Poştă, mail şi messenger

E foarte interesant să ne uităm în urmă, să vedem cum biografii invadau viaţa, corespondenţa şi maculatoarele câte unui scriitor consacrat. Cum îi publicau “caieţelele”, “corespondenţa cu cel mai bun prieten”, “corespondenţa cu iubita”.

Acum, mă întreb, când douămiiştii s-or coace şi s-or cerne – şi or începe să moară dintre ei, lucru care va duce inevitabil la integrarea lor în pleiada de valori nemuritoare a literaturii române 🙂 … din ce vor cita biografii lor?

Le vor sparge parolele de mail? Le vor devasta messenger archive-ul? Le vor răvăşi iesemesurile? Vom citi fraze gen: “În toamna lui 2005, în plină ascensiune şi freamăt al creaţiei, marele douămiist XX îi scria prietenului său: “XX(29.10.2005 01:40:40): ce legătură are perversitatea cu fututul în cur?” Din această problemă cu accentuate conotaţii metafizice a ieşit romanul “Pervers îs, Doamne…”, o creaţie de o singularitate incontestabilă în literatura douămiistă.

Sau… remarcăm că marele XX şi colega sa de generaţie YY stăteau ziua-n amiaza mare  pe mess, purtând subtile dialoguri virtuale încărcate de semnificaţii absconse, cum ar fi:

 XX (05.08.2007 01:23:05): de fapt .. ma intristeaza un pic
 YY (05.08.2007 01:23:18): ??… buna 
XX (05.08.2007 01:23:21): buna. 🙂 am avut o pisica tot asa neagra
XX (05.08.2007 01:23:25): si a murit
YY (05.08.2007 01:23:57): a mea traieste, si face o mie de prostii zilnic 😀
XX (05.08.2007 01:24:05): e motan!

Biografii desprind de aici forţa plină de masculinitate şi de energie a scrierilor lui XX.

 Şi… dacă laptopaşul omului e maculatorul lui… vor scoate de pe el Test_de_personulitate.doc, Nu_şterge_că_te_sparg.doc şi Readme.txt şi le vor publica într-o antologie?

(Într-un cuvânt, corespondenţa celor din secolele trecute e genială… parcă ar fi scris-o cu gândul că vor ajunge pe culmile succesului şi le-o va publica cineva. Capitolul “sent messages” al mailului douămiiştilor, şi memoria de mesaje a telefonului lor mobil sunt impropice pentru viitori biografi. 🙂  )

UPDATE: Am făcut o mică modificare în blogroll – am adăugat categoria “best referrer”. Adică “cine îmi trimite cei mai mulţi cititori”. Best referrer va fi updatat zilnic – în funcţie de rezultatele din statistică. Asta e forma mea de a mulţumi bloggerilor care îmi trimit cititori.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Mie mi-e ca daca asa arata biografiile viitorului, plozii nostri vor citi dintr-o data mult mai multa critica si carti biografice, mai mult, desigur, decat creatorii propriu-zisi. Si bolile in trend pentru douamiisti vor fi alea de la radiatiile diverselor aparaturi, asa cum in sec al XIX-lea nu erai artist respectabil daca n-o puneai de-un sifilis 😀 .
  Oare cum va arata o carte “In intimitatea secolului al XXI-lea” scrisa de nepotul sau nepoata doamnei Ioana Parvulescu? 😛
  Sa nu uitam ca blogurile vor fi si ele o sursa bogata pentru biografii, asa ca, va rog de dragul posteritatii, fiti constructivi mai mai! 😛
  Eu una tre sa recunosc ca am o curiozitate perversa; cum ar fi aratat o discutie pe mess intre verlaine si rimbaud intr-una din fazele lor foaaaarte pasionale? 😀 ma refer la faze pasionale adica artistic vorbind normal…:D

  PS: Ce bani or sa scoata viitoarele generatii daca le da prin cap sa publice in volume blogurile celor de azi! :DD

 2. Lorena Lupu says:

  Eh, uite că la asta nu m-am gândit. 😀

  Deci, fiecare secol cu boalele sale. :DDD

 3. Sau…mi-e ca in secolul XXI artistii vor muri de…ciuda! 😀

 4. Lorena Lupu says:

  Adică, s-a găsit tratamentul pentru oftică pulmonară, dar pentru oftică la rărunchi, nu? 😛

 5. Nu! si mor de ciuda pe tema asta! 😀

 6. Lorena Lupu says:

  Da’ de ce vrei să treci la clasici aşa repede? mai rămâi puţin contemporană, plzzzz.

 7. Pentru ca io o sa mor ultima mwahahaha si o sa scriu despre toti cum imi convine mie mwahaha si noi 2 deja avem o arhiva bogata mwahaha asa ca purtati-va frumos cu mine mwahaha.
  this is becoming sort of chat…mai lipseste sa ne dam smsuri 😀
  gata, inaf for tudei.
  PS:si cand te gandesti ce limba chinuita vor trebui sa descifreze din conversatiile virtuale de azi! 😀 Desi io am un feeling ca marii si inegalabilii clasici ai galeriei personalitatilor autohtone isi codificau scrisorile si noua azi ne par inofensive, dar…lasa ca stiu eu, ca prea erau mierosi (sper ca dl.profesor de lit.rom. nu are blog 😀 )…

 8. Lorena Lupu says:

  Nici nu-i trebuie blog, îi ajunge o conectare la net…. poate ne citeşte chiar acum, că văd 4 useri online. :))

 9. totusi sa schimbam subiectul. insii de la catedra (cel putin nu astia de la anul I si nu exceptia despre care am vorbit deja pe blogul meu-dl. Ion Manolescu) nu-mi sunt dragi. cu atat mai mult insele! 😀 dar noi muncim, nu barfim!
  buh bye pisi
  (nu mai vreau la scoala…:(…scuze…defulez si io pe unde apuc :D)

 10. mangaloy says:

  un pic offtopic>
  referitor la scris…sur le papier sau cu pixeli…i se acorda prea multa importanţă şi degeaba de tot…istoria inregistrează in fiecare din noi primul olliveti pe care ai pus lăbonţul, caietele de dictando 48 file veline cu randuri mari….scrisorile cu stampila postei romane….in afara acestor memoirs, pana la urma e un mediu pe carele se inscripteaza ceva….sau poiamele îs mai ghini gânditurate dacă-s pe carton?

  in alta ordine de idei, ma gandesc la masina de scris a lu bukowski si la foile luia patate de vin, grasime, carbune si altele. acesta bukowski, adică charles
  sayonara

 11. Lorena Lupu says:

  mangaloy, încercam să subliniez un aspect amuzant: ce corespondenţă belă, frumos scrisă şi îngrijit formulată aveau clasicii, şi ce caiete pitoreşti – şi ce preocupări de doi bani ne animă pe noi ăştia… (bine, am exagerat cu exemplele, pentru a accentua puţin umorul situaţiei. Ca să râdeţi.)

 12. ah, acum o sa scriu un post cu tine in prim plan pe cele 13497252 de bloguri ale mele, post care o sa-ti generaze atata trafic incat o sa fiu pt totdeauna in blogroll-ul tau temporar 😀

 13. Lorena Lupu says:

  vezi… mă ţin de cuvânt. primul site în tabela “referrer” are mulţumirile, osanalele şi aleluile mele.

 14. doremi says:

  Desi stiu ca nu sunt obiectiva, tot citind diverse comentarii de pe alte bloguri,nu pot sa nu ma intreb daca acele persoane chiar au citit Rondo Capriccioso.

 15. gata? vine trafic? am scris deja ceva interesant. totul e sa pui un comment.

 16. Lorena Lupu says:

  Doremi: câtă vreme nu e în programa şcolară obligatorie…

  cinevorbeşte: sincer, nu mi-a venit nimic de la tine. momentan diamond rulz.

 17. doremi says:

  La cat de des se schimba programa scolara, cine stie?? Ma plimb de 2 ore de pe un blog pe altul, urmarind firul unor discutii care m-au naucit de tot.Si eu citesc destul de mult (si poate degeaba) dar cartile tale chiar au ceva unic, deosebit, atrag atentia in mod placut.Si nu sari la mine ,ca acest coment are diabet.Si la propriu si la figurat.

 18. Lorena, normal ca nu ti-a venit! ce am facut eu a fost exact invers. Traficul tau a fost dirijat la mine. N-am cum sa vb in privat cu tine, dar daca as fi avut ti-ar fi aratat un screen ca sa vezi ce salt spectaculos s-a intamplat cu doar doua comentarii…

 19. Lorena Lupu says:

  Altfel spus, ai făcut ceea ce tu crezi a fi “o manevră deşteaptă”. Prin “Best Referrer”, eu trimiteam, de bună voie, trafic celor care mi-au trimis trafic la rândul lor. Adică o chestie de reciprocitate.

  Tu mi-ai “furat” un număr de cititori. Pe moment. Oricum, cine m-a citit până acum, mă va citi şi în continuare. Iar faptul că m-ai parazitat pentru o zi… constituie “sfertul tău de oră de glorie”. Să-ţi trăiască.

 20. of, nu e chiar corect. Eu imi cer scuze, si tu le stergi… Bine, nu mai spun nimic. O sa ma multumesc doar sa citesc si sa ma revansez.

 21. HD says:

  a naibii tehnologie.cand stai si te gandesti ca daca ai destula rabdare poti scrie o carte direct de pe un telefon mobil sau un eseu ceva de genu.as vrea sa invie shakespeare pt o zi si sa i dau word-ul pe mana … asta da experiment psihologic 😀

 22. Lorena Lupu says:

  @ cinevorbeşte: ia te uită cine are tupeul să vorbească de corectitudine! după manevra de mai sus! iar tu prin “lasă, dragă, traficul oricum nu contează” înţelegi că ţi-ai cerut scuze? după ce ai făcut o chestie prin care ai demonstrat cât de mult contează, prin ce metode înţelegi să îl obţii?

  iată, oameni buni, cum se creionează un caracter – sau o lipsă de – din 4 comentarii.

  @ HD: la ce prolific a fost tata will chiar şi în acele condiţii vitrege ale secolului al şaisprezecelea – cred că azi ar scrie munţi întregi de opere.

 23. diamond says:

  Am vazut eu ca e ceva in neregula azi-dimineata cand primeam cam multi vizitatori de la tine si, iscoditoare cum sunt, am aflat de ce. 😀 Nu pot decat sa torc si sa multumesc frumos ca m-ai bagat in blogroll

 24. Lorena Lupu says:

  te-am bâgat în blogrollul temporar deocamdată. best referrer înseamnă cine mi-a trimis azi cei mai mulţi cititori. deci, e chit.

 25. florinbuda says:

  loredana, eu ma intreb uneori ce s-ar fi intamplat de eminescu daca ar fi trait in vremea blogurilor … in vremea asta in care oricine poate sa scrie si sa fie citit de vre-o cateva miliarde cu siguranta n-ar fi iesit in evidenta

 26. doremi says:

  Du-i si mielul daca tot ai botezat-o , ca vine pastele.Adevarul e ca Floare albastra de Daminescu sigur nu ar iesi in evidenta.Cat optimism transmiti.

 27. mado says:

  internetul global se va sparge in neturi locale contra unor costuri nu neaparat in moneda ferindu-ma sa spun materiale. arhivele de nu vor fi mutate se vor pierde si atunci doar aminitrile vor naste alte povesti.

  o zi buna!

 28. bacchante says:

  Am citit cand ai postat articolul… in ultima saptamana insa a ajuns sa ma obsedeze (asta si sub influenta unltimului roman lecturat). Pe de o parte poate e mai bine ca ii vom scuti de autori de felul acesta de rascolire si de intruziune in viata lor. Poate ca e mai bine ca ii lasam sa ne ofere strict ce doresc ei, adica tot ceea ce e facut public cat inca traiesc. Nu e oare o profanare sa le rascolim corespondenta, secretele, fanteziile etc etc? Mi se pare oarecum o incalcare flagranta a intimitatii. Oare nu au si dincolo de viata ei un drept asupra personalitatii lor? Si nu, nu vorbesc despre fabricarea unei imagini… doar ca mi se pare mult mai important ce a realizat omul decat un gand ascuns in spatele acestor realizari. Chipul din spatele ideii ma lasa rece.

  Pe de alta parte, insa, mi-e ciuda pe tehnologia asta. Pe sms-urile pe care le pierd pentru ca nu mai am memorie la telefon, pe arhiva de mesenger care s-a dus naibii cand mi s-a stricat hdd etc. Adica, eu nu contez pt altii, dar pentru mine? Asa si cu autorii. Normal ca aveau satisfactia aparte sa traiasca prin tot ce scriu, indiferent daca e public sau nu. Sa stie ei ca exista, pentru suflet – de ce nu? Dar acum ce se intampla? Unde mai e implicarea directa in comunicare?

  Scuza-mi incoerenta… si la fel, pentru lipsa de politete.

  Arana

 29. Lorena Lupu says:

  tu şi lipsa de politeţe. :)))). după comentarii (pe care desigur le şterg) cu “băi, curvo” şi “băi, frigido”, vii să îţi ceri scuze pentru lipsa de politeţe. tu. foarte tare!

 30. bacchante says:

  Lipsa de politete pt ca nu m-am prezentat, nu nimic, doar m-am trezit vorbind. 😀

 31. Lorena Lupu says:

  nu mă deranjează, câtă vreme ceea ce spui are valoare. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: