Poşta redacţiei: Mârlanul de la muncă

Intro: Periodic, oferim iubire cititorului nostru. Nu, Gicu, nu sub formă de sex, stai jos. În schimb, luăm o dramă personală pe care mi-o trimiteţi pe mail, pe birou@lorenalupu.com, şi găsim o soluţie, pe care oricum n-o veţi urma, dar măcar ne distrăm.

Şi misiva de data asta:

Bună,  Lorena,
Sunt o cititoare a ta, te urmăresc de ceva timp, am o problemă si am nevoie de o privire critică din afara, cred că ești persoana cea mai in măsură să mă sfătuiască.
Lucrez la stat, și aici poți fi bou și bigot fără să se sesizeze cineva, problema mea este ca am un astfel de coleg, idiot, misogin, pupător de dorsal etc, dar care e bine văzut de sefi, jobul meu este destul de legat de al lui, el fiind tot timpul nesimțit, mi-e destul de greu să îmi performez treaba, eu sunt foarte emotivă și nu mă descurc în confruntări, de multe ori am tăcut și mi-am blestemat zilele după, gândindu-mă la ce aș fi putut zice sau face.
În orice caz, şeful nostru nu ia atitudine, cum să-l tratez ca să nu mă mai stresez şi să imi pot face treaba?
Mulţumesc,
X. 
Dragă X.,
Din ce mi-ai scris, nu reiese foarte clar dacă ai vorbit cu şeful, să-i spui că ai o problemă. Sau doar te-ai aşteptat să-ţi intuiască disconfortul şi să ia iniţiativa, ceea ce foarte puţini bărbaţi fac.
În orice caz, poţi să-l consideri pe mârlanul ăsta ca pe un antrenament gratuit din partea lui Dumnezeu pe partea de promptitudine în reacţii, asertivitate şi băgare în morţi de mamă, calităţi care nu trebuie să lipsească unui om modern.
Iar pentru a vedea cum rămâi calm în faţa unui bully, cum îi demontezi cu umor şi relaxare marţafoielile şi cum laşi paranoia şi ideile lui fixe să treacă pe lângă tine, dă un goagăl cu jurizare Lorena Lupu iUmor 2020.
OK, dar tu eşti la muncă, şi atunci treaba se complică.
Ce trebuie să uiţi din start cu genul ăsta de mârlan este “sunt foarte emotivă şi nu mă descurc în confruntări”. Exact de aceea îşi permite boul să fie bou, pentru că mizează că nu-i smulgi momiţele şi i le înmânezi făcute paneu. Din cele mai vechi timpuri, istoria ne arată că bullies au avut trei grupuri ţintă mari, care nu reprezentau pericol pentru nimeni: femeile, gay-ii şi evreii. In short, blegii. Nu te pui cu musulmanii sau cu Mafia, că nu ştii când te trezeşti cu explozibil sub maşină. Dar femeile, gay-ii şi evreii sunt trei categorii nonviolente, pasiv agresive când se supără şi tradiţional nonconflictuale, de aceea, toţi bully-ii istoriei şi-au găsit saci de box în ei.
Primul pas este să îl întrebi direct, foarte calm şi fără să pari intimidată: Prietene, care e de fapt problema ta? Şi când dă din colţ în colţ, îi enumeri exact ce a făcut, când şi cum. Informează-l că nu merge aşa şi că o să iei măsuri.
Al doilea pas este să mergi la şeful direct, să îi ceri în faţă ajutorul. Explică-i tot ce ţi se întâmplă, descrie modul în care comportamentul individului te afectează şi caută să obţii un aliat. Dacă şeful direct nu se bagă, mergi cu o treaptă mai sus, şi tot aşa.
Dar să zicem că nimeni, absolut nimeni nu se bagă.
Impune-ţi calm şi tratează totul ca pe un joc de strategie.
Se face că nu te aude? Îl suni pe mobil, chiar de la masa vecină, şi când reacţionează, faci o glumă: Ah, deci nu eşti surd. Aş fi putut jura.
Nu livrează partea lui dintr-un proiect comun? O predai pe a ta, as is, şi îi spui superiorlui să tragă ei de muist, că e angajatul lor şi e obligaţia lor să-l motiveze.
Face comentarii deplasate? Spune-i că n-ai auzit bine şi cere-i să-ţi explice ce încearcă să zică, că uite, nu transmite foarte clar.
Forţează-l să-ţi ceară scuze când greşeşte şi dacă-ţi cere o favoare, refuză-l sec. “Nu îmi place comportamentul tău, eu nu mă pot baza pe tine, prin urmare, nici tu nu te poţi baza pe mine”.
Important: NU le gândi lung înainte, NU-ţi face scenarii, că sunt cumplit de neconvingătoare în moment şi nu te oftica de momente în care nu l-ai tufut adecvat în gură. Ai un viitor în faţa ta s-o faci.
Recapitulăm paşii:
1. Tu, un om vertical şi cu nimic de ascuns, îl întrebi verde în faţă de ce e ţăran şi ce crede că obţine cu asta pe termen lung.
Sunt nesimţiţi care se intimidează când sunt luaţi direct şi fără ezitare, şi după aceea se regrupează. Sunt nesimțiți care nu. Dacă nu…
2.  VORBEŞTI propriu-zis cu superiorii şi le spui problema. Explici şi modurile în care performanţa ta e afectată de agarici.
3. Te reinventezi în nesimţita 2.0, şi scoţi la iveală scorpia necruţătoare, soacra primordială care zace în fiecare femeie. Îi taxezi verbal, tare, fiecare pas greşit, îl critici în ochi, şi îl raportezi în scris superiorilor, dar nu pe la spate, ci declarat, în faţă, îi faci observaţii tăioase, dar justificate şi îl reeduci legat de “emotiva care nu se descurcă în confruntări”.

Fă-l să-i fie frică de gura ta şi atunci, te asigur, o să înveţe să nu se pună cu nebuna.

Nu uita! Ăla emotiv şi cu teamă de confruntări fie moare primul într-un film horror, fie se dovedeşte că e de fapt Batman.

Sper că ţi-am fost utilă,

Lorena.

***

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

6 Responses

 1. Valentin says:

  Bine ar fi să vorbească femeile pe șleau.

 2. Valentin says:

  Ce-i mai nasol e că stau cu marțafoi care-și bat joc de ele. Încerci să le explici, spun că ești mârlan. 🤣

  • Lorena Lupu says:

   Regula de bază a ajutorului este să fie solicitat. Ție cum îți convine să se bage Gogu Random în treburile tale?

 3. Casy says:

  Toata viata am lucrat intr-un mediu dominat de testosteron(femeie programator). Inca din facultate am suferit din cauza genului asta de marlani. By default am fost vazuta ca fiind mai proasta si fara o parere demna de luat in seama. Am suferit mult cand eram mai tanara, dar am invatat sa-i pun la punct 💪
  Corporatiile din Romania au(pe hartie) un set de reguli venite din lumea civilizata, doar ca paznici peste acestea sunt tot misogini si bullies autohtoni care se inteleg si se acopera unul pe altul.

  • Lorena Lupu says:

   Ia-o ca pe o provocare să le futzi colectiv mamele proaste și curve care nu i-au educat să se poarte decent.

 4. Ratacind pe net says:

  As mai adauga o categorie de bullies: Parintii abuzivi cu copiii lor. Aia stiu ca sunt mici, nu au forta fizica si nu au incotro sa fuga.
  Legat de problema tipei, la stat e mai complicat, pentru ca acolo fiecare este pila cuiva. Pesemne de aia este jegul uman asa cu tupeu, ca stie ca are spate. Ar putea sa il filmeze de fiecare data cand sare parleazul. Iar dimineata inainte sa plece la munca sa isi repete ca pleaca sa il toace pe nesimtit. Ca in vorba aia: Rise and rise again until lambs become lions

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger