Prima lege cu sens care slujeşte şi altceva decât buzunarele PSD

Din adâncurile statului paralel, cel care are atâta bucurie să îi asuprească pe bieţii pesedei nevinovaţi, am plăcerea să raportez că în doi ani de guvernare, în sfârşit le-a ieşit. Ca prin accident, au dat o lege care

a) nu le măreşte lor pensiile şi îndemnizaţiile
b) nu violează Codul Penal în aşa fel, încât să videze de sens varii infracţiuni şi să scape boşii lor de închisoare

Cred că, după ce au dat-o, s-au mirat şi ei:
“Şi chiar nu ciordim nimic cu legea asta?”
“Nu, boss.”
“Nu ne iese nimic.”
“Nu, boss.”
“Chiar e prima lege care e strict pentru votant şi atât?”
“Da, boss.”
“Nasol. Mâine dezincriminăm zece noi infracţiuni, să recuperăm.”

OK, glumă, dar legea a ieşit, şi este vorba de legea pentru combaterea violenţei în familie. . O lege care trebuia adoptată de ani şi ani, un subiect ignorat, neglijat, deşi atât de urgent şi de necesar.

În sfârşit, o lege care defineşte clar violenţa domestică şi intervenţiile forţelor de ordine în situaţiile de urgenţă, şi, în sfârşit, şi poate cel mai important aspect al legii, introducerea ordinului de protecţie provizoriu pentru persoana abuzată, în situaţii de risc imediat.

“Simplul fapt că ai nişte drepturi nu înseamnă că afli în mod miraculos de ele, şi nici că Garcea de la poliţia locală va trata situaţia altfel decât cu nepăsarea cu care suntem deja obişnuiţi”, veţi spune voi.

În schimb, surpriză, Garcea va încălca el însuşi legea în cazul ăsta: Pentru că articolul 7, alineatul 1, zice: “Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au obligaţia să ia măsurile necesare pentru prevenirea violenţei domestice, pentru preîntâmpinarea unor situaţii de încălcare repetată a drepturilor fundamentale ale victimelor violenţei domestice.”

În sfârşit, apare noţiunea de obligaţie în acest domeniu. E o obligaţie să nu-l laşi pe bou să-şi desfigureze nevasta, sau, de ce nu, pe nebună să-şi gherăie isteric bărbatul.

O altă chestie extrem de tare mi se pare colectarea datelor şi monitorizarea agresorilor. Pe scurt, dacă te amorezezi de Vasile, şi după primele câteva luni de iubire pură, Vasile începe să scape palme şi înjurături spre tine, te poţi duce foarte frumos să-i afli istoricul de violenţe şi hărţuiri, şi să descoperi din timp dacă Vasile are acest obicei neplăcut să-şi confunde femeia cu sacul de box. Înainte să te măriţi, înainte să-i torni plozi şi înainte să-ţi asumi că numai moartea vă va despărţi. Aceste baze de date naţionale vor fi gestionate de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse Între Femei şi Bărbaţi, cea care se va ocupa şi de informarea victimelor legat de serviciile sociale de care pot beneficia acestea.

Iar legat de aceste servicii, articolul 16 prevede OBLIGAŢIA autorităţilor locale de a asigura crearea şi funcţionarea acestora, “într-o distribuţie geografică adecvată, care să asigure acces neîngrădit la servicii sociale şi asistenţă tuturor victimelor supuse formelor de violenţă prevăzute de prezenta lege.”

Apoi, iar mi se pare foarte tare noţiunea de servicii de asistenţă oferite agresorului. În sensul că degeaba o reclădeşti tu moral pe Marioara cea abuzată, o ţii în adăpost până se redresează financiar şi uman, dacă bomba cu ceas ticăie în continuare prin comunitate şi poate prinde în capcană o altă Mărioară la fel de vulnerabilă la abuz.
E foarte clar, violenţa domestică trebuie tratată prin protecţia victimei, dar mai ales prin recuperarea umană (pe cât posibil) a agresorului. Se pot diagnostica astfel eventuale boli psihice care generează violenţa acestuia, şi i se poate recomanda un tratament adecvat.

Pe scurt, legea pentru combaterea violenţei domestice mi se pare prima iniţiativă cu sens şi real civică a PSD.

Că se pot edita broşuri antiviolenţă domestică la 1000 de lei bucata şi construi adăposturi care să coste cât Palatul Mogoşoaia? Cert. Şi totuşi, nu am cum să nu aplaud o lege bună.

 ***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Violeta says:

    Citesc articolul tau si apoi dau de cel postat de Simona despre cum creste violenta in timpul campionatelor de fotbal in Anglia! “If England get beaten, so will she”
    Tot nu e destul pentru a constientiza fenomenul!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: