Poșta redacției: În capcana deciziilor proaste

Periodic (a se citi zilnic) oferim iubire cititorului nostru fidel. Voi îmi scrieți un mail cu o problemă stringentă, apăsătoare și care nu suferă amânare, pe birou@lorenalupu.com, iar eu identific posibile soluții, pe care le puteți aplica. Sau nu. Cel mai probabil nu, dar măcar ne distrăm.

Și misiva de azi zice așa:

Bună, Lorena!

Situația mea este următoarea. Am realizat că viața este un rahat, iar totul este doar din vina mea. În ultimii trei ani am luat fix cele mai proaste decizii, am greșit mult și habar nu am avut cum să mă bucur de viață. Însă revelația asta a venit abia în urmă cu o lună, iar de atunci nu mai pot scăpa de ea. M-am lăsat influențat în fiecare acțiune pe care am făcut-o și mi-am dat seama că dacă aș fi făcut lucrurile altfel, după placul meu, situația de față ar fi fost cu totul alta.
În momentul de față, simt că trăiesc o viață care nu e a mea și care mă face tot mai nefericit pe zi ce trece. Aproape că am renunțat definitiv la pasiunile și hobby-urile care mă făceau fericit, iar în timpul liber nu mă simt ca mai mult decât o legumă. Nu trece zi în care să nu am gânduri negre, însă din fericire, nu am ajuns încă să comit fapte necugetate și sper să nu ajung prea curând în acest punct. 
Tot ce îmi doresc în acest moment este să pot da timpul în urmă cu trei ani și să fac lucrurile așa cum trebuie, astfel încât să fiu fericit și mulțumit de propriile decizii. Știu că este imposibil, dar încă continui să sper într-o minune care să mă ducă înapoi în punctul din care au început toate relele și să am șansa de a-mi repara viața. Aș renunța până și la realizările din acești ani doar ca să am oportunitatea de a porni de la zero și de a face lucrurile așa cum trebuie.
So, dacă nu ai vreo mașină a timpului care nu-ți mai trebuie și pe care s-a pus praful, m-ar ajuta măcar un sfat care să mă scape de gândurile negre pe care le tot am de câteva săptămâni încoace.
Mult succes în continuare,
X. 
***
Dragă X,
Nu doar că nu am o mașină a timpului, dar să-ți spun un alt lucru pe care nu îl am. U ready? Ei, bine, dragă X, al doilea lucru pe care nu îl dețin pă persoană fizică, și nici măcar pe PFA, e un glob de cristal. Sau abilitatea de a ghici în cafea.
Tu îmi dai cel mai vag mail din toată rubrica, nu îmi spui care e problema, sau care sunt problemele, ce ai făcut greșit, cui ai greșit, dar te aștepți ca eu să dau sfaturi pertinente pe bază de nimic? În ce consideri tu că ghicesc eu? În bobi? În urina de dimineață? Îmi apare Isus în ciorbă și-mi dă magic răspunsuri?
Seriously. Dacă vrei răspunsuri pertinente și aplicate pe concret, trebuie să-mi dai date suficiente să am pe ce să mă bazez.
Până una alta, bazat pe ce mi-ai scris până acum, observ o meteahnă a caracterelor slabe. Și anume, pasarea responsabilității pentru decizii greșite cu “am fost influenţat”.
Am luat şi eu munţi de decizii greşite în viaţa mea. Dar realitatea e că nu ne lăsăm influenţaţi decât de opiniile care reflectă ceea ce ne dorim în secret. Dacă un om rosteşte cu voce tare scenariul spre care tânjim, zicem dadada, apoi facem ceea ce spune PENTRU CĂ DEJA NE DOREAM RESPECTIVUL LUCRU.
Sau dacă picăm sub influenţa proastă a lui iubi / şeful /whatever de fapt o facem din nevoia de a primi sex / bani / apreciere.
Cert e că, oricât de proastă ar fi decizia, e a ta şi ţi-o asumi.
E extrem de convenabil să-i acuzi mereu pe alţii, că nu trebuie să lupţi cu propria conştiinţă care îţi murmură că eşti un vax, dar adevărata maturizare intervine abia cu “Mamă, ce idiot irecuperabil am fost. OK, poate nu chiar irecuperabil. Să vedem ce şi cum putem recupera”.
Fă-ţi o listă cu lucrurile pe care le poţi schimba. Un job mai bun. Mai bine plătit. Un al doilea job. Despărţire, dacă eşti cu o individă toxică. Chirie nouă. Dacă ai copii: moduri în care te poţi apropia de ei. Whatever. Aici pot doar specula, pentru că nu mi-ai oferit nimic palpabil la care să mă refer.
Cât timp eşti viu, viaţa ta se poate schimba. E treaba ta să descoperi în ce mod. Sau pot sugera eu moduri, când ACTUALLY descrii problemele.
Şi în general, când eşti foarte ocupat să reconstruieşti, nu prea ai timp de gânduri negre.
Sper că am fost cât se poate de utilă în condiţiile precare oferite de tine,
Lorena.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: