Nu sunt scumpo și frumoaso

Fie online, fie offline, se mai trezește câte cineva să-mi adreseze câte un scumpo, frumoaso sau bombonico. Așa, pur și simplu.

Pentru că poate, pentru că nu îl / o împiedică nimic și pentru că probabil că așa vrea.

Iar mie mi se pare incredibil de enervant.

În general, când apelativele de acest tip vin de la un bărbat, ăla încearcă să te composteze. Dar în versiunea efort minimalist. Ia hai să îi adresez niște complimente generice acestui conglomerat de celule coagulat în jurul unei găuri, că poate are iq subunitar și cedează ușor la vrăjeală de cea mai proastă calitate.

De obicei, gigelul care te ia cu scumpo, frumoaso și restul chestiilor spune cu asta că nu meriți deranjul de a ți se reține numele.

Da, mergi o tură, în special că Kim Kardashian are emisiune nouă pe Hulu și e cam ocupată, iar Megan Fox nu mai arată ca acum zece ani, dar numai așa, în regim de pump and dump anonim, nu contează cum te cheamă.

Insultător și iritant.

Când femeile te iau cu scumpo, frumoaso, și altele de genul, e modul lor de (wo)mansplaining. E ca și cum ar spune “biet păsărel lipsit pe creier și bazat numai pe aspect fizic avantajos, n-o să fii niciodată Master Pizdolorium, Empress of Pizdopolis, așa ca mine”. Și în special când aia care se dă rotundă în acest mod e proastă cu spume – culmea, cu cât se umflă mai tare în pene, cu atât e mai proastă – îți vine să i-o retezi cu “da, bă, ieftino şi urâto”.

În rest, cu oamenii cu care am raporturi cordiale, nu sunt scumpo, nu sunt frumoaso, nu sunt păpuşa, nu sunt puiule şi nu sunt păsărică. Sunt Lorena, iar dacă nu procesăm noţiunea de boundaries, pot fi chiar doamna Lupu.

Lipsa profundă de respect pe care o trădează astfel de apelative e ceva cu care refuz să am de a face. Pentru că viaţa e scurtă. Trece repede. Iar timpul nostru merită prioritizat faţă de cei care se deranjează măcar până în punctul în care îţi reţin numele.

Apoi, mă scoate din sărite falsa familiaritate. Când ăla care te ia cu scumpo şi frumoaso nu are nici o treabă cu tine şi nici nu îl paşte vreo şansă vagă de a avea vreodată. Nu, în morţii tăi, nu ne ştim, nu suntem pretenari, nu ne tragem de şireturi, nu am bătut mingea pe maidan împreună şi nu avem alinturi în meniu. Marş glorios cu boltă în pwwwwwwla mea.

Nu mai asumaţi că, dacă voi sunteţi interesaţi de X, X e obligatoriu interesat de voi la rândul lui. De foarte multe ori, X nici nu ştie că existaţi. Şi nu, falsa familiaritate nu e deloc seducătoare. E doar o încălcare grosolană a limitelor personale, iar dacă scumpo şi frumoaso vă bagă în vagin matern până vă schimbă zodia, are perfectă dreptate să o facă.

This is Lorena. Lorena şi atât. Cu forma de alint Lorena. Cu diminutivul Lorena. Fără alte prescurtări.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Liliana says:

  Eu am renunțat să mai merg la ginecologul meu din cauză că începuse să mi se adreseze cu “puiule”și “scumpo” și să mă întrebe în ce poziții îmi place să fac dragoste, în timp ce mă consulta.

  • Lorena Lupu says:

   Trebuia să-l și pui la punct. Unu, nu sunt puiule și nici scumpo, ci doamna Cutare, două, viața mea intimă NU vă privește și trei, dacă se mai repetă, vă reclam la colegiul de care aparțineți în funcție de țară. De unde v-a venit ideea că vă permiteți să vorbiți așa cu o pacientă?

   • Liliana says:

    A fost un șoc pentru mine, îl cunoșteam de 3 ani de om serios, am mers la el de la 23 de ani până la 26. Era om mai în vârstă trecut de 50 ani și până la episodul respectiv se purtase normal, mă întreba despre facultate, îmi povestea despre fiica lui că seamănă cu mine. Într-o zi a început să folosească apelativele respective și să-mi pună întrebări indecente și am plecat.

 2. Teo says:

  As mai adauga pe lista apelativul “fetito”. Este un cuvant care ma zgarie pe timpan si trezeste stari de furie in mine cand il aud, cu precadere cand persoana in cauza nu-mi este nici macar ruda (doar nu m-as infuria pe ai mei ca mi se adreseaza cu diminutive, eu o sa fiu mereu copilul lor) si este un barbat mai matur decat mine. O experienta din trecut m-a invatat ca cei care folosesc acest termen o fac ca sa discrediteze, sa domine si sa infantilizeze persoana careia ii este adresat (o femeie, evident). Am avut nevoie de multa stapanire de sine ca sa nu-i zbor ghertoiului o palma peste ochi.

 3. gigelos gigelitos says:

  nu cred ca exista apelativ mai funny decat DUDUIE :)))))))))))))))))))))))))))))))))
  @Teo – varianta imbunatatita: “da, mai baietel” :))))))))))))) In loc sa te infurii tu, varianta mai buna e sa-i infurii pe altii. sau “da, mai baietzash de baietzash”. try it. o sa-i piara cheful de “fetitzo”.
  eu o stiu pe una care s-a cuplat cu ginecolog-ul ei arab, desi ala e cu vreo 20 de ani mai in varsta ca ea. mix perfect: ei ii plac barbatii bruneti, cu tenul inchis si parosi ca gorilele, cu aspect din ala de mascul ca lumea, nu bombonel epilat, iar lui ii plac albele si mai ales blondele (normal, e arab). na, si-a incercat si el norocul sa vada cum iese si a iesit. ce-i drept, ginecolog-ul ei nu avea copii sau sotie (nu in Romania, cel putin :)))), nici ea n-avea obligatii autohtone, so it was a deal :)))) un fel de frumoasa si bestia – mai ales ca arabetzii sunt faimosi ca barbati macho man se tine bine, again and again, vorba cantecului :)))))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: