Pericolul imposturii mascate pe după teme sigure

Ieri a fost o zi de teroare pentru mine. Am îndrăznit să scriu că piesa nouă a lui Taxi, cea despre preferinţele lui Dumnezeu, e nulă compoziţional, stupidă ca text şi că un protest muzical împotriva BOR se putea foarte bine face cu o piesă inteligentă, cântată de un om cu voce.

Şi sute de fiinţe umane s-au năpustit să urle la mine pe toate căile, de parcă prin truismul “Taxi sunt nişte impostori fără urmă vagă de voce şi care nu se remarcă decât adunându-şi periodic prietenii celebri la o cântare” aş fi zis “construiţi mâine catedrala”.

Am ales random un mesaj din multele. Negru pe alb. Cine nu e cu Taxi sprijină BOR. Negru pe alb. M-am dat cu capul de perete ieri până am amorţit. Tot negru pe alb. Că trebuie să umbli amorţit printre ăştia, să nu-ţi vină să-i strângi de gât. Mai faci şi puşcărie aiurea.

Numai că, în general, dacă o freci la icre pe Lorena Lupu, obţii exact opusul a ceea ce doreai. Şi anume, încă un articol. Bucurie, ha? Cu mica diferenţă că nu mai răspund nici unui comentariu şi nici unui mesaj privat. E o aberaţie prea mare şi/sau un ton de câştigare la belciuge? Harşt, delete şi în caz de insistat, block. E o aberaţie ceva mai mică şi insignifiantă ca ton? Publish şi ignore.

Toate obiecţiile voastre sunt tratate mai jos şi cine insistă mai mult de atât e invitat să-mi plătească orele irosite inutil.

A) Nu cunosc nici o persoană care, înainte să răsară Taxi la interval cu oligofrenia aia sinistră de piesă, să fi zis: Da, eu vreau Catedrala Mântuirii Neamului.

Nici una. Dar absolut nici una.

Nu era un debate hot în societatea românească. Era răul ăla pe care nu-l vrea nimeni. Pe scurt, nu era nici o nevoie socială reală să vină cea mai afonă trupă din ţară să ne cânte că nu vrea catedrală. Eram deja toţi de acord că nu vrem catedrală.

B) Un om care e sigur pe motivele pentru care nu doreşte Catedrală (risipă de bani, vrem spitale, şcoli, etc.) n-are nevoie de trupa Taxi să-i cânte că Dumnezeu preferă lemnul. Pentru că are argumente. Concrete, cu sens.

C) Un om care are nevoie de trupa Taxi să-i cânte că Dumnezeu iubeşte lemnul şi intră în fibrilaţii când cineva scrie pe blogul personal că piesa aia e o piesă execrabilă e un om foarte nesigur pe argumentele lui. Eu nu am nevoie de Dan Teodorescu să-mi fie purtător de cuvânt în nici o direcţie, pentru că ştiu să-mi port singură cuvintele. Şi dacă vreodată voi avea nevoie de un cântăreţ să mă reprezinte ca organ oficial în faţa universului, în mod sigur va fi cineva cu talent şi carismă, nu cineva atât de lipsit de faţă încât să aibă perpetuu nevoie de vedete în clipuri, să nu rămânem cu impresia că s-a apucat mobila de cântat.

Ştiţi bancul de pe vremea lui Ceauşescu, cu Bulă scos la tablă la inspecţie, despre comunism: “comunismul e sistemul economic aflat în slujba omului muncii”, şi în pauză către învăţătoare: “dacă nu-mi daţi zece, zic şi cine e omul muncii”.

Aşa şi cu Dumnezeu preferă lemnul. La final, după ce ies vedetele din studio, trupa către Teodorescu: “Dacă nu dai o bere, Dănuţe, zicem şi cine e lemnul.”

D) Mai îngrozitoare decât impostura asumată, a fetiţelor cu fustiţe, fără urmă de voce, care scot hituri despre cât de frumos e sexul, şi a băieţeilor cu pectorali, fără urmă de voce, care scot hituri despre ce frumos e sexul, mi se pare impostura mascată după teme sigure.

Nimeni n-o să-l apere vreodată pe Cabron dacă un om scrie într-o zi pe blog că n-are urmă de talent. Lumea o să zică: “Ei nu zău, dar ce talent trebuie să aibă, doar cântă, vorba vine cântă, vorbeşte rap.”

Modul ăsta de a-ţi ascunde non-talentul pe după teme mari, născătoare de isterie populară, mi se pare absolut îngrozitor.

Repet: nu e ca şi cum cineva şi-ar dori Catedrala. E o non-discuţie.

Dar ajunge să cânţi despre un truism, şi brusc, hipsterimea o să linşeze pentru tine. O să urle, o să preseze, o să sfâşie cu dinţii. Brusc, lipsa ta atroce de talent va fi validată, dar nu ca muzică, ci ca portavoce a poporului.

Vă reamintesc: nu-l preţăluiam pe Teodorescu ca politician. Teodorescu nu e parlamentar, nu e ministru, nu e avocatul poporului, nu are o funcţie legislativă şi executivă care să-l transforme în simbol anti-BOR. E cel mai antimuzică şi anticarismă muzicant din România. Atât.

Şi dacă scriu că mă simt violată în urechi de scremetele lui nereuşite, înseamnă doar că nu. Îmi place. Tentativa lui. Eşuată. De a Lega. Nişte note. Pseudomuzicale.

Şi maneaua are mesaj nobil: “Frateee, frăţiorul meu / Viaţa fără tine este foarte greu”. Sau “Am nevastă de valoare / Cum nu are orişicare”. Iubirea e un lucru frumos. Iubirea de aproape e printre cele zece porunci ale lui Dumnezeu (între care, apropo, nu scrie nicăieri că preferă lemnul).

Dar nu ajunge mesajul pentru ca muzica să fie muzică. Mai trebuie şi prestaţia artistică. Realizarea. Chestia aia. Ştii ce zic. Să luăm împreună nişte muzică, că poate am uitat ce e muzica. Muzică cu mesaj, dar care rămâne muzică. Muzică de sculat părul pe tine în mod real, nu labă tristă în batistă.

 

Şi E) În continuare nu ne-a spus Dumnezeu nimănui ce preferă, aşa că hai să avem sânge în instalaţie să vorbim despre ce preferăm noi.

Eu în mod cert prefer muzica compusă şi scrisă cu talent.

You may also like...

10 Responses

 1. Maria Dudici says:

  Admirabil punctat ,pertinenta analiza.Frumoasa muzica.

 2. Sophia says:

  Sunt de acord cu tine, m-am mirat intotdeauna cum pot sa aiba astia de la Taxi un public. Poate doar de la R-ul lui Teodorescu. Insa, stii, suntem multi care nu vrem acea catedrala… Si suntem si mai multi care vrem ca BOR sa stea in limitele alea ale decentei pe care le stabileste chiar legea din Romania. Nu, nu se intampla asta, stim prea bine. Asa ca unii dintre noi, d-astia pe care ii aud maxim 20 de oameni in cativa ani, ne bucuram ca raraie cineva ceva despre asta, chiar daca ne-am jurat ca nu vom mai trece prin calvarul ascultarii piesei nici macar o data.

 3. Violeta Berea says:

  ce bine zici!ce bine zici!ma unge pe suflet……

 4. Gabriela says:

  Fatăăă, ce să zic, mersi frumos!

 5. Nu-s impotriva construirii Catedralei, insa m-au uns la suflet articolele. Freedom!

 6. Yoda Iscarioteanul says:

  Oare cîte școli de canto s-ar fi putut construi cu banii băgați în piesa lui Dănuț?

 7. Uitătula de Cleștal says:

  „Catedrală? La litera C”
  (după cum ar grăi Alexandru Bindea într-un personaj al cărui nume îmi stă acum sub stigmatul unui… lipsus)

  Apă, loăm fuguța din bibliotecuță „Schimbarea la față a României” a prophetului Cioran și răsfoim iute până pe la capitolul III – „Golurile psihologice și istorice ale României”

  Subcapitolul II:
  „Toată forma românească de existență este stăpânită de genul momentului. În zadar am încerca a să ne educăm spiritul înspre activitatea constructivă, cu tot ceea ce presupune ca preparare conștientă și efort susținut. Inspirația de moment este legea noastră. Românul iubește întorsătura, adică inconsecvența în procesul lucrurilor. CEL MAI MARE CHIN PE CAPUL LUI AR FI CONSTRUIREA UNEI CATEDRALE; tendința lucrurilor spre înălțime, ascensiunea firii e străină complet geniului nostru. Turnurile bisericilor românești NU SE SPRIJINĂ PE CER, așa cum se întâmplă cu cele gotice, ci rezemate pe corpul bisericii, ele par a fi mulțumite că se află undeva, aproape de tot, un pământ de care e bine să nu te îndepărtezi. O catedrală este un răspuns lui Dumnezeu la toate întrebările care i le-a pus omului. Ea dovedește că distanța între creator și creatură este departe de a fi infinită și că, la urma urmelor, ei s-ar putea întâlni vreodată în înălțimi. Sensul ultim al unei catedrale este o provocare și o sfruntare adresată Divinității. Sunt turnuri pe care omul n-a avut curaj să scrie: PÂNĂ CÂND VEI MAI FI DUMNEZEU, DOAMNE? Toate operele pe care omul le-a conceput pentru preamărirea lui Dumnezeu sunt o dovadă a mărimii umane, iar nu divine. Profilul unui turn pe cer în înserări este simbolul tragediei sau infinitului uman.
  Făcut-am multe bisericuțe în trecutul nostru, toate triste și mici. Improvizații de credință. Ștefan cel mare ș-a exercitat ocazional un sentiment de pietate și ne-a construit pe loc atâtea și atâtea biserici, locașuri minore și amărâte ale dezerțiunii din lume ș nici o construcție monumentală, care să intensifice un sentiment de viață și să-i dea nesfârșitul dramatic și vibrant care năpădește sufletul în orice suflet gotic.”

  (opssss! „Gothic? La litera G.”)

  Dăm ’napoi foile acestei memorabile scrieri și cetim oleacă din urmă:

  „Lipsește devenirii României un sens ascendent. Schema formală a soartei noastre este orizontala. Ne-am târât în vreme. Popoarele fericite sunt irupții și de aceea soarta lor trezește implicit reprezentarea verticalei. Goticul este stilul ascendenței, al elanului vertiginos, dar orientat, al devenirii transcendente. O individualitate se determină după elementele gotice din suflet. Predominarea lor caracterizează pregnanța ei. Elanul unei culturi exprimă prezența internă a patosului gotic. Căci goticul este spirala sufletului. Din el derivă tragicul, sublimul și renunțarea, ca pasiune pentru altă lume. Absența lui te asimilează liniștit și călduț devenirii, aruncându-te pradă timpului. Destinul, ca o lunecare orizontală, este negația goticului și a complexelor de viață născute din el. neamul românesc n-a trăit sub semnul gotic. De aici: pasivitatea, scepticismul, auto-disprețul, contemplația domoală, religiozitatea minoră, an-istoria, înțelepciunea, care constituie aspectul negativ al specificului nostru național, aspect din păcate central.”

 8. Uitătula de Cleștal says:

  Erată inevitabilă: „Ștefan cel Mare”

 9. Călin says:

  mie lălăiala asta sinistră îmi dă coșmaruri. azi-noapte am visat că eram cu nenea ăla de sus prin Baumax sau Dedeman, iar la un moment dat, când eram pe la raonul de gresie și faianță, îmi zice: “știi, zic unii că eu aș prefera lemnul, dar de fapt mie îmi place marmura Carrara.”
  gata, mă duc să ascult nișye muzică. adică muzică, Pink Floyd, Jethro Tull, The Doors, din astea ușurele.

 10. Bravo Lorena! Porți cuvinte bine spuse, cu talent asezate, cu bun simț.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: