Acest articol este compensat de noom, și dacă aplici pentru o perioadă de testare a metodei folosind linkurile mele, îmi vei genera venituri.
*
Mulți oameni adoră să se plângă că nu pot să slăbească. Că oh, vai, au încercat ooorice, dar ooorice, și uite, nimic. Fatăă, mă îngraș respirând, mă îngraș de la un pahar cu apă. N-ai văzut așa nenorocire de metabolism.
Realitatea e că, mai mult ca sigur, corpul tău e ok, iar problema e în modus operandi. Încerci să dai jos 30 de ani de sedentarism și exces caloric într-o singură săptămână, iar acest lucru sfidează logica, chimia, anatomia, verosimilul și necesarul.
Pentru dietardul obișnuit, a slăbi presupune un măr și o cafea neagră dimineața, o salată verde cu roșioare și un strop de ulei de măsline la prânz și un morcovel seara. Apoi, un mortal combat cu frigiderul la trei noaptea, când te pălește o foame exasperată și nimicitoare, nu poți dormi, și mâine te așteaptă o zi luuungă la muncă, cu trei proiecte care trebuie predate urgent.
Cum se vede, nu corpul e vinovat. El își cere nutrienții. Proteine, lipide, carbohidrați. Dacă nu le are, intră în setarea Panică și începe să secrete hormoni care să te facă să sari direct în frigider și să îndeși în tine ca-n vagonul de marfă.
Înfometarea nu e o soluție sustenabilă de slăbit. Și, prin intermediul Noom, vă propun șase alimente la care nu v-ați aștepta să fie opțiuni valide într-o dietă, dar, uimire. Sunt aliații voștri.
1. Parmezanul
“Dar, Lorenuș, mamă, parmezanul are la caloriiiiiiiiiiiii…”
Sigur. Numai că brânzeturile maturate şi extrem de aromate, aşa cum este parmezanul, se adaugă la salate sau mâncăruri în cantităţi extrem de mici, şi sunt extrem de săţioase chiar şi aşa. Sunt bogate în proteine şi calciu, sunt absolut delicioase şi prin urmare, te ridici de la masă satisfăcut culinar, şi, bonus: au în compoziţie un acid gras numit butirat care, conform studiilor, stimulează bacteriile sănătoase din sistemul digestiv şi, respectiv, metabolismul.
2. Cartoful
În înşiruirea mea cu nutrienţii necesari, a apărut şi înfricoşătorul cuvânt carbohidraţi. De ce e înfricoşător? Pentru că, prin carbohidraţi, mulţi ne gândim la produse de cofetărie şi patiserie, cei mai yummy carbohidraţi ever.
Dar clasa carbohidraţilor e mult mai amplă, şi include cereale, legume şi fructe. Spre deosebire de dulciurile citate mai sus, care sunt carbohidraţi procesaţi. calorii goale, lipsite de orice urmă de nutrient, carbohidraţii din cereale, legume şi fructe sunt complecşi, digestia lor presupune efort din partea organismului, şi fiecare în parte vine cu beneficii suplimentare aduse de vitamine şi minerale.
Cartoful, privit ca un duşman tradiţional al dietei datorită indicelui glicemic mare şi a grăsimilor trans care se formează când e prăjit în baie de ulei, poate fi un ultra mega extra super food, când e preparat într-un mod sănătos.
Are o multitudine de minerale: fier, fosfor, calciu, magneziu, zinc şi mai mult potasiu decât bananele. Prin urmare, contribuie la sănătatea sistemului osos, a inimii, a sistemului digestiv, prin conţinutul de fibre care garantează relativ repede starea de saţietate şi combat constipaţia, iar conţinutul ridicat de vitamina B6 (un cartof mediu asigură 30% din necesarul zilnic de B6) accelerează metabolismul.
Pe scurt, dacă, în loc de o dobrogeană cu brânză de la patiseria din colţ ai mâncat un cartof copt cu un topping de brânzică de casă şi mărar proaspăt, eşti pe drumul cel bun,ai şi mâncat ceva apetisant şi ai şi oferit o droaie de nutrienţi organismului tău.
Subit, ideea de a da jos câteva kilograme nu mai sună atât de ameninţător, nu-i aşa?
3. Vinul roşu sec.
Poate că una dintre cele mai nasoale prohibiţii de pe listele alimentelor permise în diete este alcoolul în toate formele lui. Trăim în degringolada românească; nu avem cum să trecem peste o zi normală de stres fără un păhărel de ceva. Şi uite cum se duce bunătate de dietă pe apa sâmbetei.
Sau nu?
Strugurii roşii sunt o importantă sursă de resveratrol, un puternic antioxidant care stimulează musculatura. Să ne amintim că atât armata greacă antică, cât şi aceea a romanilor, se hidrata cu vin în fiecare zi, iar soldaţii respectivi erau supli, agili, rezistenţi la efort şi legendari prin vitejiile lor. Resveratrolul previne cancere, boli de inimă, boli ale sistemului digestiv, depunerile de pe artere, atacul cerebral, degenerarea vederii şi, dacă se sforţează un pic, previne şi impactul negativ al lui Mercur retrograd.
Cu alte cuvinte, ridicatul paharului de vin se pune drept şedinţă la sală. (Lol, nu.)
În plus, acidul elagic, alt antioxidant din struguri, previne depunerea grăsimilor în ficat.
Desigur, asta nu înseamnă că poţi să bei până cazi sub masă. Înseamnă doar că un pahar – două de vin pe zi pot fi incluse armonios într-o dietă de succes.
4. Ouăle
Prin anii 90, dietele interziceau explicit ouăle: că au un număr uriaș de calorii, că au 370 de mg de colesterol, că au 11 grame de lipide pe bucată, că sunt dăunătoare pentru ficat, stomac, inimă și istoricul amoros.
Între timp, cercetările au evoluat și au stabilit că da, ouăle au colesterol, dar asta nu înseamnă că îți ridică ție colesterolul, că grăsimile lor sunt majoritar mononesaturate (deci ok pentru tine), că numărul ridicat de calorii nu e foarte relevant de vreme ce omul normal se satură din două ouă și nehalitul profesionist din trei, și că, pe lângă asta, ouăle au o multitudine de vitamine și minerale, nemaivorbind de cele 13 grame de proteine care te țin sătul și satisfăcut, și de aminoacizii esențiali, în proporțiile perfecte pentru a-ți accelera metabolismul.
Pe lângă asta, ouăle sunt printre cele mai creative ingrediente. Poți să le fierbi moi, și să le presari cu un condiment picant, poți să le faci poșate, ochiuri, omlete, frittate… Singura limită e în imaginația ta. Și sunt delicioase în toate felurile. Ia o tigaie cu abur, un pic de unt, fă o omletă din două ouă și câteva legume tăiate mărunt, condimentează cu fulgi de ardei și piper. Gata masa. Te saturi și dai kilograme jos într-un ritm realist.
5. Cafeaua
Mă scot grav din sărite articolele care îți povestesc să bei numai apă și plasează cafeaua pe lista alimentelor interzise.
Una la mână: biiiitch, suntem adulți care muncesc. Cum se presupune să navigăm printre stâncile colțuroase ale unei zile grele fără o cană de cafea tare ca piatra și iute ca săgeata.
Două la mână: cafeaua simplă, neagră, conține cafeină, stimulent al sistemului nervos, adjuvant al eliberării de lipide din țesuturile adipoase. Acum, desigur, lipidele astfel eliberate ard NUMAI DACĂ faci jumătatea aia de oră de alergare, cardio, foo thai iepuresc sau ce alt sport preferi, ideea e că, precum Dumnezeu, cafeina îți dă, dar nu-ți bagă în traistă.
Și mai e un secret: să nu încarci cafeaua cu zahăr, frișcă, diverse spume din comerț pline de calorii și grăsimi sau toppinguri de la Starbucks. Niște combinații slim pentru cafea, aici.
6. Ciocolata.
Periodic, ți-e poftă de desert, oricât ai fi tu de disciplinat, harnic, ferm pe poziție și necruțător ca inchiziția spaniolă. Și atunci, desertul care merită luat în considerare este ciocolata.
Am de făcut o mică precizare, însă: în comerț se găsesc o grămadă de produse care arată a ciocolată, sunt modelate ca ciocolata, dar conținutul extrem de ridicat de zahăr, ca atare sau sub formă de sirop de glucoză, îi obligă pe producători să treacă pe ambalaj Tabletă, Tabletă de cacao sau ceva de genul.
Producătorii maschează asta șmecherește cu: Noua XXX, cu 30% mai delicioasă, Mmmm gust de ciocolată și așa mai departe, menite să prostească publicul, site-urile online trec și tabletele în subcategoria ciocolată și rezultatul e că mănânci zahăr și margarine date cu un praf de cacao și crezi că ai mâncat ciocolată.
Singura ciocolată adevărată este cea care are menționat termenul concret ciocolată, iar ingredientele de top sunt untul de cacao și masa de cacao. Nu e batonul de 2 lei din supermarket, ci ăla de 7 – 8 lei, dar diferența de preț se justifică prin ingredientele folosite.
Și ați ghicit: varietățile cu minimum de zahăr și maximum de unt și masă de cacao sunt cele amărui.
Cacao pură este un stimulent. Flavonoizii în care abundă accelerează metabolismul. Conținutul ridicat de proteine și lipide mononesaturate fac ciocolata reală un aliment nu foarte dulce dar extrem de concentrat și foarte sățios. Nu poți mânca o tabletă întreagă de ciocolată cu 75% cacao fluierând, cum faci cu tableta ta obișnuită de 4 lei de la magazin. Dar efectul este că ți-ai satisfăcut pofta de dulce într-un mod sănătos.
Mergeți la raftul de ciocolată scumpă și citiți atent ingredientele.
*
Pentru o perioadă de testare Noom cu numai un euro, mergeți aici.
***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.
***
Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.
Sh*t They Say