Pe cine mai reprezintă azi UDMR?

Citeam ieri știrile despre alianța lui Dragnea cu “ungurii”, întru salvarea ţiganului la mal prin moţiune de cenzură. (Nu, comentac corect politic, nu sări, sunt ok cu etnia romă, e doar o expresie.)
Şi citeam comentariile. Vedeam români indignaţi. Că dacă PSD şi.a construit brandul pe o poezioară, poezioara aia era patriotică şi se recita la serbare în poziţie de drepţi şi pe o intonaţie falnică. Românul neaoş, falnic, tradiţional, frate cu codru, fiul lui Burebista.
Dar mai vedeam ceva. Şi anume unguri indignaţi. De josnicia manevrei.

Pentru prima oară, UDMR şi Dragnea au reuşit o veritabilă înfrăţire între etnii.

Îmi amintesc de copilărie. Bunicii mei din partea mamei erau unguri din aceia autentici, mândri de naţionalitatea lor. Când dădeau la televizor, pe Duna TV, imnul maghiar de revelion, cu o oră înaintea revelionului nostru, că deh, fus orar, se ridicau în picioare. Mă ridicam şi eu, că nu voiam să-i supăr în zi de sărbătoare, dar în secret, mi se părea exagerat şi ridicol gestul. Stai într-un bloc comunist tip cutie cu chibrituri construit de Ceauşescu şi la ora 11, când alţii încă nici n-au scos sarmalele, tu stai în picioare la imnul Ungariei.
Acum, mă înduioşează amintirea. Oamenii ăia aveau un patriotism naiv, onest, 100% sincer şi fără vrăjeli demagoage, cum n-am văzut de când m-am mutat în Bucureşti.

Pentru UDMR-ul cel fraged şi nou-înfiinţat al anilor 90, aveau un respect imens. Se duceau la vot mereu: vot local, vot parlamentar, vot prezidenţial. Trei judeţe sunt un spaţiu mic: ştiau poveşti de familie despre fiecare lider în parte, şi prin poveşti de familie nu mă refer la cancanuri şi amantlâcuri, ci la discuţii respectuoase despre personalităţile de elită din familia fiecăruia.
Dacă insinuai că şi aceşti iluştri și distinși se cacă, luai o bătaie. Despre valori vorbeşti frumos sau taci, ţânc fără minte.

Între timp, bunicii mei au murit şi, judecând după halul în care se degradează UDMR, mă bucur că n-au apucat să vadă evoluţia ulterioară a lucrurilor. În mintea lor curată, lucrurile erau clare: PSD şi Iliescu sunt duşmanul, comuniştii nenorociţi care ne mint şi ne ţin în prostie, UDMR sunt ai noştri, cei mai buni dintre ai noştri, care au menirea să exprime ce ne dorim, să audă toată ţara. Nu au cum să reprezinte altceva decât valori nobile şi democratice, nu? Nu??

Sigur, nu e prima oară când UDMR se înhăitează ba cu un partid, ba cu altul, ca o traseistă ieşită la agăţat. Au fost cu PSD şi înainte. Dar niciodată aşa. Niciodată nu s-au băgat în conflictul intern al unui partid ca musca în curu’ calului, să negocieze un aranjament mafiot de tip “o mână spală pe alta de cătuşe, dacă tăbliţe bilingve & stuff.”

Nici un drept nu se poate negocia exploatând cu cinism disperarea unui om aflat pe pragul decesului politic. Drepturile se negociază frumos, public, convingând interlocutorul de faptul că eşti îndreptăţit să-ţi cultivi şi să-ţi exprimi identitatea etnică. În secunda în care le extragi cu sila din coşciugul politic al unui posibil condamnat, faci un rău mai mare: decredibilizezi aceste drepturi. Le tratezi ca pe marfa de contrabandă. Induci ideea că ele ar fi foloase necuvenite.

Bunicii mei care se ridicau în picioare la imnul Ungariei s-ar simţi insultaţi în demnitatea lor.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. boemul says:

  păi da. postarea asta ar trebui citită de oricine a votat vreodată udemereul.
  mi-amintesc de un fost coleg de-al meu de facultate, ungur, care chiar i-a votat în ’96 şi în 2000. ce ne mai contram…
  ne-am regăsit pe feisbuc, anul trecut nu i-a mai votat. presimt că în 2020 vor fi şi mai mulţi ca el.

 2. liviusuciu says:

  excelenta postarea. in acest ritm s-a degradat totul in romania! sau poate totul a fost numai o iluzie care s-a destramat incet, ca un nor de fum! o singura precizare, noi suntem o ora inaintea lor. rasia inaintea nostra si inglatera in urma ungariei.

 3. morbo says:

  Corect, nu era momentul sa ceri asa niste lucruri importante (si o parte din ele foarte rezonabile), pt ca-ti faci dusmani din nationalisti romani light (care ar putea fi convinsi in alte momente) antipesedisti.
  In rest, nu mi se pare deloc ca udmr a fost traseista. Udmr le-a tras-o celor care aveau nevoie de voturile lor. Udmr a primit lucruri ok in schimb, ceilalti au fost curve pt a ajunge la putere. Tu (adica udmr) iti faci o laba si-ti trece, ceilalti s-au prostituat pt putere.

 4. morbo says:

  Adica, cand ai un client si o prostituata, cine si-o trage de placere si cine de nevoie? Udmr si-a tras-o mai de placere (ca au mai obtinut ce au cerut), in schimb ailalti si-au tras-o nu ca le-a placut sa dea chestiile alea udmr-ului ci ca sa-si ia de mancare 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: