Religia ca armă de manevră

“Ce-ar fi făcut Fecioara Maria în cazul incendiului de la Colectiv?” Internetul abundă de citate manipulatoare, periculoase, menite să cultive intoleranţa, cruzimea, impresia deţinerii adevărurilor supreme, toate din manualul de religie.

Şi norocul nostru cel mare e că suntem un popor predominant inteligent. Că întotdeauna am avut abilitatea de a descifra tentativa de manipulare şi am parat-o prin umor. Dovadă bancurile de pe vremea lui Ceauşescu şi ironiile la adresa aberaţiilor din manualele de religie. De aceea, pe noi, religia n-a reuşit să ne transforme în roboţi ai intoleranţei.

Pe Aziz şi Yusuf (nume date random), da. Pentru că-s produsele unei culturi care promovează violenţa. Şi n-au sclipirea aia de luciditate care să facă distincţia: viaţa unui om va valora întotdeauna mai mult decât o idee.

Terorismul zilelor noastre, şirul interminabil de crime justificate prin “şi-au meritat-o, sunt nişte păcătoşi” a început cu un banal manual de religie. Cu iluzia transmisă unui om că, dacă se roagă la un anumit Dumnezeu, e mai bun decât alţii şi e îndreptăţit să-i judece.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. Nautilus says:

  Eu nu m-aș grăbi să cred că ne avantajează comparația cu Aziz și Yusuf.

  Din ce zic niște Ortodocși Tineri, Cuvinte Ortodoxe sau alții ca ei, femeile ortodoxe ar trebui să poarte burka și să nu se epileze. Ce i-ar împiedica pe bărbații ortodocși să poarte turban și keffiyah și să linșeze vreu ateu sau homosexual?

 2. Dan says:

  S-ar putea sa ma insel, dar impotriva statului ISIS lupta si tari ca Iordania. Si mai sunt inca vreo doua state arabe care lupta zdravan impotriva acestor dementi. Nu vad prea mari legaturi cu religia, din moment ce Iordania e tot stat islamic.

 3. @Nautilus – probabil educatia. Majoritatea celor care comit atentate sunt tineri ( vezi 21 Septembrie 2013, Westagte) La fel si astia din Franta. Daca nu ai fost p-acolo, nu ai idee in ce mediu traiesc. Taica-miu a muncit in Libia, ani de zile in urma. Construiau ditamai vilele pentru araboi. Pe banii statului, pentru salbaticii aia. Aia primeau de la stat, lunar, un cec cu file colorate, fiecare fila echivalând cu vreo cateva sute de dinari. Pe vremea aia dinarul era mai puternic ca dolarul. Nu stiu daca intelegi, dar statul ii muta GRATIS in vilele alea. Aveau satelit, tv, toalete, etc, prizele erau speciale, aduse din Japonia, sa nu le poate scoata aia mici din perete, etc. Iar araboii, nu voiau sa se mute in ele. Pur si simplu nu voiau. Stii cum traiau? In colibe. In gropi facute in pamant. Scoala? Ce e aia? Realizezi cat e de usor pentru ISIS si alte grupari, sa le spele creierele de mici? Ii agata de la 5-6 ani. Ce ii poti cere unui copil crescut asa? Realizezi ca sunt mai periculosi decat orice mercenar? Un copil fara educatie, cu un AK47 in mana, e pur si simplu un robot. Nu ai sa vezi compasiune, mila sau indurare in ochii lui. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2549768/The-4-year-old-Al-Qaeda-fighter-Syria-shooting-AK-47.html

 4. Nautilus says:

  Descrierea aduce destul de bine cu judeţul Vaslui. Nu din punctul de vedere al sărăciei sau analfabetismului. Altcumva.

  Când au apărut cei 7 violatori din Vaslui în presă, lumea i-a numit brute, primitivi ş.a.m.d.

  Nu erau nişte excepţii. Au apărut şi reportajele cu copiii-slugi, trimişi să muncească prin sat. Curios, o mare parte din ei erau tot din Vaslui.

  Niciodată n-am văzut mutre ca ale lor la vreun aurolac de pe străzi. Chiar dacă aurolacii sunt, teoretic, nivelul cel mai de jos al sărăciei, la un loc cu şobolanii de prin canale, toxicomani şi mâncători din gunoaie. Totuşi, arătau şi vorbeau altfel. Aurolacii vorbesc de obicei cu “ce faci, bosule, dă şi mie o ţigară, sau 2 lei să-mi iau dă mâncare, trăi-ţi-ar familia”, sau alte fraze din aceeaşi categorie. Aşa, fomişti şi păduchioşi, lăsau impresia că există un mod de înţelegere, o limbă comună. Personajele din reportaj lăsau altă impresie, cu figurile pe care le aveau şi cu modul lor de a vorbi: încet, greoi, încruntat, aruncând priviri suspicioase în jur. Ca personajul lui Zaharia Stancu, care spunea “în viaţă o să am nevoie de pumni”.

  Ăştia sunt în stare să îşi omoare în bătaie nevasta sub pretextul “mi-a răspuns obraznic” şi să se lase duşi la puşcărie fără vreo părere de rău.

 5. ZYX says:

  Ca in mai toate domeniile, fanatismul se poate instala doar acolo unde nu exista cunoastere. Nu stiu cine o avea rabdarea sa citeasca cele de mai jos, dar macar le scriu daca o fi cineva interesat, in afara Lorenei careia imi cer scuze daca-i mananc din timp, ca moderator, sa citeasca pt a aproba postarea. Poate insa va folosi si altora, macar ca beneficiu de inventar.

  In propria noastra ograda, cati crestini credeti ca au citit Biblia cap-coada ? Foarte putini, fie chiar si daca ne referim la Noul Testament, care este mult mai scurt decat Vechiul. Oamenii se lasa influentati si fac lucruri de ‘pseudo-credinta’ exclusiv din ce li se spune la biserica, fara sa cunoasca, macar la nivel teoretic ce permite si mai ales condamna Biblia.

  La musulmani, fix aceeasi situatie. Nici macar vasta majoritate a arabilor (cam o cincime din toti musulmanii) nu si-au citit Coranul, acesta fiind cam la fel de scurt ca Noul Testament. De ceilalti non-arabi nici nu mai vorbim, la ei predominand conceptia ca degeaba citesti Coranul daca nu stii araba, pt ca el nu poate fi tradus in nicio limba la fel. Serios ? E ca si cum eu nu pot citi Biblia pt ca nu stiu Aramaica / Ebraica veche. Frankly speaking, sunteti dobitoci cu majuscula, Insh’Allah 🙂

  Daca ai nostri crestini (si in primul rand preotii) ar urma Biblia, am fi o lume mai buna. De musulmani nu mai vorbesc, iar asta trebuie sa li se spuna in fata. Ce zice Coranul si ce fac ei sunt lucruri diametral opuse in extrem de multe situatii, cam cum ar fi fost la noi Iisus vs Torquemada.

  Sa-mi arati mie, tu musulmanule Mash’Allah, unde spune in Coran, ca trebuie sa ucizi (cine ucide un om nevinovat ucide intreaga umanitate, iar cine salveaza un om, salveaza toata omenirea). Unicele motive justificabile pt a ucide in Coran sunt pentru a-ti apara, in ordinea importantei: copiii, sotia (sau sotiile, daca sunt mai multe, desi in Islamul actual asta e masiv descurajat), parintii, rudele si tara. In rest, crima e pedepsibila in general prin decapitare sau, in anumite cazuri, prin lapidare. Iar cine se auto-detoneaza nu-l asteapta 72 de brunete virgine in rai, ci fix focul. Ala mare si urat (asezonat cu smoala, apa fiarta si hrana din pelin, cam fix acelasi peisaj cu ceea ce ne descrie si Biblia noastra). Pentru orice crestin sau musulman care e curios, recomand vizitarea Manastirii Cernica, biserica noua, zidul din dreapta, fix cum se intra in biserica. Descrie pictural destul de bine notiunea de iad, identica in Biblie si Coran.

  Sa-mi arate mie musulmanul de ce sunt eu, crestin, un Al-Khuffar (necredincios), cand cred fix in acelasi Dumnezeu ca si el, Allah nefiind un alt Dumnezeu, ci pur si simplu substantivul propriu folosit de ei pt a-L descrie pe Creator. Si de ce sunt eu un Al-Mushrikun (idolatru) cand sunt fix la fel de monoteist ca si el. Nu e de mirare ca ei nu inteleg ce-i aia Sfanta Treime, ca nu sunt 3 Dumnezei ci unul singur, cand ai nostri crestini n-o fac. Si chiar si daca as fi politeist, cu ce drept vine el sa-mi impuna in cine / ce sa cred eu, cand in Coran este spus foarte clar, negru pe alb, ca nu exista nicio obligatie in adoptarea Islamului ?

  Cu ce drept isi aroga el drepturi de superior mie, cand profetii mei sunt fix aceiasi cu ai lui (ok, faptul ca Mohammed nu exista in Biblie nu exclude importanta primei asertiunii precedente), cand arhanghelii mei sunt fix aceiasi cu ai lui (desi au roluri un pic diferite), cand iadul e acelasi si la mine si la el? Da, ok, raiul e conceput diferit si eu nu-mi doresc 72 de fecioare acolo Sus, una e suficienta, bruneta, blonda ce-o fi, doar sa nu fie slaba ci plinuta, ca oasele nu sunt placute la atingere:))) Prostul vrea 72 de femei dincolo, eu vreau una si buna aici pe care s-o iubesc cu toata fiinta mea si sa plec cu ea de mana si acolo sus, sau daca nu plecam in acelasi timp, ca nu prea e posibil, sa ne revedem dincolo cu bine.

  Asa ca pana sa vii tu sa-mi spui ce sa ma executi, musulmanule, iti readuc aminte ca Gog si Magog sunt aceeasi pt amandoi (indiferent ca tu ii numesti un pic diferit), localitatea Harmagghedain va exista, indiferent ca va fi in Israel (conform cu ceea ce credem noi, in Iudeea, desertul Negev) sau la granita dintre Afghanistan si Pakistan (conform voua). Inaintea mortii ne vom c**a pe noi si unii si altii, in functie de ce am facut si de cat de bine pregatiti suntem.

  Religia a fost din pacate de mii de ani transformata in arma de manevra din cauza pt ca oamenii prefera sa stea in bezna, nu sa cunoasca. Aleg sa ‘stie’ de la altii in loc sa cunoasca pe propriile lor forte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger