Statul danez îşi recunoaşte greşeala în cazul familiei Rotundu

Acum o jumătate de an, social media era cuprinsă de un flame interminabil, legat de cazul unor tineri români mutaţi în Danemarca, Ionuţ şi Sorana Rotundu. Aceştia au ajuns de urgenţă la spital cu bebeluşul care avea o sângerare cerebrală, într-o stare extrem de gravă, şi medicii de la urgenţe au ajuns atunci la concluzia că mititelul ar avea sindromul bebeluşului scuturat. Ce e sindromul bebeluşului scuturat? Dacă mama exasperată de ţipete şi urlete cedează nervos şi scutură copilaşul nou-născut, care are capul încă moale şi e extrem de vulnerabil, poate chiar să-l omoare sau să-i provoace traumatisme extrem de grave.

Acum, există două modus operandi. Cel românesc şi în general est-european, unde îi crezi pe părinţi că da, nu am făcut mare lucru, să trăiţi, i-am dat şi noi un dos de palmă, şi-i trimiţi acasă cu copilul proaspăt salvat de pe buza morţii, riscând să reapară cu altă hemoragie cerebrală în trei săptămâni.

Unde îl crezi pe bărbat că femeia minte sau exagerează descriindu-i violenţele. Şi, next thing you know, se găseşte cadavrul măcelărit al femeii în fundul grădinii.

Modelul est-european merge pe “încredere”, şi rezultatul “încrederii” e protecţia minimă sau inexistentă a victimei. Rezultând în mii de femei şi de copii morţi, desfiguraţi în bătaie sau traumatizaţi pe viaţă.

Modelul nordic pune accentul pe siguranţa şi protecţia elementului vulnerabil din ecuaţie. Doi români îţi vin noaptea cu un bebeluş cu sângerare craniană. Ei îţi jură că n-au făcut nimic, dar tu, ca instituţie, ai în faţă un bebeluş cu sângerare pe creier. Alegi să protejezi copilul. Şi, desigur, acest modus operandi nu e nici el lipsit de erori, dar măcar victimele rămân în viaţă şi primesc cele mai bune îngrijiri.

Ionuţ şi Sorana Rotundu au făcut şase luni de închisoare, dar copilul a fost salvat din starea extrem de gravă în care se afla şi s-a constatat că familia Rotundu avea dreptate, cel mic suferă de nişte probleme complicate de sănătate, şi acestea i-au provocat şi respectiva sângerare.

Şi atunci, statul danez şi-a recunoscut greşeala. Le-a trimis o scrisoare oficială familiei Rotundu, în care şi-a cerut scuze pentru eroare şi, mai mult ca sigur, urmează să-i şi compenseze material pentru prejudiciul îndurat.

S-au trezit unii să ţipe deja că aoleu, uite ce de căcat e lumea corectă politic.

Dar lumea aia corectă politic e lumea care şi-a recunoscut oficial, public, greşeala faţă de familia Rotundu. Imaginaţi-vă vreodată statul român sau pe cel rus cerându-şi scuze vreunui om de rând prejudiciat. Putin trimite noi şi noi soldaţi lipsiţi de experienţă şi slab înarmaţi pe front în Ucraina şi nu-i pasă că-şi lasă oasele pe acolo, d-apăi să-şi ceară scuze pentru prejudiciul creat. Dacă nu te place Putin, ai un obicei să îţi iei zborul de la fereastra unui imobil înalt – şi Putin încă nu şi-a cerut scuze pentru prejudiciul creat.

Danezii fac acest lucru şi se revanşează pentru eroare.

Eroare explicabilă, cum am arătat mai sus, prin procedurile lor. Cuvântul părinţilor vs. un bebeluş în stare extrem de gravă, cu sângerare în interiorul cutiei craniene.

Nici un modus operandi nu e 100% infailibil, dar măcar în acest caz, finalul e un bebeluş sănătos. E adevărat, părinţii au stat la închisoare şase luni, ceea ce e umilitor şi dureros, dar, în acest timp, măcar copilaşul a primit îngrijiri specializate şi monitorizare neîntreruptă. Aşa a fost salvat de la moarte, aşa i-au descoperit diagnosticul corect şi aşa au şi ajuns să realizeze că părinţii nu minţeau.

Comparaţi asta cu statul român care l-ar fi aruncat într-un orfelinat răpănos sau într-un spital abominabil unde ar fi fost neglijat şi lăsat în propriile fecale.

Deci, da, statul danez a greşit. Da, noi toţi cei care am crezut că soţii Rotundu sunt de vină am greşit şi noi. Da, închisoarea pe nedrept, când tu eşti nevinovat, e un lucru oribil. Dar iată că dreptatea a triumfat. Parcă e mai bine aşa decât să trimiţi părinţi acasă cu un bebeluş cu sângerare craniană, pe încredere, apoi să auzi în două zile la ştiri că acesta a avut o moarte tragică.

***

Acest site îşi poate continua activitatea doar cu susţinerea cititorilor. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe Tiktok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Karl B says:

  “Unde îl crezi pe bărbat că femeia minte sau exagerează descriindu-i violenţele. Şi, next thing you know, se găseşte cadavrul măcelărit al femeii în fundul grădinii.”

  Nu știu pe baza a ce vii cu exagerările astea, pare că descrii realitatea anilor 2000, suntem în 2023 deja. În România a fost închis Andrew Tate, în vestica și progresista Anglie acuzațiile au fost considerate irelevante. Pe lângă asta, și în România diferențele salariale între bărbați și femei (deși comparațiile trebuie făcute mai granular, pe vârstă și calificare) sunt cele mai mici din UE.

  E ușor să te vaiți de misoginism grosolan în România, dar cel mai bine te plimbi prin jur și îți trece

  • Lorena Lupu says:

   Încă apar săptămânal ştiri cu crime şi abuzuri. Şi Tate a dost închis aici tocmai pentru că a mizat pe permisivitatea românească şi a comis ilegalităţi pentru care, în Anglia, ar fi fost arestat a doua zi.
   Iar misoginismul în România e sufocant. E pe toate drumurile şi în toate intersecţiile. Cel mai amuzant e când vine un incel ca tine, încrâncenat de ură anti femei, să ţipe că nu există misoginism.
   NE LUAŢI TOT AERUL, FUTU-VĂ-N INIMĂ DE GUNOAIE BOLNAVE. VIAŢA E IRESPIRABILĂ DIN CAUZA VOASTRĂ. MĂCAR NU MINŢIŢI CĂ NU EXISTĂ MISOGINISM.

   • Karl B says:

    Asupra lui Tate au planat acuzații de viol cu tot cu înregistrări. În UK au fost respinse, în România acuzații similare au dus la închiderea lui. Nu zic că nu există misoginism, citește mai bine.
    Și cum adică viața e irespirabilă din cauza noastră? Cine suntem “noi”? Ăia care se bucură că justiția românească i-a închis pe Tate?

    • Lorena Lupu says:

     Ăia care ne tot hărţuiţi că nu există misoginism, în timp ce ne faceţi fiecare interacţiune insuportabilă fix prin misoginismul vostru.

 2. Badea Ion says:

  Danemarca a facut-o de porc, oricat ruj am folosi.
  Problema tine de rasism si prejudecati si din pacate multi romani si le auto-insusesc dintr-un complex de inferioritate.
  Mai nou parintii sunt vinovati pana aduc probe contrarii, bun venit in curajoasa lume noua, unde justia se face pe social media, actionam, ne scalambaim si apoi gandim.

  • Lorena Lupu says:

   când te duci la urgenţe cu un bebeluş care prezintă sângerare cerebrală, suspiciunile sunt rezonabile.

 3. Persoană Publică says:

  Păi și cu prezumția de nevinovăție cum fac respectabilii nordici? Presumed guilty until proven innocent?

  Pornind de la “probe”, adică nou-născutul cu hemoragie cerebrală, era mai mult decât rezonabil dacă se începea o investigație. Pentru că nu știu cazuistica, o să fiu generos și o să spun că era rezonabil și un ordin de interdicție pe perioada investigațiilor. Cei mai ageri dintre dumneavoastră își vor da seama ca de la propunerea mea de rezonabil la ce s-a întâmplat în realitate este, totuși, o mare distanță.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading