Cine citește cu regularitate acest site știe că eu excelez ca intervievator. Adică, știu să pun întrebări. Dar, de acum înainte, duminicile o să schimbăm poziția. Voi întrebați ce vă fată mintea, iar eu răspund.
Azi, prima tranșă de întrebări. Ce mai vine pe parcurs va fi report pe duminica viitoare.
Ce cărți interesante ai descoperit în ultima vreme?
În ultima vreme, sunt stanul lui George R. R. Martin. M-a cucerit definitiv calitatea narativă și complexitatea universului creat de el în A Song of Ice and Fire, și am început să-i cumpăr ebook-urile cărților precedente de pe Amazon.
Tocmai am terminat Fevre Dream, un roman cu vampiri fascinant cu acțiunea plasată în secolul al nouăsprezecelea. Frățiwear! Aptitudinea lui Martin de a crea atmosferă și de a te duce în alt univers e… out of this world. (Pun intended). (Da, Gogu, romgleză oribilă).
Cum ți-ar plăcea sa fie psihoterapeutul/a ta?
Un om răbdător și calm, căruia să nu-i placă foarte tare să se audă debitând clișee.
Care a fost cel mai deosebit moment din viața ta? Deosebit în sensul de plin de semnificații, de luminător de drumuri, de “evrika!”.
Am avut două astfel de momente. Pe de o parte, momentul când am urcat prima oară pe o scenă. Când ești pe o scenă și stăpânești ceea ce ai de făcut, trăiești o senzație de putere absolută cum nu există în nici o altă ipostază de viață. Nu ți-o egalează nici drogurile, nici dragostea.
Pe de altă parte, a fost prima oară când un text scris de mine a fost rostit cu voce tare de altcineva. E o senzație imposibil de descris să-ți auzi cuvintele, țesătura de idei făurită de tine în gura altuia. E și mândrie, și emoție, și o notă vag erotică.
Crezi că buretele din părul lu doamna Veorica este din ăla de spălat vase, sau din ăla semirotund de avea bunica, de înfipt ace în el? 🤔
De fapt, cred că e o conspirație. Nen-su Dragnea i-a cumpărat burete izolator fonic, genul cu care tapetezi studiourile de înregistrări, să-i țină creierul odihnit și neperturbat de amenințarea vreunui gând coerent.
Ce vise interesante ai avut? Le poți povesti? Cred că în lumea viselor sunt de fapt gânduri subconștiente sub diferite forme, însă nu știu să le interpretez.
Aici e una dintre marile mele frustrări. Deseori, am vise în care se întâmplă povești. Dramă, tensiune, suspans, tot tacâmul. Și când mă trezesc, îmi amintesc vag câte ceva, apoi după ce îmi beau cafeaua, uit cu totul. Ce romane aș fi putut scrie din visele mele.
Wolverine sau Batman?
Cum mă cheamă pe mine? Lorena Lupu, nu Lorena Liliacu. Trebuie să țin cu rasa mea. Wolverine, desigur.
Ce cărți sau autori ți-au revelat existența atunci când i-ai descoperit?
Aici, cred că omul cu întrebarea căuta un mod extrem de pretențios de a formula sintagma “a lua maul”.
Primul autor care mi-a luat maul a fost Caragiale, cu Momente şi schiţe. Era perioada finală a comunismului. Sărăcie cruntă. Nu se găsea nimic în magazine. Noi, copii mici, aveam absolut sinistrul obicei de a recicla cadouri, că nu aveam nici bani, nici opţiuni să cumpărăm altele noi. Așa a circulat un volum de Momente şi schiţe pe la vreo cinci colegi, cadou de zi de naştere, până când a ajuns la mine.
Cred că am fost primul om care a zis: Ia, hai, să şi citească cineva cărţulia asta cu care jucăm ping-pong aniversar de vreo trei luni încoace.
Pe atunci, deja începusem să-mi pierd respectul pentru adulţi. Vedeam mult prea frecvent că promit lucruri pe care nu le fac, că declară ostentativ chestii care-s în realitate minciuni şi că se dau mai interesanţi decât sunt de fapt. Evident, dacă-i întrebai direct, îţi ardeau una de-ţi săreau măselele. Că pe atunci, copiii încă nu deveniseră valoroşi, cum sunt acum.
Caragiale şi cărţulia aia care circula pe post de cadou au fost confirmarea mea că nu greșeam cu nimic, iar oamenii sunt exact atât de ticăloşi pe cât par.
Mai ai în plan să mai scrii o carte?
Sigur. Dar, pe moment, mă pasionează mult mai mult textele scurte. De genul celor pe care le public pe blog. Mai e şi tentaţia feedbackului imediat.
Câte peste porcine sunt în guvern și parlament?
Asta e o întrebare capcană. Epidemia e una singură, exemplarele afectate sunt în număr mare.
Putem sa punem apsolut orce antrebari vrem noi ???????
Absolut. Dar şi eu pot să răspund absolut orice vreau eu.
Sufletul are pereche?
Desigur. Scrie şi în Biblie. Pentru că omul avea nevoie de un suflet pereche, Dumnezeu i-a extras ventriculul al cincilea din inimă şi a făurit pisica.
Care e cel mai dezvoltat simţ al tău?
Simțul penibilului.
Cât câștigă Esca?
Esca nu câştigă, că nu pare genul pasionat de jocuri de noroc. Esca e remunerată pentru munca ei.
Retrag întrebarea.
Too late.
Crezi că se impune schimbarea de antrenor la naționala de fotbal a României?
Cred că se impune schimbarea de atitudine. În fond, cel mai măreţ antrenor e şi el un simplu om. N-are cum să te facă să vrei să devii campion, dacă tu nu eşti dispus să lupţi ca un campion.
Călătoria pe care o visezi, de ce?
Nu visez călătorii. Dacă mi se năzare să merg undeva, mă duc.
Mergi la biserică, azi?
Vine biserica la mine. Am una în vecini şi au un sistem de amplificare demn de Untold. În fiecare duminică dau credinţă la tot cartierul.
Crezi în dragoste la prima vedere? 👀💘
Da. De obicei are loc între om şi un bol aburind de ciorbă. Chimia e bruscă, răvăşitoare şi definitivă.
Ce te face fericită?
Faptul că pot face lucrurile care-mi plac şi care mă reprezintă, şi more or less să trăiesc din ele. Puţini oameni au acest privilegiu.
De unde vine atracţia unor oameni inteligenţi pentru secte?
Oamenii ăia chiar sunt inteligenţi, sau doar se laudă că sunt şi-i crede lumea? Pentru mine, primul semn al inteligenţei este gândirea critică. Regulile impuse de majoritatea sectelor sunt o insultă la adresa inteligenţei umane, şi cu precădere la adresa gândirii critice.
Ţi-ar plăcea să ai un iubit în vârstă de 19 ani?
Nu mi se pare că vârsta contează foarte tare. Eu mă îndrăgostesc de oameni, nu de vârstele sau de numărul lor de la pantofi. Sunt oameni fascinanţi la 19 ani, şi oameni fascinanţi la 45.
Ce părere ai despre unitarianism?
Nu cunosc suficient subiectul, încât să mă calific la o părere. Nu-s fana trendului internautic al excretării opiniilor în necunoştinţă totală de cauză.
Să zicem că trebuie să îți schimbi profesia. Nu mai ai voie în veci să lucrezi în domeniul actual. Ce profesie ai alege?
Cred că m-aş face electrician sau instalator. Mi se pare că abilitatea de a repara lucruri e în sine ceva miraculos şi insuficient respectat. De asemenea, dacă mie îmi cere cineva content, ne târguim frecvent pe remuneraţie, dar când termină nea Ilie de meşterit la câte un dezastru domestic, şi-ţi cere pe un ton de o autoritate tăcută suma x, o marchezi fără alte discuţii, pentru că ştii că vrei să te bazezi pe el şi data viitoare.
Te bate gândul să te implici in politică? Nu neapărat activ!
Pasiv suntem implicaţi cu toţii, în sensul că o luăm în toate orificiile.
În filme când o să te vedem?
Când o să încetez eu să desfiinţez producţiuni româneşti mediocre pe acest site şi o să mă cheme regizori români la castinguri. Dar probabil nici atunci, pentru că regizorul român e animal orgolios, nu uită şi nu iartă.
Pică Dragnea?
E cam palid şi încărunţit în ultima vreme, pare să-l paşte o cădere de calciu..
Ce oameni te enervează cel mai tare?
Cretinii fuduli şi ăia care au impresia că li se cuvin lucruri fără să ofere un echivalent convenabil pentru cel de la care vor lucruri?
În ce film ţi-ar plăcea să joci şi cu cine?
Mi-ar plăcea să joc într-un remake la Interviu cu un vampir, unde să fac eu rolul vampirului Lestat. (Rolul lui Tom Cruise.) Şi Jared Leto să fie Louis.
Ai bătut vreodată un bărbat? Dacă da, din ce motiv şi cât de tare?
Concret, nu am lovit fizic bărbaţi, pentru că nu cred că violenţa fizică este o soluţie. Da am mai luat de guler idioţi care se frecau de tine în mijloace de transport sau care se băgau impertinent în seamă cu “Pretenaş, te potoleşti sau îţi smulg ouțele şi ţi le bag pe gât”.
Unde sau cum te vezi peste, hai să zicem, zece ani?
Bună întrebare, doamna Resurse Umane. Tot în firmă la dumneavoastră, salahorind de zor, căci se ştie, așa mințim frumos la interviuri de angajare.
Care este explicația legată de numărul mare sau chiar foarte mare de comentarii la articolele dumneavoastră distribuite pe cele două pagini personale Lorena Lupu & Lorena Cristina Lupu versus numărul mic de comentarii (uneori chiar nul) la exact aceleași articole postate pe pagina de autor Lorena Lupu Artist Page?
Oare o fi evidentul algoritm Facebook care face ca oamenii din lista de prieteni şi followerii să vadă pe feed ce postezi şi să reacţioneze spontan, spre deosebire de necesitatea de a sta să cauţi pagina de autor şi să scrolezi după noutăţi, lucru pe care nu-l face mai nimeni?
Ce platformă foloseşti pentru blogul tău şi cam cât dai pe hosting?
I’m a WordPress kind of girl. Always was, always will be.
Pe hosting am un discount de la agenţia cu care lucrez, pentru că le sunt colaborator pe partea de content în mai multe proiecte.
Ce mai face Pulică?
Stă lungit pe podea, în bătaia soarelui, cu burta în sus.
Cum defineşti succesul?
Succesul mi se pare o noţiune profund subiectivă, legată direct de scopurile şi aspirațiile fiecărui om în parte. De aceea, succesul fiecăruia dintre noi are propriile semnalmente şi amprente, şi e minunat să fie așa.
***
Şi aceasta a fost, dragi prieteni, prima ediţie din rubrica noastră nouă Q & A. Pregătiţi din timp întrebările pentru duminica viitoare.
***
Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.
***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.
Foarte fain articolul tau . Mai trec pe aici. 🙂
Mulţumesc.