Red is the New Black

Aka China e noua SUĂ. Cine nu mă crede, să se uite aici.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când văd o ţară democrată făcând temenele uneia comuniste, care controlează poporul ca pe o turmă de vite, simt că mi se strânge stomacul.

Oare viitorul îţi aparţine doar dacă eşti mic, galben şi lipsit de personalitate? Dacă execuţi, nu gândeşti? Dacă munceşti ca boul şi perorezi idei care nu-s ale tale, şi rostul tău pe lume e acela de a fi un şurubel într-un mecanism gigantic?
Un mecanism gigantic cu multe şurubele şi multe piuliţe galbene şi robotitoare, care se extind prin toată lumea şi ne înghit treptat.

Îmi dau seama, cu luciditate, că nu aş avea ce căuta într-o ţară cum e China. Că nu aş supravieţui nici două zile. Că aş fi şurubelul nefuncţional şi m-aş autoelimina.

………………

-Iar dacă roşul e noul negru, întrebă curtezana, ce să facă una ca mine, mărite sire, al cărei ten e incompatibil cu culoarea roşie?
Suveranul rămase o clipă pe gânduri. Era într-adevăr o problemă.
-Umblă dezbrăcată pe străzi, mademoiselle. Nuditatea nu se va demoda niciodată.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. nedormitul says:

  mie mi-a plăcut articolul lui fumi şi tind să-i dau dreptate. sînt foarte influenţabil din punctul ăsta de vedere, deseori îmi vine să-i dau dreptate lui fumi. poate c-o fi din cluj, de-aia.
  http://www.contributors.ro/cultura/stati-linistiti-nu-mor-americanii-cand-vor-chinezii/

  • Lorena Lupu says:

   Iar io nu. Că uite:

   a) nu chinezii au inventat stuff. Dar, prin ascensiunea lor economică, chinezii adună capitalul necesar angajării altora pentru a inventa tone de stuff.
   b) de când s-a extins outsourcing-ul, poţi lucra pentru China şi din propriul tău dormitor. Uite, noaptea trecută la ora trei, eu traduceam cartea unui chinez. Tu?
   c) chinezul e învăţat să fie diplomat şi să nu spună ce crede. Faptul că abia 12 % dintre chinezi declară public că sunt o super putere e irelevant. Io-s o pizdă materialistă şi nu mă impresionează declaraţiile, ci doar cifrele. Iar cifrele zice aşa: datoria Statelor Unite către China e atât de mare, încât Obama face temenele în faţa lui Hu Jintao. Restul e vrăjeală.

 2. titel says:

  sua si china sunt ca prigoana si bahmuteanca. nu pot trai unul fara altul. mincinosi, prefacuti ,curve ,sarlatani,unul apara democratia in lume ,altul inventeaza democratia originala, dar in fond sunt la fel

  • Lorena Lupu says:

   păi dacă e să o luăm aşea, pă mitocăneşte, toate politicile e curve şi toţi e numa’ pă interese. ai zis şi tu ceva foarte nou.

   • Lotus says:

    ba, într-un fel are dreptate în sensul că, ideologic vorbind, comunismul şi democraţia sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede. una te înlănţuie, cealaltă îţi oferă iluzia libertăţii, adică e un fel de închisoare mai subtilă. în primul sistem nu poţi vorbi, în al doilea poţi spune ce vrei – că tot nu contează…

 3. Lorena Lupu says:

  da, băi, para, dar remarcă şi tu folosirea timpului trecut în acest docu.

  aşa, orice moş o să-ţi povestească: am făcut, am dres.

  • para says:

   Fa Loreno, fa, 2008 e foarte aproape de prezent. Daca reusesc sa-si revina, si mereu americanii au facut ce trebuie d-abi’ in ultimul ceas, sparg gura tigrului asiatic.

 4. nedormitul says:

  a) mă gîndesc cu ochii înlăcrimaţi la gigi dinamită.
  b) la ora trei ştiu ce făceam, da’ e de ruşine.
  c) e ca în bancul ăla cu iţic, care nu mai dormea noaptea. doamna, care avea indirect de suferit de pe urma insomniilor lui iţic, îl întreabă ce are.
  – uite, am o datorie la ştrul şi mîine trebuie să i-o dau înapoi, dar nu am banii.
  raşela îşi ia capoţelu, se duce peste drum la ştrul.
  – ştruleee! băăăă!
  ăsta, buimăcit de somn, iese la geam.
  – ă? mbf… cine strigă? ce vrei?
  – bă, ştrule, ştii banii ăia pe care ţi-i datorează iţic? nu-i are.
  apoi, întorcîndu-se în pat
  – poţi să te culci liniştit, acum nu mai doarme el.
  c) bucură-te că zenza raggi nu e chinez. şi acum urechile cît cepele, că urmează o frază pe care toţi luzării din bangla-dej o vor băga în istorie, repetînd-o atunci cînd vor vrea să agaţe piţipoance bangla-dejence: nu te întreba ce poţi face tu pentru economia chinei, întreabă-te ce pulă poate face economia marocului pentru tine.

  • Lorena Lupu says:

   Ca să facă economia Marocului ceva pentru mine, tre’ să am bani s-o recompensez. Corect?

   • nedormitul says:

    a, păi e simplu. în primă fază o să îți dea pe datorie, apoi o să fii sclava ei. așa e legea firii

    • Lorena Lupu says:

     vezi că prin asta recunoşti că am dreptate în postare. (că tot ziceai tu că alţii nu te satisfac, necombătându-te cu argumente. Dacă io îţi dau argumente, o dai tu pe arătură. Deci nicicum nu e bine.)

    • nedormitul says:

     am zis io că n-ai dreptate? am zis doar că îmi place articolul lui fumi. dacă zici că nu-ți place xenxua rag gjin, ce dreptate să-ți dau? nu-ți place și cu asta basta.

     • Lorena Lupu says:

      nu am zis că nu îmi place cum scrie fumi, am arătat doar irelevanţa spuselor lui. Poţi scrie chestii irelevante cu deosebit simţ literar, nu neg.

    • nedormitul says:

     el le scrie cu simț medical, că e doftor. da’ eu altceva reiteram – ce bine ne înțelegem noi doi!

 5. Olalala, un raspuns de adevarat suveran.
  Dar, Lorena draga, cine a spus ca femeile cu personalitate n-ar avea loc in orice tara si sub orice regim? Au nu stii tu oare ca iubita lui Mao ii facea astuia parul cret, ca mititelul de dictator ii suporta cu stoicism toate crizele de isterie, ca ea il calca in picioare si obrazul lui raminea impasibil ca al unui adevarat budist? A?

 6. Lotus says:

  o chestie interesantă. eu aveam o vârstă destul de mică în 89 dar totuşi îmi amintesc starea. acum spre exemplu mi se pare de neconceput să mai trăieşti într-un astfel de regim. dar pe vremea aceea o consideram, şi am feeling-ul că era sentimentul unanim, un fel de normalitate suportabilă. ca şi peştele care trăieşte în apă şi nu ştie că trăieşte în apă. acum mă mir cum de aveam acea stare de acceptare atunci. deşi eu eram practic copil atunci, nu cred că este doar o experienţă personală.

 7. marius says:

  vezi, de asta china nu va ajunge in fapt, niciodata America. Pentru ca oameni de angrenaje ( spre deosebire de cei-suruburi) nu vor avea ce sa caute in china; decat pentru un business temporar, repatriat apoi;

  americanii zis asa: relax, inca suntem cea mai dorita tara din lume to work&live in; inca ii atragem pe cei mai smart&liberi; e reconfortant gandul asta

  • Lorena Lupu says:

   tati, insist: outsourcingul nu mai e demult o noutate. Poţi lucra pentru China şi din curu’ Moldovei.

   Încă o chestie: Uite, io mănânc acum dintr-o cutie pe care scrie Wu Xing. Banii pe care i-am dat pe ea intră în buzunarul unui gălbejit.

   • Lotus says:

    Hmm. Am în casă un desktop pe care scrie Dell, un laptop pe care scrie Fujitsu şi încă două pc-uri pe care nu scrie nimic dar sunt AMD-uri. Şi dacă le desfac, şi dacă desface oricine pc-ul de la care scrie, o sa găsim aproape exclusiv Made in China. Şi de data asta banii nu se duc la chinezi, exceptând taxle. De data asta chinezii lucrează pentru altcineva.

    E interesantă chestia asta cu graniţele. În sensul că tind să dispară. Cu totul.

 8. ostap bender says:

  -Gheorghe, cate camasi aveai pe timpul lui Ceausescu?
  -Doua.
  -Din ce?
  -Din matase.
  -Si acum cate ai?
  -Una.
  -Din ce?
  -Din alea doua.

 9. marius says:

  asa e, daca mai putem stii pentru cine lucram 🙂
  cert e ca deacamdata, chinezii lucreaza mai mult pentru americani decat invers; inca stau lucrurile asa;
  sa lasam deoparte grija asta, mai ingrijorator ar fi daca nuditatea s-ar demoda; cand am ajunge sa intoarcem fata scarbiti la vederea unui san gol, sau a unei incheieturi dulci; cum am arata noi, subiectul cunoscator, atunci? ma-ntunesc 🙂
  si nu mai manca din cutii pe care scrie Wu Xing, ca de asta ti se strange stomacul, zau asa

 10. Drac’ sa-i futa pe aia din star trek, ca ne-au mintit. Viitorul nu o sa arate asa.

  • Lotus says:

   Welcome to reality… :))

   • Lorena Lupu says:

    sf. anton era zeflemitor, lotus. învaţă şi tu să distingi INTENŢIA unui demers, nu le mai hali ad litteram, că există viaţă şi după “Ana are mere”.

    • Lotus says:

     Păi eu ce să fac dacă pui un subiect cât se poate de serios? Nu poţi să iei în râs totul pentru că după mine unele lucruri sunt chiar tragice.

     În ce priveşte Star Trek, el a zis-o ca o glumă dar sigur că are dreptate. După cum mergem, suntem departe de acel stadiu idilic în care omenirea şi-a depăşit problemele iar societatea nu mai este axată pe bani şi nu mai duce lipsă de resurse. De fapt mergem exact invers. So mi-am exprimat acordul faţă de ce a zis. Înţeleg însă şi ce mi-ai zis tu. Takes some training…

 11. bogdan says:

  În China există un sistem hibrid, nici marxist cu adevărat (marxiștii spun că în China, acum, există exploatarea capitalistă a muncitorilor), dar nici capitalist cu adevărat. Băieții gândesc, și noi gândeam pe vremea lui Ceaușescu, și au și personalitate. Am citit din cărțile lui Dai Sijie, chinez ca origine, și din cele ale lui Amy Tan, cu ascendență chinezească, și băieții nu sunt cu nimic mai prejos decât noi. Numai că acolo, în China, ca în orice sistem totalitar, trebuie să te supui regulilor, care sunt multe, iar unele din ele stricte, rezultatul fiind o masă aparent amorfă. Însă, întotdeauna există un subteran. Cei cu prea multă persoanlitate ori își deschid buticuri în Europa sau aiurea, afară din China, ori sfârșesc în piața publică.

 12. Peste toate acestea cel mai ipocrit moment din intalnirea chinezo-americana a fost cand presedintele galben a spus ca se vor face progrese in domeniul drepturilor omului. Adica daca sistemul merge super asa, de ce ar vrea stapanul sa il aseze altfel?

 13. bogdan says:

  După 20 de ani de așa-zisă democrație de tip vestic, în care noi am avut parte de conduceri care mai de care mai incompetentă și mai coruptă, am ajuns o colonie, o țară cu oameni săraci, cu sistemele de asigurări sociale și medical aproape de colaps. Noi, ca țară, suntem aproape de faliment. Și suntem doar 22 de milioane, în timp ce chinezii sunt 1,4 miliarde.

  Sub dictatură cu etichetă marxistă, chinezii măcar au un minim asigurat, pentru subzistență. Mă întreb, dacă ar pica regimul comunist și are avea chinezii parte de niște guvernări corupte și incompetente, ca ale noastre, ce s-ar întâmpla pe acolo?

  A nu se înțelege că eu critic capitalismul în bloc. De exemplu, mi-ar plăcea să trăiesc în Suedia (deși nu o duc rău aici), eu critic strict ce e la noi, cu bătaie la chinezi.

 14. Malko says:

  outsourcing-ul merge invers, spre China nu dinspre China. China nu isi permite sa plateasca asa ca nu isi permite sa faca outsourcing.
  cat despre cifre, cifrele sunt inselatoare, de aia chinezul manipuleaza cursul de schimb si isi tine moneda jos.
  temenele? nu cred, doar ca Hu i-a dat inainte cu “nem tudom” la intrebarile incomode.
  tu poate traduci un chinez acum dar a fost alegerea editurii, care s-ar putea sa aiba o surpriza: daca pe chinez nu il cheama Sun Tzu cartea s-ar putea sa stea pe raft.
  restaurante chinezesti am vreo 3 la distanta de 10 minute dar ultima data am facut comanda la unul cu mai bine de 6 luni in urma. prefer italienii.

 15. dadatroll says:

  Da tare naiva mai esti mey. Ce cu drepturile omului si alte reclive din astea depe vremea razboiului rece. Si ce daca Obama se pleaca in fata la chinezu ala? Ce parca altis mai buni? Ca Bush nu stia nici macar sasi scriie numele. Ce vroaiai sa faca Obama sai invadeze? Ca uite Bush na fost in stare sa face temenele in fata la Sadam si unde sa ajuns?

 16. Petru Cel Mare says:

  Una din legile lui Murphy spune ca evenimentele sint relatate corect de catre presa, cu exceptia acelor evenimente ce le cunosti personal si le vezi relatate de presa pe dos.
  Am locuit 2 luni in China la Shenzen , un orasel cu 15 mil de locuitori si pot spune ca Murphy are dreptate. Realitatea de acolo e mult diferita de ceea ce am citit inainte sa plec, cit am stat acolo sau cit am citit dupa ce m-am intors.
  Pe vremea tardiv fusilatului era o gluma : poate fi construit comunismul in Elevtia? Da, dar ar fi pacat!.
  Poate fi democratie in China? Da, dar ar fi pacat!
  Cu 300 de milioane de oameni ce traiesc in nord la limita saraciei nu e de joaca.

 17. Petru Cel Mare says:

  4 chestii interesante.
  – doamnele prestatoare vin imbracate decent, rochie lunga, gentuta, pantofi negri. prima data am crezut ca nu am inteles bine, ca am nimerit la vreun bal de caritate pentru copiii saraci din somalia
  – doamnele executa sexul oral cu apa rece in gura
  – la terminarea “masajului” doamnele pupa mina la domnii generosi
  – doamnele ARE floci ! drepti, incredibil de drepti. si moi. banuiesc ca asa cum exista placa de par , exista placa de floci, altfel nu imi explic.

 18. ügyvéd says:

  America, da, America. America inseamna Marile Campii. Inseamna Oklahoma, inseamna ninsoare in Detroit, inseamna plaja in Florida. Inseamna stelele Hollywoodului si inseamna Twain. America inseamna deopotriva Whitman, Poe, Jack London, cat si gandurile unui mexican in San Diego. America, draga mea America. Ma mai tii minte draga mea? Tii minte urmele pasilor mei?

 19. Vasile says:

  China are circa 1.300.000.000 de oameni,mai mult decat europa si sua la un loc.E laudabila lupta cu drepturile omului in China dar ce ar insemna dreptul la libera circulatie ?Era o tema ridicata de americani acum cativa ani.Nu stiu daca e banc sau nu ,dar cica presedintele Chinei ar fi raspuns :pentru noi nu e o problema sa dam liber la vreo 100 de milioane de chinezi ,dar voi(sua) ce faceti cu ei?scenariu sf:cred ca limba chineza va fi a doua limba oficiala in romania peste vreo 20 de ani.

 20. lezbianu obosit says:

  Nu fii suparata pe amaratii aia de americani, ei saracii nu prea produc mai nimic interesant (si/sau competitiv ca si pret) pentru altii. Pe langa marea datorie in bani pe care o au la chinezi, cred eu ca ar mai fi ceva… Oricine vrea sa cumpere ceva de la chinezi trebuie sa plateasca in dolari. Daca le da la astia prin cap sa foloseasca de maine incolo ca si valuta forte euro sau orice altceva, cine o sa isi mai doreasca VREODATA sa puna mana pe vreun dolar? S-ar cam duce pulii America, zic io. Asa ca le sunt datori la puterea n.

 21. patrick says:

  esti proasta pentru ca esti ignoranta. ti-ai dat si tu cu parerea…

  • Lorena Lupu says:

   ceva argumente în sprijinul acestui enunţ, sau ne rezumăm la “ba pe-a mă-tii”? Să ştiu cum setez aparatul: pe programul de “dialog intelectual” sau pe “muie familiei tale de boi”.

 22. Adrian says:

  Asta asa de amuzament: http://www.youtube.com/watch?v=eMXKt99W61A
  Un pic off-topic: in opinia mea china (cu c mic) e o tara a carei locuitori nu sunt in stare decat sa copieze (si din pacate o fac bine in ultima vreme, reusind sa-si extinda piata de desfacere pe la noi) si sa constituie clasa muncitoare pretabila pentru outsourcing (in sensul ala, nu invers)… un pericol real ar fi musulmanii ca aia se imprastie incredibil de repede!(http://www.youtube.com/watch?v=CSWLLc6uikE)
  P.S. Felicitari pentru blog Lorena! Am dat de el azi (nu prea ma omor cu blogurile sau cu “statul pe net” in general) si cum nu aveam ce face mi-am petrecut in mod placut timpul prin zona:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading