“Noi nu suntem comerciali”

Există artişti care, pur şi simplu, au mai mult talent decât alţii, şi atunci n-au nevoie să bage buget de milioane de euro în noile clipuri, showuri, ci îl rezolvă low-cost, completând cheltuiala minimalistă cu farmecul personal şi cu lozinca “noi nu suntem comerciali”.

Pericolul latent al acestei atitudini este că ea inoculează proştilor ideea că această afirmaţie trebuie luată ad litteram. Că, dacă eşti artist necomercial, cerul de deasupra casei tale e plin de nori din care plouă cu strune de chitară gratis, iar ENEL nu-ţi trimite lunar factură de curent.

“Noi nu suntem comerciali” înseamnă pe scurt “noi nu avem chef să ne îmbrăcăm în costume de Jean Paul Gaultier şi să umplem scena cu bombe din care să iasă fum roz cu gust de bomboane şi parfum de tuberoză, că ni se pare cheltuială inutilă. Preferăm să fumăm ceva mai multe cuie de banii ăia. Dar dacă vrei să vii la concertul nostru, intrarea e X lei”. Asta înseamnă “noi nu suntem comerciali”, stimaţi cretini de genul ăstuia.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. oana bucur says:

  :))) stimate cretinule:)) foarte tare formularea!!!

 2. Jdjot[ says:

  nu poate pretinde ca nu este “comercial” nimeni care se vinde

 3. jademan says:

  Mersi. Nu că n-o ştiam, da’ trebuia pusă în cuvintele astea. 😀

 4. mircea1313 says:

  Da-mi si mie un ghiont.Te rog!

 5. Tristan da Cunha says:

  Arta e un cuvant cam… pretentios. Nu stiu cati dintre biberii si gagile din lume pot fi considerati – pe drept cuvant – artisti, in speta creatori de arta. Ceea ce voiam sa subliniez e ca arta si comercialul vin impreuna mai rar… uneori in moduri stranii.

  Vincent van Gogh s-a vandut la o valoare justa abia post mortem. Ce-i drept, n-avea o firma de advertisment care sa ti-l vare sub nas, dar si daca ar fi trait astazi cati biberi si cate goage l-ar fi cumparat(altfel decat din pur snobism)?

  Domnul din postare e un pic cam… idealist. De la diviziunea muncii incoace si de la primul consumerist pana in ziua de azi chiar si proprietatea intelectuala a devenit un produs muncit, ambalat, promovat, prezentat et caetera.

  Sara buna!

  • Lorena Lupu says:

   şi acum te întreb: argumentul Van Gogh a murit de foame e un îndemn de genul: muriţi, bă, de foame, dacă sunteţi artişti?

   • Tristan da Cunha says:

    Nu, bineinteles. Life is a matter of personal choice, so to speak. E vorba – daca putem vorbi despre asta – de un sistem simplu de recompense pozitive sau negative(da, stiu ca suna aiurea). Faci X, te alegi cu X’. Faci Z, te alegi cu Z”. Simplu.

    • Lorena Lupu says:

     nu cred. eu, una, cred foarte mult în puterea negocierii.

     • Tristan da Cunha says:

      De acord, dar sunt anumite situatii in care negocierea primeste un sut in fund. Spre exemplu cand deciziile noastre ne conduc catre moarte.

      Momentan nimeni nu mi-a istorisit cum s-a targuit cu moartea sa-l mai lase 2 secunde in viata, dar fireste ca acesta este un exemplu extrem.

      Voiam totusi sa ma fac inteles pana la capat pentru ca am avut impresia ca incepem sa discutam despre lucruri diferite la un moment dat.

     • Lorena Lupu says:

      eu vorbeam strict despre artă şi artişti comerciali şi necomerciali, adică tema postării. habar n-am despre ce vorbeşti tu, dar am presupus până acum că despre acelaşi lucru, dat fiind că ai intrat într-un dialog pe ACEASTĂ temă.

     • Tristan da Cunha says:

      Ok. Eu ma temeam ca argumentatia celor ce am scris PE TEMA venita dupa primul comentariu din partea dumneavoastra nu a fost inteleasa. Daca v-am lasat impresia ca nu discut pe aceasta tema, nu a fost intentia mea.

      O seara faina in continuare!

 6. goodman says:

  pe artistul Florin Piersic Jr. in ce categorie il bagam ?

 7. mircea1313 says:

  Te plac din mai multe motive.In primul rand esti foarte desteapta.In al doilea,avem gusturi comune.Amandurora ne place Nedor….mitul,da.

 8. Da-da-da-da.
  120% corect

 9. cipslim says:

  iar am fost inteles gresit si iar ma insulti pentru motivele gresite.
  Nu zice nimeni ca un artist ar trebui sa lucreze in timpu liber si sa faca arta exclusiv de dragul artei.
  In capitalism, recunoasterea valorii este masurata in numerar. Un artist de valoare este un artist prosper punct.
  Insa, consider ca artistul nu poate fi creat, el se evidentiaza. prin talent si in primul rand prin munca.
  Vorbeam despre altceva, despre momente in care artistul,creatorul artei transcede gloata asta de profitori si cinici care suntem noi restul, de dragul creatiei sale.
  momente deci, nu un lifestyle de tip monahal sau boem.
  Sunt tigani lautari. Unii din ei canta cam 4 melodii si pe urma se opresc sa ia o pauza. si daca vrei sa cante mai mult tre sa scoti bani in plus, sau canta in lehamite, si melodii cat mai scurte si putin solicitante. Dar sunt tigani lautari care atunci cand vad ca lumea danseaza parca le iau foc instrumentele si nu se lasa pana nu se prabusesc nuntasii. Fanfara Ciocarlia spre exemplu (zece prajini) erau cunoscuti astfel in zona lor pana au fost exportati de un neamt.
  Deci eu consider artist un om care face ceva de dragul artei si APOI valorifica, nu cel care procedeaza invers, ala nu e artist pentru mine, ala e ca un popa ateu.
  A explicat dadatroll ce am vrut sa zic oarecum.

 10. cipslim says:

  Pai nu ai cum, insa eu nu stiu cum sa-ti explic ca eu nu vreau chestii gratis pentru mine personal cum ai inteles tu ca bat eu apropouri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: