul ăsta de a disprețui femei doar pentru că sunt și ele pe acolo e specific societăților înapoiate. Feminitatea nu e o rușine, vârsta nu e o rușine. Singurul mod în care putem educa lumea să nu mai zică așa ceva e să mergeți cu curaj oriunde vă interesează să mergeți. Și cine nu vă plătește facturile nu are ce comenta.

-Ehei… Trebuia să te cunosc la 20 de ani.

-Asta îmi spun toate femeile. Vă doresc o zi frumoasă și poftă bună.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

 1. beatrixk says:

  Are dreptate. Ba chiar mai devreme, ar trebui sa te citeasca fetitele de la inceput de pubertate!

 2. marelealb says:

  Sunt un idiot, un jeg misogin, un gunoi ordinar, și, pentru că nu am nici un merit de sine stătător, îmi fac un merit imaginar mințindu-mă că sunt superior față de femei.

  • Lorena Lupu says:

   Marș, mă, în morții mă-tii. Nici o femeie nu are de ce să piardă cinci minute din timpul ei cu tine. Genul tău de căcat cu ochi se duce pe Muntele Athos doar pentru că știe că e atât de urât, prost și gunoi, că nu va vedea păsărică decât pe siteuri porno, dar și alea costă bani, ceea ce calic fomist nu are.

 3. E.o says:

  O femeie este respectata in barurile gay? Si un barbat?! Asa, si misoginii de care te tot plangi respecta alti barbati, deci care e problema?

  • Lorena Lupu says:

   You make no sense at all.

  • E.O. says:

   Ideea era ca am avut experiente cu astfel de oameni si modul in care trateaza pe alti barbati este foarte urat, fara respect fata de sexualitatea lor si fata de dreptul lor la integritate corporala. Am inteles din experientele altora ca si in barurile gay e tot asa. Ma asteptam sa fie respect acolo, dar nu este, din cate inteleg. Dar femeile sunt respectate de acesti barbati, in acelasi fel in care un misogin crunt respecta alti barbati, dar nu respecta femeile.
   Cred ca trebuie sa vorbim despre dreptul la integritate corporala, demnitate si respectarea sexualitatii altora, la comun, barbati si femei, tinand cont de specificul fiecarui grup.
   Asa cum e acum, drepturile barbatului sunt in subteran, pentru ca violenta contra noastra este normalizata si agresiunile sexuale nici nu sunt aduse in discutie, in cazul femeilor sunt, plus ca aveti organizatii care atrag atentia asupra acestor probleme.
   Noi nu avem nimic si, daca vorbesti despre asa ceva in public, risti sa devii o tinta.

   • Lorena Lupu says:

    cu ce e normalizată violența contra voastră? cine vă agresează sexual?

    noi NE-AM FĂCUT ORGANIZAȚII, iar asta pentru că abuzul și violențele împotriva noastră sunt fapte reale. voi vă victimizați din nimic.

    exemplu. alaltăieri mi-a comentat un labă tristă o obscenitate pe instagram. i-am zis atât: dacă asta ai văzut acasă la mă-ta, află că nu suntem toate curve ca mă-ta, să permitem gherțoilor ca tine să ne trateze așa.

    a început să ragă că îl abuzez verbal, ca și cum nu fix el inițiase interacțiunea scârboasă.

    de multe ori mi se pare că așa-numitele “drepturi ale bărbaţilor” pe care guiţaţi că nu le mai aveţi e dreptul de a hărţui, dreptul de a nu suferi consecinţele propriului comportament abuziv şi dreptul de a fi mârlan în numele liberei expresii, apoi să ţipaţi ofensăăă când încasaţi liberă expresie în recidivă.

 4. Cineva says:

  Faptul ca orice relatie, alta decat una dintre un barbat si o femeie e condamnata – e o chestie in absolut toate religiile, nu doar in Crestinism / Ortodoxie. Islam-ul (si tarile musulmane) nu doar ca o condamna, dar o si pedepsesc.
  Ref Athos: am fost de 3 ori deja, cu a 4-a oara urmand. Am vorbit cu calugari, calugari-preoti, inclusiv despre femei, de ce au plecat acolo, de ce s-au dus la Athos (multi au facultati non-teologice), ce i-a determinat, in urma caror fapte, etc. Un fel de incercare de cunoastere a lor si a trairilor interioare care i-au rupt de lume. Sunt multe de spus – si pot spune ca-i invidiez (in sensul bun al cuvantului) si-i consider oameni norocosi si fericiti, insa nu oricine poate ce pot ei.
  Sunt oameni extrem de blanzi si smeriti, super buni sufleteste, unul n-ar spune ceva rau despre nimeni – femei sau oricine altcineva. Sub nicio forma sa fi spus vreunul (si am stat de vorba, de-a lungul timpului, cu multi monahi de acolo si nu doar ) ca femeia / feminitatea ar fi spurcata, necurata si murdara. Ca ar fi un om inferior, nici atata. Ca o femeie nu poate fi preot, da, e o porunca veche de cand lumea, din Biblie, mult dinainte de Crestinism, iar legile lui Dumnezeu nu se schimba in niciun timp istoric – in fapt, in Biserica Ortodoxa sunt doar 2 lucruri pe care femeia nu le poate accede: preotia si intratul in Altar (cu tot ce deriva de aici). Motivele sunt multiple. In rest, toate celelalte sunt la fel pt ambele sexe. Femeia nu este considerate impura, ci mai sensibila si mai instabila sufleteste decat barbatul – dar, in mod egal, barbatul este considerat mai slab la randul lui, in alte privinte, inclusive faptul ca e mai usor de ispitit decat femeia. Nu-i nimic de condamnat aici. A spune ca e rusinos ca un barbat e mai usor de ispitit e ca si cum ai spune ca e rusinos ca o femeie e mai sensibila. Ne-a create Dumnezeu cu diferente si ele trebuie luate ca atare. Unii au unele, altii au altele.

  • Lorena Lupu says:

   Nu dau doi bani pe nici o religie, iar “porunca veche” de a nu oferi poziţii conducătoare femeilor e misoginism pur şi atât.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading