Domnule Băsescu

În articolul de ieri, am afirmat o inexactitate. Mai precis, un neadevăr. Şi anume, că nici un partid din opoziţie nu şi-a construit un program european clar, coerent, cu obiective bine definite. Şi că, în loc să facă o campanie electorală cu sens, au preferat să se ţină de populisme de mâna a 18-a şi de mahalageală interminabilă pe net.

Apoi, o cititoare m-a corectat şi m-a îndrumat spre programul domniei voastre, “Uniţi în Europa”. Un program limpede, la obiect, cu sens, bine argumentat, aşa cum îmi place mie să fie un program. Și pro-european 100%.

Şi mi-a arătat interviuri şi discursuri. Admirabil de “curate”, de lipsite de atacuri la vecinu’ şi capra lui – amin, Isuse! – concentrate pe subiect. Şi pe predicat. Şi pe ce vrem, şi cum ajungem acolo.

Problema nu e în acest program. Programul e impecabil. Problema rezidă în numărul extrem de restrâns de oameni care au aruncat o geană peste el.

Şi de ce? veţi întreba dumneavoastră.

Ei, bine, taman din cauza dumneavoastră.

Unde a fost această minte lucidă, sclipitoare, această elocvenţă simplă şi fără abrambureli şi divagaţii, în timp ce eraţi în funcţie? Şi în timp ce eraţi perpetuu în prime time, ba la o televiziune, ba la alta, certându-vă ca o precupeaţă din Obor care nu vrea să lase preţul la cartofi?

Să fi condus ţara cu retorica şi simplitatea de acum, vă asigur eu că aţi fi avut mult mai mulţi simpatizanţi.

Din păcate, să fiu sinceră cu domnia voastră, există un aspect care se numeşte, cred, uzură morală. Ştiu, ştiu, în industrie, uzura morală e învechirea tehnologică a unui anumit echipament care, deşi încă funcţionează, nu mai livrează la standardele actuale.

Ei, bine, în cazul imaginii dumneavoastră, uzura morală constă în acea imagine a “chiorului” mereu scandalagiu, ahtiat după vodcă şi după Nuţi, care vă va clopoţi de gât multă, foarte multă vreme. Şi care va face relativ multă lume să nici nu deschidă videoul cu Traian Băsescu, candidat PMP oraş cutare.

Poate că e o idee bună ca, înainte să candidaţi pentru varii funcții, să faceţi o campanie de “limpezire” a imaginii. Ceva de natură nu neapărat politică, pentru că îi va încrâncena pe oameni, “iarăşi Băsescu, (înjurătură) (înjurătură)”. Poate o acţiune socială sau de caritate. Poate restaurarea şi reconstrucţia Cazinoului din Constanţa dvs. natală.

E cazino, deci are puţin din tenta de viciu care, să recunoaştem, v-a făcut simpatic în primă fază; dar e şi monument istoric, şi vă va deschide urechile unor oameni care nu vor fi influenţaţi de mentalitatea “vine chioru’ să ne ceară voturi”. Va fi o temă neutră, care vă va pune în evidenţă calitatea de argumenta extrem de convingător şi clar, de a vă concentra pe subiect şi a elimina bullshitul – fără balastul unei suspiciuni de genul “ăsta face frumos fiindcă ne vrea voturile”.

Un astfel de monument restaurat prin eforturile dumneavoastră v-ar reabilita imaginea. Şi credeţi-mă: PMP nu va creşte nicăieri, indiferent cât de bune ar fi ideile şi cât de coerentă e prezentarea lor, până nu vă reabilitaţi dumneavoastră imaginea.

Scriu aceste rânduri pentru că, deşi nu ne-am văzut niciodată, cred că suntem acelaşi tip de om. Predispus la excese, fie ele de băutură, beţia puterii, furie sau sex. În schimb, după ce ne luăm bocancul de la viaţă şi stăm o perioadă pe tuşă, în post şi rugăciuni, livrăm cele mai bune rezultate. Dar amândoi atragem uri pasionale și definitive de la oamenii mici, șterși și meschini, și asta pentru că noi trăim, iar ei simulează. Și oamenii nu ajung să uite de la sine ce le-am greșit, cum o fac cu alți oameni mici, șterși și meschini. Partea nasoală în a fi memorabil este că și păcatele ți-s memorabile.

Ce vreau să spun cu acest text este că ieri am stat vreo trei ore şi jumătate să vă urmăresc discursurile şi că există o posibilitate ca eu să scap ștampila pe numele dumneavoastră astăzi. Poate. Dar restul lumii nu cred că o va face. Pentru că restul lumii nici n-a dat play la video.

Călătoriţi cu un bagaj. Puteţi mima că nu există. Interlocutorii dvs. pot mima că nu există, şi ştiţi de ce? Taman pentru că nu vă percep ca pe o ameninţare reală. Cei 400.000 de fani ai dvs. pot mima că nu există. Dar până nu găsiţi o cale să îl înlăturaţi, PMP va rămâne un partid de 5%.

Foto: Hotnews.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

 

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: