Sports Illustrated și pozitivitatea corporală

De când a scos Sports Illustrated coperta cu tipa rubicondă, parcă a dat boala lui Calache în gigei. Toți au început să elucubreze gălăgios despre sănătate și virtute, despre epidemia de obezitate și efectele ei cumplite asupra sănătății omului, pe acel ton isteric și orb la nuanță specific dacopaților angrenați în conspirații, și care dovedește că, deși unora le place să bată câmpii despre cât de iraționale sunt femeile, în realitate, nu există animal mai irațional și mai surd la argument decât un purtător de penix care vede ceva ce-i induce disconfort.

Haideți să vă zică sora voastră ceva la fel de periculos pentru sănătate ca obezitatea? Ei bine, e vorba de tulburările alimentare specifice persoanelor foarte slabe: anorexia și bulimia. Acestea pot duce la o serie de dezechilibre și de carențe de nutrienți, vitamine și minerale, iar în cazurile foarte grave, la osteoporoză, dismenoree, boli de inimă, de ficat, de rinichi, din cauza deshidratării, la depresie, anxietate, și, în cele din urmă, moarte.

Da, moarte.

De ce nu-i auzi pe aceiași boi aberând la fel de frenetic despre riscurile de sănătate ale anorexiei care, btw, au afectat o bună parte a adolescentelor finalului anilor 90 și începutului anilor 2000? Nu, n-am murit, dar am ajuns de câteva ori la urgențe cu lipsă severă de calciu și fier pentru că eram la dietă. Voiam să ne facem actrițe și actrițele trebuie să fie slabe.

Lol, nu trebuie. Sunt o grămadă de actrițe minunate de greutate normală. Și o grămadă de actrițe minunate pe zona thicc. Melissa McCarthy vă spune salut.

Dar revenind.

De ce nu-i auzi pe aceiași boi bătând câmpii sinistru despre pericolele anorexiei?

A, stai. Pentru că slabele sunt f**tabile. Și dacă sunt f**tabile, subit starea lor de sănătate e complet irelevantă.

Corpul femeii, în starea lui normală, e firesc să aibă mai multe depozite de grăsime decât ale bărbatului. Din cauza hormonilor specifici, din cauza producției mai mici de testosteron, care determină o masă musculară mai mică, din cauza metabolismului mai lent, din cauza fluctuațiilor ciclului lunar și așa mai departe.

Corpurile pe care show bizul încerca până acum zece ani să le vândă drept singurul standard normal și acceptabil nu erau corpuri de femei normale. Erau corpuri de femei care mențineau diete extreme, luau suplimente de testosteron cu borcanul și făceau sală până cădeau în bot. Și de ce erau numai ele promovate drept frumusețea normală spre care trebuie să tindem toate?

Pentru că asta voiau să f*** bărbații.

Practic, show bizul era dedicat în totalitate nevoii sexuale a bărbatului heterosexual.

Numai că e ceva cumplit de egoist și de minimalizant în a reduce toate femeile acestei lumi la piese care satisfac mai mult sau mai puțin plăcerea vizuală a unui gigel.

Taman de aceea, când pun tipe împlinite, cu forme, revistele spun doar atât: iată că există mai multe forme și tipologii pe lume, și e perfect normal să existe. Nu ai de ce să te simți mai puțin valoroasă, doar pentru că ai colăcei pe burtă și șolduri.

Haideți să vă mai punctez o speță de ipocrizie masculină, care apare fix în acest punct al discuției.

După ce se angajează într-un job sedentar, comandă paste la birou și uită numărul de telefon al sălii la care se ducea, și bărbatul pune fălci și șunci. Dar îl vezi cumva aolindu-se legat de obezitate și pericolele ei cu aceeași isterie cu care se aolește dacă o vede pe tipa asta pe coperta lui Sports Illustrated?

Nu.

Râde și glumește pe temă în timp ce își bate complice și jovial burta.

Păi stai, n-ai zis tu de obezitate și cutare?

Am zis, dar pentru femei. Ele trebuie să arate bine. Eu să fiu cu un grad mai frumos decât dracu’.

Te uiţi câteodată în comentarii, la ăia care au critici acerbe legate de cum arăţi. Mulţi nu au poză de profil. Iar ăia care au sunt nişte animale urâte cu spume, vomitiv de slinoase şi de hidoase. Eu ăstora nu le răspund la aberaţii decât cu link la propria lor poză de profil şi mereu, dar mereu, încep să facă crize de isterie. Adică ce vrei să spui. Eu nimic, trage concluzia şi singur. Şi urmează scandal.

Dar ce mi se pare şi mai scârbos decât acest dublu standard legat de maximă indulgenţă când se îngraşă ei vs. crize şi spume legate de obezitate când se îngraşă femeile?

Minciuna legată de “glorificarea obezităţii”.

În anii 90 şi 2000, da, exista o GLORIFICARE a anorexiei. Fiecare pictorial de revistă, fiecare poster, fiecare şedinţă foto, fiecare catwalk etala NUMAI gagici format băţ. Şi nu, nu am nimic cu ele. Am suferit ca un câine bătut toată adolescenţa şi jumătate din my twenties că nu pot fi ca ele, pentru că am şolduri foarte late şi nu poţi slăbi sub conformaţia ta fizică.

Când singura versiune de femeie pe care o vedeai pe ecran era slaba absolută, când Angelina Jolie era, în 2004, MAMA lui Alexandru cel Mare, la câteva luni după ce filmase Lara Croft, când fetelor li se insinua iar, şi iar, şi iar, şi iar, că aia e singura formă validă de frumuseţe, da, vorbim despre glorificarea unui aspect fizic. Unul care presupune restricţii excesive şi o viaţă de muncă pe brânci şi numărat calorii.

Acum, însă, vezi toate tipurile de femeie pe ecrane, coperţi şi etc. Şi mai slabe, şi mai grase. Ca în viaţă. Şi exact ca în viaţă, femeile grase sunt şi ele oameni care merită decenţă, respect, înţelegere, empatie şi civilizaţie în interacţiune.

De unde şi până unde iau bovinele astea bătubile cu bocancul peste bot faptul că asta ar fi o glorificare?

Se încearcă să se sugereze cumva că asta ar fi singura formă normală de corp feminin şi că e datoria ta de femeie să crăpi în tine până explodezi, să arăţi aşa?

NU.

CÂTUŞI DE PUŢIN.

E pur şi simplu o admisiune a faptului că feminitatea vine în varii forme, şi niciuna nu necesită permisiune de la un gigel să existe.

Pentru că acum show bizul nu se mai adresează p**ii bărbatului heterosexual.

Ci nouă, tuturor.

Ştiţi când am renunţat eu la diete, oameni buni?

Eram la o trattoria. Şi cei care mă chemaseră mi-au recomandat lasagna.

Când am băgat în gură prima îmbucătură, am avut o epifanie de Eat Pray Love. OMG, ce simfonie de gusturi şi arome.

Pe de o parte, foame perpetuă şi nesfârşită, în numele unui ideal de frumuseţe care oricum nu poate fi atins şi care oricum nu te împlineşte cu nimic.

Pe de alta, papilele mele gustative care se transformaseră brusc în orchestră şi cântau la toate instrumentele imaginate de om.

Bă, da’ de ce îmi irosesc eu viaţa aiurea, încercând să plac altora?

Not anymore.

Vreau să trăiesc liber, să mă bucur de mâncare minunată şi să simt că explorez partea plăcută a vieţii.

De atunci, n-am mai coborât sub 60 de kg, iar talia mea e 75. Dar guess what. Sunt un om fericit, care se bucură în fiecare zi de o mâncare bună. Sigur, după ce am împlinit magicul 30, am abandonat dulciurile şi carbohidraţii simpli, pentru că nici nu voiam să sar de 70 de kg. Dar am continuat să mă bucur de mâncare, de legume şi leguminoase, de brânzeturi, de ouă, de diverse tipuri de nuci şi seminţe, de condimente şi, mai rar din motive etice, de carne.

De ce să negăm semenelor noastre dreptul la o viaţă plăcută şi împlinită, doar pentru a fi mai f**bile?

Şi există şi aici nuanţe. Că f**bilitatea e subiectivă. Unii bărbaţi sunt de-a dreptul înnebuniţi erotic după femei cât toată plapuma. Alţii sunt seduşi de o personalitate interesantă şi nu poate să li se fâlfâie mai glorios cum arăţi. Alţii sunt cuceriţi de o mâncare bună şi se amorezează de gospodine format XXL.

E normal să existe complexitate în toate aspectele vieţii şi da, e normal să existe oameni slabi şi oameni mai puţin slabi. Iar femeile sunt şi ele oameni.

Haideţi să vă spun eu cum va dispărea feminismul. Ăla de care se plâng toţi gigeii că mamă, nu mai pot agasa femei din cauza lui.

Când şi bărbaţii, şi femeile, vor înţelege că femeia e şi ea om, şi are tot dreptul la alegerile care îi împlinesc viaţa, ei personal, şi că e normal să existe diferenţe între femei, aşa cum există diferenţe între bărbaţi, iar aceste diferenţe trebuie respectate şi luate ca atare, când fiecare femeie a acestei planete va beneficia de un tratament omenesc rezonabil şi de bun simţ, feminismul va deveni inutil, pentru că obiectul activităţii lui va fi deja împlinit.

Deci, gigele. Dacă deteşti feminismul, începe să respecţi femei, să nu le mai hărţuieşti, să nu te mai minţi că le eşti superior pentru că loteria geneticii ţi-a dat un bastonaş şi nu te mai purta ca atare. Fii normal şi civilizat. Şi atunci nu mai dai motiv femeii să ţi-o ia pe mă-ta la p** şi să ţipe jos patriarhatul.

E exact atât de simplu.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. Maria says:

  Idioții care latră referitor la cum ar trebui să arate o femeie sunt foarte des păstoriți de bloggeri misogini de genul lui Zoso și Cetin. Zoso are un articol în care afirmă că femeia este relevantă numai când este futabilă și când face copii, făcând o comparație între Antonia și o actriță străină al cărei nume nu mi-l amintesc acum, foarte talentată dar cu mai puține calități fizice. Zicea că performanțele intelectuale și profesionale ale unei femei sunt net inferioare fertilității și frumuseții alteia și boii din comentarii jubilau. Cetin îi ia apărarea unuia din A.U.R., cel care este medic ginecolog din Drobeta și care a scris o carte despre câte de mult îl scârbesc femeile care își fac unghiile.

 2. R says:

  60-70kg….cumva in capul meu puteam sa jur ca ai 1m80 si ca la 60 de kg esti fotomodel si la 70, statuie greaca. Deh, personalitatea asta 🙂

 3. Andrei says:

  mă distrează reacțiile oamenilor, 1. e clar ca bună ziua că cei de la sports illustrated nu au vrut să pună imaginea unei femei atrăgătoare pe copertă, așa că ce rost mai are să ne legăm de fizicul femeii că nu e în standardele de frumusețe? 2. au mai pus în alt număr o femeie de 70 de ani în costum de baie, au alt obiectiv nu de a excita bărbații care nu știu să dea search pt poze nud.

 4. E.O. says:

  Interesant, dar asta se aplica si pentru barbati? E ok daca barbatii grasi sau obezi apar in reviste sexy pentru femei?

  • Lorena Lupu says:

   Bărbaţi graşi sau obezi apar în reviste pentru femei din cele mai vechi timpuri.

   • E.O. says:

    Interesant, pentru:
    Daca eu caut reviste cu barbati sexy, reviste care vizeaza femeile, apar barbati fit, uneori lucrati, uneori aratand asa cum noi nu am putea sa aratam.
    REvistele pentru barbati: modelele masculine sunt doar lucrate, uneori super-lucrate.
    Poze cu barbati imbracati bine, elegant, reclame la haine, etc, iarasi vedem barbati fit sau musculosi.
    IAr argumentul ca erau reviste cu barbati grasi odinioara nu tine, pentru ca vorbim despre prezent si pentru ca acela era un elitism. Elitele incercau sa se prezinte pe sine sau sa-si prezinte prietenii intr-un mod favorabil pentru ca aveau puterea si control asupra mass-mediei.

    • Lorena Lupu says:

     Gigele, dă-te în morţii mă-tii cu reclamaţiile astea de rahat care nu interesează pe nimeni.
     Sunt o grămadă de actori, muzicieni, politicieni etc care arată ca dracu, dar pentru că sunt bărbaţi, au joburi în showbiz.
     O femeie care ar arăta ca Danny deVito nu şi-ar găsi alt job decât cel de spălat vase.
     Iar pozele body positive sunt şi cu tipi, şi cu tipe. Mai mult cu tipe pentru că ele au îndurat ani la rând presiunea societăţii să slăbeascî.

     Futu-vă adânc în bot de gunoaie iritante care vreţi şi privilegiul social de a fi masculi, dar cumva şi cotă parte din compensaţiile pe care societatea le oferă acum femeilor după secole de hărţuire şi subminare. Aţi merita bocanci în bot până faceţi ploaie de dinţi.

     • E.O. says:

      Pentru atata timp sa facem “ploaie de dinti”? Tu ai vrea sa suferi asa ceva din partea cuiva care nu e de acord cu cacaturile pe care le scrii uneori pe site? Este absolut grotesc si oribil sa vrei sa faci asa de mult rau cuiva doar pentru ca are alta opinie decat a ta si sa stii ca istoria nu e un argument.
      Tiganii au fost sclavi la oameni ca tine. Daca nu esti de acord cu ce zice orice persoana care este pro-romi si pro drepturile romilor, ghici ce? Ploaie de dinti. Adica socul de ati vedea parti din corpul tau separate de tine, desfigurarea, dureri crancene, dentist, etc. Asta inseamna ca imi doresti tu mie ptr ca nu sunt de acord cu cacaturile tale.
      Acum poti sa schimbi si mesajul, poti sa faci ce vrei, am crezut ca esti feminista, dar nu esti decat o persoana cu un caracter urat si cu o mentalitate care i-ar speria si pe nazisti.

     • Lorena Lupu says:

      Marş în pula mea de imbecil.
      Scriu eu căcaturi pe banii şi timpul tău? Vin la tine pe tarla să te agasez cu căcaturi? Poţi evita cu succes să iei contact cu căcaturile mele?
      Da, futu-ţi gâţii mă-tii de animal prost.
      Dar când tu postezi inepţie după inepţie pe tarlaua omului, omul nu are cum să evite să ia contact cu jăvrismul profund, dezgustător, vomitiv şi iritant.
      Eşti o masă atât de scârboasă de prostie şi de răutate, încât ai merita bolovani în bot până mori.

      Iar modul cum treci de la scârba mea faţă de tine la drepturile romilor, fără sens sau logică, mai dovedeşte o dată cât de javră şi de prost eşti.

      Etnia nu e un motiv de discriminare, pişatule. Dar jăvrismul şi prostia, da. Sper să faci o formă oribilă de cancer şi să mori zvârcolindu-te. Pentru că a fi un căcat cu ochi detestabil E O ALEGERE, futu-ţi morţii mă-tii. Şi jegul odios de tine merită să îndure consecinţele acestei alegeri.

     • Lorena Lupu says:

      Ah, şi update.
      Sunt un om econom cu timpul lui.
      Pe viitor, comentezi cu bun simţ şi raţional, sau comentariile idioate se editează. Vei confesa în ele ce gunoi infinit şi vomiitiv eşti. Over and over again, până înveţi omenie sau te cari în morţii mă-tii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: