Sergiu Nicolaescu şi careul de aşi

Se ia un regizor de film mai mult decît neconvingător în ultimii ani. Se ia o piesă de teatru complet ateatrală şi un scenarist catastrofal, după cum o dovedeşte dezastrul cinematografic intitulat “Nunta mută”. Şi pe post de dressing, se adaugă acel ingredient secret care apare nu se ştie de unde, nu poate fi calculat statistic (nu în artă!) şi care dă suflet până şi bolovanilor: sărutul lui Dumnezeu.

Nu credeam că o să apuc ziua în care să recomand un film de Sergiu Nicolaescu. Nu credeam că o să apuc ziua în care să laud un scenariu de Adrian Lustig. Când şefu’ m-a trimis la vizionarea de presă, la 10 dimineaţa (btw, ora mea de trezire e 11.30 – 12), mă întrebam “de ceeeee?” Şi mă linişteam: “las’ că CinemaPro are fotolii confortabile, se doarme pe rupte.”

Fraţilor, vreau să vă zic că am urmărit filmul “Poker” cu gura căscată.


Dacă piesa “Poker” e o adunătură de cioace cu zero situaţii scenice, Lustig şi-a luat evident nişte şuturi în coaie de la Nicolaescu, care l-a pus să construiască poveste în jurul cioacelor. Şi poveste a fost! Cu acţiuni antrenante, dinamism, haz, sare şi piper, şi mult umor intertextual.

Trioul de aşi Mălăele-Teodosiu-Găitan sunt pur şi simplu american de buni. Naturali, adevăraţi în reacţii, credibili în personaje. Iar revelaţia absolută a filmului, care m-a dat pe spate de mi-a rupt coloana vertebrală, e Jojo. Da, Jojo cea facilă şi etern-prostuţă de la Divertis are aici carismă de Marilyn Monroe şi umor de Reese Witherspoon. În sfârşit un film românesc cu o femeie într-adevăr frumoasă, fermecătoare şi deloc vulgară, absolut naturală din clipele de nuditate şi până în cele, demenţial de comice, în care boceşte peste acvariul cu peşti. Aceşti patru actori sunt “the next best thing”. Satiră inteligent construită. Răsturnări de situaţie. Bine, unele poante trase de păr, ca aluziile ironice la “The Godfather” – dar când ansamblul e atât de ok, tinzi să treci cu vederea. Nu mă aşteptam să scriu vreodată asta, şi recunosc că mă zgârii pe ochi făcând-o, dar trebuie să fiu onestă: Nicolaescu a produs o comedie de nota… hai 9,5. Wow!

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Eu am vazut piesa de teatru o fi ceva diferit?

 2. Lorena Lupu says:

  Nu, tu ai văzut spectacolul de teatru. Piesa cel mult ai citit-o.

 3. Mie Jojo imi place enorm de cand am vazut-o la Nottara, in “Petrecere intr-un pian cu coada”.

 4. CiRi says:

  Nu se putea ca a doua comedie( Nea Marin milionar, a fost prima) regizata de Nicolaescu, sa nu fie una remarcabila.Si piesa jucata de Mihaita, Gaitan, Teodosiu si Stoiacescu si regizata de AL Tocilescu, s-a ridicat la asteptarile publicului.JoJO, in schimb cu fiecare aparitie in teatru sau film, ne dezvaluie o noua fateta a marelui ei talent actoricesc. Am vazut-o jucind, am admirat-o si am perceput-o ca pe o persoana discreta si sensibila, dar cu o prezenta scenica uimitoare Nu ne ramine decit sa mergem ,sa vedem si sa ne convingem singuri de calitatea filmului. Eu cu siguranta am sa merg.

 5. Lorena Lupu says:

  raluca hippie: îmi pare rău că am ratat acel spectacol.

 6. ionut.dmi says:

  “Nicolaescu a produs o comedie de nota… hai 9,5. Wow!”

  Nicolaescu nu are umor. chiar spunea cineva la un moment dat ca “a reusit performanta de a produce o comedie fara umor” – Nea Marin

  ok, trebuie sa vedem “Poker” ca sa aflam daca i-a iesit un film la care poti rade, sau daca a reusit sa te pacaleasca pe tine 🙂

 7. Lorena Lupu says:

  eu, în locul tău, întâi aş fi văzut filmul şi pe urmă aş fi sărit cu commentul. Dar na, nu pot pretinde tuturor să fie “eu”, trebuie să existe şi lume care vorbeşte în necunoştinţă de cauză.

 8. Leul de Oras says:

  Io cand eram mic ma holbam la filmele istorice ale lu Sergioulica. Stiu ca pe vremea aia imi placeau.

  Insa ce m-a oripilat mereu la filmele romanesti vechi era coloana sonora. Dumnezeule! Horror!

  O sa ma uit la Poker din tripla curiozitate – Sergiu, sunet, Jojo.

 9. valer says:

  E tare ciudat :)))

  N-aş fi crezut să te aud lăudând un film de Sergiu Nicolaescu. În viziunea mea era bun de studiu de caz referitor la corupţia din sistem şi model de cum nu trebuiesc alocate fondurile.

  Ce naiba, e greu să crezi că aceeaşi comisie care a dat banii pentru “Hârtia va fi albastră” şi “Cea mai fericită fată din lume” i-a finanţat şi peliculele remarcabil de penibile. Măcar aveau parte de cronici haioase.

  Dar dacă spui că filmul ăsta merită o să mă duc să-l văd – am încredere, ai recomandat filme bune înainte.

 10. valer says:

  Unii critici nu-s de părerea asta:

  “” Nu pentru ca e o “radiografie acida a societatii romanesti contemporane”, ci pentru ca e vulgar si imund ca societatea in care traim. Acest film finantat nu doar de CNC, dar si de TVR!, e o chintesenta a celor mai proaste clisee din filmele romanesti postdecembriste, dar mai ales din realitate. “”

  Ar fi de n-şpe ori mai interesantă o discuţie argumentată între tine şi, să zicem, Iulia Blaga decât parada plicticoasă a troll-ilor care te parazitează pe voxpublica.

 11. Lorena Lupu says:

  unii critici îl înjură pe nicolaescu din inerţie. 🙂

 12. CiRi says:

  Totdeauna am zis: daca critica nu e si constructiva, atunci inseamna ca-i degeaba. Toti stim sa criticam. Uiati-va in jur.Criticam sistemul, criticam guvernul, criticam colegii de munca, criticam…criticam…dar nu facem nimic si o ducem prost…si mai prost..mult mai prost..

 13. ionut.dmi says:

  @ Lorena Lupu:

  “eu, în locul tău, întâi aş fi văzut FILMELE şi pe urmă aş fi sărit cu commentul”. asa ar fi fost corect sa spui. pentru ca eu vorbeam de umorul lipsa al lui Nicolaescu vazandu-i FILMELE si punand accent pe cel mai reprezentativ dintre ele – “Nea Marin”. iar aici sunt in “cunostinta de cauza”. nu ma refeream la “Poker”.

 14. ucco says:

  Chiar si in reclama, moderatia nu strica. Daca intr-adevar ganditi asa, e trist.

 15. valugi says:

  sa vedem cand apare pe torente

 16. filotas says:

  sug pula.

 17. filotas says:

  Sunt un sloboz cu ochi penal si jegos. Si o sa sug pula pana invat sa exprim civilizat un punct de vedere. 😀

  momentan inghit meclemul rezultat dintr-un bukkake al unui sobor de tractoristi.

 18. Lorena Lupu says:

  Dacă eşti băiat deştept, te prinzi că vrăjeala de periferie nu ţine, şi revii cu argumente formulate în limbaj de salon. Dacă eşti vită (după simptome, înclin să cred că eşti) – o să te înjuri singur până îţi vine rău.

  The choice is yours.

 19. filotas says:

  de data asta, nu sug pula, fac felatie.

 20. Lorena Lupu says:

  Bun! E ceva mai bine. Şi acum vei încerca şi varianta complet lipsită de insulte, în care îmi vei explica intelectualmente ce nu îţi place ţie la Sergiu Nicolaescu.

 21. filotas says:

  ce-ti mai place sa vorbesti despre pula :)…ma ocup de tine mai tarziu si de sergiu nicolaescu (care si el injura la filmari ca un birjar…)

 22. Lorena Lupu says:

  nu, nu îmi place să vorbesc despre pulă. dar dacă mă forţaţi… 🙂

 23. Adi v says:

  Filmul e o voma. De fapt, nu, e mult spus film. Glume mai proaste decat in filmul asta n-am mai auzit vreodata. Si acum imi vine sa vomit

 24. Lorena Lupu says:

  ce-mi plac mie părerile astea neargumentate, bazate strict pe senzaţii fizice.

  poate ai făcut vreo indigestie, adi v.

 25. vlad says:

  ce e mai trist e că tu, de fapt, ai scris din convingere cronica asta. măcar dacă luai nişte bani pe ea. sau sper că ai luat, că altfel e trist rău de tot.

 26. B says:

  ce-a zis vlad

 27. Lorena Lupu says:

  da, prieteni, mi-a plăcut filmul. sper că am voie, într-o ţară liberă. 🙂

 1. April 8, 2010

  […] This post was mentioned on Twitter by Lorena Lupu. Lorena Lupu said: Sergiu Nicolaescu şi careul de aşi http://lorenalupu.wordpress.com/2010/04/07/sergiu-nicolaescu-si-careul-de-asi/ […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: