Piesa zilei: The Revolution Will Not Be Televised

Anii 70 au produs multă muzică veselă de party, dar, pentru că au fost şi perioada unor mari mişcări social – politice, au creat şi câteva imnuri de protest nemuritoare.

Unul dintre acestea, înregistrat ca spoken word pe un track funk, este această capodoperă a satirei, intitulată “The Revolution Will Not Be Televised”.

 

Piesa aparţine poetului şi muzicianului Gil Scott – Heron.

Asemenea lui Bob Dylan, Scott – Heron a folosit muzica strict ca suport pentru a atinge un public mai vast şi mai complex cu scrierile lui, de vreme ce poezia nu era mai populară în rândurile gigeilor de rând nici în anii 70, oricât s-ar da bunicii voştri de culţi. A fost unul dintre pionierii genului “street poetry” – poeme de protest, valide artistic prin forţa furiei şi a nemulţumirilor sociale – şi, prin modul agresiv, energic şi ritmat de a performa, este considerat unul dintre precursorii hip – hopului.

Acum că am lichidat teoria, ascultaţi acest text minunat. Pare scris azi. Aceeaşi prosteală a poporului cu televizorul, aceleaşi baliverne vândute drept adevăr, aceleaşi reclame care năpădesc totul – da, probabil că o să vezi una inclusiv pe aici, printre paragrafe, dar facturile nu stau după noi – aceeaşi corupţie sistemică, sufocând libertatea individuală.

Ca paranteză, Scott – Heron avea toate motivele să fie furios. Datorită talentul lui literar, pe care l-a manifestat de foarte timpuriu, a obţinut o bursă la un liceu privat de prestigiu, Fieldston School, în anii 60, când încă rasismul era în floare. Şi pentru că nimeni nu considera pe atunci că bullyingul ar fi un lucru rău sau dăunător, a fost exclus, sâcâit, minimalizat în permanenţă de colegii lui albi, fii de oameni bogaţi.

Exact genul de tratament care te face revoluţionar pe viaţă.

Până în anul decesului, 2011, Scott – Heron a fost un activist extrem de implicat pentru drepturile afroamericanilor şi denunţarea discriminării.

Dar acest imn al lui rămâne valabil indiferent de rasă, epocă istorică şi conjunctură.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

 

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: