Poșta redacției: Iubi nu mă lasă să dorm

Periodic, oferim iubire cititorului nostru. În sensul în care el sau ea, sau chiar tu, de ce nu, ne trimite(ți) problema voastră de suflet pe birou@lorenalupu.com. Noi citim, cugetăm și analizăm, apoi propunem o soluție sau dăm o opinie ÎNTR-UN ARTICOL PE BLOG.

Sau în consultaţie privată, contra cost.

Scrisorica de azi spune aşa:

Salut, Lorena,

Te citesc de mult timp, și sunt de acord cu majoritatea sfaturilor pe care le-ai dat, de aceea apelez și eu la tine. Nu știu cum să pun problema. Nu mi s-a mai întâmplat asta înainte, nu vreau să creez animozitate, dar mă simt din ce în ce mai frustrată și am nevoie de ajutor.

Am 27 de ani și sunt pentru prima oară într-o relație stabilă. M-am mutat cu prietenul meu, avem planuri de viitor, am adoptat pisică împreună, vrem un viitor comun. Eu sunt chelneriță la un restaurant destul de elegant, muncesc 12 ore, pe tocuri. Tot ce îmi doresc, după ce ajung acasă, este să dorm. Și aici e problema.

Prietenul meu mă trezește când crede el că am dormit destul, nu când simt eu că m-am odihnit. Are o grămadă de predici despre lene, despre stil de viață, despre muncă, și astea mă irită atât de tare când eu îmi doresc doar să mă bag înapoi în pat și să mai dorm o oră. Înainte să mă mut cu el, am stat cu părinții, iar părinții nu mi-au făcut așa ceva niciodată. Am dormit mereu cât am vrut eu.

Știu că o relație presupune compromisuri, știu că o femeie trebuie să se adapteze în multe, să țină alături de ea un bărbat, dar mă simt foarte, foarte obosită, și nu știu cum să-l fac să înțeleagă că nu suntem toți la fel și unii avem nevoie să ne odihnim.

Mulțumesc frumos, X.

***

Dragă X.,

Părinții tăi aveau dreptate.

Prima condiție pentru o viață fericită și echilibrată este să fii odihnit.

Iar dacă tu pentru asta ai nevoie de mai mult somn decât restul lumii, more power to you.

Respect mai mult o femeie care doarme zece ore decât una care doarme opt, dar își petrece alte multe ore bârfind și urzind diverse intrigi jegoase.

Legat de iubi, răspunsul meu ar fi simplu, din perspectiva mea de om care nu își dorește neapărat o relație. Mă lași să dorm, în morții mă-tii, sau ușa e încolo, în morții mă-tii. Să încerce cineva să mă trezească atunci când dorm, și vor fi ultimele minute pe care le va petrece sub același acoperiș cu mine.

Dacă nu poate să-mi respecte nevoia de odihnă, să caute sclavă în altă parte. Mai ales că am o senzație fină, mai mult o intuiție, că porționarea dormitului nu se aplică și reciproc. Dacă vine el obosit, ceva îmi spune că e datoria ta de iubită perfectă, empatică și fabuloasă să îl înțelegi, să îl compătimești, să umbli în jurul lui în vârful degetelor și tot așa.

Mamă, numai scriind chestiile astea mă umplu de draci. Singurul bărbat care merită o prietenă e ăla care știe s-o lase în pace când trebuie și să-i respecte nevoile. Restul să facă laba și să plătească c***e dacă au nevoie de asistență feminină.

OK, dar tu îl iubești și îl vrei pe ăsta, altfel găseai și singură drumul înapoi spre casa părinților, right?

Cred că trebuie să îl inviți la o conversație prietenească, la un pahar de vin, și să-i explici că, așa cum el are un bioritm și tabieturi care trebuie respectate, și poate trăi confortabil cu tine pentru că tu livrezi acest respect, ai și tu un bioritm și tabieturi care TREBUIE respectate, și dacă îi place să te f în continuare, ar face bine să le respecte, sau, de mâine, găsește casa goală și plătește facturile singur.

Mulți bărbați își permit să facă pe gigi durii și pe autoritarii cu femeile, doar pentru că nu citesc în ochii acestora disponibilitatea de a pleca dacă ei depășesc măsura. Dacă unul se teme să te piardă, să vezi cum umblă el pâș-pâș pe vârfuri în jurul tău și cum îți aduce cafeluța la pat când maiestatea ta face ochi din proprie inițiativă.

Să dormi cât ai nevoie nu e o pretenție exagerată. Nu e ca și cum i-ai cere un merțan, sau bani de liposucție, sau luna de pe cer. Deși există bărbați care le oferă iubitelor lor și lucrurile astea. Și da, un om trebuie să se adapteze pentru a avea o relație, dar în nici un caz nu până în punctul în care bântuie ca un zombi nedormit.

Un iubit nu înseamnă un proprietar de sclavi care vine cu biciul în mână să te pună la cules bumbac. (Dacă nu ai genul ăsta de fetișuri. Dar dacă le aveai, nu îmi scriai.)

Cert e că gigel ăla trebuie să învețe să respecte niște personal boundaries, și dacă își permite să trezească un om care doarme, deja suferă de o formă destul de cruntă de nesimțire. Și asta înseamnă că trebuie să abordezi problema fără ezitări și cu o atitudine tranșantă.

Și dacă zice ceva de genul: OK, atunci nu mai vreau această relație? Îi urezi mult succes să găsească femeia care să permită să fie trezită cu sila după 12 ore de muncă pe tocuri și te duci la părinți. Uneori, o viață confortabilă e mai importantă decât o p**ă, fie p**a aia și cu ouă de aur.

Știu că nu e neapărat ce vrei să auzi, dar e singurul mod în care îți pot fi utilă.

Lorena.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

17 Responses

 1. D D says:

  Pe la inceputurile relatiei, prietenul meu ma trezea sa luam micul dejun impreuna. Chiar avea cele mai bune intentii, dar i-a trecut dupa ce am marait de 2 ori la el cu cate un “lasa-ma naiba sa dorm” si m-am sucit pe partea cealalta. In rest ne intelegeam foarte bine, pe urma am si discutat si a inteles. Sper sa fie si al tau la fel, desi din ce descrii, pare genul care incearca sa faca pe sefu’ in casa.

 2. Mihaela says:

  Mie imi suna a narcisism, din partea lui, ceea ce povesteste domnisoara. Eu una l-as fi trimis undeva de prima data cand a facut asta. Lucrez in ture de 12 ore si stiu ce inseamna oboseala.
  Domnisoara draga, cred ca e timpul sa treci la urmatorul.

 3. Nicu says:

  Am avut o relație de scurtă durată de genul ăsta, cu ani în urmă. Avea principii ferme referitoare la trezitul in stil heirupist, revigorarea de dimineață în stil pompieristic. Eu sunt rău de somn, dacă nu-mi fac somnul, mă transform într-un animal care zbiară și împarte morți și răniți în dreapta și-n stânga. Am răbdat de vreo 2-3 ori, hai că poate se prinde pisi, hai că poate nu-i așa nesimțită. Ba da, chiar era. Drept urmare, și-a luat catrafusele de la mine după o sesiune de răgete ale mele, când îmi exploda capul de nervi. Gigelul ăsta pare a fi din același aluat de nesimțire feroce. Un sfat: omul lângă care poți să ai o relație frumoasă e cel lângă care poți să te odihnești.

 4. Lina says:

  Pe mine mă ia la mișto soțul și maică-mea că merg la culcare de la 10 seara. Cică am program de bebeluș, m-am răstit de câteva ori la ei și tot ei s-au mirat. Dar eu simt că dacă mă prinde trează ora 12, nu mai pot s-adorm, mă simt bolnavă și ca o legumă a doua zi. Poate este din cauza tiroidei autoimune de care sufăr, nu știu. Dar ideea este că mi se pare răutate și lipsă de bun simț să nu-ți fie respectate niște nevoie elementare mai ales de persoane apropiate. Mama o dă înainte cu “eu când eram de vârsta ta, pe vremea lui Ceaușescu, după ora 10 seara spălam scutece la lumina lumânării”. Așa și?

  • Lorena Lupu says:

   Culcatul la 10 este sănătos. Nu le permite să te sâcâie. Îi poți întreba subtil dacă le place prezența ta în viețile lor. Și dacă da, poate că te lasă în pace.

 5. Ana says:

  “ Are o grămadă de predici despre lene, despre stil de viață, despre muncă”
  Mie aici mi s-a cam aprins beculețul. Prin acest trezit forțat îți sugerează cumva, subtil, că ești leneșă și încearcă să te “educe”?! Dacă acolo cam bate, fată dragă, you have a big problem în relație…

  • Lorena Lupu says:

   Pe care o rezolvi simplu: ieșind din ea.

   • Ana says:

    Mă îndoiesc că asta va fi decizia ei. Dacă ar fi văzut “stegulețele roșii” extrem de îngrijorătoare din propria relație, era deja ieșită din ea, nu simțea nevoia să ceară întâi sfaturi pe net…
    Lorena, ca de obicei, sunteți minunată, la obiect și tranșant, exact așa cum ar trebui să fie orice om care se iubește pe sine. Mi-ar plăcea să aflăm de pe la oamenii cărora le dați sfaturi, dacă măcar unul a pus în aplicare ce i-ați spus și viața i-a devenit ulterior mai bună

 6. Morbo says:

  doamne, ce tantalai sunt oamenii intre 25 si 30 de ani :))) atunci ai idei “halucinante” (cum zic banalii astia din presa) despre relatii si cum trebuie sa fie ele. bine, e mai mult decat grav daca el are peste 30 si e asa
  ea e dummy daca ia o secunda in considerare sa accepte asa ceva. Nu zic de rupt relatia sau ceva, nu am destule informatii despre cat de pita lui Dumnezeu o fi in rest, dar trebuie disciplinat baiatu, sa -si vada de oala lui.

 7. Andrei says:

  În primul rând o relație cu cineva care lucrează 12h pe zi e destinată eșecului, cu mici excepții, când nu prea ai
  chef să discuți zilnic cu partenerul, să faci chestii cu el, etc, dar atunci de ce te-ai mai băga într-o relație?
  Deci jobul e de vină și îi va face mai mult rău fetei decât lui cu timpul.

  • Lorena Lupu says:

   nu, nu jobul e de vină că ăla e un bou. ăla e un bou, indiferent de cum e jobul ei.

   besides, fata nu ne-a întrebat ce credem despre job, de unde deducem că e mulțumită de el. ea ne-a întrebat ce credem despre bou. Nu mai găsiți scuze pentru boi.

   Iar dacă îți place cu adevărat cineva, îl iei cu job cu tot.

 8. ABC says:

  Am avut aceeasi problema cu un fost; la fel, pe atunci eu aveam un job ce implica munca fizica si ajungeam acasa lesinata, in timp ce el lucra de acasa si era genul care se culca la 4 dimineata pt ca se juca pe calculator.
  Indraznea sa imi reproseze ca de ce adorm asa devreme ca el vrea sa facem lucruri impreuna seara, dar eu adormeam daca dadeam drumul un film.
  Oricum dupa ceva vreme au aparut si alte doleante din partea lui, asa ca am zis nu, mersi.
  Din pacate, daca ti se reproseaza nimicuri de genul asta, e doar o problema de timp pana cand persoana aia o sa iti incalce integritatea, pentru ca labarii de genul nu primesc validare din alta parte si de fapt sunt mega frustrati.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: